Viisi asiaa, joita et tiennyt painovoimaisesta ilmanvaihdosta

Ilmanvaihto voidaan yleisesti jaotella joko koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon, koneelliseen poistoilmanvaihtoon tai täysin painovoimaisesti toimivaan ilmanvaihtoon. Yli kahdessa miljoonassa suomalaiskodissa ilmanvaihto on joko painovoimainen tai koneellisella poistolla varustettu. Monelle oman kodin ilmanvaihto on silti mysteeri. Tiesitkö nämä kotisi ilmanvaihdosta?

Valkokallio Oy:n Mika Valkokalliolle puuttuvien korvausilmaventtiilien asentaminen on tuttua työtä. Juuri asennetut Velco-korvausilmaventtiilit säätävät jatkossa ilmanvaihtoa automaattisesti ulkolämpötilan mukaan.Valkokallio Oy:n Mika Valkokalliolle puuttuvien korvausilmaventtiilien asentaminen on tuttua työtä. Juuri asennetut Velco-korvausilmaventtiilit säätävät jatkossa ilmanvaihtoa automaattisesti ulkolämpötilan mukaan.

1. Sekä painovoimainen, että koneellisella poistolla varustettu ilmanvaihto tarvitsevat toimiakseen korvausilmaventtiilit


Painovoimainen ilmanvaihto perustuu ulko- ja sisätilojen lämpötilaeroon sekä tuulen aiheuttamaan paine-eroon. Paine-eron avulla ilma kulkee sisään korvausilmaventtiilien kautta ja poistuu poistoilmaventtiilien tai hormien kautta. Vaikka painovoimaisen ilmanvaihdon toimintamekanismit ovatkin yksinkertaiset - ymmärretään ne usein väärin. Harhaluulo esimerkiksi siitä, että ilma vaihtuu riittävästi rakenteiden raoista ja ikkunanpielistä elää edelleen tiukassa.

Jos korvausilmaventtiileitä ei ole, voidaan painovoimaisen ilmanvaihdon sijaan puhua ennemminkin hallitsemattomasta ilmanvaihdosta. Sen lisäksi, että asunnon sisäilma ei vaihdu tarpeeksi, kuljettaa rakenteiden vuotokohtien läpi kulkeva ilma mukanaan toksiineja, hajuja, mikrobeja ja nostaa pahimmillaan jopa radonia asunnon alapohjasta sisäilmaan.

Asunnoissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto korvausilmaventtiilien puuttumisen aiheuttamat ongelmat korostuvat. Koneellinen poistoilma imee ilmaa sieltä mistä saa: rakenteiden raoista, postiluukun kautta, pistorasioiden läpi seinästä ja jopa viemäreistä.

2. Tunkkainen ilma ja huurtuvat ikkunat kertovat usein puutteellisesta ilmanvaihdosta


Jos sisäilmassa siivoamisesta huolimatta leijuu tunkkainen haju, löytyy syyllinen usein huonosta ilmanvaihdosta. Myös ikkunoiden huurtuminen ja kosteuden tiivistyminen pinnoille kertovat sisäilman liiallisesta kosteudesta, jonka aiheuttajaksi usein paljastuu puutteellinen ilmanvaihto. Pitkällä aikavälillä nämä ongelmat voivat aiheuttaa hankaliakin sisäilmaongelmia. Ilmanvaihdon puutteet kannattaakin korjata ajoissa, sillä jo syntymään päässet kosteus, home- ja mikrobivauriot ovat sekä hankalia että kalliita korjata.

3. Korvausilma tuodaan makuu- ja oleskelutiloihin


Jotta ilma kiertäisi asunnossa oikein, tulisi jokaisesta makuu- ja oleskelutilasta löytyä toimivat korvausilmaventtiilit. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että asunnossa tulisi olla yksi korvausilmaventtiili jokaista 20 m² kohti. Poistoilmailmaventtiilit puolestaan sijoitetaan tiloihin, joista korvausilmaventtiiliä ei löydy, eli keittiöön, kylpyhuoneeseen, wc-tiloihin ja mahdolliseen vaatehuoneeseen.

Kun korvausilmaventtiilit sijaitsevat eri tiloissa poistoilmaventtiilien kanssa, virtaa ilma oikeaoppisesti asunnon läpi. Jotta voidaan varmistua siitä, että ilma virtaa esteettömästi, on huolehdittava myös toimivista siirtoilmareiteistä. Esimerkiksi wc-tilojen oven alle jätettävä, noin 2 cm rako on tärkeä, jotta likainen ilma pääsee siirtymään poistoilmaventtiiliin.

4. Korvausilmaventtiileistä tulee löytyä suodattimet ja ne on vaihdettava vähintään kerran vuodessa


Korvausilmaventtiilien suodattimet ja niiden säännöllisestä vaihtamisesta huolehtiminen näyttelevät merkittävää osaa sisäilman laadussa. Suodattimen laatuun on hyvä kiinnittää huomiota, sillä hyvälaatuiset suodattimet suodattavat sisään tulevasta ilmasta epäpuhtauksia, kuten katu- ja siitepölyä sekä terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Otollinen aika vaihtaa suodattimet on keväisin ennen siitepölykauden alkua sekä loppukesästä sen päätyttyä. Hyvälaatuinen ja säännöllisesti vaihdettu suodatin pitää sisäilman raikkaana ja terveellisenä hengittää. Tukkeutuneet suodattimet puolestaan vähentävät ilmanvaihtoa lisäten epäpuhtaan ilman virtaamista asunnon rakenteiden läpi. Riittävä vaihtoväli riippuu rakennuksen sijainnista. Esimerkiksi vilkas liikenne ja runsaasti siitepölyä tuottavat puut vauhdittavat suodattimien likaantumista.

5. Ilmanvaihdon riittävyyden voi tarkistaa helposti hiilidioksidimittarillaSisäilman hiilidioksiditaso on hyvä mittari, kun tarkastellaan ilmanvaihdon riittävyyttä. Sisätiloissa pitkälti ihmislähtöinen hiilidioksidi on eräs niistä harvoista sisäilman epäpuhtauksista, joiden enimmäispitoisuudesta on Suomessa tehty viranomaispäätös. Tyydyttävän sisäilman tasoksi on määritelty alle 1500 ppm. Liian korkea hiilidioksidipitoisuus sisäilmassa aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta, väsymystä, päänsärkyä ja vaikuttaa asukkaiden jaksamiseen. Etenkin makuuhuoneissa ilman hiilidioksidipitoisuus nousee yön aikana korkeaksi, mikäli riittävästä korvausilmasta ei ole huolehdittu.

Mikäli olet kiinnostunut tarkastamaan asuntosi sisäilman hiilidioksidiarvot, voit tiedustella mittaria veloituksetta lainaan Terveysilmasta. (Laina-aika on veloitukseton. Mittarin voi itse noutaa Terveysilmalta tai pyytää lähettämään. Lähetettäessä lainaaja maksaa postimaksun.) 

Jos olet kiinnostunut selvittämään oman kotisi ilmanvaihdon riittävyyttä, voit tiedustella mittaria lainaan veloituksetta.Jos olet kiinnostunut selvittämään oman kotisi ilmanvaihdon riittävyyttä, voit tiedustella mittaria lainaan veloituksetta.

Puuttuvien tai rikkinäisten korvausilmaventtiilien asentaminen on helppoa, nopeaa ja kustannustehokasta.

Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvät Velco-venttiilit ovat suunniteltu Suomen vaihteleviin olosuhteisiin. Velco-korvausilmaventtiilien sisään rakennettu termostaatti säätää venttiilin avausta automaattisesti ulkolämpötilan mukaan torjuen vetoa ja parantaen ilmanvaihdon energiatehokkuutta. Velco-venttiileillä on 10 vuoden takuu.

Monipuolisten asennusmahdollisuuksien ansiosta ilmanvaihdon parantaminen onnistuu kohteeseen kuin kohteeseen.

Seinälle uuteen läpivientiin asennettava Velco VLR-100. Parempaa ilmanvaihtoa kohteisiin, joista korvausilmaventtiilit puuttuvat tai niitä ei ole riittävästi.
 

velcovlr100_1080

Velco 125 PREMIUM, uuteen seinäläpivientiin asennettava korvausilmaventtiili tarjoaa tehokasta äänenvaimennusta ilmamääristä tinkimättä.

Velco 125 Premium pakkaus 2_1920

Venttiilin asentaminen puiseen tuuletusluukkuun onnistuu Velco VTR-100 korvausilmaventtiilillä. Saatavana valkoisena sekä ruskeana.

Velco VTR-100 valkoinen_1920

Rikkinäinen korvausilmaventtiili tai vanha rautaluukku on helppo päivittää tehokkaalla ilmansuodattimella varustettuun Velco VSR-100 korvausilmaventtiiliin.

Velco VSR-100_1920

Tuotetietoa – Velco-korvausilmaventtiili


• Velco-korvausilmaventtiilit takaavat asuntoon hallitun ja puhtaan korvausilman. Venttiilien sisään rakennettu termostaatti säätää venttiilin avausta portaattomasti ulkolämpötilan mukaan kaikkina vuodenaikoina. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle, lämpimällä suuremmalle.

• Velco-korvausilmaventtiilien kanssa käytettävät suodattimet estävät tehokkaasti epäpuhtauksien pääsyn sisäilmaan. 3M:n valmistamasta Filtrete™-materiaalista valmistetussa suodattimessa on sähköinen varaus, joka vetää tehokkaasti epäpuhtaudet magneetin tavoin puoleensa. VTT:n tutkimusten mukaan Velco-suodatin täyttää korkeat F7-luokan erotusasteen vaatimukset; se suodattaa siite- ja katupölyn sataprosenttisesti sekä torjuu merkittävän osan terveydelle haitallisista pienhiukkasista.

• Velco-korvausilmaventtiileillä on 10 vuoden takuu.

• Monipuoliset asennusmahdollisuudet. Helppo asentaa vanhan venttiilin tai rautaluukun tilalle, seinään tehtyyn uuteen läpivientiin tai ikkunan puiseen tuuletusluukkuun.

• Lisävarusteena saatavat äänenvaimentimet vähentävät huomattavasti sisään kantautuvaa melua. Mahdollisuus myös jälkiasennukseen.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Julkaistu
25.8.2021