• Etusivu
  • Talo

Onko kiukaanvaihto ajankohtainen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Julkaistu 20.06.2017Päivitetty 07.12.2020
20184_52558.jpg

Lasipinnat saunan sisustuksessa vaativat kiukaalta enemmän tehoja

Olipa kyse uuden saunan suunnittelusta tai vanhan kiukaan vaihdosta, kiukaan valinnassa kannattaa huomioida muutama perusasia. Näin pääsee nauttimaan parhaista löylyistä. Saunan tilavuus, lasi- ja kaakelipintojen määrä, kiukaan teho ja ilmanvaihto vaikuttavat olennaisesti kokonaisuuteen. Puu- ja sähkökiukaita valmistava Tulikivi kokosi muistilistan seikoista, jotka vaikuttavat siihen, millainen kiuas saunaan sopii.

1. Kiukaan teho

Saunan tilavuus määrittää, kuinka tehokas kiuas voi olla. Tilavuus lasketaan kertomalla huoneen korkeus sen leveydellä ja pituudella. Sähkökiukaista on yleensä saatavana eritehoisia malleja, joille kullekin on määritetty saunan minimi- ja maksimikoko. Valmistajat ilmoittavat tehon myös puulämmitteisille kiukaille. Esimerkiksi Tulikiven puulämmitteisten kiukaiden teho on 20 kW, ja ne sopivat tilavuudeltaan 8–20 m³ saunoihin. Vastaavasti sähkölämmitteinen 6,8 kW kiuas on tarkoitettu 5–9 m³ kokoisiin saunoihin.

Tuisku XL-kiuas lämmittää isonkin saunan.
Tuisku XL-kiuas lämmittää isonkin saunan.

2. Kylmien pintojen määrä

Lasiseinät ja -ovet tuovat valoa ja tilan tuntua saunaan. Ne lisäävät kuitenkin energian kulutusta. Mitä paremmin saunan seinät ja katto on eristetty, sitä pienempi energian tarve on. Eristämättömät pinnat, kuten lasi ja kaakeli, lisäävät kiukaan tehon tarvetta. Nyrkkisääntö on, että yksi neliömetri eristämätöntä pintaa vastaa 1,2–1,5 m³ saunan tilavuuden lisäystä, kun kiukaan sopivaa tehoa lasketaan. Jos saunassa on lasiseinä tai -ovi tai laattapintaa eristetyllä alustalla, käytetään kerrointa 1,2. Hormien ja muurien vaikutus lasketaan kertoimella 1,5. Keraamiset laatat saunan lattiassa eivät vaikuta tilavuuden laskentaan. Siksi saunan pintamateriaaleista kannattaa kertoa myyjälle kiuasta ostettaessa.

Näin lasket kiukaan tehon:

2,5 x 2 metrin kokoinen sauna, jonka korkeus on 2,3 metriä ja jossa on 3 m² lasipintaa:
2,5 x 2 x 2,3 = saunan todellinen tilavuus 11,5 m³.
Tähän lisätään lasipinnan vaikutus 3 m² x 1,2 = 3,6 m³.
Kiukaan tehon valinnassa huomioidaan: 11,5 + 3,6 = 15,1 m³ tilavuus.

Saunan todellinen tilavuus määrää aina kiukaan maksimitehon. Todelliselta tilavuudeltaan 11,5 m³ saunaan sopisi joko 9 kW kiuas (8–13 m³) tai 10,5 kW kiuas (9–15 m³). Lasipinnan vuoksi parempi vaihtoehto on tässä tapauksessa 10,5 kW kiuas. Ilman lasipintaa saunaan riittäisi 9 kW kiuas. Tarkastaja voi vaihdattaa tilaan nähden liian tehokkaan kiukaan.

Tulikivi Riite-sähkökiuas lauteisiin integroituna.
Tulikivi Riite-sähkökiuas lauteisiin integroituna.

3. Kiukaan ulkonäkö ja asennustapa

Monille tärkein valintaperuste on kiukaan mieluinen ulkonäkö. Kiukaiden muotoiluun ja estetiikkaan on panostettu viime vuosina paljon. Sähkökiukaissa on tarjolla seinäkiukaita sekä lattialla vapaasti seisovia ja lauteisiin integroitavia malleja. Tulikiven sähkökiukaissa pintalämpötilat ovat niin matalia, että kiukaat voi upottaa lauteisiin sellaisenaan ilman asennuskaulusta. Pienet suojaetäisyydet antavat vapautta kiukaan sijoitteluun, kun suojakaiteita ei tarvita. Kiuas, jonka pinta ei kuumene polttavaksi, on turvallinen valinta myös lapsiperheen saunahetkiin.

Tulikivi Rae -sähkökiuas lauteisiin integroituna.
Tulikivi Rae -sähkökiuas lauteisiin integroituna.
Tulikivi Rae -sähkökiuas.
Tulikivi Rae -sähkökiuas.

4. Mekaaninen vai elektroninen ohjaus

Sähkökiukaisiin voi usein valita joko mekaaniset kellokytkimet tai elektronisen ohjauksen. Kiukaat, joissa on elektroninen ohjaus, pystyy tavallisesti liittämään taloautomaatiojärjestelmään. Elektroninen ohjaus mahdollistaa saunan lämpötilan tarkan säädön, jolla voidaan vähentää sähkönkulutusta. Siksi on tärkeää, että saunan lämpötilaa mittaava anturi on sijoitettu asennusohjeiden mukaan. Anturin tulisi sijaita kiukaan yläpuolella, riittävän kaukana ilmanvaihdon tuloilmaventtiilistä.

Kiukaan ohjauskeskus on helppokäyttöinen ja selkeä.
Kiukaan ohjauskeskus on helppokäyttöinen ja selkeä.

5. Kivitilan koko ja lämpötila

Hyvät löylyt syntyvät riittävän suuresta kiuaskivimassasta ja kivitilan sopivasta lämpötilasta. Uusissa elektronisesti ohjattavissa sähkökiukaissa myös kivitilan lämpötilaa voi säätää erikseen omien mieltymysten mukaan. Kivitilan lämmön ohjaaminen pitää kivet tasaisen lämpiminä ja antaa miellyttävän kosteat löylyt jo saunan matalammissakin lämpötiloissa. Löylyistä saa säädettyä niin kipakat tai pehmeät kuin haluaa.

Tulikivi Naava -sähkökiuas lauteisiin integroituna.
Tulikivi Naava -sähkökiuas lauteisiin integroituna.

6. Saunan ilmanvaihto

Saunan ilmanvaihto vaikuttaa merkittävästi kiukaan toimintaan ja löylyjen laatuun. Sähkölämmitteisissä saunoissa raitisilmaventtiili kannattaa sijoittaa kiukaan lähelle kiuaskivien yläpuolelle, riittävän etäälle termostaatista tai lämpöanturista. Silloin viileä tuloilma lämpenee, eikä painu kylmällä ilmalla alas, jolloin jalat palelevat saunoessa. Poistoilmaventtiilin oikea sijoituspaikka on lauteiden alla kiukaan vastakkaisella seinällä, noin 30 senttimetrin korkeudella lattianrajasta. Näin saunan lämpö jakautuu miellyttävän tasaisesti. Ihannetapauksessa saunasta löytyy lisäksi suljettava poistoilmaventtiili lauteiden yläpuolelta tuuletusta varten.

Puusaunassa ilmanvaihto toimii eri tavalla. Kiukaan korvausilma johdetaan puusaunoissa yleensä alas kiukaan viereen. Kiuas kuluttaa palaessaan paljon ilmaa, joten poistoilmanvaihdon tarve on pienempi kuin sähkösaunassa. Jos puusauna muutetaan myöhemmin sähkösaunaksi, myös ilmanvaihto on syytä tarkistaa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
Talo
rakennukset
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_43012.jpg
Takka ja kiuas samassa yhdistelmässä?
Huolimatta vielä lämpöisten päivien jatkumisesta, on syksy vähitellen ajankohtainen vuodenaika. Jotta mökkikautta voisi vielä hyvillä mielin jatkaa pitkälle syksyyn, kannattaa sijoittaa lämpöön sekä tunnelmaan ja hankkia uusi takkakiuas kotiin tai mökille. Makeat löylyt uudesta kiukaasta, tai kodikas takkatulen loimu –mikä sen parempaa.
20233_81232.jpg
Jos olet hankkimassa kiuasta, huomioi nämä seikat
Suomalaiset ovat saunakansaa, olleet jo vuosisatojen ajan. Sauna on aina ollut paikka rentoutumiselle sekä puhdistautumiselle – ja onhan siellä aikojen saatossa sekä synnytty että suoritettu viimeinen puhdistautuminen. Tänä päivänä sauna on ennen kaikkea juurikin rentoutumista varten, mutta miten voi taata itselleen sen miellyttävimmän saunakokemuksen? Mitä sellaisen saavuttaminen edellyttää?
20085_11058.jpg
Tulikivi-uuni on varsinainen lämpövoimala
Vuolukivi on synnynnäinen uunikivi, ja Tulikivi on suurenmoinen vuolukiviuuni. Varaavan Tulikivi-uunin taika perustuu vuolukiven erinomaiseen lämmönvaraus- ja lämmönjohtokykyyn. Yhdessä korkean ominaispainon kanssa ne takaavat erinomaisen lämmitystehon sekä pitkän lämmönluovutusajan.Polttopuut palavat uunin pesässä nopeasti ja tehokkaasti, jolloin uunin massa varaa lämmön ripeästi itseensä. Pari pesällistä puuta riittää lämmittämään huoneen kuin huoneen, ja lämpöä huokuu sisätiloihin yli vuorokauden. Niinpä Tulikivi-uuni ei tuhlaa lämpöä eikä puuta kuten tavallinen kamiina tai avotakka, joissa täytyy pitää tulta yllä jatkuvalla syötöllä.
20202_62918.jpg
Lisämukavuutta kesäkeittiöön tai vaikka mökille!
Suomalaiset ovat mökkikansaa. Kansaa, joka nauttii luonnon läheisyydestä ja omasta rauhasta. Suomessa arvioidaankin olevan jopa puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Määrä on huikea. Missä sitten näiden mökkien eroavaisuudet tulevat parhaiten esille, ovat mökkien varustelutasojen erot.Mitäpä sanoisit, jos mökille tai kesäkeittiöön tulisi kylmän veden lisäksi myös lämmin vesi? Ei enää veden lämmittämistä erikseen padassa, vaan lämmin vesi virtaisi hanasta siinä missä kylmäkin. – Se onnistuu kyllä, sillä Oras Safira -mökkihana/vedenlämmitin -yhdistelmällä saat helposti lämmintä vettä käyttöösi.
20235_81881.jpg
Kannattaako autotallia rakentaa itse?
Autotalli tuo monessa taloudessa kaivattua lisätilaa autoille, elämälle ja etenkin säilytystilaa perhekoon kasvaessa tai harrastevälineiden lisääntyessä. On myös ihanaa, kun kylminä ja lumisina talviaamuina ei tarvitse kaivaa autoa esiin lumihangesta, vaan voi lähteä suoraan tallista menojensa mukaan turhia rehkimättä. Kodista saadaan varastoitua autotalliin kaikki ylimääräiset tavarat tilaa viemästä ja kukaan ei estä rakentamasta omaan talliin esimerkiksi omaa kuntosalia tai oleskelutilaa. Olipa tarkoitus mikä tahansa, autotalli ei ole koskaan turha investointi, vaan monikäyttöinen tila, joka lisää myös oikein suunniteltuna ja rakennettuna kiinteistön arvoa.
20235_81910.jpg
Pihasaunan rakentamisen hinta - näin voi vaikuttaa saunan hintaan
Oletko jo kahlannut läpi kaikki pihasaunoja markkinoivat yritykset ja verkkokaupat, mutta et osaa päättää mikä olisi omiin tarpeisiin paras vaihtoehto. Mietit kenties, pitäisikö säästää ja tehdä kokonaan itse? Itse tehty on toki aina hyvä vaihtoehto, mutta mitäpä jos valmiista pihasaunamallista saisi räätälöityä omiin tarpeisiin sopivan ja pihasauna olisi löylytettävissä hyvinkin pian tontillasi. Kysyimme Smartia Oy:n myyntijohtaja Johannes Kurtilta, miten voi vaikuttaa pihasaunan kokonaishintaan ja millaisia valintoja kannattaa tehdä saadakseen edullisen, mutta täydellisen pihasaunan itselleen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton