• Etusivu
  • Piha

Toteuta pihaunelmasi – katso hyödylliset vinkit viheralueiden perustamiseen ja hoitoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.05.2022
20204_64165.jpg

Oikea aika nurmikon perustamiselle on keväällä tai syksyllä. Nurmikon istuttaminen onnistuu myös kesällä, mutta tällöin on varauduttava säännölliseen kasteluun. Jos haluat nopeammin käyttövalmiin nurmikon, voit kylvön sijaan asentaa siirtonurmikon tiivistetyn kasvualustan päälle.

Haaveiletko vehreästä nurmikosta ja elinvoimaisista istutuksista? Huolellisella perustuksella, oikeilla hoitotoimenpiteillä, sopivalla mullalla ja laadukkailla lannoitteilla pihasi pääsee parhaaseen loistoon. Nyt on aika tarttua toimeen ja tehdä pihaunelmista totta!

Viheralueiden perustaminen: Nurmikon perustaminen kannattaa tehdä huolella

Muotoile pohjamaa ja salaojita se tarvittaessa. Huolehdi, että pohjamaassa on riittävästi kaltevuutta ja että siihen ei jää painanteita. Näin vesi ohjautuu haluttuun suuntaan.

Levitä kasvualusta tasaisesti. Nurmikolle sopiva kasvualustapaksuus on tiivistettynä noin 20 cm, mutta rinteisiin ja paahteisiin paikkoihin kannattaa laittaa tätä paksumpi kerros.

Tee peruslannoitus. Sekoita pintamaahan esimerkiksi Kekkilä Nurmikkolannoite PLUS+:aa. Kekkilän PLUS- ja LAN-kasvualustat ovat valmiiksi lannoitettuja ja kalkittuja, joten ne eivät tarvitse perustamisvaiheessa lisälannoitusta.

Tasoita kasvualusta ja jyrää se tiiviiksi. Tarkista, ettei pintaan jää painanteita, sillä tasainen nurmikko on paremman näköinen ja helpompi hoitaa. Jyrätyn kasvualustan tulee kestää kevyttä kävelyä. Kylvä nurmikon siemenseosta 2–3 kiloa/100 m². Siemenseoksessa on hyvä olla noin 5 % yksivuotista raiheinää.

Sekoita siemenet pintamultaan kevyesti haravalla. Jyrää vielä kerran, jotta siemenet kiinnittyvät kasvualustaan. Näin ne saavat tasaisemmin kosteutta ja itävät varmemmin.
Sekoita siemenet pintamultaan kevyesti haravalla. Jyrää vielä kerran, jotta siemenet kiinnittyvät kasvualustaan. Näin ne saavat tasaisemmin kosteutta ja itävät varmemmin.

Uuden pihan perustaminen miksi irtomullassa on kiviä tai hiekkaa?

Kasvualustan kivet eivät haittaa kasveja, sillä ne tuovat kasvualustaan rakennetta ja tasaavat sen lämmönvaihteluja. Liian suurikokoisina tai suurina määrinä kivet voivat kuitenkin hankaloittaa nurmikon perustamista tai hoitoa.

Hiekka on tärkeää kasvualustan rakenteelle. Kasvualusta voi näyttää pinnastaan hiekkaisemmalta kuin se todellisuudessa on, jos pintamateriaali on lajittunut esimerkiksi tuulen takia. Lajittuminen tapahtuu vain ohuessa pintakerroksessa, eikä se vaikuta tuotteen laatuun. Lue lisää hyvän mullan ominaisuuksista täällä >>>.

Kasvualustan pinnan tasaisuus ja sopiva tiiviys ovat tärkeitä myös siirtonurmikolle. Asenna siirtonurmikko yleisten ohjeiden mukaisesti.
Kasvualustan pinnan tasaisuus ja sopiva tiiviys ovat tärkeitä myös siirtonurmikolle. Asenna siirtonurmikko yleisten ohjeiden mukaisesti.

Varmista riittävä kosteus. Uusi nurmikko ei saa päästä kuivumaan itämisvaiheessa tai kesähelteellä. Kun maa on kuiva, kastele sitä sadettamalla 5–6 tuntia vuorokaudessa. 1 mm sadetta kastelee noin 1 cm:n verran maata. Mullan tulee kastua koko paksuudeltaan, sillä pintakastelu tekee nurmikosta pintajuurisen ja aran kuivumiselle poutakausina. Nurmikko kestää kuivuutta sitä paremmin, mitä paksumpi multakerros on. Siirtonurmikkoa on kasteltava juurtumisen varmistamiseksi 2 viikon ajan päivittäin, aluksi useammin ja myöhemmin välejä harventaen.

Vinkki! Kun kylvö tehdään syksyllä, itävä nurmikko saa hyvin kosteutta ja kehittyy melko vahvaksi seuraavana keväänä.

Leikkaa nurmikko ensimmäisen kerran sen ollessa noin 10 cm korkea. Jos kylvökselle kasvaa rikkakasveja, ne kannattaa leikata ruohonleikkurilla ennen kuin ne ovat liian korkeita tai ehtivät kukkia. Yksivuotiset rikkakasvit eivät kestä leikkausta ja häviävät ilman muita toimenpiteitä. Monivuotisia voi kitkeä mekaanisesti tai torjua sopivalla kasvinsuojeluaineella.

Varmista, että leikkurin terä on teroitettu, sillä tylsä terä voi repiä kasvuston irti juurineen.
Alkuvaiheessa ruohonleikkurin terä kannattaa säätää ylimmälle tasolle, jotta nurmiheinät eivät vioitu liian varhaisesta matalasta leikkauskorkeudesta.
Alkuvaiheessa ruohonleikkurin terä kannattaa säätää ylimmälle tasolle, jotta nurmiheinät eivät vioitu liian varhaisesta matalasta leikkauskorkeudesta.

Viheralueiden hoito: Lannoita nurmikko suositusten mukaan

Nurmikko tarvitsee vuosittaisen hoitolannoituksen. Kevätlannoitus tehdään toukokuussa. Lannoita vasta mahdollisen kevätpuhdistuksen jälkeen, ettei lannoite lähde pois haravointijätteen mukana.

Vuosittaisen hoitolannoituksen lisäksi nurmikolle voi tehdä tarpeen mukaan kesälannoituksen keskikesällä. Syyslannoituksen voi tehdä elokuun alussa. Ylläpitokalkitus on hyvä tehdä 1−2 vuoden välein.

Lue myös:Näin hoidat nurmikkosi tasaisen tuuheaksi ja kauniin vihreäksi

Levitä lannoitteet aina mahdollisimman tasaisesti ja kastele nurmikko lannoittamisen jälkeen, jos ei sada. Näin lannoite ei aiheuta polttovioituksia nurmen pintaan.
Levitä lannoitteet aina mahdollisimman tasaisesti ja kastele nurmikko lannoittamisen jälkeen, jos ei sada. Näin lannoite ei aiheuta polttovioituksia nurmen pintaan.
Muista! Nurmikon ylläpitohoito on tärkeää. Haravoi nurmikko varhain keväällä puhtaaksi kuolleesta kasvustosta. Voit lisätä esimerkiksi Kekkilä Nurmikonhoitomultaa tai karkeaa hiekkaa nurmikon pintaan edistämään nurmikon kasvua ja parantamaan kilpailukykyä sammalta vastaan. Leikkaa nurmikko melko lyhyeksi kasvukauden päätyttyä. Haravoi paksut lehtikerrokset pois nurmikolta ennen talventuloa.

Istutusalueiden perustaminen: Puiden, pensaiden ja perennojen istuttaminen – näillä ohjeilla onnistut

Pensaat ja perennat: Ennen istutusta kasvit ja istutuskuopan pohja kastellaan hyvin. Kasvualusta levitetään istutusalueelle ja tiivistetään niin, että multapinta on 5−10 cm ympäröivää maanpinnan tasoa korkeammalla. Taimille kaivetaan kuopat sopiville istutusetäisyyksille. Kasvatusruukku poistetaan ja tarvittaessa juuristoa avataan varoen. Jos juuripaakku on kovin tiivis, siihen voi tehdä veitsellä pystyviiltoja. Multa tiivistetään paakun ympärille, juuriston rikkoutumista varoen. Kasvit kastellaan niin, että koko multakerros kastuu, eli vettä annetaan noin 10−20 litraa per taimi. Märän mullan päällä liikkumista vältetään, ettei se tiivisty liikaa.

Tiesitkö? Kasvualustan paksuus valitaan kasvilajien vaatimusten ja taimen juuripaakun koon mukaan. Yleissuositusten mukaan perennojen kasvualusta on 40−60 cm, maanpeiteperennojen 20−30 cm, pensaiden ja köynnösten 40−60 cm sekä puiden 60−80 cm.
Taimet istutetaan entiseen kasvusyvyyteen ja juuripaakun päälle laitetaan ohuelti multaa.
Taimet istutetaan entiseen kasvusyvyyteen ja juuripaakun päälle laitetaan ohuelti multaa.

Puut: Juuripaakku kastellaan ennen istuttamista ja istutuskuopan pohja ennen mullan levittämistä. Pohjalle levitetään kasvualustaa, joka tiivistetään.

Puun taimi asetellaan niin, että runko on suorassa ja oksat osoittavat haluttuihin kasvusuuntiin. Juuristoa avataan tarvittaessa.

Sopivan istutuskorkeuden löytämiseksi juurenniskan tulee olla maanpinnan tasolla. Tukikepit lyödään tukevasti pohjamaahan juuripaakun viereen ja istutuskuoppa täytetään mullalla. Multa tiivistetään paakun ympärille jaloin painelemalla, juuriston rikkoutumista varoen. Puu sidotaan tukikeppeihin latvuksen alapuolelta ja kastellaan noin 30−40 litralla vettä, niin että koko multakerros kastuu. Kasvuunlähdön ajaksi juuristoalueelle muotoillaan kastelupainanne, ellei riittävää veden imeytymistä ole varmistettu muulla tavoin, kuten kastelupussilla.

20213_69158.jpg

Istutusalueiden hoito: Näin lannoitat istutuksia

Sekoita pintamaahan esimerkiksi Kekkilä Puutarhalannoitetta. Jos lannoite laitetaan pintalevityksenä sekoittamatta maahan, käytä vain 0,5 kg/10 m² ja varaudu ylimääräisiin lisälannoituksiin kasvukauden aikana. Kekkilän PLUS-, LAN- ja PREMIUM-merkityt tuotteet ovat valmiiksi lannoitettuja ja kalkittuja, joten ne eivät tarvitse lisälannoitusta ensimmäisen kasvukauden aikana.

Toisena vuonna aloitetaan lisälannoitus. Kasvukauden aikaiseen lannoitukseen käy esimerkiksi Kekkilä Puutarhalannoite tai Kekkilä Luonnonmukainen puutarhalannoite sekä elo-syyskuussa Kekkilä Syyslannoite, joka parantaa kasvien talvenkestävyyttä. Ylläpitokalkitus on hyvä tehdä 1–2 vuoden välein.

Tiesitkö? Katekerros istutusalueiden multapinnalla vähentää siemenrikkakasvien itämistä ja pidentää kasteluväliä. Jos katekerrosta ei levitetä, rikkakasvit tulee torjua nuorina joko käsin kitkemällä, haraamalla tai kemiallisesti.
Katekerros pidentää kasteluväliä, sillä se vähentää veden haihtumista.
Katekerros pidentää kasteluväliä, sillä se vähentää veden haihtumista.

Istutusalueiden hoito: Varmista riittävä kosteus säännöllisellä kastelulla

Istutusaluetta kastellessa mullan tulee kastua koko paksuudeltaan, jotta kasvin juuristo saa vettä ja hakeutuu syvemmälle. Näin kasvit eivät kärsi niin helposti kuivina kausina. 1 mm:n sademäärä kastelee maata noin 1 cm:n, joten pieni luonnon sade ei riitä kasteluksi.

Kasvukaudella perennat tarvitsevat noin 30 mm:n sadetta vastavan vesimäärän suunnilleen 10 päivän välein. Puut tarvitsevat ensimmäisen vuoden kasvukaudella noin 140 litraa vettä joka toinen viikko. Istutuksen jälkeen runsas kastelu on toistettava 2 päivän välein muutamia kertoja.

Lue myös:Mikä avuksi, kun piha on rikkakasvien tai sammaleen valtaama?

Lähde: Kekkilä

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20177_49769.jpg
Julkisivuun sointuva sadevesijärjestelmä
Asuntomessut Mikkelissä Saimaan rannalla alkavat tuossa tuokiossa. Messualueelta löytyy myös mikkeliläispariskunnan 1-kerroksinen puurunkoinen omakotitalo. Talo on suunniteltu esteettömäksi ja sen piha aurinkoterasseineen on suunniteltu siten, että seillä voi oleskella rennosti ystävien kanssa. Kokonaisuudessaan talo on selkeä ja moderni. Taloon muuttaa pariskunnan lisäksi perheen äidin 17-vuotias tytär.Tilaa Arvo-esite >>
202010_66930.jpg
Maalauskoulu alkaa: Yleistä maalauksesta
Maalaaminen tuo useimmille mieleen maalipurkin, siveltimen ja telan. Maalaus on kuitenkin paljon muutakin kuin maalin levittämistä. Kunnolla toteutettu, kestävä ja näyttävä maalipinta edellyttää hyvää pohjatyötä ja oikeaa maalausmenetelmää. Maalattavan pinnan tulee olla kuiva, puhdas ja tarkoituksenmukainen. Lisäksi on tärkeä osata valita oikea maali oikeaan paikkaan.
20141_37664.jpg
Oma koti kennoharkoista
Porotherm-kennoharkkotalo on rakenteeltaan yksinkertainen – vain kennoharkko ja molemmille puolin tuleva pinnoite tai vaihtoehtoisesti kennoharkko ja julkisivumuuraus.
201510_44713.jpg
Huolellisuus ilmanvaihdon parantamisessa takaa hyvän lopputuloksen
As Oy Museokatu 30:ssa päätettiin toteuttaa putkiremontin yhteydessä laaja perusparannus ja ullakkorakentaminen. Hanketta suunniteltaessa osakkaat nostivat esille painovoimaisen ilmanvaihdon parantamisen tärkeyden.
20101_19847.jpg
Painotuore Rakentaja.Fi-vuosikirja
Rakentaja.fi-vuosikirjaksi nimensä muuttaneen printtituotteemme ensimmäinen osa tulee näinä päivinä painosta. Toinen osa ilmestyy keväällä. Molempien painos on 50 000 kpl, joten maailmalle jaetaan vuoden aikana runsaat 20 miljoonaa sivullista rakentamisen infoa – parhailta materiaali- ja palveluntarjoajilta!Kirjat postitetaan kaikille uusille jäsenille, jotka liittyvät palveluumme ja joiden hankkeena on omakotitalon, asuinhuoneiston tai vapaa-ajan asunnon rakentaminen tai remontointi. Kirjaa jaetaan myös messuilla.Koska eräs kumppanuuden kulmakiviä on, että kaikki markkinoivat kaikkia, voi kirjoja käyttää myös erilaisten asiakastilaisuuksien houkuttimena. Ota yhteyttä, kerromme esimerkkejä.
20143_38204.jpg
Älä anna sadeveden tunkeutua perustuksiin
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta. Laadukas sadevesijärjestelmä kestää sateen lisäksi myös jään, lumen ja auringon vaikutukset haalistumatta vuodesta toiseen.Kun sadevedet johdetaan hallitusti pois perustusten vierestä, vesi ei pääse kastelemaan perustuksia tai nousemaan perustuksia pitkin runkorakenteisiin. Vesi ei myöskään pääse jäätymään perustuksen viereen ja pahimmassa tapauksessa rikkomaan perustusta. Lisäksi piha pysyy kuivempana, kun sadevesiä ei päästetä valumaan pihan päällysteille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton