• Etusivu
  • Rakentaminen

Tähtäimessä pienempi velka

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.11.2007
200711_7329.jpg

Omakotitalon rakentamisen kustannukset ovat olleet noususuuntaisia erityisesti viimeisen vuoden aikana. Rakennuskustannusindeksin mukaan pientalon rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2007 noin 6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Erityisen voimakkaasti ovat kallistuneet puutavara ja jotkut eristemateriaalit. Samaan aikaan ovat nousseet myös metallin ja öljyn maailmanmarkkinahinta. Hintojen nousun lisäksi myös korkotaso on noussut vuodesta 2005 alkaen noin prosenttiyksikön vuosivauhtia. Silti korot ovat edelleen historiallisen alhaisella tasolla. Vuonna 2005 asuntolainojen keskikorko oli alimmillaan. Samaan aikaan myös inflaatio oli alhainen ja varsin tasainen. Edellä mainitut asiat yhdessä tonttien hintojen nousun kanssa ovat nostaneet pientalon rakentamisen kokonaiskustannuksia ja sitä myöden myös velkataakan määrää ja takaisinmaksuaikaa. Vuosikymmeniä pitkät asuntolainat ovat olleet yleistymään päin. Rakentaminen on myös vähenemään päin, mutta edelleen ollaan aloituksissa vuoden 2004 tasolla, vaikka ei huippuvuoden 2005 tasolle ylletäkään.

Jatkuuko velkataakan kasvu?


Miten sitten jatkossa, ovatko elinikäiset velkavankeudet tulleet jäädäkseen? Hintojen nousuun on osaltaan syynä ollut vilkkaasta rakentamisesta johtunut tarjonnan ylittävä kysyntä. Rakentamisen vähentyessä on odotettavissa sekä lyhempiä rakennustarvikkeiden toimitusaikoja että lievää hintojen alentumista. Hintojen laskua on odotettavissa lähinnä sellaisten rakennustarvikkeiden osalta, joiden hinta kohosi lyhyessä ajassa kymmeniä prosentteja. Hankkeen lykkääminen ei siis ole mikään ratkaisu, sillä rakennuskustannukset kokonaisuutena nousevat edelleen. Korkotaso on noususta huolimatta edelleen alhainen ja asuntolainojen korkotason ei uskota puhkaisevan 6 % rajaa lähivuosina. Korkojen nousuun eivät usko myöskään pankit, sillä tarjolla on 10 vuoden kiinteäkorkoisia lainoja 5,5 % tasolla. Samaan aikaan inflaatiokin on hieman noussut, mikä osaltaan "syö" korkojen nousun vaikutusta. Velkataakkaan voi vaikuttaa tietysti myös rakentaja itse. Vajaan kymmenen vuoden aikana rakennettavien pientalojen keskikoko on noussut n. 130 m2:stä liki 200 m2:iin. Kun samaan aikaan keskimääräinen neliöhinta on noussut koko ajan. Kannattaakin miettiä, mitä todella tarvitsee ja mihin todella on varaa. Vaihtoehtona on myös esimerkiksi 1,5 kerroksinen talo, jossa yläkerta eristetään, mutta jätetään käyttöullakoksi ja laajennusvaraksi tulevaisuutta varten. Tässä kohtaa nousee esiin kustannusarvion merkitys.

Lähtökohtana kustannusarvio


Ennen rakennuspäätöksen tekemistä kannattaisi hankkia kustannusarvio-ohjelma, esimerkiksi Koti-Optimi –ohjelma. Ohjelman avulla voidaan esimerkiksi selvitellä, mitä maksaa talo, jossa on kaikkein välttämättömimmät tilat mukana ja mitä erikokoisten tilojen lisääminen tulisi maksamaan. Toisaalta on mahdollista määrittää lainamäärän yläraja ja tutkia, mitä sillä rahalla on mahdollisuus hankkia. Koti-Optimi ottaa huomioon myös oman työn osuuden. Omaa työtä ei vähennetä kustannusarviosta, mutta ohjelma huomioi sen lainoituksen tarpeessa ts. kertoo samalla omalle työlle hinnan. Ahnehtimaan ei pidä kuitenkaan omassa työssäkään ryhtyä. Kustannusarvio-ohjelma voi kertoa myös sellaisen tärkeän tiedon, ettei rakentaminen olekaan realistinen vaihtoehto, vaan ensin on hankittava edullisempi omistusasunto ja sen maksamisen myötä kerätä pääomaa tulevaa rakentamista varten.

Tutustu ja hanki kustannusarvio-ohjelma Jäsentukusta...

Löytyykö se pienempi velka?


Omien rajojen löytäminen on tärkeää. Sopivan kokoinen asunto tilan tarve ja varallisuus huomioiden on hyvä ratkaisu. Laadusta ja energiatehokkuudesta ei kannata tinkiä, etenkin kun uusilta asuinrakennuksilta edellytetään vuoden vaihteen jälkeen energiatodistusta. Talon rakentamisen ja siitä aiheutuneiden lainojen ja korkojen lisäksi on pystyttävä maksamaan myös asumiskustannukset. Varsinaista poppakonstia pienempään velkataakkaan ei löydy, mutta todellisten varojen mukaan ja kustannusarvion kautta lähteminen auttaa asiaa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20087_11798.jpg
Painolastikasveille omat alueet
Reposaaren Konepajanrannan loma-asuntomessualueelle on rakennettu kaksi uutta puistoa Kelponpuisto ja Eikanpuisto. Niitä rakennettaessa on muistettu myös saaren luontoon kuuluvia harvinaisia painolasti- eli paarlastikasveja.Puistot on nimetty syntyperäisten reposaarelaisten Kelpo Gröndahlin ja Eino Grönin mukaan. Molemmat olivat painijoita, Gröndahl olympiavoittaja, kansanedustaja ja kunnallispoliitikko. Eino Grönin tuntee koko Suomen kansa laulajana ja viime vuoden Iskelmä-Finlandian voittajana. Puistoissa on purjelaivavakaudella saarelle kulkeutuneita, muualla maassa harvinaisia kasveja varten kaksi erillistä aluetta.
20139_36186.jpg
Edistyksellisin ja kestävin suomalainen betonikattotiili
Betoni on varsinkin katoille luonnollinen, kestävä ja helppokäyttöinen materiaali. Betonikattotiilet ovat erittäin mittatarkkoija ja niiden asentaminen on helppoa. Monierilta löytyy jokaiseen taloon sopiva värivaihtoehto laajasta valikoimasta.
201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.
20177_49769.jpg
Julkisivuun sointuva sadevesijärjestelmä
Asuntomessut Mikkelissä Saimaan rannalla alkavat tuossa tuokiossa. Messualueelta löytyy myös mikkeliläispariskunnan 1-kerroksinen puurunkoinen omakotitalo. Talo on suunniteltu esteettömäksi ja sen piha aurinkoterasseineen on suunniteltu siten, että seillä voi oleskella rennosti ystävien kanssa. Kokonaisuudessaan talo on selkeä ja moderni. Taloon muuttaa pariskunnan lisäksi perheen äidin 17-vuotias tytär.Tilaa Arvo-esite >>
20186_53554.jpg
Älylukko monen asuntomessutalon valinta
Porissa kesällä 2018 järjestetyillä Asuntomessuilla esiteltiin lukuisia älykkäitä tapoja, joilla omaa asumistaan voi muuttaa joustavammaksi ja helpommaksi. Karjarannan messualueella koteja turvaa myös Yale Doorman -älylukko, joka mahdollistaa lukituksen hallinnan ilman avainta.
20201_62086.jpg
5 vinkkiä keittiön kodinkoneiden valintaan
Kodinkoneet ovat merkittävä osa keittiötä. Ne vaikuttavat huomattavasti niin keittiön toiminnallisuuteen ja käyttömukavuuteen kuin koko kodin energiatehokkuuteen. Kodinkoneet ovat myös iso investointi keittiön kokonaisuudesta, joten niiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Listasimme viisi vinkkiä kodinkoneiden valintaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton