Ikkunan asennus

Tarvittavat materiaalit

- akkukone

  - puukiiloja
   - karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)
    - vesivaaka
     - rullamitta
      - vasara
       - käsisaha
        - ruuvinväännin


         Ikkunoiden mitat ilmoitetaan moduulimittana leveys x korkeus, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Ikkunaa valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n tilkeväli. Esimerkiksi 900 x 1200 aukkoon sopii 9 x 12M (890 x 1190 mm) kokoinen ikkuna.

         Valmistelevat työt

         1. Ennen työtä tarkistetaan ikkuna-aukon mitat. Pystysuoruus ja suorakulmaisuus tarkastetaan vesivaa’alla. Karmi puhdistetaan pölystä. 2. Ikkuna-aukon ulkopuolelle kiinnitetään topparilaudat, jotta ikkuna ei pääse tippumaan. Aukon alapuun päälle kiinnitetään asennuspalat.

         Kuva-032

         3. Ikkunapuitteet irrotetaan karmista asennuksen ajaksi.

         Asennus

         4. Karmi nostetaan asennuspalojen päälle ja tarkistetaan syvyysmitta.

         Kuva-037

         5. Karmi kiristetään paikalleen yläkulmista kiilojen avulla.

         Kuva-039

         6. Kiiloja lisätään myös kiinnityspisteiden yläpuolelle. Karmin vaaka- ja pystysuoruus tarkistetaan ja mitataan ristimitta. Karmin asentoa säädetään kiilojen avulla.

         Kuva-042

         7. Karmi kiinnitetään puurunkoon ruuveilla ja kiviseinään naulatulpilla. Kiinnityksen jälkeen tarkistetaan ristimitta sekä pysty- ja vaakasuoruus.

         Kuva-045

         8. Ikkunapuitteet asennetaan paikalleen ja tarkastetaan ikkunan käynti. Tarvittaessa säädetään ruuveilla ja kiiloilla. Kiinnitysreiät peitetään muovitulpilla.

         Kuva-047

         Tilkitseminen

         9. Aukon ja karmin väliin pursotetaan saumausvaahtoa sisältä ulospäin. Saumausvaahtoa ei saa pursottaa liikaa, ettei karmi väänny vaahdon laajentuessa. Sopiva määrä on noin 2/3 karmin syvyydestä. Vaahdon kuivuttua mahdolliset ylipursumat leikataan pois.

         Kuva-059

         Lähde: Ratu 0419
          
         Julkaistu
         27.4.2015