• Etusivu
  • Piha

Rintamamiestalon laajennusosan terassi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.03.2022
20209_66571.jpg

Rungon ensimmäinen kerros terassijalkojen päälle vaaittuna.

Terassi päätettiin rakentaa katoksen sisäpuolelle niin, että se seisoo "omilla jaloillaan". Pihalle oli jo aiemmin rakennettu suurempi terassi vastaavalla tavalla. Tukevarunkoinen ja varsin raskasrakenteinen terassi katsottiin paremmaksi rakentaa niin, ettei se tukeudu ollenkaan itse rakennukseen, vaan on oma kokonaisuutensa.

Perusmaa terassin alla on tiivistettyä soraa ja sokkelin vierusta on terassinosalta myös routaeristetty. Terassi seisoo betonilaattojen päälle asennettujen säädettävien terassijalkojen varassa. Terassin runko toteutetaan järeästä painekyllästetystä puutavarasta sekä mitallistetusta kuusisahatavarasta, joka käsiteltiin puunsuoja-aineella.

Terassin perustaminen - valittu perustamisvaihtoehto

Terassin rakentaminen talon yhteyteen voidaan toteuttaa niin, että se tukeutuu osin tai kokonaan talon rakenteisiin. Vähänkin isompi terassi tarvitsee kuitenkin omat perustukset. Terassille voidaan valaa anturat ja upottaa valuun pilarikengät. Jos maaperä on sovelias, perustamiseen voidaan käyttää myös kierrepaaluja. Yhtenä vaihtoehtona on terassinjalka, jos alapuolella oleva maaperä on hyvin kantavaa.

Terassinjalkojen käyttö valittiin ratkaisuksi tässä laajennuksessa, jossa maaperä on kallioinen ja tasattu tiivistetyllä soralla. Kunkin terassijalan alle laitettiin vielä betoninen pihalaatta. Korkeuseroja saa maaperässä olla, sillä terassijaloissa on säätö.

Toisen kerroksen lankut mitattuna paikoilleen.
Toisen kerroksen lankut mitattuna paikoilleen.

Terassin runko

Painekyllästetystä puutavarasta toteutetun rungon ensimmäinen kerros oli kooltaan 45 x 195 mm lankkua ja sen päälle ristiin 45 x 145 mm lankut. Valtaosa risteyskohdista jäykistettiin sopivilla naulauslevyillä, jolloin rungosta tuli tukeva jo tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että runko on vaaterissa, koska tarvittaessa sitä on vielä helppo säätää.

Rungon päälle ladottiin vielä höylätystä kuusesta tehdyt koolaukset, 45 x 120 mm. Runko on kantavuudeltaan jopa turhankin järeä, mutta siihen haluttiin myös massaa, sillä omilla jaloillaan seisovasta tulee näin tukevuuden lisäksi myös hyvin paikallaan pysyvä ja se kestää tarvittaessa raskaammankin pistemäisen kuorman, kun esimerkiksi side by side -jääkaappipakastin pitää uusia.

Koko rakenne. Tarkasti katsottuna runkoa jäykistäviä naulauskulmia näkyy kaksi kappaletta.
Koko rakenne. Tarkasti katsottuna runkoa jäykistäviä naulauskulmia näkyy kaksi kappaletta.

Terassin kansilaudoitus

Kansilaudoitus toteutettiin niin ikään painekyllästetystä 28 x 120 mm kokoisesta terassilaudasta. Vaihtoehtoina olisi ollut myös esimerkiksi lehtikuusi tai komposiittilauta. Koolausjako (k600) on sopiva valitulle kansilautakoolle. Kansilautojen ja koko rungon kiinnitykseen on käytetty rst-ruuveja.

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201412_41878.jpg
VTT: Purkusuunnittelu osaksi rakentamista
Hyvällä suunnittelulla voidaan edistää rakennus- ja purkujätteen uudelleenkäyttöä ja samalla säästää ympäristöä ja materiaalikustannuksia. Tulevaisuudessa on entistä tärkeämpää arvioida, miten rakennukset voidaan järkevästi korjata tai purkaa osiin ja miten hyödyntää osien jäljellä oleva elinikä uusissa käyttökohteissa. Paras tapa on tehdä purkusuunnittelu jo osana rakennussuunnittelua.
20086_11589.jpg
Kerrostaloyksiön remontointi - eteinen
Kerrostaloyksiön eteinen koki yhtä näyttävän muutoksen kuin kaikki muutkin asunnon huoneet. Ennen remonttia eteinen oli ahdas ja pinttynyt. Säilytystilana toimi seinustalla olevat ikivanhat komerot. Suurin muutos eteiseen tulikin uusien huoneenkorkuisten peililiukuovien avulla. Lisäksi seinät sekä katto maalattiin ja lattiaan asennettiin laminaatti.
20229_79460.jpg
Ovi, joka ei ole koskaan tiellä
Ympäristöä pidetään esteettömänä silloin, kun se on toimiva, turvallinen ja helppokäyttöinen sen jokaiselle käyttäjälle. Toimiva ympäristö lisää kaikkien tasa-arvoisuutta ja omatoimisuutta. Esteettömässä ympäristössä on otettu huomioon niin liikuntarajoitteiset kuin toimintaesteiset henkilöt, joiden kyky liikkua, toimia tai kommunikoida on rajoittunut. Esteellisiä ihmisiä on väestöstämme noin kymmenes.
201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.
20091_14669.jpg
Kumoa kapillaari-ilmiö
RUDUS-kapillaarikatkosepeleiden toiminnallinen laatu eli kapillaarinen vedennousukorkeus on testattu eurooppalaisen testausstandardin mukaisesti.Kapillaari-ilmiö merkitsee tuntuvaa riskiä aina, kun rakennuksen pohjaratkaisu on maanvarainen tai ryömintätilaisessa ratkaisussa tuuletus ei ole varmuudella riittävä.Kosteus siirtyy nopeasti kapillaarisesti ylös, jos täyttömateriaaliksi tai -paksuuksiksi valitaan väärä ratkaisu. Kapillaarisesti noussut vesi voi siirtyä rakenteisiin suoraan maanvaraisen laatan alla olevasta täyttömateriaalista tai ryömintätilassa tiivistymällä talon alapohjaan.Lisätietoa Ruduksen kiviaineksista...
20212_68492.jpg
Paljonko uusi keittiö maksaa?
"Kuinka paljon se maksaa" on usein ensimmäisiä mieleen tulevia kysymyksiä, kun uuden keittiön ostoa aletaan harkita. Valitettavasti suoraa vastausta ei ole, sillä keittiön hintaan vaikuttaa usea seikka. Tämä on hyvä uutinen keittiöremonttia suunnittelevalle; keittiöitä löytyy joka budjetille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton