Ruskea sisustuksessa – yök?
- eli miten käytät ruskeaa oikein

Kuinka monella tuli ensimmäisenä mieleen tupakan kellastuttama, 70-luvun tyyliin sisustettu hämärä huone? Suurin osa meistä varmasti kavahtaa kuullessaan ruskeiden sävyjen palaavan taas sisustukseen. Saatat ajatella, että ruskea yhdistettynä useampaan lämpimään sävyyn saa kokonaisuuden helposti näyttämään jopa tunkkaiselta. Ajatellaanpa uusiksi. Tässä sisustajille muutamia vinkkejä, miten saat muodikkaat lämpimät sävyt sovellettua sisustukseesi pitkän, kokovalkoisen sisustuskauden jälkeen.

Ovimalli Neve. Taso Silestone Iron Bark. - Ruskea on tämän hetken nousevin väri sisustuksessa, ja myös keittiöissä näkyy nyt rohkeammin ruskean eri sa¨vyja¨, kertoo ruotsalainen stylisti Lotta Agaton. Kuva: KeittiömaailmaOvimalli Neve. Taso Silestone Iron Bark. - Ruskea on tämän hetken nousevin väri sisustuksessa, ja myös keittiöissä näkyy nyt rohkeammin ruskean eri sa¨vyja¨, kertoo ruotsalainen stylisti Lotta Agaton. Kuva: Keittiömaailma

Tumma ruskea sisustuksessa ei ole ollut muodikasta sitten 70-luvun. Lattioihin ruskeaa puuta eri sävyissä on aina käytetty, mutta kokoruskeaa sisustusta ei ole nähty vuosikausiin, eikä ehkä nähdä vielä laajalti tänä vuonna. Kokovalkoinen tai harmaa sisustus on pitkään ratsastanut sisustuksen aallonharjalla. Ruskeaa on näyttäytynyt sisustuksessa lähinnä lakatun puun eri väriskaaloissa ja tummuusasteissa. Ruskea palaa taas sisustukseen tummana rustiikkina tai kauniin vaaleanaa, mutta ehkä jokaiseen kotiin pienempinä annoksina.

Ruskea on neutraali väri

Ruskea on neutraali ja siksi turvallinen väri käyttää. Ruskea on myös levollinen ja lämmin väri. Se sopii muiden värien kanssa melkeinpä poikkeuksetta. Ruskea yhdistetään maanläheiseen ja puuhun. Ruskea ja harmaa vastaavat hieman toisiaan, sillä sisustussuunnittelijat valitsevat niistä mielellään toisen usein sisustuksen pääväriksi.

Ruskean käytön voi aloittaa valitsemalla esimerkiksi valkoisen rinnalle puun sävyjä. Petran Milka-keittiössä puiset työtasot tuovat lämpöä muuten puhtaan valkoisen ovimallin rinnalle.

Ruskean käytön voi aloittaa valitsemalla esimerkiksi valkoisen rinnalle puun sävyjä. Petran Milka-keittiössä puiset työtasot tuovat lämpöä muuten puhtaan valkoisen ovimallin rinnalle.

Kun valitaan ruskea sisustuksen pääväriksi voit käyttää sen eri sävyasteita yhdessä: tummia ruskeita, keskiruskeita ja vaaleita sävyjä. Ruskeaa sisustuksessa yleisimmin ovat olleet lattiat, puiset tai nahkaiset huonekalut, kaapinovet ja ehkä katto.

Rustiikkisessa sisustuksessa on seinillä oltava riittävän uskalias ja syvä värisävy. Esimerkiksi laivastonsininen tai syvä harmaan vihreä sopivat keskiruskean nahkasovan taustalle täydellisesti luomaan ihanaa vanhan ajan tunnelmaa. Liian vaalea väri seinällä tuo tummemmat nahkakalusteet liiaksi esille ja lämmin tunnelma kärsii.

Helpoimmalla saat harmonisen kokonaisuuden, kun pidät värien kylläisyysasteen samalla tasolla ja vältät suuria kontrasteja. Kontrastit tuovat sisustukseen enemmän jännitettä.

Kaapin ja seinän kontrasti ei ole kovin suuri. Turkoosi toimii ruskeiden värien kanssa moitteettomasi.Kaapin ja seinän kontrasti ei ole kovin suuri. Turkoosi toimii ruskeiden värien kanssa moitteettomasi.

Mihin ruskeaa voi yhdistää?

Tämän päivän sisustuksessa tummaa ruskeaa ei enää yhdistetä keskiruskeisiin vaan mieluimmin vaalean beigeen, valkoiseen ja lämpimän harmaaseen. Ruskean rinnalle valitaan puuterista pinkkiä ja turkoosia. Rohkeammat yhdistävät voimakasta pinkkiä, muodikasta oranssia ja merenvihreää sekä metallien eri sävyjä. Ruskean ja musta yhdistelmällä saadaan aikaan myös näyttäviä kokonaisuuksia.

A la Carten Rigato-keittiössä puu on pääroolissa. Näyttävä massiivitamminen, puusäleistä koostuva ovi tuo keittiöön skandinaavista ylellisyyttä sekä luonnon tuntua.

A la Carten Rigato-keittiössä puu on pääroolissa. Näyttävä massiivitamminen, puusäleistä koostuva ovi tuo keittiöön skandinaavista ylellisyyttä sekä luonnon tuntua.

Jotta vältyt ruskean tunkkaisesta ja vanhanaikaisesta tunnelmasta, raikasta sitä valkoisen eri asteilla tai hyvin vaalean harmaalla. Jos et viihdy ruskeassa sisustuksessa, mutta haluaisit käyttää sitä, kokeile harmaalla murrettuja ruskean sävyjä.

Jos et sattumoisin pidä ruskeasta, mutta haluaisit kuitenkin kokeilla sitä sisustuksessasi, valitse harmahtavia ruskeita. Kun vältät punertavat ja kellertävät ruskeansävyt, saatat ihastua ruskean herkulliseen ja rauhoittavaan samettisuuteen.

Viisi erilaisia väriyhdistelmää ruskealla

Perusyhdistelmiä

1.) Tummanharmaa, keskiruskea, musta.
Rohkeampi ja jykevämpi yhdistelmä kahdesta ensimmäisestä vaihtoehdosta. Musta tuo sisustukseen ryhtiä ja jykevyyttä.

2.) Valkoinen, keskiruskea tai vaaleanruskea ja beigen sävyjä.
Hempeämpi ja Skandinaavisempi kokonaisuus. Vaalea puu ja valkoinen luovat tilantuntua ja lisäävät valoisuutta paikkoihin, joissa sitä luonnollisesti on vähän.

väriskaala-1-750x422
väriskaala-2-750x422

Rustiikkia rohkeammalle

3.) Laivastonsininen, nahan ruskea, puuteripinkki, tumma sininen ja valkoinen.

Tästä on hempeily kaukana. Tässä väriyhdistelmässä käytetään reilusti tummaa seinäpintaa hyvänä taustana vaikka nahkaiselle sohvalle. Lattialle sopii kelim-kuvioitu matto sinisen, ruskean ja rosan väreissä. Valkoiset listat rajaavat tilan kauniisti.

väriskaala-3-750x422

Ei valkoista eikä harmaata

4.) Vihreä, vaalea puu, nude, beigen sävyjä ja ripaus vaaleansinistä.

Nyt ei näy valkoista eikä harmaata. Ruskeat. vaaleanruskeat ja beiget valloittavat huoneen. Tämä yhdistelmä sopii ainoastaan, jos viihdyt lämpimien värien seurassa. Pieni ripaus vaaleansinistä piristää kummasti kokonaisuutta. 

väriskaala-4-750x422

Vähemmän ruskeaa, mutta kuitenkin

5.) Vaaleanharmaita sävyjä, valkoista, ruskeaa ja ripaus keltaista ja mustaa.

Jos ruskea tuntuu aivan mahdottomalta idealta sisustuksessasi, kokeile käyttää sitä vain hyvin pieninä annoksina runsaan harmaapaletin kanssa. Musta ja keltainen tuovat sisustuksesi tähän päivään ja kun käytät keltaista vaikka vain pehmeissä sisustuksissa, kuten tyynyissä, pystyt vaihtamaan väriä aina uuden sesongin ja trendin mukaan

väriskaala-5-750x422
 
Päivitetty
25.1.2021