Perinne, jota on helppo jatkaa

Se mikä vaikutti hyvältä ratkaisulta taloa 80-luvulla remontoitaessa, osoittautuikin vääräksi ratkaisuksi nopeammin kuin asukkaat uskoivat. Oli aika uusia katto. Kun Hannu Myöhänen alkoi valita uutta kattoaan, vaihtoehtoja oli monia. Lopulta hän päätyi toimivaan betonitiilikattoon, joka nosti koko talon ilmettä ja korosti sen omaleimaista luonnetta. Samalla korotettiin katon rakenteita ja saatiin näin lisää tilaa. Hannun lisäksi lopputulokseen oltiin tyytyväisiä laajemmaltikin ja hänen talonsa valittiin edustamaan Suomea kansainvälisessä kattoasennuskilpailussa.
 

Uusi katto paransi koko talon ilmettä

Hannu Myöhänen löysi oman unelmapaikkansa, rintamamiestalon Luvialta, vuonna 1986, ja siitä lähtien taloa on remontoitu uuteen uskoon välillä enemmän, välillä vähemmän. Yksi ensimmäisiä remontteja oli katon vaihto. Hannu päätti vaihtaa katon 80-luvulla suosittuun asbestikattoon. Tämä vaikutti suorastaan järkivalinnalta, mutta osoittautui myöhemmin täysin muuksi. Jo muutaman vuoden kuluttua katto alkoi oireilla.

Ja nyt, vain parikymmentä vuotta myöhemmin, katto oli monista kohdista rikki ja se piti uudistaa täydellisesti. Nyt Hannu päätti turvautua ammattilaisten apuun, vaikka hänellä itselläänkin on alan osaamista. Hän halusi laatua, ja myös vähän mukavuutta.

Hannu otti yhteyttä Lafarge Roofingin Kai Niemelään (nykyään Ormax), ja he suunnittelivat, kuinka katon saneeraus tulisi toteuttaa. Kävi ilmi, että kattorakenteita kannattaisi korottaa lisätilan saamiseksi talon yläkertaan.
 
2
”Kun tarkastelimme taloa, löysimme mielenkiintoisia haasteita. Ei vain ulkonäköön liittyviä asioita, vaan myös tuuletus- ja eristysratkaisuja”. Kai ehdotti, että kattoon tehtäisiin eristystä ja tuuletusta parantava alusrakenne.

Hän suositteli divoroll aluskatetta, joka toimii nykyaikaisen urheiluvaatteen tavoin – pitää veden ulkona ja päästää syntyvän kosteuden ulos. Tämä päätös ei ollut vaikea, enemmän mietintää aiheutti, mikä ja minkä värinen kattotiili tulisi valita.

” Halusimme säilyttää talon alkuperäisen luonteen, mutta luoda samalla vaikutelman uudesta. Vietin useamman tovin Lafarge Roofingin (nykyisin Ormax) kotisivuilla eri kattovaihtoehtoja kokeillen. Minulla oli välillä katosta neljä erilaista luonnosta jääkaapin ovessa”, Hannu kertoo. ”Lopulta valitsimme ruskean Ormax-betonikattotiilen. Kauniin, helpon asentaa ja ennen kaikkea pitkäikäisen. Ajattelin, että tämän jälkeen en enää asenna uutta kattoa tähän taloon.”
 

Tekniset faktat: Kattopaketti: ruskeat Ormax-betonikattotiilet, harjatiilet, reunatiilet ja läpivientitiilet, tikasaskelmat, kiinnikkeet, piipun ympäryspellit ja kattoikkunan pellit. • Aluskate: Divoroll Universal. • Muut kattotarvikkeet: harjakukko!Tekniset faktat: Kattopaketti: ruskeat Ormax-betonikattotiilet, harjatiilet, reunatiilet ja läpivientitiilet, tikasaskelmat, kiinnikkeet, piipun ympäryspellit ja kattoikkunan pellit. • Aluskate: Divoroll Universal. • Muut kattotarvikkeet: harjakukko!
Kysyimme Hannulta, eikö paino tuottanut ongelmia, sillä betonikattotiilet olivat paljon talon entistä kattomateriaalia painavampia.

”Ei, paino ei ollut ongelma. Kattorakenteita korottaessamme teimme myös joitakin rakenteellisia muutoksia. Laskimme kuormitukset niin, että katto kestää lumikuorman, eikä tässä yhteydessä materiaalin painolla ollutkaan enää kovin suurta merkitystä”.

Asennusryhmältä meni alle viikko aluskatteen ja kattotiilien asentamiseen. ”Olemme tästä katosta erityisen ylpeitä. Päätimme ilmoittautua mukaan myös ”Pohjois-Euroopan vuoden tiilikattoasentaja” -kilpailuun”, Kai kertoo. ”Minä nostan kavereille hattua”, Hannu toteaa. ”He selvisivät urakasta jopa sovittua aikataulua nopeammin. Olen huomannut naapureitteni katselevan kattoani ja olen myös nähnyt Kain auton täällä melko usein viime aikoina. Ensi kesänä on varmaan liikettä alueen katoilla.” Kai ei sano mitään, mutta hänen leveä hymynsä vahvistaa Hannun epäilyksen.
 

Pelti- tai mineriittikaton vaihtaminen:


Peukalosääntönä on, että useimmat vesikatot voidaan vaihtaa savi- tai betonitiilikatoksi. Anna ammattilaisen tarkastaa kattosi. Tietyt tärkeät kohdat saatetaan joutua vahvistamaan ja katon kuormitukset määrittää vallitsevien normien mukaisesti.
- Jos aluskate on ehjä, sitä voi käyttää myös savi- tai betonitiilikaton alla.
- Mineriittikatto sisältää usein asbestia. Noudata sen käsittelyssä annettuja ohjeita huolellisesti.
- Jos asennat uuden aluskatteen, harkitse nykyaikaista materiaalia, kuten Divoroll, joka parantaa talon tuuletusta.
- Kun valitset Ormaxin kattopaketin, saat kaikki tarvittavat erikoistiilet, kiinnikkeet ja kattotarvikkeet – testattuina alkuperäisosina.
- Valikoimassa on myös monia käytännöllisiä ja kauniita yksityiskohtia, kuten koristeosia sekä kokonaisuuden viimeisteleviä erikoisosia.
 

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.

 

  • Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
  • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista, joka ei sido sinua mihinkään. 
Julkaistu
9.5.2007