• Etusivu
  • Energia

Älykäs koti: Säästä älykkäästi ja nauti hyödyistä

Kuuntele podcast asumisesta sekä sähkönkulutuksesta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Schneider Electric Finland Oy
Päivitetty 24.08.2023
20238_82823.jpg

Natan vieraaksi studiolle saapuu Merja Mähkä kertomaan, kuinka hän säästää energiakuluissa ja mistä hän ei suostu luopumaan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana teknologia ja älylaitteet ovat ottaneet isompaa jalansijaa myös sellaisissa kodinlaitteissa, joista vielä 20 vuotta sitten osasimme vain haaveilla. Tänä päivänä koti voi olla jopa omistajaansakin älykkäämpi – ainakin teknologian näkökulmasta. Tällä kertaa luvassa onkin kiehtovaa keskustelua kodin mukavuuksista ja älykotien saloista.

Studiossa tällä kertaa Natan seurana on sijoittaja ja yrittäjä Merja Mähkä ja sähköalan edelläkävijän Schneider ElectricinJuhani Hallamaa puhumassa älykodeista, energian säästämisestä ja sähkön roolista kodissa.

Mähkä kertoo omista kokemuksistaan kodin asumis- ja sähkökuluista. Hän jakaa myös hyviä neuvoja ja vinkkejä, kuinka pörssisähkö voi säästää lompakkoa ja millä tavalla hän säästää energiankulutuksessa – nämä vinkit kannattaa ottaa talteen!

– Lyhyesti sanottuna, me tuomme kotiin lisää mukavuutta, turvallisuutta ja energian optimointia. – Juhani Hallamaa, Commercial Offer Manager, Schneider Electric

Älykoti tuo kodille aistit

Hallamaa kertoo, millaisia ratkaisuja Schneider Electric tarjoaa kuluttajille, kuten Renova-malliston, Exxact-malliston ja ELKO-malliston. Lisäksi hän esittelee mielenkiintoisen Wiser-älykotiratkaisun, johon kuuluu muun muassa pistorasioita, termostaatteja, energiansäästöä ja energianhallintaa. Wiserin helppokäyttöisyys ja suomenkielinen kännykkäsovellus tekevät älykodin hallinnasta vaivatonta.

– Me ajattelemme asian niin, että älykoti tuo kodille aistit, joiden avulla laitteemme kommunikoivat asukkaille mahdollisista muutoksista, kuten lämpötilan ja kosteuden vaihtelusta. Laitteemme kertovat jos ovet tai ikkunat ovat jääneet auki tai kertoo, kuinka energiankulutusta voi optimoida. Lyhyesti sanottuna, me tuomme kotiin lisää mukavuutta, turvallisuuden tunnetta ja energian optimointia, Hallamaa summaa.

Asiantuntijavieraana Natan kanssa studiossa Schneider Electricin Juhani Hallamaa.
Asiantuntijavieraana Natan kanssa studiossa Schneider Electricin Juhani Hallamaa.

Nata ja Hallamaa käyvät myös mielenkiintoisen keskustelun älykodin määritelmästä ja siitä, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon Wiser-järjestelmän asennuksessa.

Jakso on täynnä hyödyllisiä vinkkejä niin uuden talon rakentajille kuin remontin suunnittelijoillekin. Jos sinua kiinnostaa tuoda kotiisi lisää mukavuuksia, älyratkaisuja tai energiatehokkuutta tämä jakso on tarkoitettu juuri sinulle!

Klikkaa kuuntelemaan

Kuuntele siis Raksaa & Fiksaa -podcastia ja ota haltuun kaikki vinkit oman remonttisi toteuttamiseen. Käy myös tutustumassa Schneider Electricin tarjoamiin palveluihin ja tuotteisiin ja älyllistä kotisi jo tänään!

Ei muuta kuin korvanapit korvaan ja lähde mukaan remonttiseikkailuun! Raksaa & Fiksaa -podcast julkaisee joka tiistai uuden jakson yksinoikeudella Podmessa ilmaiseksi.

Schneider Electric Finland Oy
Energia
sähkö
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20221_76557.jpg
Paina nappia, kun haluat kahvia - älykoti hoitaa loput
Arkiaamuna jokainen säästetty hetki on kullanarvoinen. Kaipaisitko sinäkin joskus pikku apulaisia, jotka muistaisivat, kun sinä unohdat, ja ehtisivät, kun sinulla on liian kiire? Älykodissa nämä tekniset ratkaisut tekevät arjestasi helpompaa ja turvallisempaa.
20234_81349.jpg
Miten kodinohjaus toimii ja mitä se maksaa?
Älykoti-ohjausjärjestelmät parantavat talon turvallisuutta sekä säästävät turhia askelia, energiaa sekä kustannuksia. Kodin sähkölaitteet, valaistus, tietoliikenne ja lämmitys muodostavat kokonaisuuden, joka vaatii ohjausta. Sen voi toteuttaa yksinkertaisilla ohjauskytkimillä ja läsnäolo-, liike- ja lämpötilatunnistimilla tai kattavammalla älykotijärjestelmällä. Kun vältetään jatkuva päälle ja pois kytkeminen, elämä helpottuu ja energiaa säästyy.Wiser-älykotijärjestelmä auttaa muun muassa opitimoimaan energiankulutusta. Älykotijärjestelmä parantaa niin turvallisuutta kuin viihtyvyyttäkin. Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä on helppo asentaa. Wiser yhdistelee normaaliin kaapelointiin kytkettyjä asennuskalusteita langattomiin sensoreihin, joka muodostaa automaatiokokonaisuuden. Järjestelmä on helppo räätälöidä jokaiseen kotiin sopivaksi kokonaisuudeksi.Wiser-älykotin on myös tietoturvallinen valinta.
20217_71735.jpg
Suojaa kodin sähkölaitteet salamaniskulta
Kesä tulee ja luvassa on jälleen ukkosia. Salamaniskujen aiheuttamat virtapiikit rikkovat usein kodin elektroniikkaa. Sähkönjakelun turvallisuutta voidaan parantaa huomattavasti lisäämällä keskukseen muutamia erityisiin turvatoimintoihin tarkoitettuja komponentteja. Niiden lisäämistä on hyödyllistä arvioida kohteen kriittisyyden mukaan. Asiantuntijat kertovat, miten kodin sähkölaitteet kannattaa suojata salamaniskuilta.
äiti hoputtaa lapsia ulos ovesta
Kun kännykkäsi poistuu talosta, sammuvat myös valot
Kuluttavatko yöksi tai kotoa poistuessasi päälle jääneet valot usein turhaa sähköä kotonasi? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin kun et itse ole paikalla? Olisiko helpompaa, jos ilmalämpöpumppu toimisi automaatiolla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?
20157_43898.jpg
Taloautomaatio sinun apunasi
Tilanneohjauksilla helppoa hallintaaHuonelämpötilan ohjaus KNX-taloautomaatiolla on helppoa. Yhdellä napinpainalluksella voi kytkeä päälle tietyn tilanneohjauksen, joka säätää saman tien kodin toiminnot ennalta määritettyyn tilaan.Kotona/poissa-ohjauksella talo ohjataan niin sanottuihin perustiloihin. Poissa ollessa ilmanvaihto laskee minimiin ja lämpötilaa voidaan pudottaa. Samalla liesi ja halutut pistorasiat kytkeytyvät pois päältä ja vesiventtiili sulkeutuu vesivuodon välttämiseksi. Kotiin saapuessa toiminnot palautetaan normaaliin käyttötilaan.Lue lisää: KNX ohjaa kodin toimintojaTilaa KNX-taloautomaatio- ja sähköasennusesite
20213_69678.jpg
Tukes varoittaa hengenvaarasta: Taloja puretaan sähköjen ollessa vielä päällä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa rakennusalan ammattilaisia purkutöiden aikaisista virheistä. Viraston tietoon on tullut jopa hengenvaaraa aiheuttavia tapauksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton