• Etusivu
  • LVI

Kaukolämmöstä maalämpöön - Kerrostalojen lämmityskustannuksista katosi yli puolet

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 17.12.2015
201512_45066.jpg

Eero Alperi UP Maaenergia/Uudenmaan Porakaivo Oy:stä taloyhtiön lämmönjakohuoneessa.

Espoon Soukassa kauniilla ja korkealla paikalla sijaitsee kaksi kaunista, 1980-luvulla rakennettua kerrostaloa. Niissä siirryttiin joulukuussa 2013 maalämpöön. Vaikka kaukolämmön lämmönvaihdin oli talossa uusittu vasta neljä vuotta aikaisemmin, todettiin muutos kannattavaksi investoinniksi; kaukolämmön hinta oli kohonnut jo monta vuotta.

Onnistuneen projektin takana toimiva yhteistyö

Taloyhtiöön perustettiin muutosta varten maalämpötyöryhmä, jota veti Antti Niemi. Sujuvan hallitustyöskentelyn ansiosta maalämpöprojekti eteni mutkattomasti suunnittelusta toteutukseen. Uudenmaan Porakaivo Oy toteutti projektin avaimet käteen -periaatteella. LVI-suunnittelusta vastasi Niilo Tervo. Uudenmaan Porakaivon Eero Alperi kiittelee toimivaa vuorovaikutusta suunnittelun ja toteutuksen kesken. Sen ansiosta saatiin rakennettua optimaalinen, toimiva ja taloudellinen järjestelmä.

LTO-järjestelmä tehostaa säästöjä

Lämmönkeruusta huolehtii kahdeksan yli 200-metristä porakaivoa sekä poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä. Maalämpöpumpuiksi valittiin NIBE F1345-kiinteistölämpöpumput, jotka jakavat tasaista lämpöä tehokkaasti ja taloudellisesti. Lämpösaneerauksen yhteydessä taloon asennettiin poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä, joka kerää poistoilmasta lämpöenergian talteen. NIBE lämpöpumput ohjaavat talteen otetun lämmön jakoa kiinteistöön – energia käytetään siis todella tarkkaan eikä hukkalämpöä juuri synny. Taloyhtiö on muutenkin kunnostautunut energiansäästössä; lämmitysjärjestelmän muutoksen lisäksi sähkönkulutusta on onnistuttu vähentämään 75 % yhteisissä tiloissa.

201512_45067.jpg
201512_45068.jpg

NIBE tuotetuki auttaa kaikissa vaiheissa

NIBE oli helppo valinta järjestelmätoimittajaksi, sillä NIBEn tuotekokonaisuus ja ennen kaikkea erinomainen tuotetuki takaavat toimivuuden ja luotettavuuden vuosiksi eteenpäin. Vajaan vuoden käyttökokemuksen perusteella lämmityskulut ovat pienentyneet alle puoleen aikaisemmasta, eikä varalla olevaa sähkökattilaa ole tarvinnut käynnistää kertaakaan.

Lämmitys on myös lähes huoltovapaa – tähän mennessä lämpökäyrää on pitänyt säätää kerran, joten tässä suhteessa eroa kaukolämpöön ei ole. Lämmitysenergia saadaan edullisesti omalta tontilta sen sijaan, että oltaisiin riippuvaisia kaukolämmöstä ja sen hintakehityksestä.

Huomio

Huomio

Kohteen tekniset tiedot:

• 2 kerrostaloa, yhteensä 36 asuntoa
• Pinta-ala 2000 m2 – lämmitettävää tilaa 8400 m³
• 2 x NIBE F1345-60 maalämpöpumppu, 8 kpl 210-metrisiä porakaivoja
• 4 poistoilman lämmöntalteenottoyksikköä
• 2 x VPB-1000 lämminvesivaraaja, ES-500 sähkövaraaja, UKV-500 lämpöpuskurisäiliö ja EP-42 kW:n sähkökattila varajärjestelmänä
• LVI-Suunnittelu Niilo Tervo, Tervo Group
• Toteutus Uudenmaan Porakaivo Oy

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
maalämpöpumppu
poistoilmalämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta
20239_83031.jpg
Oletko muistanut tehdä nämä huoltotoimenpiteet lämpöpumpullesi? Tutustu ohjeisiin tästä
Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämpöpumput, kuten ilmalämpöpumppu, ovat suosittu lämmitystapa yhä useammassa kodissa. Ympäristöstä energiaa tehokkaasti talteen ottavat lämpöpumput toimivat huoletta, mutta muutamia huoltotoimenpiteitä on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta laitteet toimivat suunnitellusti ja energiatehokkaasti koko käyttöiän. Osan huolloista voi tehdä helposti itse, mutta osassa on syytä turvautua huoltoliikkeen ammattilaiseen.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
Vaillant lämpöpumppu
Miten lämpöpumppu toimii ja miten eri lämpöpumpputyyppien toiminta eroaa toisistaan?
Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Mitä lisäturvaa voit saada lämpöpumpullesi?
NIBE tarjoaa kuluttajille NIBE Energy Systems Oy:n maahantuomalle, Suomessa asennetulle uudelle NIBE lämpöpumpulle ilmaisen NIBETURVAn, joka on voimassa aina laitteen kuudenteen käyttövuoteen saakka. Lämpöpumpun omistajan tarvitsee vain rekisteröidä lämpöpumppu NIBETURVAan. Kuuden vuoden NIBETURVAan sisältyy takuuaika ja ilmainen lisävakuutus, kun uusi laite on rekisteröity NIBETURVAan ehtojen mukaisesti. Lisäksi tarvitaan koti- tai kiinteistövakuutus, joka korvaa LVI-laitteen äkillisen ja ennalta-arvaamattoman rikkoutumisen.
20203_63032.jpg
Tarkista vinkit parhaan lämpöpumppu­tarjouksen valintaan
Lämpöpumppu on iso hankinta ja se hankitaan yleensä vain muutaman kerran elämässä. Hankintaan kannattaa paneutua ja tutustua eri tuotteiden ominaisuuksiin. Kannattaa myös miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja, mitä tarpeita lämpöpumpun tulee täyttää.Monesti kiinnitetään huomiota kokonaisuuden kannalta pieniin asioihin lämpöpumpputarjouksia vertaillessa. Tärkeämpää kuin tarkastella esimerkiksi yksittäistä COP-arvoa on tarkastella tarjousta suurempana kuvana. Kun suurempaan kuvaan ja itselle tärkeisiin asioihin unohdetaan keskittyä voi seurata pettymyksiä lämpöpumpun ominaisuuksissa ja toiminnassa. Tärkeää on, että kokonaisuutena tarjous on paras juuri sinulle ja täyttää kaikki vaatimuksesi.Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi uutta lämpöpumpun valintatyökalua. Vastaat vain muutamaan kysymykseen ja lopputuloksena saat vaihtoehdot kohteesesi sopivista lämpöpumpuista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton