• Etusivu
  • Rakentaminen

Oletko rakentamassa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 17.02.2018
20175_49221.jpg

Kevään perustusten teon jälkeen seuraa lisää kriittisiä työvaiheita, kuten salaojitus ja sokkelin sisätäyttö. Kun teet nämä työt huolella, pidät talosi perustan kuivana ja terveenä, ja varmistat hyvän pohjan tuleville rakennusvaiheille.

Parhaat vinkit tekemiseen, suunnitteluun ja kivi- ja betonituotteiden valintaan löydät Ruduksen Kotipolku-verkkopalvelusta.

Klikkaa Kotipolku-palveluun tästä

Salaojasuunnittelulla terveet perustat

Maaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.

Hulevedet hallintaan
Salaojituksen tarkoitus on pitää hulevedet kurissa, eli ohjata sade- ja sulamisvedet pois talon seinustoilta. Suunnitelman mukaisesti vedettyjen salaojaputkien lisäksi toimiva salaojitus vaatii raekooltaan optimaaliset kivituotteet läpäisemään vettä ja estämään hienomman kiviaineksen kulkeutumisen salaojaputkistoon.

Katkaise kapillaarikosteuden kulku
Pohjaveden pinnasta kapillaarisesti nouseva kosteus rasittaa talon alapohjaa. Siksi rakenteiden alle lisätään kerros kiviainesta, joka katkaisee kapillaarisen vedennousun. Tässä vaiheessa on tärkeää valita tuotteet huolella. Yleinen virhe on käyttää maanvaraisen laatan alla salaojasoraa, joka ei estä kapillaarista ilmiötä. Valitse siis rakenteiden alle kapillaarikatkosepeliä. Sen koostumus takaa, ettei vesi pääse kulkeutumaan ylöspäin maaperästä alapohjaan.

Varmista talosi terveys valitsemalla oikeat kiviainekset.
Varmista talosi terveys valitsemalla oikeat kiviainekset.
Info

Info

Valitsemalla oikeat kivituotteet salaojitukseen ja kapillaarikatkokerrokseen:

  • Suojaat pohjarakenteen kosteus- ja homevaurioilta
  • Estät sade- ja muiden vesien tulon kellaritiloihin
  • Estät veden pääsyn anturan alle, jolloin routa ei pääse tekemään tuhojaan

Täytettä sokkeliin – näin saat projektin sujumaan

Sokkelin sisätäytön suunnittelu alkaa kokonaisuuden hahmottamisesta, jossa avainasemassa on kiviaineksen kuljetustapa. Ensin kannattaakin miettiä, millainen ajoneuvo pääsee parhaiten ajamaan tontille. Muista myös huoltaa pihatie kuntoon, jotta raskaat ajoneuvot pääsevät turvallisesti perille.

Hihna-auto vai kasettiauto?

Hihna-autolla sora asetetaan kerralla paikoilleen suoraan sokkelin sisälle. Et siis tarvitse kiviaineksen siirtoon erillistä kaivinkonetta, eikä sinun tarvitse huolehtia soran välivarastoinnista ja siirtelystä tontilla. Jos sokkelin kiviaines tuodaan tontille kasettiautolla, muista miettiä valmiiksi soran välivarastointi tontilla ja varata riittävä kalusto sen myöhempään siirtämiseen. Välivarastoinnissa olennaista on, ettei kiviaines pääse sekoittumaan keskenään tai tontin perusmaan kanssa.

Kun sora on sokkelissa, tarvitset käsipareja ja lapioita siirtämään ja tasoittamaan kiviainesta. Jos sokkeli on iso, voi olla hyvä ajatus varata pieni kaivuri siirtotyöhön sokkelin sisällä. Sokkelin sisätäytön viimeistelet tärylätkällä tehtävällä huolellisella maantiivistyksellä.

Hihna-autolla saadaan sokkelin sisätäyttö tehtyä suoraan sokkelin sisälle.
Hihna-autolla saadaan sokkelin sisätäyttö tehtyä suoraan sokkelin sisälle.
Info

Info

Asenna pihakivet helposti itse

Jäikö pihan viimeistely kesken? Pihakivien asentaminen itse ei ole lainkaan mahdoton tehtävä. Avain kauniiseen ja kestävään pihakiveykseen on huolellinen pohjatyö. Sorapohjan koneellinen tiivistys estää soran painumista, jolloin kiveys pysyy ehjänä, tasaisena ja kauniina vuodesta toiseen. Katso Ruduksen Kotipolku-palvelusta vinkit pihakivien helppoon asennukseen.

Kotipolku on tukenasi rakentamisen polulla

  • Ruduksen Kotipolku-verkkopalvelusta löydät ajankohtaiset kivi- ja betonirakentamisen neuvot ja ideat rakennustöiden eri vaiheisiin aina ensimmäisistä unelmista viimeistelytöihin asti.
  • Saat juuri omaan projektiisi sopivat vinkit, olitpa ensirakentaja tai jo konkari.
  • Tilaa uutiskirjeemme, niin pysyt ajan tasalla siitä, mihin toimenpiteisiin kannattaa panostaa juuri nyt.
  • Lue lisää osoitteesta rudus.fi/kotipolku.
20173_48492.jpg
http://www.rudus.fi/kotipolku
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20206_65361.jpg
Tutustu esimerkkikohteisiin ja valitse jätevesijärjestelmäsi oikein
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.
20165_46550.jpg
Edullinen ilmanvaihtoremontti VILPE-tuotteilla
Voimakkaasti tuotekehitykseen panostava VILPE®-tuotteiden valmistaja SK Tuote Oy tekee yhteistyötä energiatalouden sekä ilmanvaihtoalan asiantuntijoiden kanssa ja päivittää VILPE®-valikoimaansa jatkuvasti tiukentuvien vaatimusten mukaan. Tuotekehityksessä huomioidaan myös rakentamisen tarpeiden ja kuluttajien mieltymysten muutokset. Tänä päivänä valikoimassa on päätelaiteratkaisu lähes jokaiseen ilmanvaihdon käyttötarkoitukseen niin uudis- kuin korjausrakentamiseenkin.VILPE®-perheessä on sopivat ilmanvaihdon päätelaitteet omakotitalojen, rivitalojen ja kerrostalojen, varastojen ja autotallien sekä erilaisten hallien järjestelmiin. VILPE®-järjestelmään kuuluvat muun muassa kattoläpiviennit, tuuletus- ja poistoputket, huippuimurit, tuuletussäleiköt ja kattoluukut sekä talon alapohjan tuuletuspaalut. VILPE®-perheen tuotteet sopivat kaikille katoille, onpa kohteena jyrkkä, loiva tai tasainen katto ja katteena tiili, pelti tai huopa.
20194_57223.jpg
Kulkuväylät pihakivillä
KATSO MUITA IDEAKUVIA TÄÄLTÄ >>

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton