Rintamamiestalon laajennusosan terassi

Terassi päätettiin rakentaa katoksen sisäpuolelle niin, että se seisoo ”omilla jaloillaan”. Pihalle oli jo aiemmin rakennettu suurempi terassi vastaavalla tavalla. Tukevarunkoinen ja varsin raskasrakenteinen terassi katsottiin paremmaksi rakentaa niin, ettei se tukeudu ollenkaan itse rakennukseen, vaan on oma kokonaisuutensa.

Perusmaa terassin alla on tiivistettyä soraa ja sokkelin vierusta on terassinosalta myös routaeristetty. Terassi seisoo betonilaattojen päälle asennettujen säädettävien terassijalkojen varassa. Terassin runko toteutetaan järeästä painekyllästetystä puutavarasta sekä mitallistetusta kuusisahatavarasta, joka käsiteltiin puunsuoja-aineella.
 

Rungon ensimmäinen kerros terassijalkojen päälle vaaittuna.Rungon ensimmäinen kerros terassijalkojen päälle vaaittuna.

Terassin perustaminen - valittu perustamisvaihtoehto

Terassin rakentaminen talon yhteyteen voidaan toteuttaa niin, että se tukeutuu osin tai kokonaan talon rakenteisiin. Vähänkin isompi terassi tarvitsee kuitenkin omat perustukset. Terassille voidaan valaa anturat ja upottaa valuun pilarikengät. Jos maaperä on sovelias, perustamiseen voidaan käyttää myös kierrepaaluja. Yhtenä vaihtoehtona on terassinjalka, jos alapuolella oleva maaperä on hyvin kantavaa.

Terassinjalkojen käyttö valittiin ratkaisuksi tässä laajennuksessa, jossa maaperä on kallioinen ja tasattu tiivistetyllä soralla. Kunkin terassijalan alle laitettiin vielä betoninen pihalaatta. Korkeuseroja saa maaperässä olla, sillä terassijaloissa on säätö.

Toisen kerroksen lankut mitattuna paikoilleen.Toisen kerroksen lankut mitattuna paikoilleen.

Terassin runko

Painekyllästetystä puutavarasta toteutetun rungon ensimmäinen kerros oli kooltaan 45 x 195 mm lankkua ja sen päälle ristiin 45 x 145 mm lankut. Valtaosa risteyskohdista jäykistettiin sopivilla naulauslevyillä, jolloin rungosta tuli tukeva jo tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että runko on vaaterissa, koska tarvittaessa sitä on vielä helppo säätää.

Rungon päälle ladottiin vielä höylätystä kuusesta tehdyt koolaukset, 45 x 120 mm. Runko on kantavuudeltaan jopa turhankin järeä, mutta siihen haluttiin myös massaa, sillä omilla jaloillaan seisovasta tulee näin tukevuuden lisäksi myös hyvin paikallaan pysyvä ja se kestää tarvittaessa raskaammankin pistemäisen kuorman, kun esimerkiksi side by side -jääkaappipakastin pitää uusia.

Koko rakenne. Tarkasti katsottuna runkoa jäykistäviä naulauskulmia näkyy kaksi kappaletta.Koko rakenne. Tarkasti katsottuna runkoa jäykistäviä naulauskulmia näkyy kaksi kappaletta.

Terassin kansilaudoitus

Kansilaudoitus toteutettiin niin ikään painekyllästetystä 28 x 120 mm kokoisesta terassilaudasta. Vaihtoehtoina olisi ollut myös esimerkiksi lehtikuusi tai komposiittilauta. Koolausjako (k600) on sopiva valitulle kansilautakoolle. Kansilautojen ja koko rungon kiinnitykseen on käytetty rst-ruuveja.

 
Päivitetty
23.3.2022