Lattialaatoissa on nyt kokoa ja keittiön välitilaan laitetaan väriä

Lattiaa peittävät nyt suuret tai kuusikulmaiset laatat. Suuret laatat ovat jo kokoa 60x60 cm tai 60x120 cm ja vielä tästä suurempiakin löytyy. Suuret laatat ovat löytäneet tiensä jopa pesutiloihin linjalattiakaivojen yleistyttyä. Keittiössä laatoilla leikitellään värien ja laatoitusmallien kanssa.

Pukkila Metal Design, väri Copper.Pukkila Metal Design, väri Copper.

– Lattialaattojen käyttö on yhä yleistynyt kodin kuivienkin tilojen lattiapinnoilla ja koko 60x60 cm on tänä päivänä jo normaali. Tästä suurempia laattoja käytetään myös jo jonkin verran, mutta suuren yleisön keskuudessa on vielä hieman arkuutta käyttää esim. 60x120 cm kokoja sen vaativuuden vuoksi, kertoo RTV:n tuoteryhmäpäällikkö Hannu Jussila.

RTV Gre Grigio-laattamallistoRTV Gre Grigio-laattamallisto

Suuri laatta vaatii asentajalta malttia

Suuret lattialaatat vaativat ehdottoman suorat pohjat ja omat kiinnityslaastinsa. Hyvä tasoitemies on kullan arvoinen asia. Pesuhuoneissa on oltava vanhan lattiakaivon sijaan linjalattiakaivo. Suuret laatat vaativat myös leikkureilta uusia ulottuvuuksia. Tuotepäällikkö Niina Suominen Pukkilalta kertoo, että Pukkilasta on saatavissa tarvittavat koneet ja laitteet isojenkin laattojen työstämiseksi ja asentamiseksi.

Pukkila Heritage Hexagon, väri Indigo.Pukkila Heritage Hexagon, väri Indigo.

Laattakoko muuttumassa niin, että kiinnostus suuriin ja pieniin kasvaa. Keskikokoiset koetaan vanhanaikaisiksi, huomauttaa Laattamaailman tuotepäällikkö Merita Koiranen.

Lattialaatat kasvavat kokoihin 60x120, 120x120 tai esimerkiksi 80x180. Lattioilla nähdään klassisia muotoja: neliö, suorakulmio ja kuusikulmio. Uusissa ja perinpohjaisesti saneerattavissa kohteissa pesuhuoneen perinteisestä 10x10 laatasta voi jo luopua, kunhan muistaa vaihtaa linjalattiakaivoon.

LaattamaailmaLaattamaailma

Lattialla marmori, kivi ja betonikuosit tuovat ajattomuutta. Ajattomuus onkin lattialaatalle tarpeen, sillä laatoitusta ei noin vain vaihdetakaan. Esimerkiksi betonikuoseissa löytyy kauniin neutraaleita ja klassisia sävyjä, jotka kestävät aikaa ja katseita. Nyt löytyy mallistoista kaikkialta myös runsaasti puukuosin laattoja.

Pukkila, Natura Wood, väri Multicolor.Pukkila, Natura Wood, väri Multicolor.

Marmorikuosi lattialla on jo klassikko. Ei ole sisustusta johon marmori ei sopisi. Marmorikuosia voi yhdistää niin moderniin kuin skandinaavisen eleettömään sisustukseenkin. Marmorikuoseissa löytyy tänä vuonna myös värejä ja tummiakin kuoseja. –Valmiina pintana marmorilaattapinta muuttuu suureksi taideteokseksi, kuvailee Suominen Pukkilasta. Mielestämme näillä saadaan koteihin upeita sisustustaideteoksia.

ATV, Turku (Värisilmä), Bistrot-laattaATV, Turku (Värisilmä), Bistrot-laatta

2021 Pähkinänkuoressa

  • Marmori jatkaa
  • Laattojen koko suurenee
  • Klassisia laattakokoja: 15x15 ja 20x20
  • Kuusikulmaisia laattoja
  • Värit lämpenevät ja ruskea tekee paluun
  • Sinistä, vihreää, veden värejä
  • Puukuvio laatoissa

Keittiön välitilat

Pukkila, HabitatPukkila, Habitat

Keittiön välitilaan löytyy perinteisiä laattakokoja kuten 20x20 cm ja pitkiä sekä kapeita laattoja esimerkiksi koossa 10x30 cm. Lattialaatoissa tuttua kuusikulmalaattaa voi kokeilla käyttää myös välitilassa.

Keittiössä välitiloihin käytetään pienempiä marmorilaattoja erilaisilla ladonnoilla, kertoo ATV:n tukkumyyjä Jarna Suvanto. Myös kuosien ja laattakokojen erilaisia yhdistelmiä on nähtävillä tämän päivän laatoituksissa, jatkaa Suvanto.

RTV, Clays Cotton, Lava Decoro ExaconRTV, Clays Cotton, Lava Decoro Exacon
Laatta: Artesan, ATV, Turku (Värisilmä)Laatta: Artesan, ATV, Turku (Värisilmä)

Laatoitusmalleja

Laatoitusmalleista unhoon jäävät yhden seinän laatoittaminen eri värisellä laatalla tai suihkusekoittajan taakse laatoitettu raita. Nyt voit laatoittaa samalla suurella laatalla lattiat ja seinät tai yhdistää eri kokoisia saman sarjan laattoja. Voit myös nostaa lattialaatat seinälle tehosteeksi.

Pukkila Country-sarjan laattojaPukkila Country-sarjan laattoja

Luo kuvioita seinälle ja lattialle laatoittamalla kalanruotomallilla tai tiililadontana. Kuvioita seinälle tuovat myös struktuurilaatat sileiden laattojen kanssa yhdistettynä.

Laatta: Ragno Look-sarjasta, Atv Turku (Värisilmä)Laatta: Ragno Look-sarjasta, Atv Turku (Värisilmä)

Pikkuhiljaa tehosteseinä ajatus valkoisen peruslaatan kanssa on jäämässä pois. Nyt laatoitetaan taas kauttaaltaan värein tai kuosein, kertoo Merita Koiranen Laattamaailmalta.

Laatta: Ragno Look-sarjasta, ATV, Turku (Värisilmä)Laatta: Ragno Look-sarjasta, ATV, Turku (Värisilmä)

Jätä oma sisustuskysymyksesi Eevalle

Onko sinulla kysymyksiä sisustukseen liittyen? Jätä kysymyksesi sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilälle Kysy, vastaamme -palvelussa. Eeva vastailee kysymyksiin viikottain.

Jätä sisustuskysymys  


 
Julkaistu
2.2.2021