Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkitty mökki

Energiatehokas ja puhtaista rakennusmateriaaleista rakennettu Joutsenmökki on lähestulkoon valmis asukkaitaan varten. Käyttöönottokatselmus suoritettiin kesäkuussa ja sen jälkeen ympäristöä on viimeistelty ja muun muassa sokkeli sekä helmat on saatettu kuntoon. Mökin rakentaminen vaati odotettuakin enemmän vaivannäköä, mutta ei tullut tavanomaista modernia vapaa-ajanasuntoa kalliimmaksi.

Lokalahdella merenrannalla sijaitseva Joutsenmökki on Rauli Lautkankareen ja hänen vaimonsa sekä heidän kouluikäisten lastensa lisäksi myös Raulin appivanhempien, Heleniusten, sekä näiden Tomppa-koiran loma-asunto. Vaikka päämökissä ja mummolan puolella on yhteinen katto, ihan seinänaapureita asunnot eivät ole. Kummallakin puolella on oma rauhansa. Lautkankareiden puolella tilaa on 56 mja mummolassa 33 m2.

Ulkoa Joutsenmökki oli kesällä 2017 jo jotakuinkin valmis.Ulkoa Joutsenmökki oli kesällä 2017 jo jotakuinkin valmis.

Joutsenmerkki-sertifikaatti aiheuttaa monia vaatimuksia

Raulin ja hänen appiukkonsa, Eskon, pitkästä tavarasta itse rakentama mökki on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty vapaa-ajan asunto. Joutsenmerkityt rakennukset eivät vielä ole Suomessa kovinkaan yleisiä. Heinäkuussa 2016 vietettiin ensimmäisen Joutsenmerkityn omakotitalon harjakaisia Kaarinassa. Vuosi sitten Hyvinkäällä otettiin käyttöön Joutsenmerkkipäiväkoti ja muun muassa Järvenpäästä sekä Vantaalta löytyy Joutsenmerkkikerrostalot.

Joutsenmerkin saavat rakennukset ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja terveellisiä. Motiva Oy:n alaisen Ympäristömerkintä-organisaation myöntämän Joutsenmerkki-sertifikaatin voi hankkia paitsi monille rakennusmateriaaleille, myös kokonaisille taloille.

Sertifikaatin kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta ja niiden tarkoituksena on varmistaa ympäristöystävällisyys talon valmistuksen, käytön ja kierrätyksen osalta. Siksi vaatimuksia asetetaan erityisesti talon energiatehokkuudelle, rakennusmateriaaleille, rakennusprosessille sekä rakentamisen laadunhallinnalle. Ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita ei saa käyttää, talon on oltava energiatehokas, rakennusjätteistä huolehditaan ympäristöystävällisellä tavalla ja talolle laaditaan käyttö- ja kunnossapitosuunnitelma. Lisäksi Joutsenmerkittyjen rakennusmateriaalien on täytettävä tiukat elinkaariajatteluun perustuvat ympäristövaatimukset. Niissä otetaan huomioon raaka-aineet, valmistus, käyttö ja loppusijoitus. Vaatimuksia asetetaan niin laadulle, terveydelle kuin turvallisuudellekin. Joutsenmerkki takaa, että tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksista on tehty perusteellinen arvio ja asiantuntijat ovat tarkastaneet myös laatu- ja terveysvaikutukset.

Joutsenmökin rannasta avautuva maisema edustaa kauneinta suomalaista merimaisemaa.Joutsenmökin rannasta avautuva maisema edustaa kauneinta suomalaista merimaisemaa.

Erittäin energiatehokas

Raulin perheen Joutsenmökki on rakennettu kestämään aikaa ja merenrantaluonnon karuja säitä. Nämä perusajatukset sekä tavoite Joutsenmerkki-sertifioinnille ovat asettaneet rakennusmateriaaleille erittäin tiukat vaatimukset.

Joutsenmerkin saadakseen vapaa-ajan asunnon on sijoitetuttava B-energialuokkaan. Joutsenmökki onkin erittäin hyvin eristetty. Yläpohjassa eristettä on kaikkiaan 500 mm, seinissä 200 mm ja alapohjassa 300 mm. Myös väliseinät on eristetty – joskaan ei lämmöneristyksen, vaan ääneneristävyyden vuoksi.  

Ihan millä tahansa eristeellä Joutsenmerkkiin pyrkivää rakennusta ei voi eristää. Eristeessä ei saa esimerkiksi olla ympäristölle tai ihmisille haitallista homeen- tai palonestokemikaalia.
– Onneksi ISOVER-eristeistä löytyi kuitenkin useita kriteerit täyttäviä vaihtoehtoja, Rauli huomauttaa.
 

Rauli Lautkankare oli hyvin tyytyväinen, että ISOVER-eristeistä löytyi useita Joutsenmökkiin soveltuvia eristevaihtohetoja.Rauli Lautkankare oli hyvin tyytyväinen, että ISOVER-eristeistä löytyi useita Joutsenmökkiin soveltuvia eristevaihtohetoja.

Kierrätyslasista valmistetulla Isover KL33 -eristeellä on erittäin alhainen lämmönjohtavuus eli se eristää hyvin. Lämmöneristysominaisuuksiltaan villaeristeiden parhaaseen viiden tähden ULTRA –luokkaan kuuluvan eristeen lambda-arvo on 0,033 W/mK. Se täyttää myös rakennusmateriaalien päästöluokan M1.

Yläpohjaan puhallettu ISOVER InsulSafe on pääosin kierrätyslasista valmistettua yläpohjien lämmöneristettä. Palamaton ISOVER InsulSafe kuuluu parhaaseen paloluokkaan A1. Sen painuma on markkinoiden pienin ja se toimii myös tehokkaana ääneneristeenä.

Isover KL-33 -eristeet täyttävät rakennusmateriaalien päästöluokan M1 vaatimukset.Isover KL-33 -eristeet täyttävät rakennusmateriaalien päästöluokan M1 vaatimukset.

Erittäin tiivistä

Paksuinkaan eristyskerros ei takaa riittävän hyvää energialuokkaa, jos rakenteet eivät ole tiiviit. Joutsenmökin kohdalla tiiveyteen on todella panostettu, ja tiivistys toteutettu erittäin huolellisesti.

Rauli rakensi perheelleen omakotitalon kymmenen vuotta sitten ja on verrannut hieman huvittuneenakin, miten ajan kuluessa kiristyneet energiatehokkuusvaatimukset erityisesti nyt Joutsenmökin osalta ovat vaikuttaneet rakentamisen laatuun. Eristepaksuus sinänsä on mökissä sama kuin talossa aikanaan. U-arvoltaan 0,55:n ikkunat ovat itse asiassa paremmat kuin talossa.
– Mutta tiiveyden varmistavaa teippiä meni nyt aivan tuhottomasti enemmän. Sitä tarvittiin paitsi sisällä höyrynsulkuun, myös ulkopuolelle tuulensuojakipsilevyn tiivistämiseen, hän selittää.

Joutsenmökin julkisivun tuulitiiviyttä varmistamassa on kaikkiaan 200 m2  Gyprocin Glasroc H GHS –tuulensuojalevyä. Levyillä on myös erinomainen vesihöyrynläpäisykyky.

Joutsenmökin julkisivun tuulitiiviyden varmistaa 200 m2 Gyprocin Glasroc H GHS –tuulensuojalevyä.Joutsenmökin julkisivun tuulitiiviyden varmistaa 200 m2 Gyprocin Glasroc H GHS –tuulensuojalevyä.

Valoisaa ja avaraa

Lautkankareiden ja Heleniusten mökit ovat hauska yhdistelmä modernia ja perinteistä merenrantahuvila-asumista. Toisaalta niistä löytyvät kaikki uudenaikaiset asumista helpottavat mukavuudet kodinkoneista ja koneellisesta ilmanvaihdosta ilmalämpöpumppuihin lähtien, mutta toisaalta ne ovat tilasuunnittelultaan kuitenkin selvästi mökkejä – eivät hulppeita huviloita. Lisää tilantuntua ja avaruutta tuovat suuret ikkunat, päämökin valkoiset lamelliseinät ja valkoiseksi maalatut lattiat sekä yhtenäinen tupakeittiö-oleskelutila. Mummolaan tuo aitoa tunnelmaa Gyprocin GN-kipsilevyseinien päälle valittu hurmaava kukkatapetti.

Sauna löytyy rannasta. Kummassakin mökkiasunnossa on moderni kylpyhuone. Laattojen alta löytyy kaksinkertainen Gyprocin GR13 Erikoiskova -kipsilevy. Kaikkiaan sitä on kylpyhuoneissa 2 x 40 m2.

Oleskelutila on valoisa ja avara. Vasemmalla näkyvän pyöreän ikkunan malli löytyy Raulin perheen muutama vuosi sitten valmistuneesta omakotitalosta, jossa sen pienempi versio on lastenhuoneessa.Oleskelutila on valoisa ja avara. Vasemmalla näkyvän pyöreän ikkunan malli löytyy Raulin perheen muutama vuosi sitten valmistuneesta omakotitalosta, jossa sen pienempi versio on lastenhuoneessa.

Paljon selvitettävää

Rauli toimii työkseen rakennustekniikan opettajana ja ajatteli vielä Joutsenmökin rakentamiseen ryhtyessään, että vaikka se varmasti vaatisikin jonkin verran tavanomaista enemmän selvittämistä, se ei haittaisi. Nyt hän myöntää aliarvioineensa työn määrän. – Onneksi esimerkiksi Gyprocia ja ISOVERIA valmistavalla Saint-Gobainilla on oltu todella avuliaita ja vakuustietolomakkeet on saatu nopeasti.

Kipsilevyjen vakuustietolomakkeet on ollut helppo täyttää. Kipsilevyissä ei ole mitään terveydelle tai ympäristölle haitallista ja siitä löytyy tutkimustietoa. Saint-Gobain Finland Oy:n ympäristöseloste EPD (Environmental Product Declaration*) perustuu EN 15804 ja ISO 14040 mukaiseen elinkaariarviointiin. Ympäristöseloste listaa tuotteen ympäristövaikutukset koko elinkaaren ajalta ja on puolueettoman kolmannen osapuolen verifioima.
– Kannattaa myös muistaa, että kipsilevyn valmistuksessa ei synny päästöjä veteen eikä maaperään. Kipsilevyrakenne ei vaadi käyttöikänsä aikana ylläpitoa, korjausta, korvaamista tai kunnostusta, tuotepäällikkö Arto Hyttinen painottaa.

Hankkeessa mukana olevien yritysten mielestä projekti on ollut hyvin tärkeä ja antoisa. Arto Hyttinen korostaa, että kaikki huomiota rakentamisen ympäristöystävällisyyteen ja kestävään rakentamiseen tuovat projektit ovat koko alalle hyväksi.

Saint-Gobain Finland Oy:ssä rakennuseristeiden suunnittelupalvelun päällikkönä työskentelevä Kimmo Huttunen pahoittelee, ettei rakennuseristeille ainakaan vielä ole mahdollista saada Joutsenmerkkiä.  – Olisimme kyllä sellaisen hyvin mielellämme hakemassa, jos se vain kävisi päinsä, kiteyttää Huttunen.

Tutustu Joutsenmökin vaiheisiin ja ympäristöön

Gyproc-kipsilevyt Joutsenmökissä

  • Gyproc- ja Gyptone-tuotteille on myönnetty Rakennustietosäätiön rakennusmateriaalien paras päästöluokitus, M1.
  • Gyproc ja Green Building Partners ovat yhdessä koonneet materiaalidokumentin, josta löytyy Gyproc-tuotteiden materiaaliominaisuudet siten, että dokumenttia voidaan suoraan käyttää globaalien ympäristöluokitusten, kuten LEED ja BREEAM- kriteerien todentamiseen. 
  • Gyprocin tehtaalla on ISO 50001 -energiasertifikaatti.

ISOVER-eristeet Joutsenmökissä

  • ISOVER-eristeissä ei käytetä mitään ympäristölle tai ihmisille haitallisia palonsuoja- tai homeenestokemikaaleja.
  • ISOVER-eristeet valmistetaan jopa 85 % kierrätyslasista.
  • Tilaa säästävän puristepakkausmenetelmän avulla vähennetään liikennepäästöjä ja pakkausmateriaalin kulutusta.

 
Julkaistu
10.9.2018