Onko aika päivittää vanha talotuuletin?


Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.

Kuva1


Nykyisin uusissa rakennuksissa suositaan lämmöntalteenotolla varustettua koneellista tulo/poisto-ilmanvaihtoa. Myös vanha talotuuletin voidaan korvata helposti nykyaikaisemmalla vaihtoehdolla, kun tavoitteena on vaikkapa lämmityslaskun pienentäminen tai liesikuvun päivittäminen nykyaikaiseksi keittiöremontin yhteydessä.

Talotuuletin vanhan tilalle


Korjaustarpeita varten myös vanhan tekniikan talotuulettimia on edelleen saatavilla. Sellaisen voi vaihtaa vanhan laitteen tilalle suhteellisen helposti. Tämä on edullinen vaihtoehto, mutta se ei paranna energiatehokkuutta, ilmanlaatua tai pienennä melutasoa. Talotuulettimet ovat usein muotoilultaan vanhanaikaisia, eivätkä välttämättä sovi tyyliltään uudenaikaisiin keittiökalustuksiin.

+ helppo vaihto, ei suuria kanavatöitä
+ edullinen

- ei lämmöntalteenottoa
- energiaa kuluttavat puhaltimet
- äänitaso
- ei koneellista tuloilmaa


Twist + liesikupu talotuulettimen tilalle

CASA Twist on uudella tekniikalla varustettu puhallinyksikkö, jonka avulla Smart-liesikuvusta tulee nykyaikainen ja toimiva talotuuletin. Se sopii suoraan vanhan talotuulettimen tilalle, eikä siten aiheuta suuria muutostöitä. Voit valita tyylikkään kuvun modernista Smart-kupuvalikoimasta ja samalla säästää energiaa. Siinä ei kuitenkaan ole koneellista tuloilmaa eikä lämmöntalteenottoa.

+ helppo vaihto, ei suuria kanavatöitä
+ moderni liesikupu nykyaikaisella designilla ja LED-valaistuksella
+ pienempi energiankulutus
+ alhaisempi äänitaso

- ei lämmöntalteenottoa
- ei koneellista tuloilmaa


Twist-puhallinyksikkö kytketään suoraan Smart-liesikuvun päälle ja se sopii samaan tilaan kuin vanha talotuuletin maustehyllyn taakse.Twist-puhallinyksikkö kytketään suoraan Smart-liesikuvun päälle ja se sopii samaan tilaan kuin vanha talotuuletin maustehyllyn taakse.

Huippuimuri + liesikupu talotuulettimen tilalle

Saneerauksen yhteydessä talotuuletin voidaan myös poistaa ja korvata katolla sijaitsevalla poistopuhaltimella. Kattopuhallinta ohjataan suoraan Smart-liesikuvusta kuten talotuuletinta. Katolla sijaitseva puhallin on hiljaisempi kuin vanha talotuuletin, mutta sen asentaminen vaati jo enemmän kanavamuutoksia, sähkötöitä sekä vesikatolla suoritetavan asennuksen. Ei kuitenkaan tuo koneellista tuloilmaa eikä lämmöntalteenottoa.

+ moderni liesikupu nykyaikaisella designilla ja LED-valaistuksella
+ alhaisempi äänitaso

- enemmän asennustyötä
- ei lämmöntalteenottoa

- ei koneellista tuloilmaa


CASA Blues liesikuvulla voi suoraan ohjata huippuimuria tai Smart-ilmanvaihtolaitetta.CASA Blues liesikuvulla voi suoraan ohjata huippuimuria tai Smart-ilmanvaihtolaitetta.

Ilmanvaihtokone talotuulettimen tilalle

Energiatehokkain ratkaisu on korvata talotuuletin nykyaikaisella tasapainoisen tulo- sekä poistoilman takaavalla lämmöntalteenottavalla iv-koneella. Helpoiten se onnistuu, jos talotuuletin korvataan keittiöön sopivalla ilmanvaihtokoneella. Tällöin iv-kone sijoitetaan talotuulettimen tilalle ja kytketään suoraan olemassa olevaan poistoilmakanavistoon. Näin asuntoon tarvitsee rakentaa uudet kanavat ainoastaan raitis- ja tuloilmaa varten. Toki tämä silti vaatii vaihtoehdoista eniten asennustyötä.

Palkintona on kuitenkin A-energialuokan ilmanvaihto ja jopa 86 %:n lämmöntalteenotto. Se tarkoittaa 100 m² sähkölämmitteisessä asunnossa jopa 6000 kWh:n eli 600 €:n säästöä vuodessa! Lisäksi koneellinen ilmanvaihto varmistaa, että asuntoon tulee riittävästi raikasta ja terveellistä hengitysilmaa. Tuloilma on suodattua ja sen määrä on säädetty niin, että asuntoon ei synny liiallista alipainetta. Vakiovarusteisiin kuuluva kosteusautomatiikka lisää ilmanvaihtoa automaattisesti, kun kosteuspitoisuus kylpytiloissa kohoaa. Lisäautomatiikoiden avulla ilmanvaihto voidaan helposti täysautomatisoida, jolloin se säästää entistä enemmän energiaa. Halutessasi voit myös tarkkailla ja ohjata ilmanvaihtoa älypuhelimen avulla (lisävaruste).

+ Energiansäästö jopa 1000 € vuodessa!
+ Tasapainoinen tulo- ja poistoilma
+ Terveellistä suodatettua tuloilmaa
+ Alhaisempi äänitaso
+ Kosteusautomatiikka vakiona
+ CO2 ja ilmanlaatuautomatiikka (lisävaruste)
+ Mobiiliohjausmahdollisuus (lisävaruste)
+ moderni liesikupu nykyaikaisella designilla ja LED-valaistuksella

+ alhaisempi äänitaso
- eniten asennustyötä


CASA R3 Smart -ilmanvaihtokone Jazz-liesikuvulla asennettuna keittiöön.CASA R3 Smart -ilmanvaihtokone Jazz-liesikuvulla asennettuna keittiöön.

Pelkkä poistotuuletin katolla?

Talotuulettimen sijaan poistoilmanvaihto voi olla toteutettu myös katolla sijaitsevan poistopuhaltimen avulla. Vanha poistoilmapuhallin voidaan usein korvata samoilla periaatteilla kuin vanha talotuuletin. Vanhan AC-puhaltimen tilalle voidaan asentaa uusi energiatehokkaampi EC-kattopuhallin ja Smart-liesikupu. Vaihtoehtoisesti se voidaan korvata myös Twist-puhallinyksiköllä ja Smart-liesikuvulla. Suurin energiansäästö ja käyttömukavuus saavutetaan kuitenkin asentamalla täysverinen tulo-poisto-ilmanvaihto lämmöntalteenotolla ja Smart-automatiikalla.

Kun kyseessä on saneeraus, on jokainen kohde aina yksilöllinen. Tarkemman arvion juuri sinun kohteeseesi parhaiten sopivasta ratkaisusta saat ottamalla yhteyttä valtuutettuun Swegon-ilmateknikkoon.

Ota yhteys Swegon-Ilmateknikkoon

Etsi sopiva vaihtokone pikaoppaasta

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön saadaksesi lisätietoa tai tarjouksen vaihdosta tai hankinnasta.

 
Päivitetty
3.4.2019