Voinko asentaa pihakivet itse?

Millainen sora ja sepeli käy minnekin?
Miten tilaan kiviainekset tontille?
Miten varmistan, että perustusten valu sujuu?
Voinko asentaa pihakivet itse?


Omakotirakentajan kysymyksiin vastaa Rudus Kotipolku. Verkkopalvelusta löydät ajankohtaiset kivi- ja betonirakentamisen neuvot ja ideat rakennus­töiden eri vaiheisiin aina ensimmäisistä unelmista viimeistelytöihin asti. Saat juuri omaan projektiisi sopivat vinkit, olitpa ensirakentaja tai jo konkari.

Tontin maaperä vaikuttaa maatöiden tapaan ja kustannuksiin

Älä anna maanrakennus- ja perustustöiden kustannusten yllättää. Tutustumalla tontin maaperään ennen tonttikauppoja pystyt arvioimaan, millainen perustustapa kannattaa valita ja paljonko työtä ja rahaa maanrakennukseen menee.
>> Lue lisää tontin maaperästä Kotipolulta

1_tontin-pinnanmuotojen-hyö muok
ing1815

Kotipolun vinkit tonttikaupoille

  • Teetä maaperätutkimus jo ennen tonttikauppoja, niin osaat hahmottaa maanraken­nustöiden budjetin, aikataulun ja tarvittavat resurssit paremmin.
  • Ota rakentamisen asiantuntija tontin valintaan mukaan. Hän osaa ennen ostopää­töstä kertoa tontin rajoitteista ja mahdollisuuksista.
  • Arvioi tontin hintaa sen rajoitteita ja mahdollisuuksia vasten. Onhan hinnassa huomioitu pohjatöiden kustannukset?

Terve talo ja kaunis piha - valitse oikeat kiviainekset maan alle

Kun talon alle tulee oikeat kiviainekset oikeassa järjestyksessä, pysyy talosi suojassa maaperän kosteudelta. Myös piha-alueiden maa-aineksissa kannattaa olla tarkkana. Jos pohja on tehty kiireellä tai väärillä ainek­silla, pihakiveys voi alkaa harittaa tai nurmialueet painua kuopille.

>> Valitse oikeat kiviainekset rakennuksen alle
>> Valitse oikeat kiviainekset pihatien pohjaan

Valitsemalla oikeat kivituotteet salaojitukseen ja kapillaarikatkokerrokseen suojaat pohjarakenteen kosteus- ja homevaurioilta.

  • Estät sade- ja muiden vesien tulon kellaritiloihin
  • Estät veden pääsyn anturan alle, jolloin routa ei pääse tekemään tuhojaan
>> Lisätietoa salaojituksen kiviaineksista

pihakivia

Viimeistele talounelmasi pihan yksityiskohdilla

Olipa suunnitelmissasi paljon nurmialuetta lasten leikkeihin tai rinnepihan tyylikäs muuriratkaisu, ideat ja ohjeet pihan laittoon saat Kotipolulta. Aloita terassin suunnittelu nyt, niin juot kesäiset aamukahvit jo omalla terassilla!
Ota kynä ja paperia käteen ja piirrä terassin pääkohdat paperille.

  • Katso paikka terassin pöydälle ja tuoleille. Jätä ainakin metri tilaa niiden ympärille niin kulkeminen on väljää ja tila joustaa myös tarpeiden muuttuessa.
  • Grillin paikkaa suunnitellessasi huomioi, että grillauspaikka kaipaa yleensä tuulensuojaa . Pohdi, haluatko oleskelualueen seuraavan talon suoria linjoja vai pidätkö enemmän kaarevista, polveilevista muodoista.
  • Muoto vaikuttaa myös tuotteiden valintaan. Toiset tuotteet sopivat paremmin suoriin linjoihin ja toiset kaareviin muotoihin.
  • Jos riittävän kokoista tasaista terassinpaikkaa ei tahdo löytyä, voi rinnetontin pihaa pengertää muurikivillä tai reunakivillä.

Antikko-piha2
ing3018
1 muok
 
Päivitetty
16.8.2021