• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtokone, ilmastointilaite vai ilmalämpöpumppu?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 11.05.2022
20214_70371.jpg

Tavallinen asukas on helposti hämillään eri taloteknisten laitteiden kanssa.

Tiedätkö, mitä eroa on ilmanvaihtokoneella, ilmastointilaitteella ja ilmalämpöpumpulla? Viilentääkö ilmanvaihto asunnon? Tuoko ilmalämpöpumppu raikasta ilmaa asuntoon? Nykyaikaisissa asunnoissa on runsaasti ilmanlaatuun ja lämpötilaan vaikuttavaa talotekniikkaa. Ammattilaisille termit ovat tuttuja, mutta tavallinen asukas on helposti hämillään eri laitteiden kanssa. Harva tietää, miten laitteet todella toimivat ja miten niitä käytetään oikein.

Info

Info

Toimintaperiaatteet:

Ilmastointi lisää asuintilan viihtyisyyttä jäähdyttämällä sisäilmaa. Se ei kuitenkaan tuo uutta raikasta ilmaa asuntoon. Ilmastointi voidaan toteuttaa muun muassa seinään kiinnitettävän ilmalämpöpumpun tai siirrettävän ilmastointilaitteen avulla.

Ilmalämpöpumppu lämmittää tai viilentää, mutta se ei vaihda ilmaa eikä poista ylimääräistä kosteutta.

Ilmanvaihto vaihtaa ilmaa – se poistaa asunnon sisällä olevan likaisen ilman ja tuo tilalle raikasta ulkoilmaa. Ilmanvaihdon avulla hiilidioksidi, ruuanlaiton käryt sekä peseytymisen ja pyykinpesun aiheuttama kosteus poistuvat asunnosta ja tilalle virtaa puhdasta suodatettua hengitysilmaa. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää sekä asukkaiden hyvinvoinnin että talon rakenteiden kannalta.

Ilmastointilaite viilentää

Ilmastointilaite viilentää ilmaa kylmäaineen avulla. Laite imee huoneilmaa sisäänsä ja puhaltaa viilentyneen ilman takaisin jäähdyttämään huonetta. Jäähdytyksessä syntyvä lämmin ilma johdetaan poistoputken kautta ulos esimerkiksi tuuletusikkunasta. Osa laitteen läpi virtaavasta ilmasta siis poistuu asunnosta, mutta tilalle ei tule puhdasta ilmaa. Tämä voi aiheuttaa asuntoon alipainetta, jolloin korvausilma imeytyy asuntoon esimerkiksi postiluukun kautta.

Ilmastointilaite ei mahdollista ilmanvaihtoa eikä se poista esimerkiksi ruuanlaitosta aiheutuvia hajuja tai hengittämisestä syntyvää hiilidioksidia asunnosta. Toteutustavasta riippuen myös lämpövuodot tai syntyvä kondenssi/kosteus voivat aiheuttaa joissain tapauksissa ongelmia.

Ilmastointilaitteen jäähdytyksessä syntyvä lämmin ilma johdetaan poistoputken kautta ulos esimerkiksi tuuletusikkunasta.
Ilmastointilaitteen jäähdytyksessä syntyvä lämmin ilma johdetaan poistoputken kautta ulos esimerkiksi tuuletusikkunasta.

Ilmalämpöpumppu lämmittää tai viilentää

Ilmalämpöpumppu on asunnon seinälle asennettava viilennys-/lämmityslaite. Järjestelmään kuuluu ulkoyksikkö, sisäyksikkö sekä näiden välillä kulkeva putkisto kylmäaineelle. Sisäyksikkö kierrättää asunnon sisällä olevaa ilmaa ja samalla viilentää sitä. Ulkoyksikö puolestaan luovuttaa kylmäaineen välityksellä saamansa lämmön ulkoilmaan. Lämmityskäytössä virtaus tapahtuu samalla tavalla vastakkaiseen suuntaan. Koska ilmalämpöpumppu kierrättää koko ajan samaa ilmaa, se ei poista esimerkiksi ruuanlaitosta aiheutuvia hajuja tai hengittämisestä syntyvää hiilidioksidia asunnosta.

Lue myös:Asunnon viilennys kesähelteillä

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kierrättää asunnon sisällä olevaa ilmaa ja samalla viilentää sitä.
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kierrättää asunnon sisällä olevaa ilmaa ja samalla viilentää sitä.

Ilmanvaihto on tärkeää sekä asukkaiden että talon kannalta

Ilmanvaihtokone poistaa asunnon sisällä olevan likaisen ilman sekä ylimääräisen kosteuden ja tuo tilalle raikasta ulkoilmaa. Uusiin asuntoihin ilmanvaihto toteutetaan rakennusvaiheessa, mutta myös vanhoihin taloihin voidaan asentaa koneellinen ilmanvaihto. Ilmanvaihtokone sijaitsee usein teknisessä tilassa tai kylpyhuoneessa ja ilma kulkee ilmanvaihtokanavien kautta tasaisesti ympäri asuntoa. Lämmityskaudella lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto säästää energiaa ottamalla poistoilman energian talteen. Sillä voidaankin saavuttaa tuhansien kilowattien vuotuinen energiansäästö. Useimmissa iv-laitteissa on erillinen kesäkenno tai kesäasento, jonka avulla voidaan välttää tarpeeton lämmöntalteenotto kesäaikana.

Swegon Casa -ilmanvaihtolaitteet

20214_70359.jpg

Voiko ilmanvaihtokoneella viilentää asuntoa?

Lämpö voi tuntua tukalammalta, jos ilma sisätiloissa ei vaihdu. Korkea ilmankosteus lisää tukalaa oloa entisestään. Tähän ilmanvaihto auttaa tuomalla raikasta ilmaa asuntoon ja poistamalla ylimääräistä kosteutta. Sellaisenaan tavallinen ilmanvaihtokone ei kuitenkaan jäähdytä sisäilmaa.

Uusissa älykkäissä koneissa on kuitenkin toimintoja, jotka helpottavat oloa kesähelteillä. Ilmanvaihtokoneeseen voi myös liittää erillisen viilennyspatterin tuottamaan viilennystä.

Lue lisää ilmanvaihtolaitteiden kesätoiminnoista tästä!

Valtuutettu Ilmateknikko auttaa

Mikäli olet kiinnostunut uudesta älykkäästä ilmanvaihtojärjestelmästä, ota yhteyttä Swegon Ilmateknikkoon ja keskustele asiasta kokeneen asentajan kanssa. Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton