Saunan panelointi

Saunan panelointikin kaipaa säännöllistä uusimista. Samalla on hyvä tarkistaa, että esimerkiksi tuuletusraot ovat riittävät, alumiinipaperointi on ehjä eikä rakenteista löydy vikoja. Hyvin usein samalla uusitaan myös lauteet, joten lauteiden kiinnityskohtiinkin kannattaa kiinnittää huomiota, varsinkin jos aikoo muuttaa lauteiden mallia. Mutta nyt huomio kiinnittyy ensin paneeleihin.

saunan panelointi-750x422

Tarvittavat työvälineet

viimeistelynaulain
vasara
hienohampainen katkaisusirkkeli
lyöntikapula
vesivaaka
rullamitta ja kynä
tuurna
kunnon valaistus


Ennen saunapaneelien asennusta

Paneelit tuodaan kuivaan huoneilmaan vähintään vuorokautta ennen asentamista. Ennen työtä tarkistetaan, että sauna on eristetty hyvää rakentamistapaa noudattaen ja saumat on teipattu tiiviisti alumiiniteipillä. Paneelit on hyvä tarkastaa poikkeamien takia ennen asentamista. Työohje sisältää koolauspuun asennuksen sekä katon ja seinän paneloinnin.

”Puutavaran kosteus ei poikkea kiinnitettäessä haitallisesti lopullisesta tasapainokosteudesta. Lämpimään tilaan asennettavan puuverhouksen ja -päällystyksen suositeltava asennuskosteus on enintään 10 %.” (SisäRYL 2013, 204)

Esimerkki leikkauskuvasta, jossa väliseinän alla on kivisokkeli. Kuvasta näkee saunan seinän rakenteen.Esimerkki leikkauskuvasta, jossa väliseinän alla on kivisokkeli. Kuvasta näkee saunan seinän rakenteen.

Alumiinipaperi ja tuuletusrako

Paneloinnin alla on luonnollisesti runko ja eriste. Niiden päälle asennetaan alumiinipaperi. Alumiinipaperikerroksen jälkeen koolataan tuuletusrako ja kiinnitysrimoitus paneeleille. Huomaa, että alumiinipaperi ja kiinnitysrimoitus asennetaan vasta lattian pintamateriaalin ylösnoston jälkeen.

Paneelien alle on jätettävä minimissään 20 mm tuuletusrako. Se luodaan kiinnittämällä esimerkiksi höylätty 21 x 45 mm rima runkotolppiin k600 mm:n jaolla. Runkotolppien jako on tehty valitun eristemateriaalin vaatimusten mukaan.

Rima on hieman vaikeampaa löytää rautakauppojen hyllytavarana kuin esimerkiksi sahattu 22 x 100 mm lauta. Sahattu lauta on luonnollisesti edullisempi vaihtoehto, joten jos käytössä on halkaisusirkkeli, voi laudan halkaista 22 x 48 mm rimoiksi.

Mikäli paneelit kiinnitetään pystysuoraan, lisätään toinen koolausrivi vaakasuoraan tuulettumisen varmistamiseksi.

Koolausrimat voidaan kiinnittää naulaamalla. Tarkista pystysuoruus vesivaa’alla.Koolausrimat voidaan kiinnittää naulaamalla. Tarkista pystysuoruus vesivaa’alla.
Alumiiniteippi on tiiviisti sokkelilaatoituksen päällä.Alumiiniteippi on tiiviisti sokkelilaatoituksen päällä.
Kuvassa valmis koolaus. Huomaa lauteille ja muille ripustuksille tehtävät kiinnitystuet.Kuvassa valmis koolaus. Huomaa lauteille ja muille ripustuksille tehtävät kiinnitystuet.

Koolausrimojen asentamisen jälkeen tarkistetaan, että alumiinipaperi on ehjä ja tiivis. Tarvittaessa reiät ja repeämät paikataan alumiiniteipillä.

Paneelien mittaus ja sahaus

Seinien ja katon paneelit on hyvä mitata ja katkaista valmiiksi koko verhoiltavalle alueelle. Huomioi mitoituksessa katon ja seinien välinen ilmarako (5–10 mm).

Seinän pystypaneelit mitoitetaan siten, että paneelin alapää tulee 150 mm korkeudelle valmiista lattiapinnasta mitattuna ja paneelit limitetään 50 mm lattiamateriaalin ylösnoston päälle. Pystypaneelien alapäät sahataan noin 30 asteen kulmaan ”tippanokiksi” ja viistotut alapäät käsitellään tarkoitukseen soveltuvalla pintakäsittelyaineella.

Mikäli katon tai pystypaneloinnin viimeinen paneeli on jäämässä 20 mm levyiseksi tai kapeammaksi, kavennetaan ensimmäinen paneeli urapuolelta.

488_8847-(1)

Paneelien kiinnitys

Mikäli seinän lisäksi paneloidaan katto, on helpointa aloittaa katon paneloinnilla.

Naulat voidaan kiinnittää näkyviin tai piiloon. Piilokiinnityksessä naula lyödään vinoon urospontin huulloksesta tai naaraspontin urasta siten, että naula jää seuraavan paneelin taakse piiloon. Jos naula jää pystyyn ja seuraava paneeli ei kiinnity kunnolla ponttiin, lyödään naulaa varovasti tuurnalla.

Piilokiinnitys urospontista.Piilokiinnitys urospontista.

Vaakapanelointi

Aloituspaneeliksi valitaan mahdollisimman suora lauta. Vaakapanelointi aloitetaan alhaalta urospontti ylöspäin ja paneeli limitetään 50 mm lattiamateriaalin ylösnoston päälle. Paneeli kiinnitetään ensin kahdella naulalla ja tarkistetaan paneelin korkeusasema ja vaakasuoruus. Tämän jälkeen paneeli kiinnitetään kokonaan jokaisen tukipuun kohdalta.

Nurkat voidaan sahata jiiriin tai suorakulmaiseen liitokseen. Paneelien kiristämisessä välikappaleena kannattaa käyttää paneelin palasta. Viimeinen, tarvittaessa kavennettu paneeli kiinnitetään edelliseen ehjään paneeliin ja tämän jälkeen paneelit kiinnitetään yhdessä seinään.

Huomaa jättää 5–10 mm ilmarako seinän ja katon paneeleiden väliin.

Kiristäminen paneelin palasella.Kiristäminen paneelin palasella.

Pystypanelointi

Pystypanelointi aloitetaan nurkasta ja edetään vasemmalta oikealle. Alareuna aloitetaan 150 mm korkeudelta valmiista lattiapinnasta mitattuna ja limitetään 50 mm lattiamateriaalin ylösnoston päälle.

Ensimmäinen paneeli kiinnitetään yhdellä naulalla yläpäästä ja tarkistetaan pystysuoruus vesivaa’alla. Tämän jälkeen paneeli voidaan kiinnittää kokonaan.

Jatkokset

Jatkoksia ei suositella saunan paneloinnissa. Jos jatkoksia kuitenkin joutuu tekemään, paneelit jatketaan aina tuen kohdalta. Saman tuen kohdalla ei saa olla vierekkäisiä jatkoksia, vaan välissä oltava vähintään yksi ehjä paneeli. Jatkoksien päät sahataan hieman vinoiksi, jotta jatkos näyttää ulospäin mahdollisimman tiiviiltä.

Läpiviennit panelointiin

Läpivientiputkille jätetään laajenemisvaraa 15–20 mm. Reiät on hyvä tehdä pistosahalla tai reikäporalla.


Lähde: Ratu F55-0336

saunan panelointi ja lauteet-750x422
 
Päivitetty
20.10.2021