Väärin säilytetyt klapit ovat tulipaloriski

Kun nyt energian hinnat hipovat pilviä, moni on ryhtynyt aktiiviseksi takan lämmittäjäksi. Siksi juuri nyt on huomionarvoista ottaa silmätikuksi polttopuiden säilytys. Suomessa pelastuslaki määrittelee esimerkiksi jätteiden ja roskien säilytyspaikan. Edellä mainittuja tai muuta palavaa ainesta ei saa säilyttää rakennuksen välittömässä läheisyydessä. Siksi esimerkiksi räystään alle tai talon seinän vierusta ei ole lainmukainen säilytyspaikka. Tulipalon sattuessa väärin säilytetyt puut voivat alentaa vakuutusyhtiön maksamia korvauksia.

Polttopuita ei tule säilyttää talon seinustalla eikä myöskään katoksessa, joka on kiinni talossa tai muissa rakennuksissa.Polttopuita ei tule säilyttää talon seinustalla eikä myöskään katoksessa, joka on kiinni talossa tai muissa rakennuksissa.

Vinkit oikeaoppiseen klapien säilytykseen

Pressu suojaa puita sateelta, mutta se voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä ja puiden homehtumista. Polttopuut tulisikin säilyttää ilmavassa puuvajassa, jossa puut eivät pääse kastumaan. Puita ei myöskään tule säilyttää maata vasten. Kostuneiden puiden poltto aiheuttaa enemmän päästöjä kuin kuiva puu ja toisaalta voi aiheuttaa myös säilytyspaikkansa rakenteisiin homevaurioita.

Neuvoa polttopuiden säilytykseen voi kysyä asuinpaikkakuntansa palotarkastajalta. Järkevää on kiinnittää huomioita myös polttopuiden säilytykseen sisätiloissa. Nyrkkisääntönä voisi pitää määrää, jonka aikoo polttaa kerralla. Isompi polttopuiden määrä voi heikentää sisäilmaa.

Mikäli puita nykyisellään säilyttää laittomasti, saattaa vahingon, kuten tulipalon sattuessa vakuutusyhtiö yllättää. Mikäli tulipalon sattuessa saadaan näyttöä siitä, että polttopuut ovat syttymissyy tai laajentaneet vahinkoa, voi vakuutusyhtiö puuttua korvaussummiin. Säilyttämistavalla on siis hyvinkin merkitystä monella tapaa.

Turvaetäisyydeksi polttopuiden säilytykselle pidetään rakennuslain mukaista kahdeksaa metriä. Mikäli tontilla ei ole tilaa oikean etäisyyden saavuttamiseksi, polttopuiden säilytyspaikka tulee rakentaa paloturvalliseksi. Vakuutusyhtiöiden ohjeistukset kotivakuutuksen yhteydessä voi tuoda vastauksen oikeaoppisesta säilyttämisestä. Tällainen voi olla esimerkiksi villoitettu ja lukittava tila. Markkinoilta löytyy myös erilaisia telineratkaisuja, joissa on ilmava suojapressu.

Polttopuut tulisi säilyttää ilmavassa erillisessä puuvajassa, jossa puut eivät pääse kastumaan.Polttopuut tulisi säilyttää ilmavassa erillisessä puuvajassa, jossa puut eivät pääse kastumaan.
 
Päivitetty
2.2.2023