Toimiiko tämä vessanpöntön puhdistuskikka oikeasti? Asiantuntijat testasivat

Aina raikas ja puhdas vessanpönttö ilman pesemisen vaivaa? Brittilehti Ideal Home testasi somessa kiertäneen wc-pytyn puhdistusohjeen ja kysyi asiantuntijoiden arvioita siihen. Tuomio oli selvä: some on pullollaan erilaisia kikkoja ja konsteja, joiden avulla ihmiset yrittävät tehdä omasta arjestaan helpompaa, mutta joskus on järkevää pysyä niistä erossa.

Toimiiko wc-pytyn puhdistuskikka oikeasti, vai kannattaako siitä pysytellä erossa?Toimiiko wc-pytyn puhdistuskikka oikeasti, vai kannattaako siitä pysytellä erossa?

Ihanan raikas wc joka huuhtelulla?

Sisustuslehden artikkelissa kerrottiin tavallisen pesuaineen käytöstä wc-istuimen puhtaana ja raikkaana pitämiseen. Alkuperäinen vinkki oli esitelty Facebook-ryhmässä ”Moms Who Clean” – "Siivoavat äidit".

Ryhmän jäsen neuvoi muita lisäämään pesuainetta suoraan pöntön huuhtelusäiliöön. Niin koko pytty puhdistuisi joka kerta automaattisesti, kun vessa vedetään. Käynnin jälkeen pönttö olisi puhdas ja wc-tila tuoksuisi raikkaalta.

Vinkki keräsi sosiaalisessa mediassa suurta huomiota ja suosiota.

Pesuaineen käyttö säiliössä voikin kuulostaa nerokkaalta. Homma hoituisi lähes itsestään.

Tämän artikkeliin haastatellut asiantuntijat kuitenkin tyrmäsivät. Kylpyhuonekalusteiden valmistajat ja myyjät varoittavat ihmisiä rikkomasta wc-kalusteitaan tahattomasti.

Useat pesuaineet, mukaan lukien astianpesuaine, voivat nimittäin vaurioittaa koko huuhtelujärjestelmän. Huuhtelujärjestelmiä ei ole suunniteltu käsittelemään muuta kuin vettä ja esimerkiksi rakenteiden kumiset tiivisteet voivat hajota hyvinkin nopeasti, jos ne joutuvat jatkuvasti kosketuksiin sellaisten aineiden kanssa, joita ei niiden käsittelyyn ole tarkoitettu.

Poikkeuksen muodostavat wc-järjestelmien valmistajien suosittelemat kemikaalit, joiden kehityksessä on otettu huomioon materiaalien ja huuhtelujärjestelmän rakenne.

Vessanpöntön altaaseen ei suositella laitettavaksi mitään sinne kuulumatonta. Myös wc-istuimen keramiikka ja pinta voivat kärsiä vääränlaisen puhdistusaineen käytöstä. Pinta voi esimerkiksi värjäytyä.

Miten wc-istuimen saa puhtaaksi?

Wc-istuimen puhtaana pitämiseen on olemassa oikeastaan vain yksi täysin toimiva niksi ja se on säännöllinen puhdistus oikeilla välineillä.

Puhdistukseen tarvitset wc-harjan, siivousliinan ja hieman yleispuhdistusainetta, joka on neutraalia tai heikosti emäksistä. Vessanpuhdistusaineita käytettäessä kannattaa aina lukea aineen käyttöohje.

Paras taktiikka on seuravaa:

  • Huuhtele allas vetämällä vessa.
  • Laita hieman pesuainetta altaan pinnalle.
  • Harjaa hyvin koko allas kauttaaltaan.
  • Viimeistele huuhtelemalla uudelleen.


Pinttyneemmän lian taklaamiseen kannattaa käyttää hapanta puhdistusainetta (pH 1-3) ja antaa sen vaikuttaa rauhassa noin tunnin ajan. Tämäkin vaihe viimeistellään huolellisesti harjaamalla ja huuhtelemalla.

Puhdistukseen auttaa säännöllisyys, oikeat työvälineet sekä pesuaineet.Puhdistukseen auttaa säännöllisyys, oikeat työvälineet sekä pesuaineet.

Lähteet:
https://www.idealhome.co.uk
https://www.martat.fi

 
Päivitetty
4.11.2021