• Etusivu
  • Energia

Nykyajan älykoti viilentää huoneet energiaa säästäen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 01.06.2023
20216_71256.jpg

Ihanan lämpimiä, jollei jopa kuumia kesäpäivä on taas luvassa tänäkin vuonna. Viilennyslaitteet tai ilmalämpöpumppujen viilennys laitetaan päälle sisätiloissa. Muuten varmaan oikein mukava, mutta useimmiten viilennys jää päälle turhan pitkäksi aikaa ja tuhlaamme kallista energiaa sekä viilennämme kesällä huoneiston turhan kylmäksi. Mikä ratkaisuksi?

Älä käytä viilennystä jatkuvasti vaan säästä energiaa

Vuorokauden jäähdytyksen hinta vaihtelee suuresti laitteesta riippuen. Vaikka viilennys ilmalämpöpumpulla ei kuluta valtavan suuria määriä energiaa ja samalla kevennä kukkaroasi, on energian säästäminen kuitenkin ekoteko ja askel omaan hiilineutraalimpaan elämään. Motivan mukaan sisätilojen jäähdyttäminen maksaa kymmenistä senteistä kuitenkin jopa pariin euroon vuorokaudessa.

Info

Info

Vinkit kodin viilennykseen

Motiva listaa muutamia keinoja, joilla voit hillitä hellettä sisätiloissa.

  • Vedä verhot ja kaihtimet ikkunoihin.
  • Tuuleta viileän aikaan ja varjon puolelta, hyödynnä läpivetoa.
  • Vähennä sisäisiä lämpökuormia: sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä.
  • Viilennä viisaasti, kun jäähdytät koneellisesti.

Viilennä viisaasti kodinohjauksella

Eräs automaattinen ratkaisu sopii sekä tähän ongelmaan että moneen muuhunkin – kodinohjausjärjestelmä. Kodinohjauksen voit esimerkiksi ohjata sulkemaan ja avaamaan verhot tai markiisit säätilan mukaan tai ohjata lämpökuormia sammuttamalla turhat laitteet automaattisesti pois päältä. Mikä parasta, sinun ei tarvitse muistaa sammuttaa laitteita vaan kodinohjaus hoitaa sen automaattisesti. Toki saat kaiken hoidettua myös etänä mobiililaitteellasi.

Kodinohjauksella et vain pidä huolta kodin optimaalisesta lämpötilasta vaan voit hoitaa etänä ja automaattisesti paljon muutakin.

Muista myös kotiin jäävien lemmikkien mukavuus.
Muista myös kotiin jäävien lemmikkien mukavuus.

Free@home hoitaa kotisi

Älykäs kodinohjausjärjestelmä free@home on automaattinen kodinhoitaja ja talkkari samassa paketissa. Free@home hoitaa valaistuksen, lämmityksen, ilmastoinnin, pistorasiat, autonlämmityksen- ja latauksen, verhot ja markiisit. Voit ohjata kaikkia toimintoja jopa automaattisesti. Voit itse muokata ohjauksia ja tarvittaessa luoda uusia.

Kodinohjaus pitää myös kotisi turvallisena. Kosteusvahti vartioi ja hälyyttää, jos kosteutta ilmestyy paikkoihin, joihin se ei kuulu. Ovipuheinjärjestelmä kertoo sinulle kuka ovellasi on ja voit tarpeen tullen avat ovet tulijalle vaikka mobiililaitteellasi etänä.

Info

Info

Lämmitys ja jäähdytys free@home -kodinohjauksella

  • Lämmitys mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja päivärytmiin
  • Vesikiertoiselle tai sähköiselle lattialämmitykselle tai lämpöpattereille
  • Ilmalämpöpumpun ohjaus
  • Eco-tila pudottaa kodin lämpötilaa poissaolon aikana
  • Lämmityksenohjaus voidaan yhdistää täysin tilanneohjauksiin
  • Automaattinen tauko kun asuntoa tuuletetaan
  • Sääasemalla voidaan automatisoida verhojen ja kaihtimien ohjaus sen mukaan halutaanko auringon lämmittävän talvella vai halutaanko estää ylilämpö kesähelteillä

Tilanne- vai logiikkaohjaus?

Kuulostaa vaikealta ja monimutkaiselta, mutta free@home -kodinohjausta on helppo käyttää. Sinun ei tarvitse olla nörtti käyttääksesi kodinohjausjärjestelmää parhaalla mahdollisella tavalla.

Tilanneohjauksella et ohjaa jokaista pistorasiaa ja huonelämpötilaa erikseen, vaan ohjaukseen yhdistetään eri toiminnot tarpeen mukaan. Esimerkiksi poissa-tilassa huoneen lämpötilan pudotus aktivoituu, halutut pistorasiat kytkeytyvät pois päältä ja valot sammuvat. Ohjaukset voivat myös olla automaattisia, jolloin ne ohjautuvat itsestään esimerkiksi kellonajan, säätilan tai auringon liikkeiden mukaan.

Logiikkaohjaus mahdollistaa erilaisten asioiden älykkään yhdistelyn. Esimerkiksi jo tuuli yltyy kovaksi, markiisi nousee ylös tai jos liiketunnistin havaitsee liikettä, saat ilmoituksen matkapuhelimeesi havaitusta liikkeestä.

20216_71309.jpg

Tutustu referenssikohteisiin ja -tarinoihin

Langaton free@home -kodinohjausjärjestelmä soveltuu niin remontointiin kuin uudisrakentamiseenkin.

Referenssikohteistamme saat inspiraatiota ja ideoita kodin sähköistykseen ja älykkäisiin kodinohjauksen ratkaisuihin. Tutustu esimerkiksi Saarenmaan loma-asunnon etäohjauksen hyötyihin tai viime vuoden Asuntomessukohteiden tarinoihin kodinohjausjärjestelmästä.

Info

Info

Näin ohjaat free@home kodinohjauksella

Muista mainita kodinohjausjärjestelmästäsi ja erityisesti sen turvatoiminnoista myös vakuutusyhtiöllesi – saatat olla oikeutettu saamaan alennusta kotivakuutuksen maksuista.
20216_71310.jpg
ABB Oy
Energia
sähkö
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

äiti istuu olohuoneen lattialla ja lapsi hartioilla. molemmat katselevat tietokoneen ruutua
Kotiautomaation mahdollisuudet: Mitä kaikkea voit ohjata ja automatisoida kodissasi?
Moderni kotiautomaatio nostaa talon jälleenmyyntiarvoa, lisää turvallisuutta sekä asumismukavuutta. Siksi kotiautomaatio halutaan tuoda myös lisäarvoksi talopaketteihin. Talotehtaan pilottikohteissa on käytetty ABB-free@home-kotiautomaatiota.
20157_43898.jpg
Taloautomaatio sinun apunasi
Tilanneohjauksilla helppoa hallintaaHuonelämpötilan ohjaus KNX-taloautomaatiolla on helppoa. Yhdellä napinpainalluksella voi kytkeä päälle tietyn tilanneohjauksen, joka säätää saman tien kodin toiminnot ennalta määritettyyn tilaan.Kotona/poissa-ohjauksella talo ohjataan niin sanottuihin perustiloihin. Poissa ollessa ilmanvaihto laskee minimiin ja lämpötilaa voidaan pudottaa. Samalla liesi ja halutut pistorasiat kytkeytyvät pois päältä ja vesiventtiili sulkeutuu vesivuodon välttämiseksi. Kotiin saapuessa toiminnot palautetaan normaaliin käyttötilaan.Lue lisää: KNX ohjaa kodin toimintojaTilaa KNX-taloautomaatio- ja sähköasennusesite
keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20238_82823.jpg
Säästä älykkäästi ja nauti hyödyistä - kuuntele uusin jakso
Viimeisen kymmenen vuoden aikana teknologia ja älylaitteet ovat ottaneet isompaa jalansijaa myös sellaisissa kodinlaitteissa, joista vielä 20 vuotta sitten osasimme vain haaveilla. Tänä päivänä koti voi olla jopa omistajaansakin älykkäämpi – ainakin teknologian näkökulmasta. Tällä kertaa luvassa onkin kiehtovaa keskustelua kodin mukavuuksista ja älykotien saloista.Studiossa tällä kertaa Natan seurana on sijoittaja ja yrittäjä Merja Mähkä ja sähköalan edelläkävijän Schneider ElectricinJuhani Hallamaa puhumassa älykodeista, energian säästämisestä ja sähkön roolista kodissa.
20221_76557.jpg
Paina nappia, kun haluat kahvia - älykoti hoitaa loput
Arkiaamuna jokainen säästetty hetki on kullanarvoinen. Kaipaisitko sinäkin joskus pikku apulaisia, jotka muistaisivat, kun sinä unohdat, ja ehtisivät, kun sinulla on liian kiire? Älykodissa nämä tekniset ratkaisut tekevät arjestasi helpompaa ja turvallisempaa.
20213_69678.jpg
Tukes varoittaa hengenvaarasta: Taloja puretaan sähköjen ollessa vielä päällä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa rakennusalan ammattilaisia purkutöiden aikaisista virheistä. Viraston tietoon on tullut jopa hengenvaaraa aiheuttavia tapauksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton