Oletko rakentamassa?

Kevään perustusten teon jälkeen seuraa lisää kriittisiä työvaiheita, kuten salaojitus ja sokkelin sisätäyttö. Kun teet nämä työt huolella, pidät talosi perustan kuivana ja terveenä, ja varmistat hyvän pohjan tuleville rakennusvaiheille.

Parhaat vinkit tekemiseen, suunnitteluun ja kivi- ja betonituotteiden valintaan löydät Ruduksen Kotipolku-verkkopalvelusta.

Klikkaa Kotipolku-palveluun tästä

Rudus_kotipolku

Salaojasuunnittelulla terveet perustat

Maaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.

Hulevedet hallintaan
Salaojituksen tarkoitus on pitää hulevedet kurissa, eli ohjata sade- ja sulamisvedet pois talon seinustoilta. Suunnitelman mukaisesti vedettyjen salaojaputkien lisäksi toimiva salaojitus vaatii raekooltaan optimaaliset kivituotteet läpäisemään vettä ja estämään hienomman kiviaineksen kulkeutumisen salaojaputkistoon.

Katkaise kapillaarikosteuden kulku
Pohjaveden pinnasta kapillaarisesti nouseva kosteus rasittaa talon alapohjaa. Siksi rakenteiden alle lisätään kerros kiviainesta, joka katkaisee kapillaarisen vedennousun. Tässä vaiheessa on tärkeää valita tuotteet huolella. Yleinen virhe on käyttää maanvaraisen laatan alla salaojasoraa, joka ei estä kapillaarista ilmiötä. Valitse siis rakenteiden alle kapillaarikatkosepeliä. Sen koostumus takaa, ettei vesi pääse kulkeutumaan ylöspäin maaperästä alapohjaan.

Varmista talosi terveys valitsemalla oikeat kiviainekset.Varmista talosi terveys valitsemalla oikeat kiviainekset.

Valitsemalla oikeat kivituotteet salaojitukseen ja kapillaarikatkokerrokseen:

  • Suojaat pohjarakenteen kosteus- ja homevaurioilta
  • Estät sade- ja muiden vesien tulon kellaritiloihin
  • Estät veden pääsyn anturan alle, jolloin routa ei pääse tekemään tuhojaan

Täytettä sokkeliin – näin saat projektin sujumaan

Sokkelin sisätäytön suunnittelu alkaa kokonaisuuden hahmottamisesta, jossa avainasemassa on kiviaineksen kuljetustapa. Ensin kannattaakin miettiä, millainen ajoneuvo pääsee parhaiten ajamaan tontille. Muista myös huoltaa pihatie kuntoon, jotta raskaat ajoneuvot pääsevät turvallisesti perille.

Hihna-auto vai kasettiauto?

Hihna-autolla sora asetetaan kerralla paikoilleen suoraan sokkelin sisälle. Et siis tarvitse kiviaineksen siirtoon erillistä kaivinkonetta, eikä sinun tarvitse huolehtia soran välivarastoinnista ja siirtelystä tontilla. Jos sokkelin kiviaines tuodaan tontille kasettiautolla, muista miettiä valmiiksi soran välivarastointi tontilla ja varata riittävä kalusto sen myöhempään siirtämiseen. Välivarastoinnissa olennaista on, ettei kiviaines pääse sekoittumaan keskenään tai tontin perusmaan kanssa.

Kun sora on sokkelissa, tarvitset käsipareja ja lapioita siirtämään ja tasoittamaan kiviainesta. Jos sokkeli on iso, voi olla hyvä ajatus varata pieni kaivuri siirtotyöhön sokkelin sisällä. Sokkelin sisätäytön viimeistelet tärylätkällä tehtävällä huolellisella maantiivistyksellä.

Hihna-autolla saadaan sokkelin sisätäyttö tehtyä
suoraan sokkelin sisälle.Hihna-autolla saadaan sokkelin sisätäyttö tehtyä suoraan sokkelin sisälle.

Asenna pihakivet helposti itse

Jäikö pihan viimeistely kesken? Pihakivien asentaminen itse ei ole lainkaan mahdoton tehtävä. Avain kauniiseen ja kestävään pihakiveykseen on huolellinen pohjatyö. Sorapohjan koneellinen tiivistys estää soran painumista, jolloin kiveys pysyy ehjänä, tasaisena ja kauniina vuodesta toiseen. Katso Ruduksen Kotipolku-palvelusta vinkit pihakivien helppoon asennukseen.


Kotipolku on tukenasi rakentamisen polulla

  • Ruduksen Kotipolku-verkkopalvelusta löydät ajankohtaiset kivi- ja betonirakentamisen neuvot ja ideat rakennustöiden eri vaiheisiin aina ensimmäisistä unelmista viimeistelytöihin asti.
  • Saat juuri omaan projektiisi sopivat vinkit, olitpa ensirakentaja tai jo konkari.
  • Tilaa uutiskirjeemme, niin pysyt ajan tasalla siitä, mihin toimenpiteisiin kannattaa panostaa juuri nyt.
  • Lue lisää osoitteesta rudus.fi/kotipolku.

Rudus_kotipolku_highlight_banner_1920x350px
 
Julkaistu
12.5.2017