• Etusivu
  • LVI

Pölynimurien vertailututkimus käynnissä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Julkaistu 07.07.2015
20157_43931.jpg

Työtehoseuran vertailutestissä on mukana 11 letkupölynimuria. Testissä imureita tarkastellaan erityisesti niiden ominaisuuksien suhteen, jotka vaikuttavat imurin käyttömukavuuteen, työn sujuvuuteen ja imuroinnin lopputulokseen. Mukana on myös neljä pölypussitonta imuria. Kuva Tarja Marjomaa.

Pölynimureihin on tullut pakolliseksi energiamerkintä, jonka ohjaa tuotekehitystä ja jonka avulla kuluttaja voi vertailla imureiden välisiä eroja imurointituloksessa, poistoilman puhtaudessa ja energiankulutuksessa. Energiamerkinnän tiedot perustuvat standardimittauksiin, joissa selvitetään imurin suorituskykyä mutta ei käyttöominaisuuksia. Työtehoseurassa meneillään olevassa testissä pölynimureita tarkastellaan erityisesti käyttöominaisuuksien ja käyttömukavuuden näkökulmasta.

Työtehoseurassa meneillään olevassa pölynimureiden vertailutestissä on mukana 11 letkupölynimuria.

Tulosten tarkastelussa hyödynnetään energiamerkin tietoja. Käytännön imurointitapahtumaa simuloivissa suorituskykykokeissa testataan niitä ominaisuuksia, joissa on aiempien testien aikana havaittu eroja. TTS:n testissä selvitetään muun muassa suuttimen imurointileveyttä, nurkkien ja seinänvierustojen imurointitulosta ja jäännöspölyn määrää.

Käyttöominaisuudet pääosassa

Testissä perehdytään erityisesti pölynimureiden käytettävyyteen, eli niihin ominaisuuksiin, joilla on vaikutusta laitteen käyttömukavuuteen, työn sujuvuuteen ja imuroinnin lopputulokseen. Tarkasteltavia ominaisuuksia ovat muun muassa erilaisten suuttimien toimivuus, imurin liikuteltavuus, valitsimien käytettävyys, suodattimien ja pölypussien vaihtaminen sekä käyttöohjeen luettavuus ja selkeys. Mukana on neljä pölypussitonta mallia, joissa mielenkiinto kohdistuu pölysäiliön toimivuuteen ja puhdistamiseen liittyviin tekijöihin.

Testin tulokset kokonaisuudessaan TTS:n tiedotesarjassa: Pölynimurien vertailutesti, TTS:n tiedote, Asuminen, teknologia ja palvelut, 4/2015 (691).

Energiamerkinnässä tietoja suorituskyvystä ja energiatehokkuudesta

Syyskuussa 2014 astui voimaan Eu -direktiivi, joka rajoittaa verkkokäyttöisten pölynimurien maksimiottotehoa ja asettaa alarajan niiden imukyvylle. Samassa yhteydessä pölynimureihin tuli pakolliseksi energiamerkki, joka helpottaa imureiden keskinäistä vertailua ostotilanteessa. Yleiskäyttöön tarkoitetut, kovalle lattialle tarkoitetut sekä mattoimurit on eroteltu omiksi laiteryhmikseen ja niille on omat energiamerkkinsä. Kotitalouksissa käytettävät imurit ovat useimmiten yleiskäyttöön tarkoitettuja imureita. Energiamerkintä ei koske robotti-imureita, akkukäyttöisiä varsi-imureita, märkäimureita eikä keskuspölynimureita. Vuonna 2017 energiamerkintä laajenee koskemaan hienopölyn vesisuodattimella varustettuja imureita. Samalla vaatimukset tiukentuvat ja energiankulutuksen luokitteluasteikko tulee olemaan A+++ - D.

Pölynimureiden energiamerkissä ilmoitetaan laitteen vuotuinen energiankulutus ja energialuokka asteikolla A-G. Poistoilman puhtaus ja puhdistuskyky lattialta ja matolta ilmoitetaan myös asteikolla A-G.
Pölynimureiden energiamerkissä ilmoitetaan laitteen vuotuinen energiankulutus ja energialuokka asteikolla A-G. Poistoilman puhtaus ja puhdistuskyky lattialta ja matolta ilmoitetaan myös asteikolla A-G.
Lisäksi merkissä ilmoitetaan laitteen ääni. Energiamerkki helpottaa imureiden vertailua ja sen on oltava selvästi esillä myymälässä olevissa pölynimureissa. Kuvat Tarja Marjomaa.
Lisäksi merkissä ilmoitetaan laitteen ääni. Energiamerkki helpottaa imureiden vertailua ja sen on oltava selvästi esillä myymälässä olevissa pölynimureissa. Kuvat Tarja Marjomaa.

Maksimiottoteho alle 1600 wattia

Imureiden ottotehot ovat olleet suuria, jopa yli 2000 wattia, joka on ollut myös vahva myyntiargumentti. Suuri wattimäärä, eli nimellisen ottotehon määrä ei kerro imurin pölynpoistotehosta. Maksimiottotehon pieneneminen ei automaattisesti heikennä imurin puhdistustulosta, sillä lopputulokseen vaikuttavat myös muun muassa imurin tiiveys ja suuttimien muotoilu. Myytävien imureiden maksimiteho saa olla jatkossa enintään 1600 wattia. Energiamerkin on oltava selvästi esillä myymälässä olevissa pölynimureissa.

Tavarantoimittajan nimi tai tavaramerkki sekä malli mallitunniste

Energiatehokkuusluokka kertoo pölynimurin energiatehokkuudesta asteikolla A-G

Suodatuskyky poistoilman pölyjäämäluokka asteikolla A-G kertoo, kuinka paljon tilaan palautuu pölyä imurin poistoilman mukana

Pölynimukyky kertoo asteikolla A-G, kuinka paljon imuri kerää pölyä matolta.

Vuotuinen energiankukutus (kWh/vuosi) on laskettu se mukaan, että 87 neliön tila imuroidaan 50 kertaa vuodessa

Äänitaso (dB(A)) on tyypillisesti noin 70–80 desibeliä.

Pölynimukyky kertoo asteikolla A-G, kuinka paljon imuri kerää pölyä kovalta lattialta.

20157_43936.jpg
TTS-Kehitys Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
20211_68211.jpg
Rakentaja uudistuu - vastaa kyselyyn ja voita leffalippupaketti!
Rakentaja.fi-sivustoa rakennetaan parhaillaan uuteen uskoon. Uudistuksessa tärkeintä on käytettävyys, houkuttelevuus ja asiantuntevan sisällön helppo löydettävyys. Luultavasti sinä tiedät parhaiten, mikä nykyisin rakentajassa on pielessä ja mitä ei ainakaan saisi muuttaa.Kerro kyselyssä toiveesi! Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme elokuvalippupaketteja.
Spigot asennus
Oikea hetki poistoilmalämpöpumpun vaihdolle
Uuden poistoilmalämpöpumpun hankinta tulee ajankohtaiseksi, kun vanhan laitteen kompressori tulee tiensä päähän ja pitää vaihtaa. Uusimisen myötä talo lämpiää entistä energiatehokkaammin paremmalla hyötysuhteella − nykyaikaiset poistoilmalämpöpumput ovat teknisesti kehittyneempiä kuin edeltäjänsä, joka näkyy paitsi pienempinä käyttökustannuksina myös parempana asumisviihtyvyytenä.
201910_60678.jpg
Miten kellarin sisäpuolinen eristys toteutetaan?
Kellarin sisäpuolista eristämistä harkittaessa kannattaa varmistaa ensin, että ulkopuoliset rakenteet ovat kunnossa ja toteutettu oikein. Rakennuksen ulkopuolinen vedeneristys, salaojitus ja routasuojaus ovat välttämättömät, että kosteus ei pääse rakenteisiin ja sisäpuolinen eristys voidaan toteuttaa. Myös kellaritilojen ilmanvaihdon toimivuus ja riittävyys kannattaa tarkistaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton