• Etusivu
  • Talo

Ikkunan asennus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43187.jpg

Tarvittavat materiaalit

- akkukone

- puukiiloja

- karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)

- vesivaaka

- rullamitta

- vasara

- käsisaha

- ruuvinväännin

Ikkunoiden mitat ilmoitetaan moduulimittana leveys x korkeus, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Ikkunaa valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n tilkeväli. Esimerkiksi 900 x 1200 aukkoon sopii 9 x 12M (890 x 1190 mm) kokoinen ikkuna.

Valmistelevat työt

1. Ennen työtä tarkistetaan ikkuna-aukon mitat. Pystysuoruus ja suorakulmaisuus tarkastetaan vesivaa’alla. Karmi puhdistetaan pölystä. 2. Ikkuna-aukon ulkopuolelle kiinnitetään topparilaudat, jotta ikkuna ei pääse tippumaan. Aukon alapuun päälle kiinnitetään asennuspalat.

3. Ikkunapuitteet irrotetaan karmista asennuksen ajaksi.

Asennus

4. Karmi nostetaan asennuspalojen päälle ja tarkistetaan syvyysmitta.

20154_43188.jpg

5. Karmi kiristetään paikalleen yläkulmista kiilojen avulla.

20154_43189.jpg

6. Kiiloja lisätään myös kiinnityspisteiden yläpuolelle. Karmin vaaka- ja pystysuoruus tarkistetaan ja mitataan ristimitta. Karmin asentoa säädetään kiilojen avulla.

20154_43190.jpg

7. Karmi kiinnitetään puurunkoon ruuveilla ja kiviseinään naulatulpilla. Kiinnityksen jälkeen tarkistetaan ristimitta sekä pysty- ja vaakasuoruus.

20154_43191.jpg

8. Ikkunapuitteet asennetaan paikalleen ja tarkastetaan ikkunan käynti. Tarvittaessa säädetään ruuveilla ja kiiloilla. Kiinnitysreiät peitetään muovitulpilla.

20154_43192.jpg

Tilkitseminen

9. Aukon ja karmin väliin pursotetaan saumausvaahtoa sisältä ulospäin. Saumausvaahtoa ei saa pursottaa liikaa, ettei karmi väänny vaahdon laajentuessa. Sopiva määrä on noin 2/3 karmin syvyydestä. Vaahdon kuivuttua mahdolliset ylipursumat leikataan pois.

20154_43193.jpg

Lähde: Ratu 0419

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Valkeakosken asuntomessuille rakennettava TV-talo opastaa passiivienergiatalon saloihin
ENERGIANSÄÄSTÖ ASUMISRATKAISUISSA VAIKUTTAA MERKITTÄVÄSTI ILMASTONMUUTOKSEENMatalaenergiatalojakin ekotehokkaampien passiivienergiatalojen rakentaminen käynnistyy Suomessa. Valkeakosken vuoden 2009 asuntomessuille rakennetaan passiivienergiatalo, jonka keskeisiin valintoihin kuluttajat voivat osallistua. Lämmitysenergian kulutus tulee talossa olemaan vain kolmannes tavanomaisen talon kulutuksesta.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Remontin suunnittelu 80-luvun taloon?
Kysymys:Olen ostamassa 1980 valmistunutta tiiliverhottua omakotitaloa. Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon tuon ajan taloissa? Sisäseinät ovat lastulevyä. Pitäisikö putket uusia? Lämmitys on kiertoilmalämmitys, vähän hankalan tuntuinen. Onko silloinen ikkunatekniikka vielä ok? Sokkeli on suoraan maata vasten, ei nykyisin käytössä olevaa kosteussuojia, pitäisikö laittaa? Talossa on tiilikatto. Miten aloitamme remontin suunnittelun ja kenen kanssa?
20092_14857.jpg
Kastellin ValmisHuvila
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan! Muuttovalmiiksi rakennettu ValmisHuvila on pientalojen markkina-johtaja Kastellin vastaus vaivattomaan huvilarakentamiseen. Valitessasi Kastellin muuttovalmiin huvilan saat ykköslaatuisen vapaa-ajan asunnon ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – helposti ja ennalta sovittuun hintaan. Voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi ja luottaa täydellisesti Kastellin laatimaan kustannusarvioon ja aikatauluun.Voit valita myös Viittä Vaille Valmiina, ilman sisustustöitä ja -materiaaleja.
200711_7329.jpg
Tähtäimessä pienempi velka
Omakotitalon rakentamisen kustannukset ovat olleet noususuuntaisia erityisesti viimeisen vuoden aikana. Rakennuskustannusindeksin mukaan pientalon rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2007 noin 6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Erityisen voimakkaasti ovat kallistuneet puutavara ja jotkut eristemateriaalit. Samaan aikaan ovat nousseet myös metallin ja öljyn maailmanmarkkinahinta. Hintojen nousun lisäksi myös korkotaso on noussut vuodesta 2005 alkaen noin prosenttiyksikön vuosivauhtia. Silti korot ovat edelleen historiallisen alhaisella tasolla. Vuonna 2005 asuntolainojen keskikorko oli alimmillaan. Samaan aikaan myös inflaatio oli alhainen ja varsin tasainen. Edellä mainitut asiat yhdessä tonttien hintojen nousun kanssa ovat nostaneet pientalon rakentamisen kokonaiskustannuksia ja sitä myöden myös velkataakan määrää ja takaisinmaksuaikaa. Vuosikymmeniä pitkät asuntolainat ovat olleet yleistymään päin. Rakentaminen on myös vähenemään päin, mutta edelleen ollaan aloituksissa vuoden 2004 tasolla, vaikka ei huippuvuoden 2005 tasolle ylletäkään.
20233_81266.jpg
Ei se sisustaminen nyt niin vakavaa ole: Kolme ideaa seinälle
Onko kotigalleria jo kuollut? No ei suinkaan. Seinille on ripustettu ja ripustetaan jatkossakin sisustuksellisia elementtejä. Seinien koristelussa ei kuitenkaan kannata takertua pelkkiin tauluihin ja kuviin vaan nyt kannattaa ajatella seinien sisustamista hieman laajemmin. Nyt ei mennä siitä, mistä aita on matalin.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Sähkösopimus
Mistä tiedän, että uusi sähkösopimukseni on tullut voimaan?Tyypillisesti noin 2-4- viikon kuluessa tilauksen tekemisestä saat uudelta sähkönmyyjältä sopimusvahvistuksen, jossa vahvistetaan uuden sähkösopimuksen sisältö.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton