Näin asennat itse sisustustiilet
- Käsinlyödyt tiililaatat on helppo asentaa

Sisustustiilien suosio kodin sisustamisessa on lisääntynyt. Tiilillä saat eläväpintaisen tehosteseinän tai seinän osan. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Wienerbergerin tiililaattojen valikoimassa on useita eri värejä ja tiilet on helppo asentaa myös itse.

Keittiön taustaseinällä Rustica Oud Leerne. Keittiön taustaseinällä Rustica Oud Leerne. 
Retro de Namur koristaa takaseinää.Retro de Namur koristaa takaseinää.
750_tausta_keittio

Huomioitavaa ennen asennusta

Tiililaatat kiinnitetään keraamisten laattojen tapaan jo olemassa olevaan seinäpintaan. Kiinnitysalustaksi soveltuvat lähes kaikki kivipinnat sekä monet levyalustat. Levypinnoille laatoitettaessa on aina varmistettava riittävä rakenteellinen jäykkyys ja kantavuus erityisesti silloin, kun laatoilla halutaan vuorata isompia seinäpintoja.
Kosteudelle alttiissa tiloissa on laattapinnan alla huolehdittava myös oikeaoppisesta vedeneristyksestä. Mikäli laattojen kiinnitys tehdään maalipinnalle, tulee aina suorittaa muutaman laatan koekiinnitys, jolla varmistetaan kiinnityksen riittävä tartunta. Vanhat betonipinnat on hyvä esikostuttaa sumuttamalla ennen laatoitusta.

Laattojen kiinnitys ja saumaus

Laatat kiinnitetään saneerauslaastilla (menekki 3-4 kg/m2) puhtaaseen ja kuivaan seinäpintaan. Laasti levitetään laastikammalla alustaansa. Ensimmäisen laattarivin alle kannattaa kiinnittää kostutettu puurima tai vastaava ohjuriksi. Laattojen liikkumisen estämiseksi käytetään asennuksessa apuna noin 10-15 mm paksuista köyttä tai kosteaa rimaa. Tiilien katkaisuun suositellaan käytettäväksi tiilileikkuria tai muurarin vasaraa.
Asennuksen jälkeen saumat viimeistellään halutunlaisiksi aikaisintaan vuorokauden kuluttua kiinnityksestä. Saumaus tehdään muurauslaastilla (ei laattasaumalaastilla). Laastia saumaukseen kuluu noin 0,2-0,3 kg/laatta.
Tiililaattojen saumojen muotoiluun voidaan käyttää sähköputkea, puurimaa tai saumarautaa riippuen millainen lopputulos halutaan. Lopuksi tarvittaessa kuivahtanut sauma harjataan kevyesti jouhiharjalla.

Laattojen puhdistus ja käsittely

Koska tiililaatat on sahattu aidoista tiilistä, voi tiililaattojen pinnalla olla sahauspölyä. Jotta tiililaatta tarttuu kunnolla alustaan, pöly puhdistetaan ennen asennusta esimerkiksi imuroimalla tai huuhtelemalla juoksevan veden alla. Ennen kiinnitystä on hyvä tarkastaa laattajako kiinnitettävään seinään ja suunnitella haluttu tiilen limitys. Osalaattoja ja sekalimitystä käyttämällä seinäpinnasta tulee elävä ja mielenkiintoinen. Kirjavahkoissa tiiliväreissä kannattaa myös sekoittaa eri laatikoiden tiililaattoja keskenään tasapainoisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Jälkihoito ja suojaus

Jälkihoidoksi suositellaan saumojen kevyttä vesisumutusta noin 1-2 vuorokauden ajan.
Laatoitettu pinta voidaan suojata roiskeille alttiissa paikoissa esimerkiksi Kisu-kivisuoja-aineella (Kiilto Oy). Suojaus saattaa hieman syventää tiililaatan ja sauman väriä.

Katso asennusvideo!

 
Päivitetty
24.4.2023