• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtokoneen kesätoiminnot

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 09.06.2023
20214_70372.jpg

Lämpö voi tuntua tukalammalta jos ilma sisätiloissa ei vaihdu. Korkea ilmankosteus lisää tukalaa oloa entisestään. Tähän ilmanvaihto auttaa tuomalla raikasta ilmaa asuntoon ja poistamalla ylimääräistä kosteutta. Ilmanvaihtokone ei kuitenkaan jäähdytä sisäilmaa.

Tiedätkö sinä mitä eroa on ilmanvaihtokoneella, ilmastointilaitteella ja ilmalämpöpumpulla?

Lue lisää täältä

Älykäs automatiikka helpottaa helteellä

Vaikka ilmanvaihtokone ei viilennä ilmaa, uusissa älykkäissä koneissa on toimintoja, jotka helpottavat oloa kesähelteillä. Automatiikalla varustetut ilmanvaihtokoneet mittaavat sisäilman laatua ja säätävät ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Kone tarkkailee ulko- ja sisälämpötilaa sekä ilmankosteutta ja ohittaa lämmöntalteenoton automaattisesti kun lämmitystä ei tarvita. Kesäyötoiminto tehostaa ilmanvaihtoa yöaikaan, jolloin asuntoon virtaa enemmän viileää ulkoilmaa. Aamulla ilmanvaihto palaa normaalitilaan ja ulkolämpötilan kohotessa se pystyy laskemaan tuloilman lämpötilaa muutamalla asteella.

Älykäs automatiikka siis hidastaa lämpötilan kohoamista. Ilmanvaihtoa tehokkaasti hyödyntämällä voidaan näin vähentää varsinaisen jäähdytyksen energiankulutusta.

Lämmöntalteenotto lämmittää tuloilmaa poistoilman lämmöllä.
Lämmöntalteenotto lämmittää tuloilmaa poistoilman lämmöllä.
Lämmäntalteenotto ohitetaan kun lämmitystä ei tarvita.
Lämmäntalteenotto ohitetaan kun lämmitystä ei tarvita.
Yöllä lämmöntalteenotto ohitetaan ja ilmanvaihtoa tehostetaan, jotta sisälle virtaa enemmän viileää ulkoilmaa.
Yöllä lämmöntalteenotto ohitetaan ja ilmanvaihtoa tehostetaan, jotta sisälle virtaa enemmän viileää ulkoilmaa.

Tuloilman lämpötilan säätö

Ilmanvaihtokoneen tuloilman lämpötilaa voi säätää käyttöpaneelista. Jos ilmanvaihtokoneeseen ei ole liitetty erillistä viilennyslaitetta, kyseessä on tuloilman minimilämpötilan, ei viilennyksen säätö.

Otetaan esimerkiksi seuraava talvinen tilanne: ulkona on -25°C pakkasta ja tuloilman lämpötilaksi asetetaan +21°C. Tehokas ilmanvaihtokone pystyy lämmittämään tuloilman noin +16°C asteeseen pelkällä poistoilman lämpöenergialla. Koska tuloilman minimilämpötila on asetettu +21°C, kone jälkilämmittää tuloilmaa aina haluttuun lämpötilaan asti.

Swegon suosittelee, että tuloilman minimilämpötila on säädetty asetusarvoonsa +17°C. Näin tuloilman sekoittuminen lämmityskaudella lämpimämpään huoneilmaan on tehokkaampaa ja näin myös käytetään enemmän asunnon primäärienergiaa.

Lämmönvaihdin ja jälkilämmitys lämmittävät tuloilman asetettuun lämpötilaan.
Lämmönvaihdin ja jälkilämmitys lämmittävät tuloilman asetettuun lämpötilaan.

Ilmaa ei voi kuitenkaan viilentää sähkövastuksella. Toisin sanoen, kun kesähelteellä asuntoon virtaa +25°C helleilmaa, se ei siitä viilene, vaikka tuloilman lämpötilaksi asetetaan +16°C.

Miten voit vaikuttaa asunnon lämpötilaan kesällä, jos sinulla ei ole ilmastointilaitetta tai ilmalämpöpumppua?

Suurin vaikuttava tekijä kesällä asunnon lämpenemiseen on ikkunoiden kautta tuleva auringon lämpöenergia. Yhden ikkunan lämmittävä vaikutus voi olla helposti useita satoja watteja…usein jopa yli 500W suorassa auringonpaisteessa.

Tehokkain tapa kontrolloida auringon lämmittävää vaikutusta on poistaa lämmittävä vaikutus jo ikkunoiden ulkopuolella esim. markiisilla tai erityyppisillä verhoelementeillä.

Myös suoraan ikkunoiden ulkopintoihin on saatavilla ratkaisuja, millä minimoidaan asuntoon tuleva lämpöenegia mm. ikkunavalmistajalta tilattu erikoisikkuna tai jälkeenpäin asennettu ikkunakalvo.

Kuten aikaisemmin todettu myös ilmanvaihtokoneessa on automatiikkaa, millä voidaan hidastaa lämpötilan kohoamista asunnossa.

  • Mahdollista valita tehokkaammat kesätoiminnon säädöt (Toiminto alkaa viileämmässä ulkoilman lämpötilassa)
  • Comfort -toiminto ilmanvaihtokoneessa

Näistä löytyy lisää tietoa ilmanvaihtokoneen käyttöoppaassa.

Nämä aikaisemmin käsitellyt tavat viivästyttävät auringon lämmittävää vaikutusta asunnon ja rakenteiden lämpenemiseen. Usein loppukesästä asunnon kaikki rakenteet ovat lämmenneet ja silloin ainoa tehoava konsti on asunnon ilman viilennys ja tästä lisää seuraavassa.

Viilennys ilmanvaihtokoneen lisävarusteena

Viilennyspatteri tarvitsee toimiakseen jäähdytysainetta, joten asunnossa tulee olla esimerkiksi maalämpöjärjestelmä, vesi-ilmalämpöpumppu tai kaukokylmäverkosto.
Viilennyspatteri tarvitsee toimiakseen jäähdytysainetta, joten asunnossa tulee olla esimerkiksi maalämpöjärjestelmä, vesi-ilmalämpöpumppu tai kaukokylmäverkosto.

Ilmanvaihtokoneeseen voidaan liittää viilennys erillisen viilennyskanavapatterin avulla. Viilennyspatteri asennetaan ilmanvaihtokanavaan ja sitä ohjataan ilmanvaihtokoneen ohjausjärjestelmän avulla. Viilennyspatteri tarvitsee toimiakseen jäähdytysainetta, joten asunnossa tulee olla esimerkiksi maalämpöjärjestelmä, vesi-ilmalämpöpumppu tai kaukokylmäverkosto. Viilennetty ilma virtaa asuntoon tasaisesti ilmanvaihtokanavia pitkin, eikä asuntoon tarvita erillisiä päätelaitteita, seinäasennuksia tai käyttöpaneeleita ilmastointia varten.

Lisävarusteena saatava viilennyskanavapatteri viilentää tuloilmaa.
Lisävarusteena saatava viilennyskanavapatteri viilentää tuloilmaa.

Kanavapatterin avulla asuntoon tulevan ilman lämpötilaa voidaan laskea n. 7-10 °C astetta. Käytännössä tämä riittää viilentämään 100 m² asunnon n. 23 °C asteeseen läpi kesän. Kyseessä on erittäin edullinen viilennysmuoto, sillä sen lisäenergiankulutus on ainoastaan kiertovesipumpun kuluttama energia.

Swegon CASA lämmitys- ja viilennyskanavapatterit

Valtuutettu Ilmateknikko auttaa

Mikäli olet kiinnostunut uudesta älykkäästä ilmanvaihtojärjestelmästä ota yhteyttä Swegon Ilmateknikkoon ja keskustele asiasta kokeneen asentajan kanssa. Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun.

Jätä tarjouspyyntö

Etsi valtuutettu Ilmateknikko

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
202111_73653.jpg
Kolme uutta vaihtoehtoa vanhan talotuulettimen tilalle
Talotuuletin on yleinen 80- ja 90-luvun asunnoissa käytetty ilmanvaihtoratkaisu. Se on keittiöön sijoitettu liesikuvun ja puhaltimen yhdistelmä, joka poistaa likaista ja kosteaa ilmaa keittiöstä ja WC-/kylpytiloista. Poistetun ilman tilalle virtaa raikasta ulkoilma ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta.
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20141_37533.jpg
Keittiökoulu: Keittiö ja ilmanvaihto
Keittiön ilmanvaihtoHyvään ruokaan liittyy herkullisten tuoksujen maailma. Ruoanlaiton yhteydessä syntyvät käryt ja hajut eivät ole osa tätä nautintoa, vaan likainen ja rasvainen ilma tulee poistaa nopeasti ja tehokkaasti. Keittiön käryjen ja hajujen poisto vaikuttaa erittäin paljon viihtyisän sisäilmastoa luomiseen.Onkin erittäin tärkeä niin sanotuissa "saarekekeittiöissä" suunnitella kärynpoisto niin, että käryt, kosteudet ja rasvat eivät leijaile koko sisätilaan, vaan lähtevät syntysijoiltaan suoraan pois. Myös kalusteiden väliin asennettava liesikupu tai tuuletin pitää suunnitella ja asentaa niin, että käryt poistuvat eivätkä seikkaile keittiössä, keittäjän silmissä ja nenään.Jos keittiössä on vierekkäin sähkö- ja puuliesi, niille voidaan asentaa yhteinen liesikupu.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
20203_63217.jpg
Hyvä ilmanvaihto toimii asukkaan elämänrytmin mukaisesti
Hyvä sisäilma on jokaiselle asukkaalle terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää siinä missä ruoka ja vesi. Hyvä sisäilma on hajuton, pölytön, vedoton ja miellyttävän lämpöinen. Toimiva ilmanvaihto tunnistaa sisäilmasta kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksia sekä orgaanisia epäpuhtauksia. Hyvä ilmanvaihto toimii myös asukkaiden asumisrytmin ehdoilla!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton