Vaivaako siitepöly sisätiloissakin? Ilmansuodatus auttaa

Kevät on pitkällä ja samoin siitepölykausi. Jopa 40% Suomalaisista kärsii erilaisista siitepölyn aiheuttamista oireista. Siitepöly ei ole elimistölle vaarallista, mutta erittäin epämiellyttävää yliherkille. Siitepölylle altistuminen aiheuttaa aivastuksia, nuhaa, yskää, kurkun ja kitalaen kutinaa, henkitorven karheutta, päänsärkyä ja väsymystä. Hyvä uutinen on se, että kotioloissa voit itse vaikuttaa altistuksen määrään ja siten parantaa tilannetta! Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä kodin siitepölyaltistuksen minimoimiseksi.

Pollen 2

Koneellinen ilmanvaihto vähentää siitepölyä

Siitepöly kulkeutuu helposti ilmavirtojen ja asukkaiden mukana asunnon sisätiloihin. Suomalaistutkijoiden mittauksissa asunnon sisätilojen siitepölypitoisuus oli keskimäärin 24 % ulkoilman siitepölymäärästä (Sisäilman siitepölyt, 2009, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti).

Tutkimuksessa oli mukana sekä koneellisella että painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettuja asuintaloja. Tutkimuksen tulos oli selvä: ”Ilmanvaihtokoneiden suodattimet poistavat tehokkaasti tuloilman siitepölyjä”

Siitepölyä oli koneellisesti ilmastoiduissa tiloissa keskimäärin 1,5 sp/cm², kun samaan aikaan painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa keräimiin päätyi 37 sp/cm². Eli painovoimaisessa talossa on siitepölyä tutkimuksen mukaan yli 20 kertaisesti verrattuna koneellisen ilmanvaihdon asuntoon.

Tutkimustulokset perustuvat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tekemään Sisäilman siitepölyt -tutkimukseen. Oheisen graafin tulokset löytyvät loppuraportin sivulta 20.Tutkimustulokset perustuvat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tekemään Sisäilman siitepölyt -tutkimukseen. Oheisen graafin tulokset löytyvät loppuraportin sivulta 20.

Tutustu tutkimuksen loppuraporttiin

Koneellinen ilmanvaihto ja suodattimet siis estävät erittäin suuren osan siitepölyn ja epäpuhtauksien pääsystä sisäilmaan. Painovoimainen ilmanvaihto on mahdollista muuttaa koneelliseksi. Muutostyössä kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

Suodattimien vaihtaminen on tärkeää

Ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi vaihtaa vähintään pari kertaa vuodessa ja aina, kun ne ovat silmin nähden likaantuneet. Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmässä suodattimet ovat ilmanvaihtokoneen sisällä. Kerrostaloissa suodattimien vaihdon tekee yleensä taloyhtiö, omakotitaloissa asukas itse. Kullekin laitetyypille löytyy yleensä omat vaihto-ohjeet talon huoltokirjakansiosta tai ilmanvaihtolaitevalmistajien verkkosivuilla.

Pollen.JPG

Suodattimien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota suodatinluokkaan, joka kertoo suodattimen laadusta ja tiheydestä. Esimerkiksi ePM1 (F7) luokan hienosuodattimet nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset ja pienpartikkelit sekä suurimman osan siitepölystä!

Käyttämällä laitteeseen tarkoitettuja alkuperäissuodattimia varmistat, että se toimii IV-suunnitelmien ja määräysten mukaisesti. Myös tehdastakuun edellytyksenä on, että laitteessa käytetään alkuperäissuodattimia. Laadukkaat suodattimet tuovat myös kustannussäästöjä, sillä niiden vaihtoväli on pidempi kuin jäljitelmien, ne kuluttavat vähemmän sähköä ja vähentävät ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen tarvetta. Hyvä aika suodattimien huoltoon on keväällä ennen katu- ja siitepölyajan alkua ja syksyllä siitepölykauden jälkeen.

Joihinkin laitteisiin on saatavilla ISO ePM1 70% (F8) allergiasuodattimet, jotka suodattavat siitepölyä vielä vakiosuodattimiakin tehokkaammin.

Vinkit kodin siitepölyaltistuksen minimoimiseksi!

 • Koneellinen ilmanvaihto tarjoaa puhdasta ja suodatettua sisäilmaa.
 • Painovoimainen ilmanvaihto on mahdollista muuttaa koneelliseksi. Muutostyössä kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.
 • Varmista, että suodattimet ovat aina puhtaat ja vaihda ilmanvaihtokoneen suodatin keväällä ennen siitepölykauden alkua
 • Käytä aina alkuperäissuodattimia.
 • Painovoimaisessa tai koneellisella poistolla varustetussa talossa voidaan siitepölyn määrää vähentää myös vaihtamalla korvausilmaventtiilit uusiin, tehokkaalla suodattimella varustettuihin ventiileihin.
 • Pidä ovet ja ikkunat kiinni siitepölykauden aikana.
 • Puristele ulkovaatteet ennen sisälle menoa, jätä ne eteiseen ja vaihda vaatteet tultuasi sisään.
 • Tehosta siivousta. Pyyhi pölyt tai imuroi erityisesti läheltä parvekeovea, tuuletusikkunoita ja ilmanvaihtoventtiilejä sekä eteisestä.
 • Huomio myös mahdolliset lemmikit. Lemmikkien turkkiin tarttuu helposti siitepölyä.
 • Käytä pölynimurissa suodattimia, jotka erottavat siitepölyn ja muut hiukkaset.
 • Pese siivousvälineet vähintään 60 asteessa.
 • Siitepöly juuttuu helposti hiuksiin. Huuhtele hiukset ennen nukkumaanmenoa.
 • Kuivaa pyykki sisätiloissa siitepölykauden aikana.
 • Seuraa siitepölytiedoteita päivittäin
 • Saadaksesi apua ilmanvaihtoon ota yhteyttä valtuutettuun Swegon Ilmateknikkoon

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Julkaistu
25.5.2020