Polta puuta puhtaasti
– Mitä pitäisi huomioida?

Miten sinä lämmität kotiasi? Sähköllä, puulla, pelletillä vai kenties jollain muulla? Tiesitkö, että kotitaloudessa käytettävästä energiasta jopa puolet kuluu lämmitykseen?

Suomen oloissa talven kylmimpään aikaan takoilla on merkittävä rooli kalliiden sähkön kulutus- ja hintapiikkien tasaajana, jolloin esimerkiksi ilmalämpöpumpun hyötysuhde heikkenee. Puilla tapahtuvan nykyaikaisen ja puhtaasti polttavan varaavan takan lämmitys on ekologinen ja luonnollinen lämmitysratkaisu.

Puun palaessa luovuttaa se saman hiilidioksidimäärän, jonka se on kasvunsa aikana sitonut itseensä. Sama määrä hiilidioksidia vapautuisi puun lahotessa luontoon, tästä syystä on kestävän kehityksen mukaista ottaa lämpöenergia talteen. Luonnollisuutensa lisäksi se on myös varma tapa lämmittää, sillä puulämmitykseen ei vaikuta myrskytuuli eikä sähköjen katkeaminen – kotisi pysyy lämpimänä.

Vinkit tulisijan oikeaoppiseen käyttöön meille antaa Tulikivi ja Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.

Koli S ClassicKoli S Classic

Kiinnitä huomiota, minkälaista puuta poltat

Puun poltosta aiheutuu pienhiukkaspäästöjä; päästöjen aiheuttajista suurimmat ovat yleensä kuitenkin puukiukaat sekä vanhat, huonosti toimivat takat. Myös kiertoilmatakat, joissa tuotettua lämpöä ei varata massaan, kuuluvat samaan joukkoon edellisten kanssa. Oleellista on myös se, minkälaista puuta tulisijassa polttaa ja ettei tulisijassa polteta lainkaan roskia.
Oleellista on myös se, minkälaista puuta tulisijassa polttaa ja ettei tulisijassa poltetta roskia.Oleellista on myös se, minkälaista puuta tulisijassa polttaa ja ettei tulisijassa poltetta roskia.
Tulisijassa on suositeltavaa polttaa niin sanottua ylivuotista puuta, jolloin puu on varmasti riittävän kuivaa. Mikäli kuivumisolosuhteet ovat hyvät, voi keväällä pilkottu puu olla syksyllä jo polttokelpoista.

Miten puut sitten kannattaa kuivata? Parhaiten puu kuivuu silloin, kun ilmavirta pääsee esteettä kulkemaan puupinon läpi. Aluspuita ei sovi unohtaa pinon alta, sillä maakosketuksessa oleva puu pysyy märkänä ja vähitellen lahoaa. Puupinoja ei myöskään kannata pinota aivan toisiinsa kiinni. Pyöreät puut kannattaa aina halkaista.

Yksinkertaisin tapa testata koivuklapin sopiva kuivuus on lyödä klapit vastakkain. Kun niistä kuuluu kilahdus, puu on sopivan kuivaa. Sytytystä ja paloa auttaa myös puiden sisälle tuonti jo edellisenä iltana, silloin puut lämpeävät ja niiden pinnasta haihtuu ylimääräinen kosteus.

Pienhiukkaspäästöjä mahdollista vähentää

Yhdessä tärkeässä avainasemassa on itse lämmityksen polttoaine eli puu, sen tulee olla puhdasta ja kuivaa. Päästöihin on mahdollista vaikuttaa kuitenkin myös vaihtamalla vanha takka vähäpäästöiseen ja vähän puuta tarvitsevaan tulisijaan, joka varaa tuotettua lämpöä ja luovuttaa sitä hiljalleen huonetilaan. Korkean hyötysuhteen omaavassa tulisijassa ei tarvitse polttaa puita kovillakaan pakkasilla kuin pari tuntia vuorokauden aikana. Oikein mitoitettu paloilman ohjaus ja hormin veto polton aikana edesauttavat puiden palamista puhtaasti.

Huolimatta siitä, että tulisijasi omaisi parhaan mahdollisen hyötysuhteen ja polttamasi puu on kuivaa ja palaa puhtaasti, ei tulisijan säännöllistä huoltoa sovi unohtaa. Turvallisuusnäkökulman lisäksi, tulisijan sekä hormin säännöllisellä nuohoamisella voidaan myös omalta osaltaan vähentää syntyviä päästöjä. Tuotettujen päästöjen vähetessä myös lähiseudun ilmanlaatu paranee. Tiiviisti rakennetuissa kaupunkiympäristöissä ja taajamissa savuhaittojen vähenemisen huomaa nopeasti.

Petro Structure whitePetro Structure white

– Nykyaikaisissa takoissa puu palaa puhtaasti. Polttoaine on kotimaista ja usein paikallista. Yli puolet puulämmittäjistä saa puunsa omalta pihalta tai mökiltä, sukulaisilta tai muuten maksutta.Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen


Puhtaan puun polton lisäksi jokainen voi osaltaan vähentää hiilijalanjälkeä valitsemalla lähellä valmistetun kotimaisen tulisijan, mikä tukee myös Suomen taloutta.

Kriteerit uusille tulisijoille tiukkenivat 2022 EU-lainsäädännön myötä. Suomalaisista tulisijavalmistajista erityisesti vientitoimintaa harjoittavat yritykset ovat jo pitkään varautuneet tulossa oleviin kovempiin päästörajoituksiin. Tulikiven takkojen alhaiset pöly- ja hiilimonoksidipäästöt alittavat jo nyt maailman tiukimmat, saksan BImSchV:ssa asetetut päästönormit.

Uusi takka vanhan tilalle

Vanhan ja huonosti lämmittävän takan vaihtaminen uuteen ja nykyaikaiseen takkaan on ekoteko. Kun vaihdat vanhan tulisijasi uuteen, palamisesta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt voivat vähentyä moninkertaisesti. Uudet Tulikiven takat käyttävät poltettavasta puusta kaiken hyödyn jättäen jälkeensä vain pienen määrän tuhkaa. Puu palaa energiatehokkaasti ja sitä kuluu huomattavasti vähemmän kuin vanhan takan kanssa. Tämä näkyy puun kulutuksen vähenemisenä ja suoraan lompakossasi. Puumäärän lisäksi säästät myös sähköä, uusi takka varaa lämpöä pidempään ja luovuttaa sitä hiljalleen huoneilmaan. Tulisijan lämpö leviää miellyttävästi lattiasta kattoon saakka lämmittäen koko tilan.

Tulikiven takkaremontti on helppo tapa vaihtaa takka uuteen Tulikiven takkaan. Asiantuntevat uunimestarit purkavat vanhan takan ja asentavat uuden takan tilalle.

Tutustu takkaremonttiin

Raita S Structure BlackRaita S Structure Black

Olen kiinnostunut Tulikiven takoista


 
Päivitetty
18.11.2022