Pergolan rakentaminen alusta loppuun
– Suojaisa keidas omalla tyylillä

Keittiön ikkunan edessä oli vanha omenapuu, joka varjosti mukavasti. Kun omenapuun tuli aika lähteä jäi ikkunoiden edusta alttiiksi turhan kovalle auringonvalolle. Omenapuun tilalle päätettiin rakentaa pergola luomaan sopivaa suojaa. Tuumasta toimeen.

Tähän kohtaan ei ollut mahdollisuutta ostaa valmista pakettia, vaan pergola suunniteltiin paikkaan ja ympäröivään terassiin sopivaksi ja rakennettiin itse mittatilaustyönä.

Rakenna itse oma pergola.Rakenna itse oma pergola.

Alkuvalmistelut pergolaa suunniteltaessa

Pergolanhan voi rakentaa joko katettuna esimerkiksi valokatteella tai ilman kuten tässä mallissa. Itse pergolan rakentamiseen voi varata viikonlopun. Valmistuminen viikonlopun aikana riippuu kuitenkin pergolan koosta ja maaston haasteellisuudesta.

Ennen kuin isket lapion ja rautakangen maahan, ota selvää tarvitaanko rakennuslupaa. Rakennuslupakäytännöt vaihtelevat kunnittain ja usein pienen kasvihuoneen tai pergolan rakentaminen ei vaadi rakennuslupaa. Naapureilta kannattaa kuitenkin ensin kysyä mielipidettä, jos pergola on lähellä rajaa, jotta vältyt ikäviltä jälkiselvittelyiltä. Perussäännön mukaan, rakenteen etäisyys naapurin rajasta tulee olla vähintään 4 metriä.

Maankäyttö- ja rakennuslakia halutaan uudistaa ja hallituksen esitys uudesta rakentamislaista viedään eduskuntaan syksyllä 2022. Laki kumoaisi nykyiset rakentamisen pykälät ja uuden lain olisi tarkoitus astua voimaan 1.1.2024.

Jatkossa ilman rakennuslupaa voisi rakentaa alle 30 neliömetrin piharakennuksen. Uudella lailla pyritään vähentämään byrokratiaa ja paperityötä.

Tiedustele rakennusluvan tarpeesta suoraan kuntasi rakennusvalvonnasta.

Pergolan pohjia ei sinänsä tarvitse valmistella mitenkään erikoisesti, paitsi, jos liität pergolaasi myös terassin tai asennat päälle valokatteen. Maanvaraiseen ja katottomaan pergolaan perustusten sijaan tolppien päihin riittävät teräsjalat pitämään tolpat pystyssä.

Tässä tapauksessa kuitenkin päätimme kaivaa vanhan suodatinkankaan ja puukatteen pois ja vaihtaa tilalle kivikatteen. Samallahan se sujui, kun omenapuun kanto piti kaivaa myös ylös.

Terassin pohjien rakennusohjeet löydät täältä >>

Tästä pergolan rakentaminen sitten alkoi.Tästä pergolan rakentaminen sitten alkoi.

Pergolan rakentaminen voi alkaa

Ennen teräsjalkojen ja tolppien asentamista, muista varmistaa, että pergolasi tulee suoraan. Älä luota esimerkiksi vierelle rakennetun terassin suoruuteen, vaan mittaa tarkasti teräsjalkojen paikat. Muista ottaa aina myös ristimitta*.

2-mittaa suoraksi

Teräsjalat saa naputeltua kovaan maahan rautakangen ja lekan avulla. Asensimme teräsjalat heti oikeaan korkoon, tällöin pystyimme loveamaan pystytolpat yläpäästä valmiiksi ja asentamaan ne teräsjalkoihin sen jälkeen.

4-teräsjalat maahan rautakangella ja moskalla-750x422
3-Teräsjalkoijen juntaaminen maahan

Pergola nousee

Puutavarana pergolassa käytimme mitallistettua 48x120 mm kestopuuta, mutta teräsjalkoja ei oikein tässä koossa löydy. Päädyimme käyttämään 49x100 mm teräsjalkoja ja lovesimme pystypuut alaosasta sopivaan mittaan.

Valmiiksi ylä- ja alaosastaan lovetut pystytolpat nostimme teräsjalkoihin. Pystytolpat voi kiinnittää teräsjalkoihin tarvittaessa. Tolpat tuetaan työn ajaksi pystysuoraan ristikkäisillä vinolaudoilla ennen yläpalkin asentamista.

5-toplat paikoilleen-750x422

Seuraavaksi asennetaan tolppien päälle yläpalkki. Yläpalkin saat vaakasuoraan asettamalla vatupassin palkin päälle. Palkin päätä voi muotoilla omien mieltymysten mukaan ja valita omaa silmää miellyttävän ylityksen päätyyn.

6-yläpuu paikoilleen-750x422

Pergolan yläpalkkien loveaminen

Omaa pergolaamme emme saaneet täysin ristimittaan vanhan terassin takia. Siitä syystä ennen yläpalkkien loveamista, mittasimme jokaisen yläpalkin loveamispaikat nostamalla palkin ensin ylös ja piirtämällä siihen loveamiskohdat. Näin kaikki palkit sujahtivat kevyesti paikoilleen.

11-nosta loveamattomat puut ylös ja merkitse lovettava kohta-75

Pergolan yläpalkkien loveaminen

Tässä helppo keino loveta puut.

  1. Sahaa mitattuun väliin pyörösahalla lovia. Aseta ensin pyörösahan terä oikeaan syvyyteen työn helpottamiseksi ja arvailun välttämiseksi.
  2. Naputtele vasaralla palikat irti.
  3. Viimeistele lovi taltalla tai talttapuukolla. Talttapuukko on muuten rakennustöissä erinomainen työkalu.

 

7-helppo loveaminen-sahaa ensin-422x500
8-koputa vasaralla palat irti-422x500
9-melkein valmis lovi-422x500
10-yalttapuukko on hyvä apuväline-422x500

Lisätään vielä hyllyt ja istuinpaikat

Kun runko oli saatu pystytettyä, halusimme tolppien väliin vielä muutamia hyllyjä. Hyllyt tehtiin samanvahvuisesta materiaalista kuin runko. Hyllyt myös tukevoittivat rakennetta vielä lisää. Hyllyjen tilalla voi käyttää vaikka puolapuita, jos haluaa tehdä lapsille kiipeilypaikan. Hyllyillä estetään myös satunnaista ohikulkijaa tallomasta kukkapenkkiä tai vierasta putoamasta terassilta. Hyllyä voi käyttää myös istumiseen, mutta muista käyttää siinä tapauksessa riittävän pitkiä ruuveja kiinnittämiseen.

13-hyllyjen tekeminen pergolaan-750x422
valmis pergola-750x422
* Ristimitta on kappaleiden ja pintojen suorakulmaisuuden tarkistamisessa ja korjauksessa käytettävä mittausmenetelmä. Kun nelikulmion vastakkaiset sivut ovat yhtä pitkät ja kaikki kulmat 90 astetta, molemmat kappaleen lävistäjät eli ristimitat ovat yhtä suuret. (Wikipedia)
 
Julkaistu
23.3.2022