• Etusivu
  • Rakentaminen

Pyörre mullistaa suomalaista asuntorakentamista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Aulis Lundell Oy
Julkaistu 01.10.2020Päivitetty 27.07.2021
202010_66825.jpg

Pyörteen rakennustuotteet on valittu niin, että mahdollisimman suuri osa sisältäisi kierrätettyjä materiaaleja tai olisi kierrätettävissä.

Ensi kesän asuntomessuille 2021 Lohjalle valmistuu talo, jollaista ei varmasti ole ennen nähty. Arkkitehti Matti Kuittisen suunnittelema ja Aulis Lundell Oy:n toteuttama pyöreä talo on yksi vastaus hiilineutraaliin rakentamiseen ja kiertotalouskonseptiin, joita ympäristöministeriö ajaa 2025 voimaan tulevalla asetuksella. Poikkeuksellisen talosta tekevät esimerkiksi muoto ja teräselementtien käyttö runkoratkaisuissa.

Ainutlaatuista talo Pyörteessä on erityisesti rakennustuotteiden valinta siten, että mahdollisimman suuri osa niistä sisältäisi kierrätettyjä materiaaleja tai ne olisivat kierrätettävissä elinkaarensa lopussa. Tämän takia rakennusmateriaalien kierrätyksestä ja pitkäikäisistä hiilivarastoista saatavat hyödyt ylittävät rakennusmateriaalien valmistuksen ilmastohaitat ja ovat noin kaksi kertaa rakennuksen energiankulutuksesta aiheutuvia päästöjä suuremmat.

Pyörre-talon pyöreä muoto on mahdollinen runkomateriaalin ansiosta. – Teräs on materiaalina paras tällaisiin orgaanisiin muotoihin. Se taipuu ja toteuttaa kaikki mukavuudelle, kestävyydelle ja ekologisuudelle asetetut vaatimukset rakennuksen koko elinkaaren ajan. Teräs on lujuutensa ansiosta käytössä kevyempää kuin muut materiaalit ja sataprosenttisesti kierrätettävää. Samoin sen äänenhallinnan ja paloturvallisuuden ominaisuudet ovat ylivoimaiset, Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell toteaa.

Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell ja arkkitehti Matti Kuittinen.
Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell ja arkkitehti Matti Kuittinen.
Info

Info

Talo Pyörre

  • Talo Pyörre on suunniteltu parhaaseen energiatehokkuusluokkaan. Rakenteiden lämmöneristävyys on hyvä, ja energian tuottamiseen käytetään lämpöpumppuja sekä aurinkopaneeleja. Siksi vuotuinen energian kulutus on hyvin vähäistä.
  • Rakennus tehdään esivalmistetuista teräselementeistä. Niiden ja muiden rakennusmateriaalien valmistuksen hiilijalanjälki on yli 50 % rakennuksen koko elinkaaren päästöistä.
  • Rakennuksen suunnittelussa on pyritty korostamaan kiertotaloutta. Valtaosa käytetystä teräksestä on kierrätettyä, myös muissa rakenteissa on pyritty mahdollisimman korkeaan kierrätysasteeseen.

Kiertotalous on vastuuta tulevaisuudesta

Kiertotalous korostaa rakentajien ja suunnittelijoiden vastuuta kestävämmästä tulevaisuudesta. Pyörre-talo on arkkitehti Matti Kuittisen mukaan tutkielma siitä, miten suuri osuus rakennuksesta voidaan toteuttaa käyttäen kierrätettyjä raaka-aineita. Kaikki rakennuksen materiaalit luetteloidaan tulevaa kierrätystä varten, ja kierrätysmenetelmät on selvitetty ennakkoon. Talo lepää hoikkien teräspalkkien varassa, joten tonttikaan ei kärsi perustusrakenteista.

Talo on perustettu hoikkien teräspalkkien varaan.
Talo on perustettu hoikkien teräspalkkien varaan.
– Painossa mitattuna puolet maapallon raaka-aineiden käytöstä menee rakentamiseen, joten kiertotalouteen on siirryttävä ripeästi. Suunnittelijan vastuuseen kuuluu miettiä rakennusta sen käyttöikää pidemmälle – aina purkamiseen saakka, Matti Kuittinen painottaa.

– Rakennustuotteet on valittu niin, että mahdollisimman suuri osa sisältäisi kierrätettyjä materiaaleja tai olisi kierrätettävissä. Materiaalien kierrätyksestä ja pitkäikäisistä hiilivarastoista saatavat hyödyt ovat suuremmat kuin materiaalien valmistuksen ilmastohaitat ja kaksi kertaa suuremmat kuin talon energiankulutuksesta koituvat haitat. Pyörre sisältää myös teknisiä innovaatioita, kuten nanohiiliteknologiaan perustuvan lämmityselementin, joka integroidaan liukuoviin tuottamaan mukavuuslämpöä, kertoo Leena Lundell.

Talo Pyörre valmistuu Lohjan asuntomessuille 2021 ja on ensi kesänä varmasti messujen käydyimpiä kohteita.
Talo Pyörre valmistuu Lohjan asuntomessuille 2021 ja on ensi kesänä varmasti messujen käydyimpiä kohteita.

Talossa käytettävät rakenneratkaisut perustuvat Aulis Lundell Oy:n pitkäaikaiseen tuotekehitykseen ja tuotantoon. – Olemme valmistaneet rullamuovattuja terästuotteita rakentamiseen vuodesta 1980, ja 2000-luvulla laajensimme valikoimaamme lattioihin, alakattoihin, väliseinäelementteihin ja -liukuoviin sekä julkisivujen teräsrankoihin, kiinnitysjärjestelmiin ja koolareihin, Leena Lundell kertoo.

Rakennesuunnittelun uudet haasteet

Aulis Lundell Oy:llä työskentelevä Sami Huttunen on mies Pyörre- talon rakennesuunnittelun takana. Kokeneella suunnittelijalla on myös iso työkalupakki, josta erilaisiin tilanteisiin löytyy sopiva ratkaisu. Kekseliäisyydestä on ollut paljon hyötyä myös Pyörre-talon parissa. Pyöreä muoto on tuonut mukanaan myös suunnittelijalle aivan uusia elementtejä.

– Pyörteelle suunniteltua keveyttä ja ilmavuutta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa millään muulla materiaalilla kuin teräksellä, Huttunen toteaa.
Pyörteen rakennesuunnittelija Sami Huttunen.
Pyörteen rakennesuunnittelija Sami Huttunen.

Huttusen mukaan Autocad on käynyt kuumana jo pelkästään mittojen täsmäämisessä. Prosessi on ollut merkittävästi erilainen suorakulmaiseen perustaloon verrattuna, Sami Huttunen kertoo. Talon rakentamista on helpottanut se, että materiaaliksi on valittu juuri teräs.

Lue lisää Pyörre-talosta:

Info

Info

Aulis Lundell Oy

  • Aulis Lundell Oy on suomalainen perheyhtiö, joka on erikoistunut rullamuovausteknologialla valmistettavien teräsprofiilien valmistamiseen ja kevytrakennejärjestelmien kehittämiseen.
  • Kylmämuovattu massatuotantoteknologia on johtanut laajaan valikoimaan innovatiivisia tuotteita, joita olemme toimittaneet rakennusteollisuudelle jo 40 vuoden ajan.
  • Valmistamme keveitä ja ekologisia teräsrakenneratkaisuja, kuten Gypsteel® -väliseinä ja alakattoprofiilit, KOOLARI® ja LIUNE® -tilaratkaisut.
  • Aulis Lundell Oy työllistää noin 40 rakennustuoteteollisuuden ammattilaista ja sen liikevaihto oli vuonna 2019 noin 7,7 miljoonaa euroa. Tehtaamme sijaitsee Lohjalla.
202010_66839.jpg
https://kauppa.rakentaja.fi/t/rakentaminen-ja-tyokalut/liune-liukuovet/
Aulis Lundell Oy
Rakentaminen
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

pesuhuoneen ja wc:n välinen ovi on huurrettu liukuovi
Liune Door liukuovet – extraneliöitä asumiseen
Liune on kotimainen liukuovikokonaisuus, jossa ovilevy liukuu seinärakenteen sisään. Ovi ei ole enää koskaan tiellä! Yksi Liune-ovi antaa tilaa asumiseen 1-3 m2 ja laaja ovimallisto saa sisustajan mielikuvituksen lentoon.Liune on oivallinen ovivaihtoehto kompakteihin tiloihin, joissa neliöt halutaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Se sopii vaativalle sisustajalle, joka arvostaa tilojen muunneltavuutta ja korkealaatuisia pintamateriaaleja.Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti ja rakenne kestää käytössä. Siksi Liune soveltuu yhtä hyvin lapsiperheelle kuin seniorikotiinkin. Oviaukkoon ei tule kynnystä ja useassa mallissa Liune ovi liukuu kokonaan rakenteen sisään, jolloin koko tila on käytettävissä vapaasti.
20226_78549.jpg
Sopiiko liukuovi meidän kotiin?
Liune-liukuovi on oivallinen ovivaihtoehto kompakteihin tiloihin, joissa neliöt halutaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Se sopii vaativallekin sisustajalle, joka arvostaa tilojen muunneltavuutta ja korkealaatuisia pintamateriaaleja. Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti ja rakenne kestää käytössä. Liune liukuovet soveltuvatkin yhtä hyvin lapsiperheelle kuin seniorikotiin. Oviaukkoon ei tule kynnystä ja useassa mallissa Liune ovi liukuu kokonaan rakenteen sisään, jolloin koko tila on käytettävissä vapaasti.
20144_38674.jpg
Liukuva sisäovi meidän kotiin?
Liune Door on seinän sisään integroitu liukuva sisäovi. Se on moderni ovivaihtoehto tiloihin, joissa neliöt halutaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Se sopii vaativallekin sisustajalle, joka arvostaa tilojen muunneltavuutta ja korkealaatuisia pintamateriaaleja. Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti, lisäksi Liunen teräsrakenne kestää rakennuksen koko elinkaaren. Liune liukuovet soveltuvatkin yhtä hyvin lapsiperheelle kuin seniorikotiin. Oviaukkoon ei tule kynnystä ja useassa mallissa Liune ovi liukuu kokonaan rakenteen sisään, jolloin koko vapaa kulkutila on käytettävissä.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton