• Etusivu
  • LVI

Polta puuta puhtaasti

Mitä pitäisi huomioida?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 18.11.2022
202111_73514.jpg

Koli S Classic

Miten sinä lämmität kotiasi? Sähköllä, puulla, pelletillä vai kenties jollain muulla? Tiesitkö, että kotitaloudessa käytettävästä energiasta jopa puolet kuluu lämmitykseen?

Suomen oloissa talven kylmimpään aikaan takoilla on merkittävä rooli kalliiden sähkön kulutus- ja hintapiikkien tasaajana, jolloin esimerkiksi ilmalämpöpumpun hyötysuhde heikkenee. Puilla tapahtuvan nykyaikaisen ja puhtaasti polttavan varaavan takan lämmitys on ekologinen ja luonnollinen lämmitysratkaisu.

Puun palaessa luovuttaa se saman hiilidioksidimäärän, jonka se on kasvunsa aikana sitonut itseensä. Sama määrä hiilidioksidia vapautuisi puun lahotessa luontoon, tästä syystä on kestävän kehityksen mukaista ottaa lämpöenergia talteen. Luonnollisuutensa lisäksi se on myös varma tapa lämmittää, sillä puulämmitykseen ei vaikuta myrskytuuli eikä sähköjen katkeaminen – kotisi pysyy lämpimänä.

Vinkit tulisijan oikeaoppiseen käyttöön meille antaa Tulikivi ja Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.

Kiinnitä huomiota, minkälaista puuta poltat

Puun poltosta aiheutuu pienhiukkaspäästöjä; päästöjen aiheuttajista suurimmat ovat yleensä kuitenkin puukiukaat sekä vanhat, huonosti toimivat takat. Myös kiertoilmatakat, joissa tuotettua lämpöä ei varata massaan, kuuluvat samaan joukkoon edellisten kanssa. Oleellista on myös se, minkälaista puuta tulisijassa polttaa ja ettei tulisijassa polteta lainkaan roskia.

Oleellista on myös se, minkälaista puuta tulisijassa polttaa ja ettei tulisijassa poltetta roskia.
Oleellista on myös se, minkälaista puuta tulisijassa polttaa ja ettei tulisijassa poltetta roskia.

Tulisijassa on suositeltavaa polttaa niin sanottua ylivuotista puuta, jolloin puu on varmasti riittävän kuivaa. Mikäli kuivumisolosuhteet ovat hyvät, voi keväällä pilkottu puu olla syksyllä jo polttokelpoista.

Miten puut sitten kannattaa kuivata? Parhaiten puu kuivuu silloin, kun ilmavirta pääsee esteettä kulkemaan puupinon läpi. Aluspuita ei sovi unohtaa pinon alta, sillä maakosketuksessa oleva puu pysyy märkänä ja vähitellen lahoaa. Puupinoja ei myöskään kannata pinota aivan toisiinsa kiinni. Pyöreät puut kannattaa aina halkaista.

Yksinkertaisin tapa testata koivuklapin sopiva kuivuus on lyödä klapit vastakkain. Kun niistä kuuluu kilahdus, puu on sopivan kuivaa. Sytytystä ja paloa auttaa myös puiden sisälle tuonti jo edellisenä iltana, silloin puut lämpeävät ja niiden pinnasta haihtuu ylimääräinen kosteus.

Pienhiukkaspäästöjä mahdollista vähentää

Yhdessä tärkeässä avainasemassa on itse lämmityksen polttoaine eli puu, sen tulee olla puhdasta ja kuivaa. Päästöihin on mahdollista vaikuttaa kuitenkin myös vaihtamalla vanha takka vähäpäästöiseen ja vähän puuta tarvitsevaan tulisijaan, joka varaa tuotettua lämpöä ja luovuttaa sitä hiljalleen huonetilaan. Korkean hyötysuhteen omaavassa tulisijassa ei tarvitse polttaa puita kovillakaan pakkasilla kuin pari tuntia vuorokauden aikana. Oikein mitoitettu paloilman ohjaus ja hormin veto polton aikana edesauttavat puiden palamista puhtaasti.

Huolimatta siitä, että tulisijasi omaisi parhaan mahdollisen hyötysuhteen ja polttamasi puu on kuivaa ja palaa puhtaasti, ei tulisijan säännöllistä huoltoa sovi unohtaa. Turvallisuusnäkökulman lisäksi, tulisijan sekä hormin säännöllisellä nuohoamisella voidaan myös omalta osaltaan vähentää syntyviä päästöjä. Tuotettujen päästöjen vähetessä myös lähiseudun ilmanlaatu paranee. Tiiviisti rakennetuissa kaupunkiympäristöissä ja taajamissa savuhaittojen vähenemisen huomaa nopeasti.

Petro Structure white
Petro Structure white
– Nykyaikaisissa takoissa puu palaa puhtaasti. Polttoaine on kotimaista ja usein paikallista. Yli puolet puulämmittäjistä saa puunsa omalta pihalta tai mökiltä, sukulaisilta tai muuten maksutta.Tulikiven toimitusjohtaja HeikkiVauhkonen

Puhtaan puun polton lisäksi jokainen voi osaltaan vähentää hiilijalanjälkeä valitsemalla lähellä valmistetun kotimaisen tulisijan, mikä tukee myös Suomen taloutta.

Kriteerit uusille tulisijoille tiukkenivat 2022 EU-lainsäädännön myötä. Suomalaisista tulisijavalmistajista erityisesti vientitoimintaa harjoittavat yritykset ovat jo pitkään varautuneet tulossa oleviin kovempiin päästörajoituksiin. Tulikiven takkojen alhaiset pöly- ja hiilimonoksidipäästöt alittavat jo nyt maailman tiukimmat, saksan BImSchV:ssa asetetut päästönormit.

Uusi takka vanhan tilalle

Vanhan ja huonosti lämmittävän takan vaihtaminen uuteen ja nykyaikaiseen takkaan on ekoteko. Kun vaihdat vanhan tulisijasi uuteen, palamisesta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt voivat vähentyä moninkertaisesti. Uudet Tulikiven takat käyttävät poltettavasta puusta kaiken hyödyn jättäen jälkeensä vain pienen määrän tuhkaa. Puu palaa energiatehokkaasti ja sitä kuluu huomattavasti vähemmän kuin vanhan takan kanssa. Tämä näkyy puun kulutuksen vähenemisenä ja suoraan lompakossasi. Puumäärän lisäksi säästät myös sähköä, uusi takka varaa lämpöä pidempään ja luovuttaa sitä hiljalleen huoneilmaan. Tulisijan lämpö leviää miellyttävästi lattiasta kattoon saakka lämmittäen koko tilan.

Tulikiven takkaremontti on helppo tapa vaihtaa takka uuteen Tulikiven takkaan. Asiantuntevat uunimestarit purkavat vanhan takan ja asentavat uuden takan tilalle.

Raita S Structure Black
Raita S Structure Black

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
LVI
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
20212_68718.jpg
Ajatuksia takan valinnasta, hankinnasta sekä käytöstä
Kesän korvalla kannattaa suunnitella takkaremonttia, takan asennus on nopeaa ja vaivatonta. Mikä olisikaan sen mukavampaa kuin käpertyä pehmeälle sohvalle ja nauttia takan tuomasta lämmöstä ja katsella liekkien iloista tanssahtelua. Takan tuoma lämpö on suloisen pehmeää sekä miellyttävää. Tuollainen lämpö on mahdollista saada aikaan vain puulämmitteisellä tulisijalla. Vuolukivinen takka luovuttaa lämpöä ei vain lämmitettäessä vaan myös pidempään aktiivisen lämmittämisen jo loputtua.
20232_80792.jpg
Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?
Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?
20235_81741.jpg
Takan tehot yhdistettynä kamiinan kokoon: voiko pieni olla tehokas?
Niinhän se on, tulisija vaatii ympärilleen tilaa – vai vaatiiko? Tulikivi tuo esille malliston, jossa takan tehot on yhdistetty kamiinan kokoon. Voiko pieni olla tehokas?
20223_65173.jpg
Muutamia syitä miksi takkaremontti kannattaa tehdä
Haaveiletko uudesta takasta ja katseletko takkakuvastoja? Oletko jo löytänyt unelmiesi takan? Syystä tai toisesta takkaremonttisi ei ole kuitenkaan edennyt. Takan vaihto mietityttää ja monenlaiset kysymykset pyörivät mielessä kuten, onko se iso ja työläs prosessi, mitä kaikkea joutuu tekemään itse ja maksaako remontti takan hinnan lisäksi jotain ylimääräistä? Takkaremontissa asiantuntijan kotikäynti säästää aikaasi ja lompakkoasi sekä pääset nauttimaan takkatulen loimusta nopeammin kuin uskotkaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton