• Etusivu
  • LVI

Huomioi sauna ilmanvaihtoremontissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.11.2023
Sauna AdobeStock_498530447

© Adobe Stock

Toimiva ilmanvaihto on tärkeässä roolissa sekä talon että sen asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Parhaimmillaan ilmanvaihdon olemassaoloa ei juuri edes huomaa.
Ilmanvaihdon kenties tärkein tehtävä on kosteudenpoisto. Erityisesti talon kannalta tämä on tärkeää, mutta myös sisäilman laadun vuoksi. Nykyisin ilmanvaihto on myös tärkeä osa rakennuksen energiatehokkuutta.

Saunan ilmanvaihto täytyy tyypillisesti toteuttaa eri tavalla kuin muiden huoneiden tai löylyt kärsivät lopputuloksesta. Hyvä ilmanvaihto on onnistuneen saunomiskokemuksen kulmakiviä. Pesuhuoneessa ja saunassa käsitellään yleensä myös eniten vettä. Siksi niiden ilmanvaihto on suunniteltava ja rakennettava erittäin huolellisesti, jotta ylimääräinen kosteus saadaan myös hallitusti pois.

Perinteinen painovoimainen ilmanvaihto saunassa

Painovoimaisen ilmanvaihdon yhteydessä ulkoilma otetaan venttiilien tai suunniteltujen ikkunarakojen kautta. Käytännössä painovoimainen ilmanvaihto soveltuu uudisrakentamisessa lähinnä kesäasuntoihin, joissa on puukiuas. Vanhemmissa taloissa painovoimainen ilmanvaihto on edelleen tyypillinen, ja sekin saadaan kyllä toimimaan. Ilmanvaihtoremontin myötä kuitenkin koko talon ilmanvaihto hoidetaan jatkossa koneellisesti ja tällöin tulee huomioida erityisesti myös sauna.

Jotta saunassa olisi miellyttävä ja hyvä sisäilma, on sinne tuotava myös uutta, raikasta hengitysilmaa. Ei ole yhdentekevää, missä saunan tuloilma- ja poistoilma-aukot sijaitsevat. Tuloilmaventtiili on sijoitettava niin, että se on kiukaan kivitason yläpuolella seinässä tai katossa, jotta ilma sekoittuu kiukaasta nousevaan ilmaan.

Venttiilien sijoittaminen

Hyvä ilmankierto pitää saunan ilman raikkaana ja happirikkaana saunojia varten. Saunan ilman tulisi vaihtua kuusi kertaa tunnissa. Saunan tuloilmana käytetään lämmitettyä ulkoilmaa. Raitisilmaputki tulisi koneellisen ilmanvaihdon yhteydessä sijoittaa kiukaan yläpuolelle seinään noin 500 mm korkeudelle kiukaasta ja putken halkaisijan pitäisi olla 50–100 mm. Ilman tulisi poistua mahdollisimman kaukana kiukaasta ja samalla mahdollisimman läheltä lattiaa. Saunan poistoventtiili sijoitetaan tyypillisesti lauteiden alle noin 20–30 cm lattiasta, jotta alas valunut viileämpi ja kostea ilma poistetaan lauteiden alta, eikä sitä vedetä takaisin hengitysvyöhykkeelle. Poistoilma-aukon pinta-alan tulisi olla kaksi kertaa raitisilmaputkea suurempi.

Paloturvallisuuden takia kylmää ulkoilmaa ei saa tuoda suoraan sähkökiukaan alaosaan varsinkaan, jos lämpötilansäätimen tai -rajoittimen tuntoelin sijaitsee kiukaassa. Puukiuas taas tyypillisesti tarvitsee tuloilman kiukaan alle, jotta puiden polttamiseen saadaan riittävästi happea.

Miten ilmanvaihtoremontti toteutetaan ja mitä se maksaa?

Ilmanvaihtoremontti alkaa kartoituskäynnillä, jossa kartoitetaan talon tilat, kerrosten määrä, kattotyyppi ja yläpohja. Arvioidaan millainen ilmanvaihtokone on tarkoituksen mukainen ja huomioidaan asiakkaan toiveet koneen suhteen. Selvitetään sekä koneen että kanaviston sijoitusmahdollisuudet ja mahdollisen koteloinnin tarve. Lisäksi huomioidaan eristystarve, venttiilien sijoittelu, lupa-asiat ja mahdollinen ilmanvaihtosuunnittelijan suunnittelukäynnin tarve.

Kartoituskäynnin perusteella laaditaan tarjous ja tarjouksen hyväksymisen jälkeen alkaa suunnittelu. Varsinainen asennus aloitetaan kanaviston asennuksella ja mahdollisilla eristystöillä. Tämän jälkeen toteutetaan IV-koneen asennus ja mahdolliset rakennustekniset työt sekä venttiilien asennus ja säätö. Aikaa remonttiin kuluu 1–2 viikkoa.

Ilmanvaihtoremontti pystytään useinmiten toteuttamaan noin 10 000 kustannuksilla. Huomion arvoista on, että remontin yhteydessä on kätevää parantaa yläpohjan lämmöneristystä puhallusvillalla, mikä nostaa kustannuksia jonkin verran, mutta tekee talosta huomattavasti energiatehokkaamman.

LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20195_58011.jpg
Mitkä ovat lasiterassin rakentamisen a ja o?
Monissa kodeissa mietitään terassin rakentamista omakoti- tai rivitalopihaan tuomaan lisätilaa ja uudenlaista asumismukavuutta. Kattamaton terassi eli patio ei kuitenkaan suojaa viileiltä keleiltä, sateelta ja tuulelta. Oletpa rakentamassa uutta taloa tai remontoimassa vanhaa, pohdi terassilasien hankkimista. Lasitettu terassi lisää terassin käyttöastetta huomattavasti.
20228_79382.jpg
Keittiökoulu - keittiön mitoitus
Keittiö on kodin sydän. Keittiössä kokataan, ruokaillaan ja seurustellaan. Keittiö on koko kodin hengetär ja tunnelmanluoja, on se sitten pieni tai suuri, vaalea tai tumma, oma tai vuokrattu.Keittiöön sijoitetut useat toiminnot asettavat vaatimuksia tilantarpeelle. Työ- ja laskutilaa tulee olla tarpeeksi, jauhot ja makaronit vaativat oman tilansa ja jälkikasvun tarpeet on huomioitava kylmäsäilytyksessä. Työtason oikea korkeus, ruokailutilan vaatima leveys ja kodinkoneiden asennuskorkeudet on myös hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Tässä artikkelissa perehdytään keittiön mitoitukseen.Lue lisää keittiön suunnittelusta Keittiökoulusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton