Korvausilmat kuntoon

Monissa 1980- ja 1990-luvun taloissa alkavat korvausilmaventtiilit tulla käyttöikänsä loppusuoralle. Vanhat venttiilit ovat saattaneet jumittua kokonaan, säätömekanismit tai muoviosat ovat voineet rikkoutua tai muoviosat ovat voineet kellastua aikojen saatossa.

Hieman vanhemmassa talokannassa korvausilmaventtiilit voivat puuttua kokonaan korvausilman virratessa ikkunoiden väleistä, joista on poistettu pienet kappaleet ikkunatiivistettä. Tämä, usein väliaikaiseksi tarkoitettu ratkaisu, ohjaa kyllä huoneistoihin korvaavaa ilmaa, mutta tiivisteiden välistä tulee harvoin riittävää määrää ilmaa. Näin sisään tulevaa korvausilmaa ei myöskään ole suodatettu millään tavalla.

Mikäli korvausilmasta ei ole asianmukaisesti huolehdittu, asuntojen sisäilma ei vaihdu riittävästi. Nykykäsityksen mukaan asunnon ilmamäärän tulisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Riittävä ja raikas sisäilma on välttämätöntä niin ihmisten kuin rakennustenkin hyvinvoinnille. Hyvin toteutettu ilmanvaihto on olennainen osa asumismukavuutta. Tähän on hyvä kiinnittää huomiota myös asunnon ostotilanteessa.

Suurin virhe ilmanvaihdon kannalta on
tukkia rakennuksen venttiilit. (vas.)
Korvausilmaventtiilin
suodattimen
kunto on hyvä
tarkistaa vähintään
kerran vuodessa. (oik.)Suurin virhe ilmanvaihdon kannalta on tukkia rakennuksen venttiilit. (vas.)
Korvausilmaventtiilin suodattimen kunto on hyvä tarkistaa vähintään kerran vuodessa. (oik.)

Toimiva ja riittävä ilmanvaihto

Mikäli ilmanvaihto ja sen riittävyys mietityttävät voi tarkastamisen aloittaa makuuhuoneista. Tuleeko niihin korvausilmaa jotakin kautta? Jos ei tule, kannattaa ryhtyä toimenpiteisiin. Toimiva ilmanvaihto pitää asukkaat terveinä ja virkeinä sekä ehkäisee sisäilmaongelmien muodostumista.

Hyvänä ohjeena voi pitää, että jokaiseen makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen tulee johtaa korvausilmaa. Yksi venttiili per 20 m² on hyvä nyrkkisääntö.

Poistoventtiilit löytyvät tyypillisesti keittiöstä, kylpyhuoneesta ja WC:stä. Poistoventtiilit on syytä tarkastaa ja puhdistaa säännöllisesti.

Ilmanvaihto on helppo toteuttaa termostaatilla varustetulla Velco-korvausilmaventtiilillä

Venttiilissä oleva termostaatti säätää automaattisesti venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan – lämpimällä suuremmalle ja kylmällä pienemmälle. Muutaman millin minimiavaus, kun on kylmempää kuin -5 °C, takaa vedottoman ilmanvaihdon. Myönnämme Velco-korvausilmaventtiileille 10 vuoden takuun.

Ilman epäpuhtaudet päätyvät suodattimeen

Vanhemman mallisissa korvausilmaventtiileissä ilmansuodatukseen ei kiinnitetty niin paljon huomiota kuin tänä päivänä. Riitti, että isommat roskat jäivät suodattimeen ja suodatin ohjeistettiin välillä pestäväksi.

Filtrete-suodattimesta tekee poikkeuksellisen sen kuiduissa oleva pieni sähköinen varaus. Varaus vetää pienhiukkasia puoleensa kuin magneetti. Pienet näkymättömätkin hiukkaset tarttuvat suodattimeen kiinni. Filtrete täyttää VTT:n tutkimusten mukaan F7-luokan suodattimille asetetut vaatimukset.

 
Julkaistu
3.7.2017