• Etusivu
  • Talo

Kotiteatterikoulu osa 1: Huonetila

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2015
20143_38447.jpg

Kunnollista kotiteatteria suunnitellessa herää varmasti kysymyksiä huonetilaa koskevista vaatimuksista. Mitkä tekijät vaikuttavat eniten ja kuinka tiukat tilan mittasuhdevaatimukset ovat kun rakennetaan HiFiä elokuvatilaa?

Minkälainen tila on hyvä kotiteatterille?

Jos kotiteatteritila voidaan suunnitella vapaasti, niin sen muodolla ei ole juurikaan vaikutusta, vaan oleellisinta on, että kotiteatteritila olisi riittävän iso pinta-alaltaan. Oli se sitten suorakaiteen mallinen, neliömuotoinen tai pyöreä. Tilan korkeudeksi riittää hyvin normaali asuinhuoneen kerroskorkeus johon ollaan totuttu (2,5m...3,5m).

Myös tilan koon suunnitellussa kannattaa huomioida reilu tilavaraus akustoiville huonekaluille. Sohvat, nojatuolit, kirjahyllyt ja matot, vähentävät kaikua ja parantavat osaltaan akustiikkaa.

Toteuta elokuvatila helposti
Tutustu Kapulat käteen -palveluun

Isommassa tilassa enemmän mahdollisuuksia

Kotiteatteritilan koolla voidaan oleellisesti vaikuttaa tulevaan kuvakokoon, joka onkin merkittävin tekijä kotiteatterissa. Lisäksi suurella tilalla voidaan vaikuttaa myönteisesti äänen tilavaikutelmaan ja sen uskottavuuteen. Ennen kaikkea riittävän iso tila antaa vapaat kädet kotiteatterin toteutukselle ts. mihin laitteet sijoitetaan, mihin tulee valkokangas ja miten optimaalisesti voidaan sijoittaa kaiuttimet. Useimmiten juuri kaiuttimien sijoutuksesta tulee tilan 'pullonkaula'.

Optimaalisesti toteutettuna kaiuttimet sijoitettaisiin puolipallon muotoisesti ensin ympyrän säteellä ja sen jälkeen laajennetaisiin ylöspäin, jolloin tilavaikutelma on aidoimmillaan. Käytännössä kaiuttimien sijoittelu on parhaimmillaan alla olevan kuvan mukaisesti. Siinä on esitettynä 11.1 kanavainen kaiutinasettelu puolipallon mallisesti, jossa on totutun 7.1 järjestelmän lisänä etulevennyskanavat ja etukorotuskanavat.

Tarvitsetko huonetilaan akustiikka suunnitelman?

201211_32848.jpg

Huoneen ala ja kuvakoko kulkevat käsikädessä

Tämän periaatekuvan pohjalta voidaan antaa viitteellisiä tilakokoja esimerkinomaisesti. Jos tuo keskipiste on istuinalue ja kotiteatterin kuvakooksi halutaan 90'' (200 x 112cm) niin sopiva katseluetäisyys Full Hd tykillä olisi 3m, jolloin tila on suunnilleen 6m x 6m x 2.6m.

Samaa laskukaavaa noudattaen:
kuva: 100'' (221x124cm) tilan koko: 7m x 7m x 2.6m
kuva: 120'' (266x149cm) tilan koko: 9m x 9m x 2.6m
kuva: 150'' (332x187cm) tilan koko: 12m x 12m x 2.6m.

Edellä mainituista esimerkeistä voidaan kuitenkin poiketa ja esimerkiksi säilyttää suurehko kuvakoko pienentämällä taakse jäävää tilaa, mutta silloin pitää valita takakaiuttimet sen mukaan.

Info

Info

Ammattilaisen suunnittelema elokuvatila kotiisi!

Hyödynnä ilmainen suunnittelupalvelu

Info

Info

Huomioi nämä:

  • Tilan koolla on enemmän vaikutusta kuin huoneen muodolla.
  • Mitä isompi tila sen helpommin saadaan rakennettua autenttinen kuva- ja äänimaailma.
  • Videotykki ja valkokangas voidaan hyvin sijoittaa pieneenkin tilaan, jolloin kuvantoisto palvelee parhaiten elokuvan katselua.
  • Kaiuttimien sijoitus on hyvä toteuttaa kaaren muotoon katselupisteestä ympyrän säteen avulla.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20159_44324.jpg
Älylukko turvana perhearjessa
Enää ei tarvitse miettiä, menikö ulko-ovi varmasti lukkoon. Yale Doorman on älylukko, joka hoitaa lukituksen automaattisesti. Lukon voit aina avata koodilla, kulkutunnisteella tai älypuhelimellasi.
20229_79556.jpg
Turvalliset eristysratkaisut myös Joutsenmerkittyyn kohteeseen
Ympäristöystävällisyys, pitkä elinkaari sekä käytettyjen tuotteiden laatu ovat niitä, jotka tämän päivän rakentajaa, niin oman kotinsa rakentavaa kuin alan ammattilaistakin, kiinnostavat. Yksi tunnetuimmista laadun merkeistä on Joutsenmerkki, joka kertoo terveellisyydestä sekä turvallisuudesta. Valmistuvan rakennuskohteen on mahdollista saada Joutsenmerkki, kohteen kaikkien rakennusmateriaalien täyttäessä rakennustuoteryhmälle asetetut kriteerit.
200810_13653.jpg
Luonnonkiveä kylpyhuoneeseen
Aidot asiat ja elävät materiaalivalinnat voivat tehdä kylpyhuoneissa ja pesutiloissa ihmeitä. Luksusta kylpytiloihin tuovat marmori- ja graniittipinnat sekä tehosteraidat. Marmoreiden ja marmorimosaiikkien kauniit pintakuviot eri värisävyineen luovat yksilöllisen ilmeen lattioille, seinille ja kivitasoille.Kotimainen vuolukivi ei kopise eikä ole märkänäkään liukas, joten sekin sopii mainiosti kosteiden tilojen laatoituksiin. Lattialämmitteisissä tiloissa vuolukivi on myös ylivoimainen materiaali lämmönvarauskykynsä ansiosta.Lisätietoa luonnonkivituotteista...
20114_25556.jpg
Vinkit makuuhuoneen sisustukseen
Makuuhuoneen tulisi henkiä rauhaa ja raikkautta. Etsi tilaan oma sielunmaisemasi; joku viihtyy tummassa ja tunnelmallisessa, kun toinen rauhoittuu vaaleassa ja valoisassa. Tunnelman kannalta väritys on tärkeä. Mutta on myös muita keinoja rakentaa tila levolliseksi.
20229_79462.jpg
Näin asennat liukuovet kääntyvien ovien tilalle saneerauskohteessa
Liukuovi ei ole asennettavissa ainoastaan uudiskohteisiin, vaan se sopii mainiosti myös saneeraukseen. Vanhoissa taloissa saneerattaessa vaihdetaan hyvin usein seinälevyjä uusiin. Samassa hoituu myös saranallisten kääntyvien väliovien vaihto paremmin ääntä eristäviin ja seinäpinta-alaa säästäviin, seinän sisään liukuviin välioviin. Vaihto liukuoviin ei voisi olla helpompaa valmiiksi hitsattuja teräselementtejä käyttäen.
Sähköharja grillin puhdistukseen
Tehokas sähkötyökalu likaisten pintojen helppoon puhdistamiseen
Pinttyneen lian puhdistaminen on tunnetusti varsin työlästä vaatien paljon hankaamista ja jopa useita käsittelykertoja. Tähän ongelmaan kehitetty uudenlainen akkutyökalu helpottaa puhdistamista merkittävästi. Boschin sähkökäyttöinen Cleaning Brush -puhdistusharja soveltuu monenlaisiin puhdistustehtäviin sisällä ja ulkona. Sen avulla hoituvat haastavimmatkin kohteet vähällä vaivalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton