• Etusivu
  • Rakentaminen

Juhannus ja liikenne

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.06.2020
20076_5480.jpg

Juhannuksen ns. menoliikenne alkaa torstaina puolelta päivin ja paluuliikenne puolestaan ajoittuu pääosin sunnuntai-iltaan. Mitä muuta menoa on sitä ennen ja sen jälkeen? Jo alkuviikosta olisi viisainta mennä Alkoon, edellyttäen tietysti, että korkit pysyvät kiinni tulille tai ainakin juhannussaunaan asti. Puolessa viikkoa ja vielä torstaina ja perjantainakin mennään kauppaan ostamaan kalaa, kun omat verkot ja katiskat saattavat jäädä kokematta. Autokin on hyvä tankata jo torstai-aamuna, ettei sen menovesi lopu keskellä moottoritietä. Siinä juhlan päävalmistelut.

"Lähdetäänpäs liikenteeseen" ei suinkaan tarkoita aina sitä, että hypätään autonrattiin ja ajetaan pisteestä A pisteeseen B ja haukutaan matkalla jokainen hattupää, hieroskelija, ämmä ja tumpelo eli kaikki sallittua nopeutta ajavat. Lähdetäänpäs liikenteeseen –termillä on aina tarkoitettu myös kaikkea viihteelle lähtemistä. Synonyymeja ovat; lähdetään naisiin, lähdetään kapakkakierrokselle tai muuten vaan katsomaan mitä kaupungin yö tarjoaa satunnaisille ohikulkijoille tai tositarkoitukselle liikkeellä oleville.

Liikenteen monipuolisuus

Ettei totuus unohtuisi, on muistettava, että on sitä muutakin liikennettä kuin tilapäisen seuralaisen hakua tai perheen kanssa citymaasturilla matelua kohti sadekuuron runtelemaa juhannuskokkoa. On lentoliikennettä, raide- ja vesiliikennettä sekä sähköpostiliikennettä. Nämä ovat eri asia kuin Lapuan liike, liikeneuvottelu tai eroottinen liikehdintä. Sillä kaikki mikä liikkuu ei ole välttämättä tehokasta, tarkoituksenmukaista, hallittua, eikä aina laillistakaan. Ja kaikkea mikä liikkuu, ei aina voi edes nähdä. Kysykääpä vaikka Cassius Clayn vastustajilta tai näkymättömän miehen morsiamelta. Liikkeellä on myös joskus kerrannaisvaikutus. Kun esimerkiksi SAK liikahti piirun verran demarien suuntaan, liikahtivat demarit piirun verran ulos hallituksesta.

Mutta palataanpa kuitenkin perusliikenteen sovelluksiin juhannuksen olosuhteissa. Lentoliikennettä alkaa näkyä jo alkuillasta. Voi lentää turvalleen saunan rappusissa tai lentää pihalle ihan omasta kodista, kun kotijoukkojen enempi natsoja omaava lennonohjaaja saa riidasta ja rähinästä kyllikseen. Varsinaista raideliikennettä ei välttämättä ole lähimaillakaan, mutta silti monia asioita yritetään pistää ainakin aattoiltana raiteilleen. Suunnannäyttäjänä on vahvempi tai selvempi. Vesiliikenteestä suomalaisilla on valtaisa kokemus, olemme kerran vuodessa perttikarppisia tai jeesuksia. Mikään ei ole mahdotonta. Kaikkein vähiten liikkuvassa veneessä seisominen vaikkakin se mistä pidetään kiinni, ei välttämättä ole kaikkein tukevin tukiripa.

20076_5479.jpg

Liikuttuminen ei ole liikennettä

Juhannuksen positiivisimpia puolia on, että silloin alkaa moni rakkaustarina, joista tosin valitettavasti suurin osa päättyy ennen seuraavaa maanantaita. Mutta Suomen suvessa on mahdollista kuulla paitsi ranta-karaokea, myös liikuttavia rakkaudentunnustuksia, jolloin karhea suomalainen mies on herkimmillään – tai ainakin yrittää. Onneksi tasa-arvo on edes tässä kohdallaan, sillä myös hametta luvallisesti kantavat osaavat käyttää rikasta kieltämme ikään kuin ilmassa leijuisi vain kielon tuoksua ja satakielen laulua. Näitä juhannuksen liikuttavia tilanteita ei saa silti sekoittaa varsinaiseen juhannusliikenteeseen, sillä sellaista ikiliikkujaa ei ole keksittykään, etteikö kaikki liike loppuisi viimeistään silloin, kun juhannuskokon viimeisetkin kipunat tummuvat tai kun käki kajauttaa tämän kesän viimeisen kukkuunsa juhannuspäivän aamun koitossa.

Puutarha.netin toimitus toivottaa kaikille oikein mukavaa keskikesän juhlaa!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201512_44969.jpg
Mammalasta meidän koti
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän pian syntyvän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti.Appiukkoni lapsuudenkoti, eli mammala, sijaitsee lähellä nykyistä kotiamme. Talossa on nyt reilun 10 vuoden ajan asunut vieras perhe, joille mammala myytiin mamman muuttaessa hoitokotiin. Muutaman vuoden ajan mieheni on tasaisin väliajoin pyöritellyt mielessään ajatusta tämän perinteikkään talon ostamisesta, mikäli se olisi jossain vaiheessa mahdollista.
20156_43718.jpg
Toisenlainen venttiilii paransi sisäilman
Ilmanvaihto on jännä asia. Se herättää intohimoja suuntaan ja toiseen. Vanhat jäärät eivät suostu luopumaan omista näkökannoistaan vaikka ne kuinka perusteltaisiin ja oikeaksi osoitettaisiin. Sama koskee osaa asuntojen omistajia: osa on niin tottunut huonoon sisäilmaan vuosien kuluessa, että ulkopuolisen tekemät havainnot sisäilmasta vierailulle tullessa kaikuvat kuuroille korville.Yleensä asunnossa on tuuletusikkuna auki ja todetaan sieltä tulevan ulkoilmaa. Kyllä ja ei. Tuuletusikkunan aukaisu on lyhytaikaista tuulettamista, joka antaa hetken helpotuksen tunkkaiseen ilmaan. Tuuletusikkunasta pääsee sisälle myös kaikki ilman epäpuhtaudet, jos tuuletusikkunassa on vain ötökkäverkko.Osta korvausilmaventtiilit ja suodatin Rakentaja.fi-verkkokaupasta
20093_15410.jpg
Usko, toivo ja luottamus!
Usko, niin muutkin uskovat!Rakentamisen voidaan katsoa olevan "samassa suossa" kuin muunkin talouden. Kaikki kun riippuu kaikesta. Kun joka tapauksessa noin 90 %:lla suomalaisista on oma taloudellinen tilanne nyt sama ja jopa pääosin parempi kuin viime vuonna, ovat edellytykset pientalorakentamisen aloittamiseen hyvät. Kysymys on kuitenkin uskon asiasta, uskosta ennen kaikkea omaan työpaikkaan ja elämän normalisoitumiseen ns. pitkässä juoksussa, jonka etappina rakentamispäätöskin on.Suorakanavan Timo Lehtisellä tätä uskoa riittää. Oma rakennushanke on hyvää vauhtia menossa ja budjettikin toistaiseksi alittumassa. "Materiaalihankinnat ovat sujuneet hyvin ja kun lainan (3 kk euribor) koko korkokin on vain 2,11 %, menemme tältäkin osin reilusti alle oletetun. Rakentamisen ammattimiehiäkin on ollut hyvin saatavilla ja hanke etenee vähintäänkin suunnitellusti", kertoo Timo vakuuttaen uskovansa projektin sujuvaan läpimenoon.Tutustu Timon seurantakohteeseen:Jämerä-kivitalo Raumalle
20224_77638.jpg
Yksi kalustetoimittaja, monta eri ilmettä - katso esimerkit!
Keittiöremontin ei ole pakko tarkoittaa uutta valkoista, rosterista tai mustaa pelkistettyä keittiötä, vaan värikkäät ja entistä persoonallisemmat keittiöt valloittavat. Katso vaikkapa alla esitellyt keittiöratkaisut – keittiö voi hurmata myös väreillään, persoonallisuudellaan ja yksityiskohdillaan.
BMI Ormax asennus
Betonitiilikaton asennusohje: Alaräystäs
Alaräystäällä suositellaan käytettäväksi tippapeltiä, joka estää veden valumisen otsalaudoille. Tippapelti asennetaan alimman tiilirivin ja ruoteen väliin.
20196_58244.jpg
Näin valitset tarpeisiisi sopivan valvontakameran
Valvontakamerat kasvattavat suosiotaan. Itselleen juuri oikean kameran valinta voi olla kuitenkin haastavaa. Moni käyttää edelleen turhaan esimerkiksi mökin pihan valvontaan riistakameroita, vaikka nykyisin olisi saatavilla tarkoitukseen paremmin sopivia valvontakameroita. Miten saatavilla olevasta kirjosta löytää omiin tarpeisiinsa sopivan kameran?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton