• Etusivu
  • LVI

Omakotitalon putkiremontit – helpompaa kuin luulet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.11.2023
20214_70114.jpg

Omakotitalon putkistoja ovat käyttövesi-, lämmitys- ja viemäriputkistot. Vesivahinkojen riski kasvaa merkittävästi, kun putkistot ovat yli 25 vuotta vanhoja. Ensimmäisenä uusimistarpeessa on yleensä käyttövesiputkisto ja muutama vuosi sen jälkeen patteriverkoston putkisto. Niiden vaihtaminen uusiin on onneksi helppoa, kun uudet tyylikkään valkoiset tai kromin väriset putket voidaan asentaa pintaan. Viemäriputket on aina asennettava lattiarakenteen alle ja siksi niiden vaihtaminen on hankalampaa. Onneksi tähän on apuna putkien sukitusmenetelmä, jota tarjoavat jo monet LVI-alan yritykset.

Ikävähennys pienentää vakuutuskorvauksen määrää vesivahingon tapahduttua

Käyttövesiputkien tiiviys on erityisen tärkeää, sillä niiden pettäessä tapahtuu usein suuria vesivahinkoja. Putket voivat myös ns. tihkuvuotaa, jolloin vuotoa ei helposti huomaa, mutta ajan kuluessa vahingot kasvavat suuriksi ja kalliiksi korjata. Monelle tulee yllätyksenä se, että vakuutukset eivät korvaa koko vahinkoa, sillä ikävähennykset ja omavastuut vähentävät korvauksen määrää ja uudet putket on joka tapauksessa maksettava itse. Putkien vaihto uusiin kannattaakin tehdä ajoissa ennen kuin vesivahinkoja ehtii syntyä.

Remontin edullisuus voi yllättää

Käyttövesiremontti voi sujua helposti ja nopeasti. Remontti voidaan toteuttaa putkien pinta-asennuksena käyttämällä muun muassa tyylikästä valkoista tai kromin väristä Uponor-komposiittiputkea. Putket asennetaan mahdollisuuksien mukaan kalusteiden taakse ja tarvittaessa niitä voidaan myös koteloida. Jos vanhat putket on asennettu suojaputkeen, voidaan uudet putket myös sujuttaa vanhojen tilalle. Tällöin käytetään esimerkiksi Uponor Pex -putkea. Kummallakin toteutustavalla käyttövesiremontti kestää yleensä vain muutaman päivän, vedentulo on poikki pari tuntia ja talossa voi asua koko remontin ajan. Remontin hinta asettuu tavallisimmin 4000 euron ja 7000 euron välille Uponorin tuotteilla. Oman kohteesi tarjouksen saat paikalliselta valtuutetulta urakoitsijalta. Jätä tarjouspyyntö ja urakoitsija ottaa yhteyttä ja sopii kanssasi tarjouskäynnin ajankohdan.

Patteriverkoston remontti pinta-asennuksella muutamassa päivässä

Patteriverkostoremontti tehdään usein käyttövesiremontin yhteydessä tai muutama vuosi sen jälkeen. Riski vesivahingoille kasvaa 30 käyttövuoden jälkeen. Patteriverkostoremontissa voi käyttää Uponor-komposiittijärjestelmää. Tyylikkäät valkoiset tai krominväriset putket asennetaan pintaan, jolloin talon rakenteita ei tarvitse rikkoa. Remontti kestää vain muutaman päivän ja talossa voi asua koko remontin ajan. Uponorin mukaan patteriverkoston remontin hinta voidaan arvioida periaatteella "1000 € / patteri" eli jos talossa on kuusi patteria, remontin kustannusarvio pattereineen ja putkistoineen on n. 6000 €.

Uusi matalaenergialämmönlähde vaatii usein uuden patteriverkoston

Patteriverkoston kunto ja riittävä teho kannattaa tarkistaa myös silloin, kun vaihdetaan lämmönlähdettä esimerkiksi öljystä lämpöpumppuun tai kaukolämpöön. Nämä matalaenergiajärjestelmät vaativat yleensä tehokkaasti toimiakseen kunnollisen putkiston ja nykyaikaiset patterit. Esimerkiksi öljykattilan tuottaman veden lämpötila on 70–80-asteista, kun taas matalaenergiajärjestelmä tuottaa patteriverkostoon vain 45–55-asteista vettä. Tästä johtuen pattereiden lämmönluovutus alenee lähes puoleen, joten on selvää, että ilman kokonaisjärjestelmään tehtäviä parannuksia ei kannata edetä. Jos esimerkiksi jonkin huoneen patterit eivät ole tähänkään mennessä lämmenneet, eivät ne lämmöntuoton päivityksen jälkeen tule edelleenkään lämpiämään.

Vesikiertoinen lämmitys mahdollistaa minkä tahansa lämmönlähteen

Sähköpatteritkin voidaan vaihtaa kätevästi vesikiertoisiin pattereihin. Myös vesikiertoinen lattialämmitys saadaan asennettua yllättävän pienellä lattiankorotuksella vanhaan lattiaan. Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä mahdollistaa minkä tahansa lämmönlähteen käytön, kuten maalämmön tai kaukolämmön. Vesikiertoisen patterilämmityksen säätämiseen on nykyään myös saatavilla samanlaista älykkyyttä kuin lattialämmityksessä. Järjestelmää voi muun muassa ohjata etänä mobiilisovelluksen avulla.

20221_74311.jpg
LVI
käyttövesi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
Vaillant lämpöpumppu
Miten lämpöpumppu toimii ja miten eri lämpöpumpputyyppien toiminta eroaa toisistaan?
Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.
Henkilö punaisessa talvitakissa
Mikä on hybridijärjestelmä? Entä mitä tulee huomioida kaukolämmön siirtymisessä matalalämpöön?
Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
20239_83139.jpg
Viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita kodin eristeeksi
Tämän päivän rakentamisessa arvostetaan erityisesti luonnonmukaisuutta sekä vastuullisuutta. Valinnat tehdään tietoisesti ja harkiten, sillä harva rakentaa tai remontoi useaa kotia elämänsä aikana. Ympäristön turhaa kuormittamista pyritään välttämään ja mahdollisuuksien mukaan valitsemaan tuotteita, joiden raaka-aineet ovat uusiutuvia. Nykyisin kiinnitetään selvästi enemmän huomiota rakennusmateriaaleihin sekä niiden ominaisuuksiin. Viime vuosien rakentamisen eräänlaisena positiivisina trendeinä ovat nousseet esille erityisesti energiansäästö sekä eristämisen tärkeys.Vertailun vuoksi keräsimme yhteen viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita tosissaan eristysvaihtoehdoksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton