• Etusivu
  • Talo

Näin asennat itse sisustustiilet

Käsinlyödyt tiililaatat on helppo asentaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 24.04.2023
20182_51519.jpg

Keittiön taustaseinällä Rustica Oud Leerne.

Sisustustiilien suosio kodin sisustamisessa on lisääntynyt. Tiilillä saat eläväpintaisen tehosteseinän tai seinän osan. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Wienerbergerin tiililaattojen valikoimassa on useita eri värejä ja tiilet on helppo asentaa myös itse.

Retro de Namur koristaa takaseinää.
Retro de Namur koristaa takaseinää.
20184_52529.jpg

Huomioitavaa ennen asennusta

Tiililaatat kiinnitetään keraamisten laattojen tapaan jo olemassa olevaan seinäpintaan. Kiinnitysalustaksi soveltuvat lähes kaikki kivipinnat sekä monet levyalustat. Levypinnoille laatoitettaessa on aina varmistettava riittävä rakenteellinen jäykkyys ja kantavuus erityisesti silloin, kun laatoilla halutaan vuorata isompia seinäpintoja.

Kosteudelle alttiissa tiloissa on laattapinnan alla huolehdittava myös oikeaoppisesta vedeneristyksestä. Mikäli laattojen kiinnitys tehdään maalipinnalle, tulee aina suorittaa muutaman laatan koekiinnitys, jolla varmistetaan kiinnityksen riittävä tartunta. Vanhat betonipinnat on hyvä esikostuttaa sumuttamalla ennen laatoitusta.

Laattojen kiinnitys ja saumaus

Laatat kiinnitetään saneerauslaastilla (menekki 3-4 kg/m2) puhtaaseen ja kuivaan seinäpintaan. Laasti levitetään laastikammalla alustaansa. Ensimmäisen laattarivin alle kannattaa kiinnittää kostutettu puurima tai vastaava ohjuriksi. Laattojen liikkumisen estämiseksi käytetään asennuksessa apuna noin 10-15 mm paksuista köyttä tai kosteaa rimaa. Tiilien katkaisuun suositellaan käytettäväksi tiilileikkuria tai muurarin vasaraa.

Asennuksen jälkeen saumat viimeistellään halutunlaisiksi aikaisintaan vuorokauden kuluttua kiinnityksestä. Saumaus tehdään muurauslaastilla (ei laattasaumalaastilla). Laastia saumaukseen kuluu noin 0,2-0,3 kg/laatta.

Tiililaattojen saumojen muotoiluun voidaan käyttää sähköputkea, puurimaa tai saumarautaa riippuen millainen lopputulos halutaan. Lopuksi tarvittaessa kuivahtanut sauma harjataan kevyesti jouhiharjalla.

Laattojen puhdistus ja käsittely

Koska tiililaatat on sahattu aidoista tiilistä, voi tiililaattojen pinnalla olla sahauspölyä. Jotta tiililaatta tarttuu kunnolla alustaan, pöly puhdistetaan ennen asennusta esimerkiksi imuroimalla tai huuhtelemalla juoksevan veden alla. Ennen kiinnitystä on hyvä tarkastaa laattajako kiinnitettävään seinään ja suunnitella haluttu tiilen limitys. Osalaattoja ja sekalimitystä käyttämällä seinäpinnasta tulee elävä ja mielenkiintoinen. Kirjavahkoissa tiiliväreissä kannattaa myös sekoittaa eri laatikoiden tiililaattoja keskenään tasapainoisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Jälkihoito ja suojaus

Jälkihoidoksi suositellaan saumojen kevyttä vesisumutusta noin 1-2 vuorokauden ajan.

Laatoitettu pinta voidaan suojata roiskeille alttiissa paikoissa esimerkiksi Kisu-kivisuoja-aineella (Kiilto Oy). Suojaus saattaa hieman syventää tiililaatan ja sauman väriä.

Katso asennusvideo!

Wienerberger Oy Ab
Talo
lattiat
seinät
huoneisto
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201411_41818.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Sisustustiilien suosio kodin sisustamisessa on koko ajan lisääntynyt. Sisustustiilien avulla kotia voi muuttaa persoonallisemmaksi päällystämällä seiniä tai seinän osia. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Wienerbergerin Terca-tiililaattojen valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20161_45131.jpg
Kipsilevyllä rakennat lattiasta kattoon
Gyprocin ratkaisuilla kipsilevyillä voidaan rakentaa sujuvasti ja nopeasti lattiasta kattoon. Gyprocin kipsilevyratkaisuilla rakennat helposti sekä väliseinät, lattiat että märkätilat. Kipsilevy on myös erinomainen tuulensuoja, ja tarvittaessa kipsilevyjä voidaan jopa taivuttaa sekä seinä- että kattopinnoilla.
20173_48714.jpg
Olisiko pienen remontin aika?
– Paikkaa kolhut itseVäliseinien ulkokulmat ovat usein kovalla koetuksella. Isoja huonekaluja siirrettäessä, tai vaikka lasten leikkien tiimellyksessä ei ole tavatonta, että kipsilevystä tehdyn väliseinän ulkokulma saa osakseen kovan iskun ja mahdollisesti murtuu. Tuttu näky on myös kipsilevyseinään ilmestynyt reikä juuri oven kahvan kohdalla. Näihin pulmiin löytyy kuitenkin ratkaisut Gyprocin AquaBead Kulma- ja reunasuojalistoista sekä Gyproc Kipsilevypaikasta.
202210_79729.jpg
Mistä vinkit ja neuvot rakentajalle ja remontoijalle?
Siinähän se on, rakennus- tai remonttiprojekti. Väliseinät pitäisi rakentaa, mutta mikä on oikea tapa? Entä miten voi ottaa huomioon ääneneristyksen? Omatoimirakentajalle ja -kunnostajalle voi helposti mennä niin sanotusti sormi suuhun miettiessään, miten toteuttaa kestävät ratkaisut niin, että ne ovat myös kerralla oikein tehdyt? Rakentamisessa kun on monta toisiinsa kytkeytyvää seikkaa, jotka vain tarvitsee tietää tehdessään. Ensikertalainenkaan ei toki jää yksin, sillä kevytrakentamisessa auttavan kätensä ojentaa Gyproc Asennuskirja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton