Mistä jätevesijärjestelmän hinta muodostuu?

Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.

1920mökki

Jätevesijärjestelmän hinta koostuu suunnittelu-, rakennus-, asennus- ja tuotekulujen ohella järjestelmän ylläpitokustannuksista ja käyttöiästä.

Jätevesijärjestelmän viitteelliset vuosikustannukset suunnittelun ja asennuksen jälkeen

  1. Vuosihuollot, eli tyypillisesti kerran vuodessa imuautolla tehtävä saostusosion tyhjennys, vuositarkastukset ja mahdollinen kemikaalin lisäys tai suodatusmateriaalien vaihto.
  2. Mahdolliset kuluvat tai tukkeutuvat osat, kuten sähkölaitteet, suodattimet tai maaperäkäsittelyn kenttäosuus.
  3. Laitteistossa käytettävät kemikaalit ja suodatinmateriaalit. Kaikkien jätevesien puhdistamot tarvitsevat vähintään fosforin saostuskemikaalia, jota tulee lisätä noin kerran vuodessa. Osa järjestelmistä vaatii myös suodatinmateriaalien vaihtamista.

Jätevesijärjestelmän käyttöikä vaihtelee toimittajien välillä jopa vuosikymmeniä, joten eri jätevesijärjestelmien vertailu voi säästää kustannuksiasi huomattavasti.


Vertaile jätevesijärjestelmien toimittajia

Jätevesijärjestelmän valmistajavertailussa kannattaa tutustua yrityksen toimintaan asiakaskokemusten myötä, tutkia testiraportteja sekä ulkopuolisten tekemiä käyttäjätutkimuksia.

Vuonna 2018 Suomen Ympäristökeskus kokosi osana ”Maaseudun taloudellinen vesihuolto ja sen paikallinen kehittäminen” -hanketta MunPutsari-tietopankkiin kokemuksia jätevesijärjestelmien kuluttajakäyttäjiltä mm. investointikustannuksista ja suorituskyvystä.

Jätevesijärjestelmien hinta- ja laatuvertailussa parhaan arvion sai kotimaisen Vestelli Oy:n harmaavesien käsittelyyn sopiva Biopuhdistaja 4.

Vestelli Oy:n toimitusjohtaja Jari Jokisen mukaan testivoittajajärjestelmä on pitkäikäinen ja vaivaton käyttää.

Koen, että Biopuhdistaja-tuotteemme menestyvät jätevesijärjestelmän hinta- ja laatuvertailussa siksi, että panostamme jo suunnitteluvaiheessa laadukkaaseen järjestelmään, jonka käyttöikä lähtee noin 40 vuodesta. Edullinen järjestelmämme on myös helppokäyttöinen, nopea asentaa, ja se vaatii vain vähän asennus- ja lisätarvikkeita sekä maa-aineita, Jokinen tiivistää.

"Meillä on rantatontti ja ollaan alle 100 metriä rannasta, niin haettiin teknisesti laadukkaampaa järjestelmää, jota jo tontin kaavakin edellyttää”, toteaa Vestellin jätevesijärjestelmän hankkinut Jari Kauppila."Meillä on rantatontti ja ollaan alle 100 metriä rannasta, niin haettiin teknisesti laadukkaampaa järjestelmää, jota jo tontin kaavakin edellyttää”, toteaa Vestellin jätevesijärjestelmän hankkinut Jari Kauppila.

Asiakkaat kysyvät meiltä usein jätevesijärjestelmien kustannuksista ja pyytävät vertailemaan eri vaihtoehtoja myös elinkaarikustannusten osalta, toteaa tuhansia jätevesijärjestelmiä toimittaneen Vestellin toimitusjohtaja Jari Jokinen.

Monesti jätevesijärjestelmän elinkaarikustannukset jäävät piiloon hankintahetkellä, vaikka ne muodostavat suuren osan jätevesijärjestelmän koko hinnasta. Elinkaarikustannukset muodostuvat siis käyttö- ja huoltokustannuksien summasta.

Meiltä pyydetään usein vertailua harmaille jätevesille suunnitellun Vestellin Biopuhdistajan ja imeytys - tai suodatuskentän välillä, Jokinen kertoo.

Esimerkiksi imeytys- tai suodatuskentän elinkaarikustannukset muodostuvat vuosittaisesta lietetyhjennyksestä, jolla on noin 150 euron käyttökustannus, ja keskimäärin 10-15 vuoden välein kaivinkoneella tehtävästä kentän uusinnasta, josta tulee noin 3000 euron huoltohinta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuodelta tulee noin 360 euroa, ja kuukausittaiseksi noin 30 euroa, Jokinen avaa asiakkaidensa usein pohtimia lukuja.

Vastaavasti Biopuhdistajamme osalta ei tarvita kentän uusimista ja kaivinkonetta, mutta ilmapumppu täytyy vaihtaa 5 vuoden välein. Biopuhdistajan elinkaarikustannukset muodostuvat täten vuosittaisesta noin 150 euron arvoisesta lietetyhjennyksestä, viiden vuoden välein vaihdettavan ilmapumpun 200 euron varaosahinnasta ja noin neljän euron kuukausittaisesta sähkönkulutuksesta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuoden ajalta tulee noin 240 euroa, ja kuukausittaiseksi elinkaarikustannukseksi vain noin 20 euroa, kertoo Jokinen.

Vestellin Biopuhdistajan elinkaarikustannukset jäävät täten noin kolmasosan imeytys- tai suodatuskenttää pienemmäksi, ja normaalisti myös suora investointikustannus jää edullisemmaksi, Jokinen tähdentää.

Edellä esitetyllä kustannusarvioinnilla voit vertailla mitä tahansa eri jätevesijärjestelmä vaihtoehtoja keskenään, Jokinen jatkaa.

Lopuksi Jokinen muistuttaa siitä, että missä vain jätevesijärjestelmän kysymyksissä kuluttajan kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.

"Helppo ja nopea asennus – päivässä valmis!" Samuli Hoskonen ja Esa Riikonen"Helppo ja nopea asennus – päivässä valmis!" Samuli Hoskonen ja Esa Riikonen

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?
Jätä yhteydenottopyyntö ja/tai tilaa esitteitä.


 
Julkaistu
15.6.2020