• Etusivu
  • Rakentaminen

Jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö on vielä monellakin hämärän peitossa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.01.2018
20181_51394.jpg

Arviolta 100 000 rantakiinteistön omistajaa joutuu tekemään jätevesiremontin

Jätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017. Biolanin teettämä tuore kuluttajakysely kertoo, että kiinteistönomistajat ovat epävarmoja lainsäädännön velvoitteista. Myös vanhoihin kiinteistöihin tarvitaan pikaisia jätevesiremontteja. Biolanin marraskuussa teettämään jätevesikyselyyn vastasi 923 suomalaista pientaloasujaa tai mökkiläistä.

Jätevesijärjestelmä on kunnostettava ensi vuoden lokakuuhun mennessä, jos rakennus sijaitsee luokitellulla pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Tietysti sillä ehdolla, että se ei jo täytä uuden lain vaatimuksia. Biolanin teettämän kyselyn vastaajista lähes 80 prosenttia oli tietoinen takarajan päivämäärästä. Sen sijaan yli puolet vastaajista ei tiennyt, että tämä velvoite koskee myös vanhoja kiinteistöjä.

‒ Kaikkien ennen vuotta 2004 rakennettujen ja rannassa tai pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitää kunnostaa määräpäivään mennessä. Rantamökit ovat suurin yksittäinen ryhmä, jossa tarvitaan jätevesiremontteja määräaikana mennessä. Arviolta noin 100 000 rantakiinteistölle tarvitaan parannuksia jätevesiasioihin seuraavan kahden vuoden aikana, arvioi Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala.

Suomalaiset haluavat suojella kansallismaisemaamme rehevöitymiseltä

Vastaajista 97 prosenttia on sitä mieltä, että vesi on tärkeä osa suomalaista kansallismaisemaa. Lähes yhtä monen mielestä oikealla jäteveden käsittelyllä ehkäistään kaivojen, pohjaveden ja vesistöjen laadun heikkeneminen. Riittävällä ja oikealla jätevesien puhdistuksella saa kyselyn mukaan myös paremman omatunnon. Ihmisillä on halu ja motivaatio puhdistaa kiinteistön jätevesiä. Vastaajista 16 prosenttia ei kuitenkaan tunne uutta lainsäädäntöä tai ei tiedä miten omaa jätevesijärjestelmää pitäisi parantaa.

Vakituisen asunnon jätevesijärjestelmän tärkeimpinä hankintaperusteina pidettiin pitkää takuuaikaa ja vähäistä huollon tarvetta. Seuraavaksi tärkeimmiksi valintaperusteiksi nousi tunnettu ja luotettava valmistaja sekä suunnittelu- ja asennuspalvelun saatavuus laitevalmistajan kautta.

‒ Kaikki edellä mainitut valintaperusteet koettiin tärkeämmiksi kuin järjestelmien hinta. Uskon, että vastauksista heijastuu se valitettava tosiasia, että jätevesiasetuksen alkuaikoina alalla oli myös vastuuttomia toimijoita, jotka myivät moneen mummonmökkiin ylihintaisia ja toimimattomia laitteistoja. Nyt ihmiset etsivät luotettavaa kumppania, jonka kautta voi hankkia laadukkaan ja oikein mitoitetun jätevesijärjestelmän. Tarvittaessa apua saa myös asennukseen ja ylläpitoon, arvioi vastauksia Matti Hakala.

Vesivessa mökillä tuo lisäkustannuksia

20181_51395.jpg

Kesämökille riittää usein huomattavasti yksinkertaisempi ja edullisempi järjestelmä kuin vakituiselle asunnolle – etenkin, jos mökillä on kuivakäymälä eikä mustia jätevesiä synny. Mökkijärjestelmissä arvostetaan vähäisen huollon tarpeen, pitkän takuuajan ja luotettavan valmistajan lisäksi helppoa asentamista ja asentamismahdollisuutta ilman kaivuutöitä.

‒ Kaivuutyöt valmiissa pihassa eivät koskaan ole mukavia, mutta useilla kallioisilla rantatonteilla jätevesijärjestelmän upottaminen maahan on haasteellista tai lähes mahdotonta. Harmaiden vesien puhdistukseen on olemassa maan päälle asennettavia laitteita ja ne pelastavatkin useita rantakiinteistöjä kalliilta jätevesiremonteilta, uskoo Matti Hakala.

Biolanin kuluttajakysely toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2017 ja siihen vastasi 923 suomalaista, jotka asuvat pientalossa tai joilla on kesämökki.

Lisätietoja:
Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala, puh. 0500 621 574, matti.hakala@biolan.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_64129.jpg
Vastaavan työnjohtajan ja valvojan vastuut?
Vastaavan työnjohtajan ja valvojan vastuustaPientalorakentamisen lopputulos on usean eri tekijän summa. Tavoitteena on aina, että rakentamisen tulee olla laadukasta sekä rakennusluvan ja piirustusten mukaista. Materiaalien tulee täyttää erilaisia vaatimuksia. Em. seikkojen toteutumiseen liittyy valvonta, jota suorittavat vastaava työnjohtaja ja valvoja, joiden vastuuta käsitellään jäljempänä. Oma osansa on viranomaisvalvonnalla, jota suorittaa lähinnä kunnan rakennustarkastus.Vastaavan työnjohtajan tehtävät ja velvollisuudet perustuvat lainsäädäntöön, kun taas valvojan asema on sopimusoikeudellinen perustuen rakennuttajan ja valvojan väliseen toimeksiantoon.
20211_68080.jpg
Vanhat palovaroittimet luotettavuustestissä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti tiedotteen mukaan ikääntyneiden palovaroittimien äänenvoimakkuutta ja erityisesti optisten palovaroittimien savuherkkyyttä. Savuherkkyys ja äänenvoimakkuus voivat heiketä ajan myötä palovaroittimissa, jolloin luotettavuus kärsii. Tukesin mukaan palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti ja varoitin on hyvä vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein.
20104_21533.jpg
Hannu Myöhänen, innovaatioparlamentaarikko
Maailman henkisen omaisuuden päivään liittyen järjestettin 26.4. pääjuhla, jota isännöi Aalto-yliopisto yhdessä tapahtuman varsinaisten järjestäjien Patentti- ja rekisterihallituksen, Suomalaisen Työn Liiton, Suomalaisten Keksijöiden Tukiyhdistyksen, käytännön järjestelyistä vastaavan Innovaatiokanava Oy:n ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.Järjestäjät olivat kutsuneet tilaisuuden osallistujiksi, valiokuntatyöskentelijöiksi parhaita kansallisia havahduttajia, tulevaisuuden haastajia. Kutsuttujen joukossa oli myös Suorakanavan toimitusjohtaja Hannu Myöhänen, joka koki kutsun nimenomaan arvostuksena ja kunnianosoituksena yrityksen "päätuotetta" Rakentaja.fi-konseptia kohtaan. Aiemminhan Rakentaja.fi on jo palkittu Tasavallan presidentin valtakunnallisella INNOSUOMI 2006 -palkinnolla.
201911_61511.jpg
Joulupuuhaa pienille rakentajille
Perheen pienimmät rakentajat ovat joulun aikaan vaikean paikan edessä. Vanhemmilla ja isommilla sisaruksilla kun tuntuu olevan normaaliakin enemmän kiirettä ja sen lisäksi koko asunto tuntuu olevan erilaisia salaisuuksia täynnä.Mutta miten käykään, jos joulupukin salaisuus paljastuu? Lue koko tarina ja nappaa ripaus joulumieltä mukaasi...
200611_1995.jpg
Kosteusvaurioiden tunnistaminen
Haiseeko homeKosteusvaurio on yleinen vitsaus suomalaisissa kodeissa.Yleensä syynä on suunnitteluvirhe, huonojen materiaalien käyttö ja huolimaton työ. Toisaalta asunnon liian korkea ilmankosteus voi aiheuttaa homeiden kasvua. Home vaatii kosteutta kasvaakseen. Jos vesi ja kosteus pääsevät paikkoihin, joista ne eivät pääse pois, eivätkä kuivu tai tuuletu, ovat homekasvun edellytykset olemassa.Kosteusvaurion havaitsee yleensä silmämääräisesti. Maalit, muovimatot ja tapetit irtoilevat tai parketit tummuvat. Homeen tuntee usein ummehtuneena maakellarimaisena hajuna. Asukkailla voi olla homeen aiheuttamaa oireilua.Homevaurion tutkimuksilla pyritään selvittämään nimenomaan vaurion syy, laajuus, vakavuus ja aiheuttaja. Korjaukset eivät onnistu ellei tiedetä, mistä kosteus ja homehtuminen johtuvat.Pelkkien vaurioiden korjaaminen ilman niihin johtaneiden syiden poistamista johtaa ongelman nopeaan uusiutumiseen. Vauriokohtia ei pidä vain peittää, vaan kosteusvaurion ja sen synnyttämän homekasvun syy on poistettava. Korjaa kosteus- tai homevauriot välittömästi. Korjauksen laiminlyönti kostautuu ja moninkertaistaa ongelman.
20077_5651.jpg
Uutuusväri esillä messuilla
Lafarge Roofingilla laajin kattotiilivalikoimaLafarge Roofingilla on Suomen laajin betoni- ja savikattotiilivalikoima. Tämän vuoden uutuus on suositun Ormax Protector-mallin uusi ruskea väri. Lafarge Roofingin Orimattilan kattotiilitehtaalla valmistettavassa Ormax Protectorissa on 30 prosenttia vastaavia pinnoitteita kestävämpi, täysin uudenlainen pinta, jonka vahva UV-suojaus estää kattotiilen värin haalistumista sekä antaa paremman suojan naarmuuntumista vastaan. Siten se pidentää paitsi tiilen, myös katon elinkaarta. Kattotiilen kiiltävä pinta syventää väriä ja hylkii myös tehokkaasti likaa.Ormax Protectorin pinnoite on kehitetty kestämään kovaakin uv-rasitusta ja se on tarkkaan testattu sekä Lafarge Roofingin testilaboratorion tuulitunnelissa että kenttäolosuhteissa eri puolilla Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa.Paitsi ruskeana, Ormax Protectoria saa myös savitiilenpunaisena, tupapunaisena, mustana ja tummanharmaana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton