Kaukolämmöstä maalämpöön - Kerrostalojen lämmityskustannuksista katosi yli puolet

Eero Alperi UP Maaenergia/Uudenmaan Porakaivo Oy:stä
taloyhtiön lämmönjakohuoneessa.Eero Alperi UP Maaenergia/Uudenmaan Porakaivo Oy:stä taloyhtiön lämmönjakohuoneessa.
Espoon Soukassa kauniilla ja korkealla paikalla sijaitsee kaksi kaunista, 1980-luvulla rakennettua kerrostaloa. Niissä siirryttiin joulukuussa 2013 maalämpöön. Vaikka kaukolämmön lämmönvaihdin oli talossa uusittu vasta neljä vuotta aikaisemmin, todettiin muutos kannattavaksi investoinniksi; kaukolämmön hinta oli kohonnut jo monta vuotta.

Onnistuneen projektin takana toimiva yhteistyö

Taloyhtiöön perustettiin muutosta varten maalämpötyöryhmä, jota veti Antti Niemi. Sujuvan hallitustyöskentelyn ansiosta maalämpöprojekti eteni mutkattomasti suunnittelusta toteutukseen. Uudenmaan Porakaivo Oy toteutti projektin avaimet käteen -periaatteella. LVI-suunnittelusta vastasi Niilo Tervo. Uudenmaan Porakaivon Eero Alperi kiittelee toimivaa vuorovaikutusta suunnittelun ja toteutuksen kesken. Sen ansiosta saatiin rakennettua optimaalinen, toimiva ja taloudellinen järjestelmä.

LTO-järjestelmä tehostaa säästöjä

Lämmönkeruusta huolehtii kahdeksan yli 200-metristä porakaivoa sekä poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä. Maalämpöpumpuiksi valittiin NIBE F1345-kiinteistölämpöpumput, jotka jakavat tasaista lämpöä tehokkaasti ja taloudellisesti. Lämpösaneerauksen yhteydessä taloon asennettiin poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä, joka kerää poistoilmasta lämpöenergian talteen. NIBE lämpöpumput ohjaavat talteen otetun lämmön jakoa kiinteistöön – energia käytetään siis todella tarkkaan eikä hukkalämpöä juuri synny. Taloyhtiö on muutenkin kunnostautunut energiansäästössä; lämmitysjärjestelmän muutoksen lisäksi sähkönkulutusta on onnistuttu vähentämään 75 % yhteisissä tiloissa.

1920
1920

NIBE tuotetuki auttaa kaikissa vaiheissa

NIBE oli helppo valinta järjestelmätoimittajaksi, sillä NIBEn tuotekokonaisuus ja ennen kaikkea erinomainen tuotetuki takaavat toimivuuden ja luotettavuuden vuosiksi eteenpäin. Vajaan vuoden käyttökokemuksen perusteella lämmityskulut ovat pienentyneet alle puoleen aikaisemmasta, eikä varalla olevaa sähkökattilaa ole tarvinnut käynnistää kertaakaan.

Lämmitys on myös lähes huoltovapaa – tähän mennessä lämpökäyrää on pitänyt säätää kerran, joten tässä suhteessa eroa kaukolämpöön ei ole. Lämmitysenergia saadaan edullisesti omalta tontilta sen sijaan, että oltaisiin riippuvaisia kaukolämmöstä ja sen hintakehityksestä.
Kohteen tekniset tiedot:

• 2 kerrostaloa, yhteensä 36 asuntoa
• Pinta-ala 2000 m2 – lämmitettävää tilaa 8400 m³
• 2 x NIBE F1345-60 maalämpöpumppu, 8 kpl 210-metrisiä porakaivoja
• 4 poistoilman lämmöntalteenottoyksikköä
• 2 x VPB-1000 lämminvesivaraaja, ES-500 sähkövaraaja, UKV-500 lämpöpuskurisäiliö ja EP-42 kW:n sähkökattila varajärjestelmänä
• LVI-Suunnittelu Niilo Tervo, Tervo Group
• Toteutus Uudenmaan Porakaivo Oy

Jätä yhteydenottopyyntö NIBE maalämpöpumpuista


 
Julkaistu
11.1.2016