Työvaatteiden pitää joustaa ja kestää kirvesmiehen hommissa

Työvaatetesti / Testaaja 3 / Jaakko Örn / raportti 1

Teen erilaisia rakennusalan töitä kirvesmiehenä restauroinnista uudisrakentamiseen Oulussa. Sain testattavaksi talvityövaatteet, johon kuuluu Patron talvitakki, talvihousut ja Sievin Viper talvityökengät. Pituutta itse testaajalta löytyy 180 senttimetriä ja painoa 95 kiloa.

Työtehtäväni ja työskentelyolosuhteet

Työvaatetesti suoritettiin omakotitalon laajennustyömaalla Pohjois-Pohjanmaalla. Sää vaatteiden testaushetkellä, oli poutainen ja nollasta viiteen pakkasastetta. Töihin testauksen aikana kuului rintamamiestalon katon, rungon ja ulkovuoren purkua sekä maassa kasattavan mansardikaton rakentamista.

Töissäni talvivaatetukselta odotetaan lämmön pitävyyttä, kestävyyttä ja näkyvyyttä. Kirvesmiehen täytyy voida liikkua ketterästi kattoristikoiden välissä ja kyetä kantamaan raskaita taakkoja ilman, että työvaatetus on siihen esteenä. Rakenteissa kiipeily yleensä karsii jyvät akanoista työvaatetuksen osalta.

Otetaan esimerkki: Nostan jalan kuvitteellisen laudan yli, joka on metrin korkeudella. Olkapäällä on nippu lankunpätkiä, jotka täytyy asentaa. Ylittäessäni esteen tässä tilanteessa liikkeissä käytetään voimaa, sillä seurauksella, että housut ratkeavat monesti haaroista. Taakan nostot ylemmille tasanteille vuorostaan laittavat takin saumat hartioista ja selkäpuolelta koville.

Tässä raportissa arvostelen tuotteet omasta näkökulmastani ja niiden vaatimusten pohjalta mitä itse kirvesmiehenä talvivaatetukselta vaadin. Testi on jaettu kahteen viikon mittaiseen jaksoon, eli ensimmäisen viikon osassa on ensituntuma ja toisessa osassa lopullinen arvostelu työvaatteista.

Patron Adamiitti -talvityötakki

Takiksi minulle valikoitui huomiovärinen keltamusta malli kokoa L. Takin materiaali on 100% polyesteria ja tuote lupaa veden sekä tuulen pitävyyden.

Tikkivuori vaikuttaa lämpimältä. Allekirjoittaneesta materiaalit tuntuivat myös siltä, että se lunastaa nuo lupaukset. Saumat tuntuvat myös kestävästi tehdyiltä koko takissa.

Taskut ovat todella suuret, joista osa nepparilla ja osa vetoketjulla. Erillinen henkilökortille suunniteltu tasku löytyy myös takista ja se on sijoitettu oikeanpuolen rintataskun sisään, josta sen voi näppärästi kaivaa tarvittaessa esiin.

Heijastimet takista löytyvät vyötäröltä, hihoista ja olkapäistä.

Huppu takissa on neppareilla kiinnitetty. Itse en yleensä sitä käytä, koska varsinkin kypärän kanssa se tuntuu ahdistavalta ja sen irrotus olikin helppoa.


Testissä oleva talvityötakki >>

Kuvasta huomaa kuinka tärkeää on takin istuvuus ylöspäin työskenneltäessä. Takin tulee olla sopivan tilava hartioiden seudulta. (Kuvassa ei todellinen työtilanne. Työtä suorittaessa on työturvallisuus huomioitava.)Kuvasta huomaa kuinka tärkeää on takin istuvuus ylöspäin työskenneltäessä. Takin tulee olla sopivan tilava hartioiden seudulta. (Kuvassa ei todellinen työtilanne. Työtä suorittaessa on työturvallisuus huomioitava.)

Patron Ametisti -talvityöhousut

Kun maasta nostetaan lähes sata vuotta vahoja kastuneita 150x150 parruja, niin housut eivät saa revetä kyykyissä, vaan niissä täytyy olla sopivasti joustoa.Kun maasta nostetaan lähes sata vuotta vahoja kastuneita 150x150 parruja, niin housut eivät saa revetä kyykyissä, vaan niissä täytyy olla sopivasti joustoa.

Housut noudattavat takin kanssa samaa linjaa L-koon, materiaalien, kuin taskujenkin koon osalta. Housujen sama sileä pinta antaa ymmärtää, etteivät ne kastu ainakaan kovin helposti.

Heijastimet on sijoitettu lahkeisiin polven alapuolelle, joita löytyy molemmista lahkeista kaksi kappaletta.

Vyötäisille kiinnitetyt olkaimet on tukevan oloiset ja helposti säädettävät tarrakiinnityksen ansiosta. Takapuolelta olkaimet kiinnittyvät korotettuun housunkaulukseen, joka suojaa selkää kylmältä. Olkaimet on myös mahdollista irrottaa, jos niin haluaa.

Molemmista lahkeista löytyy koko lahkeen mittaiset vetoketjut, jotka voi avata, vaikka kahvitauolla, niin ei tule hiki lämpimässä istuessa.

Testissä olevat talvityöhousut >>

Sievi Viper -turvajalkineet

Kengistä on heti alkuun mainittava, että ne ovat erittäin kevyet ja mukavan tuntuiset jalassa.

Turvapuolelta löytyy varvassuojan lisäksi naulaanastumissuoja, öljynkestävyys, antistaattisuus ja vettähylkivä pinta.

Pitkän työpäivän aikana osaa arvostaa myös keveyden lisäksi pohjan pitävyyttä ja joustavuutta.

Kenkien nauhat ovat myös tarpeettomat uuden Boa-kiristysmekanismin ansiosta ja niiden pukeminen onkin varsin vaivatonta. Kenkä jalkaan, paina nappi sisään, pari pyöräytystä myötäpäivään ja olet valmis töihin. Riisuminen tapahtuu nappulasta nykäisemällä, jolloin kiristys vapautuu.

Testissä olevat työkengät >>

Työmailta löytyy monentyyppisiä pintoja. On pinta sitten karhea, kalteva tai liukas, niin työkengän pohjasta täytyy löytyä kitkaa, johon voin luottaa. (Kuvassa ei todellinen työtilanne. Työtä suorittaessa on työturvallisuus huomioitava.)Työmailta löytyy monentyyppisiä pintoja. On pinta sitten karhea, kalteva tai liukas, niin työkengän pohjasta täytyy löytyä kitkaa, johon voin luottaa. (Kuvassa ei todellinen työtilanne. Työtä suorittaessa on työturvallisuus huomioitava.)

Lopuksi havaintoja työvaatteista käytössä

Kelit ovat olleet poutaiset ja noin –3 pakkasastetta. Kaikki vaatteet tuntuvat ERITTÄIN lämpimiltä. On sanomatta selvää, että vaatteissa tarkenee varmasti pikkupakkasissa. Useaan kertaan huomasin availevani takin kaulusta, jotta lämpö pääsisi haihtumaan pois, joten hengittävyydessä olisi hieman toivomisen varaa.

Takin ja housujen “koppurainen” ja “kahiseva” alkukankeus ärsyttää hetkittäin, mutta tuumin vaatteiden pehmenevän käytössä. Oma veikkaukseni on, että työvaatteet ovat parhaimmillaan 10–20 pakkasasteen lämpötilassa.

Sahaillessa puuta teen havainnon, että puun pöly ei tartu vaatetukseen sen liukkaan pinnan ansiosta. Päälleni satanut lauhan kelin lumi ei myöskään kastellut vaatteita.

Kengät tuntuvat loistavilta. Tukea ja pitoa löytyy hyvin eikä varpaita palellut missään vaiheessa.

Testijakson ajan työvaatteita käytettiin normaaleissa kirvesmiehen töissä.


 
Julkaistu
7.12.2020