Kevät on täällä! Nyt on pihan rakentamisen sekä uudistamisen aika

Hyvästi talven paukkuvat pakkaset, kevät on vihdoin täällä vihertävine ruohoineen ja lehtisilmuineen. Mutta mietitäänpä hetki, mitä talvesta jäi käteen noin kokemuksen valossa. Miten kävi lumenluonnin, oliko pihatie epätasainen ja hankala luoda puhtaaksi? Loskasään sattuessa, oliko eteinen täynnä kuraisia kenkiä ja roiskeita? Jos vastaus molempiin kysymyksiin oli kyllä, lue ihmeessä eteenpäin.

Tasainen ja kengät sekä tassut siistinä pitävä piha on nimittäin täysin mahdollista saavuttaa.

Kengät ja tassut pysyvät puhtaana kivetyllä pihalla.Kengät ja tassut pysyvät puhtaana kivetyllä pihalla.

Pohjatyöstä kaikki alkaa

Hyvä ja routimaton piha


Kyllä, hyvän kulkureitin tunnistaa talven jälkeen siitä, että routa ei ole päässyt muokkaamaan maata mieleisekseen. Muista siis tutustua routaeristykseen ja asentaa se riittävästi myös pinnoitettavan alueen ulkopuolelle, mikäli pihan pohjamateriaalilla on taipumus routia.

Ruduksen Luotokiven ladontaa paikoilleen.Ruduksen Luotokiven ladontaa paikoilleen.

Tuon ainaisen kuran kulkeutumisen pystyy estämään, kun valitsee pihalleen kestävän pinnoitteen, esimerkiksi pihakivet. Kaikki edellyttää kuitenkin huolellisia pohjatöitä, joiden ansiosta voi viettää huolettomia talvia kulkureittien pysyessä roudan osalta kunnossa.

Tiivistä huolella

Kunnolla tehty pohjatyö on erittäin tärkeää, jotta saadaan varmasti tasainen pinta, johon pihakiveys on helppo latoa siistiksi ladonnaksi. Kiveyksen pohjatyöt alkavat kalliomurskeesta, jota käytetään kolmea eri raekokoa ja viimeistellään kivituhkalla. Huolellinen tiivistys on tärkeää myös siksi, tiivistämättä jätetty maa pääsee liikkumaan ja aiheuttaa siten kuoppia itse kiveykseen. Isomman kiven tai laatan kohdalla tällainen voi aiheuttaa jopa kiven halkeamisen painon alla.

Löydät tarkemmat ohjeet varsinaiseen kiveämiseen täältä

Millainen kiveys kannattaa valita?

Tontin muoto, pihan kallistukset sekä oma mieltymys näyttelevät nyt suurta osaa. Erilaisia kiviä on mahdollista hyödyntää sekä yhdessä että erikseen. Tärkeintä on saavuttaa toimiva kokonaisuus niin esteettisestä kuin toiminnallisestakin näkökulmasta.

Kun valitset kiviä, mieti mitä muotoja pihaasi haluat ja huomioi pihan korkeuserot sekä kaadot. Kotipihoja suunniteltaessa kivien paksuudella ei ole suurta merkitystä, sillä kaikki Ruduksen mallistossa olevat kivet kestävät normaalia käyttöä.

Ota kivien valinnassa huomioon pihan pinnanmuodot ja hyödynnä niitä.Ota kivien valinnassa huomioon pihan pinnanmuodot ja hyödynnä niitä.

Asunto luonnon keskellä vai keskellä kaupunkia? Inspiraatiota omaan pihaan voi ja kannattaa hakea ympäröivästä maisemasta. Mäntymetsäisellä tontilla on omiaan esimerkiksi Louhikivi tai Luotokivi, jotka muistuttavat muodoltaan aitoa luonnonkiveä. Kaupunkitontilla, jossa toivotaan modernia ja urbaania muotokieltä sekä selkeitä ja rytmikkäitä linjoja, soveltuu vastaavasti Kartano-sarjan kivet. Uutuutena Kartano-sarjaan on nyt pitkänmallinen ja linjakas Kartanolankku. Vai haluatko jotain tältä väliltä? Sekin onnistuu, esimerkiksi Verona-kivien, Tosca-laattojen ja Torino-kivien avulla. Näiden kivien pinta muistuttaa antiikkipintaista ja on hienoisesti profiloitu.

LuotokiviLuotokivi
Isot laatat toimivat hyvin kulkureittinä talon vierellä.Isot laatat toimivat hyvin kulkureittinä talon vierellä.
 
Päivitetty
16.9.2022