ISOVER Vario®
Älykäs höyrynsulkujärjestelmä ilmatiiviiseen ja kosteusturvalliseen rakentamiseen

Rakenteissa oleva kosteus voi aiheuttaa vakavia vaurioita kaikentyyppisissä rakennuksissa. Usein kattorakenteissa käytetään kosteaa puuta, mikäli katon ulkopinnalle on asennettu höyrytiivis kalvo ja myös sisäpuolelle sijoitetaan höyrynsulkukalvo, tulee rakenteisiin jäämään kosteutta, joka ei pääse poistumaan. Tällaisesta kosteuden kertymisestä syntyy suurella todennäköisyydellä vakavia vahinkoja rakenteisiin, puuosien lahoaminen sekä hankalat homevauriot ovat yleinen näky. Tällaisia ongelmia kuitenkin voidaan välttää ISOVER Vario ® höyrynsulkujärjestelmän avulla.

Kun rakennat ja tiivistät, kiinnitä erityistä huomiota oikeanlaiseen kosteuden torjumiseen. ISOVER Vario ®-järjestelmän kanssa tämä on helppoa.

Älykäs höyrynsulkujärjestelmä ISOVER Vario sopeutuu vallitseviin sääolosuhteisiin.Älykäs höyrynsulkujärjestelmä ISOVER Vario sopeutuu vallitseviin sääolosuhteisiin.

Ennaltaehkäisevää toimintaa

Rakennevauriot ovat kalliita korjata, joten on huomattavasti helpompaa ennaltaehkäistä niiden synty. Hyvällä ja yksityiskohtaisella suunnittelulla sekä toteutuksella saadaan rakenteet pysymään terveinä pitkään.

Älykäs höyrynsulkujärjestelmä ISOVER Vario ® sopeutuu vallitseviin sääolosuhteisiin. Ei ole merkitystä onko kylmää, kuumaa, märkää tai kuivaa – ISOVER Vario ® pitää rakenteet kunnossa. Talviolosuhteissa höyrynsulkukalvo estää kosteuden pääsyn rakenteisiin talon sisäpuolelta ja vastaavasti kesäaikaan järjestelmä päästää kalvon pinnalle kertyneen kosteuden siirtymään takaisin rakennuksen sisälle. Mahdollisesti kosteat rakenteet pääsevät näin kuivumaan kesän aikana.

Mitä eroa perinteiseen höyrynsulkukalvoon?

Tavallisissa höyrynsulkukalvoissa vesihöyrynvastus pysyy aina samana sään vaihteluista huolimatta. Ne kyllä pysäyttävät vesihöyryn etenemisen, mutta eivät päästä kosteutta poistumaan sopivana ajankohtana, näin kosteusvaurioita saattaa syntyä.
 

ISOVER Vario KM Duplex UV -kalvo on tarkoitettu asennettavaksi rakenteen lämpimälle puolelle.ISOVER Vario KM Duplex UV -kalvo on tarkoitettu asennettavaksi rakenteen lämpimälle puolelle.

ISOVER Vario ® puolestaan mukautuu sääolosuhteiden vaihteluihin. Kesäkuukausien aikana, kun ilmat ovat kosteita ja lämpimiä, kalvon molekyylirakenne muuttuu, ja VARIO Xtra -tuotteen diffuusiovastus pienenee tasolle, joka vastaa vain 0,3 m. Tällaisessa tilanteessa rakenteeseen tunkeutunut kosteus pääsee poistumaan ja riski rakenteen vaurioitumiselle pienenee. Viileiden talvikuukausien aikana suhteellinen ilmankosteus on alhainen, jolloin kalvon molekyylirakenne muuttuu ja nostaa VARIO Xtra -tuotteen diffuusiovastuksen noin 25 metrin tasolle. Näin kosteus ei tunkeudu huoneesta rakenteisiin. Diffuusiovastus (sd) ilmoittaa lukuarvona kuinka suurella vastuksella tuote vastustaa vesihöyryn osapaineen tasaantumista. Arvo ilmoitetaan metreinä ilmakorrosta eli sd 0,3 m vastus vastaa 30 cm ilmaa.

ISOVER Vario ®

  • on kokonaisuus, jossa järjestelmän kaikki osat on mietitty yhdeksi varmaksi kokonaisuudeksi
  • sopii erinomaisesti korjausrakentamiseen
  • on järjestelmä, joka tuo mukavuutta kotiin (kelistä/ilmankosteudesta riippumatta)
  • on turvallinen ratkaisu myös jäähdytetyissä huoneistoissa

Ilmatiivistyksen työvaiheet ISOVER Vario ®-järjestelmää käytettäessä:

Ennen varsinaista asennustyön aloittamista kannattaa suunnitella työ siten, että lopputuloksena on niin vähän saumoja kuin mahdollista. Jotta hyvä ilmatiiviys ja kosteusvarmuus saavutetaan, tulee asennettavan kalvon olla ehjä ja yhtenäinen. Mikäli kalvo rikkoutuu asennettaessa, tulee se korjata ennen sisäverhouksen asentamista.

Itse kalvon kiinnittäminen tapahtuu hakasia käyttäen. Jatkos- sekä saumakohdissa limityksen tulee olla vähintään 100 mm, lisäksi saumat tiivistetään käyttämällä Vario KB1, KB3- tai MultiTape SL -teippiä. Saumojen sekä läpivientien tiivistämiseen tulee kiinnittää erityistä tarkkuutta. ISOVERin saumaustuotteita on miellyttävä asentaa, sillä ne ovat joustavia. Pidä huoli, että liimattava alusta on kuiva, pölytön sekä vapaa rasvasta ja liasta.

Teippi asennetaan sauman päälle siten, että teippi on tasaisesti molemmin puolin saumattavaa kohtaa. Suojapaperia ei tule poistaa kerralla, vaan vähitellen saumauksen edetessä, näin vältytään turhilta rypyiltä sekä epätiiviiltä kohdilta. Kun koko teippi on paikoillaan, varmistetaan tartunta painamalla teippiä alustaansa vasten kädellä tai pehmeällä työkalulla.

Muista tiivistää reiät ja viillot huolellisesti. ISOVER suosittelee käyttämään paikkaa, joka on joka suuntaansa noin 100 mm suurempi kuin paikattava kohta ja käyttämään paikkaukseen MultiTape SL -teippiä.

Jotta optimaalinen höyrynsulku olisi helppo toteuttaa, ISOVER Vario ®-kokonaisuuden kaikki tuotteet ovat yhteensopivia. Ne varmistavat teknisesti laadukkaan rakenteen, jonka ilmatiiviys ja kosteustasapainon hallinta ovat huippuluokkaa.


Lisätietoa mm. läpivientitiivisteiden asentamisesta:
Katso myös asennusvideo!


Lisätietoa

 
Päivitetty
30.8.2022