• Etusivu
  • Rakentaminen

Onko vanha takkasi sisustuksen rumilus, loppuvatko lämmitystehot kesken?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 13.12.2022
20192_56110.jpg

Tarkastelepa vanhaa takkaasi, onko se käynyt jo tyylinsä puolesta vanhanaikaiseksi, riittävätkö sen lämmitystehot lämmittämään koko kodin? Saako tulisijasta kaiken tehon irti, vai karkaako lämpö harakoiden iloksi? Erityisesti iäkkäät avotakat sekä tulisijat, joiden lämmöntalteenottokyky on huono ja puita kuluu paljon ovat enemmänkin jäänteitä menneisyydestä kuin tehokkaita kodinlämmittäjiä.

Eroon hankalakäyttöisestä takasta

Takan vaihtaminen uuteen, se voi olla suuri prosessi -ainakin mielikuvissa. Vanhemmat takat ovat usein kooltaan massiivisia verrattuna nykyaikaisiin. Tulikivi tarjoaa sinulle mahdollisuuden korvata vanha takkasi uudella ja tehokkaammalla. Saat avuksesi osaavat ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus niin takan asennustyöstä kuin myös vanhojen tulisijojen purkamisesta. Jokaisessa työvaiheessa työ tehdään sinun kotiasi kunnioittaen.

Nämä hyödyt saat uudesta takasta!

Lähtökohtaisesti huomaat eron jo kotisi lämpötilassa, sillä Tulikiven varaavat tulisijat luovuttavat lämpöä hiljalleen ja pehmeästi vielä useiden tuntien ajan varsinaisen takan lämmittämisen päätyttyä. Seuraavaksi huomaat eron lämmityskustannuksissa, sillä uuden takan lämmität pienellä puumäärällä, joka palaa pitkään ja puhtaasti.

Hyvin toimiva tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia.

Salvo S
Salvo S

Massiivisen takan purkamisen jäljiltä saatat saada kotiisi jopa lisätilaa, sillä takkojen kokojen pienentyessä, on niiden varauskyky kehittynyt vuosien saatossa merkittävästi. Näin ollen pienemmällä takalla saattaa olla vanhaan takkaan verrattuna merkittävästi enemmän lämmitystehoa.

Jaani V2 luonnonvalkoisella hiertopinnalla sekä sinkinharmailla laatoilla.
Jaani V2 luonnonvalkoisella hiertopinnalla sekä sinkinharmailla laatoilla.

Anna Tulikiven huolehtia – nauti lopputuloksesta

1,2,3 ja 4. Siinä on Tulikiven Takkaremontin neljä askelta.

  • Kaikki alkaa ensimmäisestä askeleesta eli suunnittelusta, kutsu Tulikiven uunimestari ilmaiseksi kotiisi kotikäynnille jo suunnitteluvaiheessa. Yhdessä löydätte parhaiten sinun kotiisi sopivat takkamallit.
  • Toisena askeleena on itse purkutyöt ja valmistelut. Tästä vastaa uunimestari, joka hoitaa purun siististi ja valmistelee tilan uutta takkaa varten. Vanhaa takkaa ei ole tarkoitus purkaa suurieleisen näyttävästi, vaan huolellisesti ja siististi. Takan paikka siistitään ja valmistellaan uutta takkaasi varten.
  • Kolmantena askeleena toimitus ja asennus. Takkasi toimitetaan mallista riippuen joko kokonaisena tai osissa. Uunimestari huolehtii takan asennuksen sekä loppusiivouksen.
  • Neljäs ja viimeinen askel: käyttöönotto. Nauti uudesta takastasi ja sen tuomasta pehmeästä lämmöstä

Tulikiven asiantuntevat asentajat ovat purkaneet ja asentaneet takkoja jo vuosikymmenten ajan. Työ vaatii tietoa ja taitoa.

20168_47262.jpg

Puhdasta palamista ilmaston hyväksi

Tänä talvena on ollut runsaasti esillä pientalojen puulämmityksestä syntyvät ilmanlaatuongelmat. Tyynellä pakkassäällä ilmanlaatu heikkenee asuinalueella useiden talouksien samanaikaisesti lämmittäessä takkojaan. Ilmanlaatuongelmiin sekä pienhiukkaspäästöihin on kuitenkin mahdollista vaikuttaa. Päästöjen aiheuttajista suurimmat ovat yleensä puukiukaat sekä vanhat, huonosti toimivat takat.

20191_55770.jpg

Millaisessa takassa, miten poltetaan ja mitä poltetaan vaikuttavat siihen, paljonko pienhiukkasia ilmaan pääsee. On oleellista miettiä, mitä takassaan polttaa. Roskia ja muuta jätettä ei takkaan tule laittaa ja kannattaa myös tarkastella, minkälaista polttopuuta polttaa. On suositeltavaa lämmittää niin sanotulla ylivuotisella puulla, jolloin se on varmasti riittävän kuivaa. Lähtökohtaisesti hyvällä hyötysuhteella varustettu takka sekä puhdas ja kuiva puu ovat hyvä ratkaisu ongelman vähentämiseksi.

Tuotekehittelyn ansiosta tulisijoista on saatu tehokkaampia. Korkean hyötysuhteen omaavassa tulisijassa ei tarvitse polttaa puita kovillakaan pakkasilla kuin pari tuntia vuorokauden aikana, oikein ohjattu paloilma itse polton aikana edesauttaa myös puiden puhtaasti palamista. Päästöjä on mahdollista vähentää oikealla polttotekniikalla.

Joko sinä olet katsonut, minkäväristä savua sinun piipustasi tulee? -Mitä mustempi savu, sitä enemmän pienhiukkasia ilmaan vapautuu. Valkoinen tai lähes pelkästään väreilynä näkyvä kertoo vastaavasti puhtaasta poltosta.

Koli mattamaisen sileällä ja luonnollisen himmeällä mustalla Satin-pinnalla.
Koli mattamaisen sileällä ja luonnollisen himmeällä mustalla Satin-pinnalla.
Info

Info

Mietitkö takan vaihtoa?

Kutsu ihmeessä Tulikiven Uunimestari vierailulle. Hän tekee sinulle tarjouksen tarpeisiisi parhaiten soveltuvasta uudesta kokonaisuudesta.

Voit kutsua Uunimestarin kylään tästä.

Uunimestarit auttavat sinua myös Tulikivi-studioilla. Katso lähin studiosi täältä.

Tulikiveltä saat kokonaispalvelun, jolloin sinun ei tarvitse muuta kuin ilmoittaa, milloin vanha tulisija puretaan ja minkälaisen uuden Tulikivi-takan haluat tilalle. Tulikivi huolehtii puolestasi mahdolliset rakennusluvat, pohjanteon sekä oikaisun, uusien palomuurien muurauksen, vanhojen palomuurien oikaisun, tasoitus- ja pinnoitustyöt, hormin purkamisen tai sen tukemisen sekä muut tarvittavat työt. Tarjouksen saat juuri sellaisesta kokonaisuudesta kuin sinä tarvitset.

Tutustu Tulikiven mallistoon

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
Rakentaminen
rakennukset
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20213_69412.jpg
Oletko valmis mökkikauteen? Mökki lämpimäksi nopeasti
Mökkikausi alkaa mahdollisimman aikaisin keväällä ja kesällä se on kuumimmillaan. Peruslämmöllä tai kylmillään olleelle mökille kaivataan pikaista lämpöä. Tulikiven tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ja kiertoilmatakkojen ansiosta mökin saa nopeasti lämpimäksi.Vaikka kesä on vilkkainta mökkeilyaikaa niin tulisijan valintaa kannattaakin miettiä koko vuotta silmällä pitäen. Oikealla valinnalla mökkeilykautta voidaan jatkaa pitkälle syksyyn tai alkutalveen saakka. Myös talvella kamiina tai kiertoilmatakka antaa lämmön nopeasti ja vaivatta.
20219_72530.jpg
Takka, kiuas vai molemmat? Huolehdi kuntoon jo ensi kesän mökkeilyä varten
Lämpömittaria tarkastellessa on pakko myöntää, että kesäinen mökkielämä alkaa olla tämän vuoden osalta taakse jäänyttä aikaa. Siirretäänpä katse tulevaan ja miksi ei samalla päätettäisi jatkaa mökkeilyä myös syksyllä sekä talvella. Jos takka on mökin ainoa lämmitysmuoto ja mökillä oleillaan pitkiä aikoja, niin paras vaihtoehto on yleensä varaava takka. Kevyemmät kamiinat ja kiertoilmatakat ovat parhaimmillaan silloin, kun mökki halutaan saada nopeasti lämpimäksi ja halutaan nauttia tulen tunnelmasta.
20228_55005.jpg
Herkullista ruokaa leivinuunissa
Varaava tulisija on varma lämmönlähde ja moderni ruoanlaittaja. Tulikiven uudet tulisijat on varustettu nykyaikaisella tulipesällä ja ilmansäätöjärjestelmällä, joka polttaa puun puhtaasti ja tehokkaasti, jolloin puuta kuluu vähemmän kuin vanhoissa tulisijoissa. Ekologinen kokkaaja säästää sähköä tekemällä ruokaa, paistamalla sämpylät ja pullat leivinuunissa. Leivinuunin lämmössä hautuu niin pataruoat kuin paistitkin mureiksi ja maukkaiksi. Puulämmitys antaa oman arominsa ruokaan.Lämmönlähteenä varaava tulisija antaa lämpöä pitkään ja on aina valmiina käyttöön sähkökatkoksista huolimatta, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Lisäksi tulisijalla lämmitettäessä säästää sähköä huomattavasti.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Energia
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
202111_73509.jpg
Uuden tulisijan hankkiminen - näin ostomatka etenee
Uuden takan hankkiminen vanhan takan tilalle tai ylipäätään takan hankkiminen, jos sitä ei ennestään ole tai sille ei ole edes hormia valmiina.Mistä lähtisi liikkeelle? Miten onnistuisi helpoiten hankinnassa? Ja millainen takka olisi sopivin?Mielessäsi pyörii varmasti monenlaisia kysymyksiä ja todennäköisesti olet jo pidemmän aikaa katsellut sopivaa takkamallia sekä vertaillut erilaisia malleja keskenään. Suunnitteluvaihe onkin yksi tärkeimmistä vaiheista takkaprojektissa. Takan valinnassa ratkaisevat makuasiat, käyttötarkoitus, käytettävissä oleva tila ja budjetti. Takkaunelmasi voidaan toteuttaa, vaikka kodissa ei olisikaan entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta. Takan voi silti tehdä, kunhan sille löytyy oikea paikka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton