Ikkunan asennus

Tarvittavat materiaalit

- akkukone

  - puukiiloja
   - karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)
    - vesivaaka
     - rullamitta
      - vasara
       - käsisaha
        - ruuvinväännin


         Ikkunoiden mitat ilmoitetaan moduulimittana leveys x korkeus, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Ikkunaa valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n tilkeväli. Esimerkiksi 900 x 1200 aukkoon sopii 9 x 12M (890 x 1190 mm) kokoinen ikkuna.

         Valmistelevat työt

         1. Ennen työtä tarkistetaan ikkuna-aukon mitat. Pystysuoruus ja suorakulmaisuus tarkastetaan vesivaa’alla. Karmi puhdistetaan pölystä. 2. Ikkuna-aukon ulkopuolelle kiinnitetään topparilaudat, jotta ikkuna ei pääse tippumaan. Aukon alapuun päälle kiinnitetään asennuspalat.

         3. Ikkunapuitteet irrotetaan karmista asennuksen ajaksi.

         Asennus

         4. Karmi nostetaan asennuspalojen päälle ja tarkistetaan syvyysmitta.

         5. Karmi kiristetään paikalleen yläkulmista kiilojen avulla.

         6. Kiiloja lisätään myös kiinnityspisteiden yläpuolelle. Karmin vaaka- ja pystysuoruus tarkistetaan ja mitataan ristimitta. Karmin asentoa säädetään kiilojen avulla.

         7. Karmi kiinnitetään puurunkoon ruuveilla ja kiviseinään naulatulpilla. Kiinnityksen jälkeen tarkistetaan ristimitta sekä pysty- ja vaakasuoruus.

         8. Ikkunapuitteet asennetaan paikalleen ja tarkastetaan ikkunan käynti. Tarvittaessa säädetään ruuveilla ja kiiloilla. Kiinnitysreiät peitetään muovitulpilla.

         Tilkitseminen

         9. Aukon ja karmin väliin pursotetaan saumausvaahtoa sisältä ulospäin. Saumausvaahtoa ei saa pursottaa liikaa, ettei karmi väänny vaahdon laajentuessa. Sopiva määrä on noin 2/3 karmin syvyydestä. Vaahdon kuivuttua mahdolliset ylipursumat leikataan pois.


         Lähde: Ratu 0419
          
         Julkaistu
         27.4.2015