• Etusivu
  • Talo

112-päivä – turvallinen arki

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20222_76884.jpg

Palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti.

Jo perinteeksi muodostunut 112-päivä on täällä taas. Päivän tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. 112-päivä on perinteisesti eri turvallisuusviranomaisten, järjestöjen sekä vapaaehtoistyöntekijöiden yhteinen tapahtuma.

Vuonna 2024 teemana on hätänumeron oikea käyttö, ja erityisenä kohderyhmänä lapset ja nuoret. 112-päivä muistuttaa myös Euroopan yhteisestä hätänumerosta 112 sekä hätätilanteessa toimimisesta. 

Turvallinen arki on tärkeää ja niin myös onnettomuuksien ehkäisy. Tämän vuoksi kokosimmekin yhteen tärkeitä artikkeleja paloturvallisuuteen liittyen.

Kaikki alkaa rakenteista

Paloturvallisuus on asia, johon ei sovi suhtautua kevyesti. On tärkeää kiinnittää huomiota paloturvallisuuteen jo itse tulisijaa ja hormia valittaessa. Kannattaa olla myös itse aktiivinen selvittämään, millaisia vaatimuksia paloturvallisuuden saavuttamisella on esimerkiksi välipohjan sekä yläpohjan suhteen – tai vaikka tulisijan takana olevaan palomuuriin.

Lue artikkeli: Miten hormit ja tulisijat tulee paloeristää?

Polta puita puhtaasti ja turvallisesti

Puilla lämmittäessä tulisi kiinnittää huomio puun oikeaan käyttöön, jotta sen poltosta syntyisi mahdollisimman vähän haitallisia päästöjä. Toisaalta myös puusta saatava energia tulisi saada mahdollisimman hyvin talteen.

Lue lisää:
Puiden poltto alkaa sytyttämisestä
Varastoi polttopuut turvallisesti

Takan lämmityskauden aloitus vaatii kuitenkin hieman valmistelua on sitten kyse kodin tai mökin lämmittämisestä. Varsinkin syksyisin palovaroittimet soivat usein, koska tulisija ja hormi ovat kylmiä. Myös talven jälkeen ensimmäiset kerrat mökillä voivat olla haastavia tulisijan lämmityksen kannalta.

Lue asiantuntijan ohjeet: 5 vinkkiä lämmityskauteen

<p data-block-key="jkg20">Miten polttopuut tulisi varastoida, minkälainen puu palaa parhaiten?</p>
Miten polttopuut tulisi varastoida, minkälainen puu palaa parhaiten?

Oletko tarkastanut palovaroittimen kunnon?

Palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti ja varoitin on hyvä vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein. Koska sinä olet viimeksi tarkistanut oman palovaroittimesi kunnon? Olisiko aika uusia se? Onhan sinulla myös häkävaroitin, jos kodissasi on tulisija? Löytyväthän sinun kodistasi lisäksi sammutuspeite sekä käsisammutin käden ulottuvilta?

Lue lisää:
Uudet palovaroittimet toimivat testissä hyvin – vanhaan ei voi luottaa
Näin häkävaroitin kannattaa sijoittaa

Arjen pienillä teoilla voit vaikuttaa omaan sekä läheistesi turvallisuuteen. Tavaroiden pinoutuminen esimerkiksi liedelle on äärettömän vaarallista. Levyn kytkeytyessä päälle ohikulun aikana tai lemmikin toimesta voi sytyttää melkoisen tulipalon, myös yksin palamaan unohtunut kynttilä tai vaikka huonossa kunnossa olevat sähkölaitteet ovat riski. Muistathan myös, että saunassa kiukaan läheisyydessä ei tule kuivattaa tai säilyttää mitään.

Lue myös:
Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä
Näin poltat kynttilöitä turvallisesti

Talo
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
keltapuseroinen henkilö pitää pientä puista taloa käsisään
Taloyhtiön turvallisuus ja energiatehokkuus: Asiantuntijan neuvot
Turvallisuus ja energiatehokkuus ovat taloyhtiön hallinnan kulmakiviä. Ne eivät ainoastaan suojaa asukkaita ja omaisuutta, vaan myös edistävät kestävää kehitystä ja taloudellista säästöä. Tässä artikkelissa kokoamme yhteen taloyhtiön turvallisuuden ja energiatehokkuuden oivallukset, jotta voit helposti päivittää taloyhtiösi turvallisuus- ja energianhallintastrategiat.JTK-Sähkön asiantuntija-artikkelit tarjoavat syvällistä tietoa ja käytännön vinkkejä näiden tärkeiden teemojen ympäriltä. Olipa kyseessä sähköautojen latausinfrastruktuurin kustannustehokas toteutus, palovaroittimien uusimmat säädökset, tai energiahukan kartoitus, löydät artikkelista ratkaisut, jotka auttavat taloyhtiötäsi pysymään askeleen edellä.
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
kahi-harkkojen-ohutsaumamuuraus-valiseinia
Mikä Kahi-tiili on ja mistä se valmistetaan?
Kukapa ei olisi elämänsä aikana vähintään kuullut nimeä Kahi-tiili. Onhan se ollut osa suomalaista rakentamista jo pitkään. Mutta mikä Kahi-tiili on ja mistä se valmistetaan – ja miksi se yhä edelleen säilyttää suosionsa myös tämän hetken rakentajien keskuudessa?
Liesivahti pakolliseksi
Liesivahti tuli pakolliseksi tammikuussa monissa paikoissa
Tammikuun alussa 2023 astui voimaan päivitetty pienjännitesähköasennusten standardisarja, jonka myötä liesivahdit ovat pakollisia kaikissa seniori-, palvelu- ja erityisryhmien asunnoissa, kun niihin suunnitellaan ja asennetaan liesiä ja liesitasoja. Yleisen paloturvallisuuden lisäämiseksi myös muissa asuntotyypeissä liesiturvallisuus pitää samaisen standardipäivityksen johdosta huomioida aiempaa tarkemmin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton