• Etusivu
  • Talo

Saunan panelointi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.04.2015Päivitetty 20.10.2021
202110_73102.jpg

Saunan panelointikin kaipaa säännöllistä uusimista. Samalla on hyvä tarkistaa, että esimerkiksi tuuletusraot ovat riittävät, alumiinipaperointi on ehjä eikä rakenteista löydy vikoja. Hyvin usein samalla uusitaan myös lauteet, joten lauteiden kiinnityskohtiinkin kannattaa kiinnittää huomiota, varsinkin jos aikoo muuttaa lauteiden mallia. Mutta nyt huomio kiinnittyy ensin paneeleihin.

Info

Info

Tarvittavat työvälineet

viimeistelynaulain
vasara
hienohampainen katkaisusirkkeli
lyöntikapula
vesivaaka
rullamitta ja kynä
tuurna
kunnon valaistus

Ennen saunapaneelien asennusta

Paneelit tuodaan kuivaan huoneilmaan vähintään vuorokautta ennen asentamista. Ennen työtä tarkistetaan, että sauna on eristetty hyvää rakentamistapaa noudattaen ja saumat on teipattu tiiviisti alumiiniteipillä. Paneelit on hyvä tarkastaa poikkeamien takia ennen asentamista. Työohje sisältää koolauspuun asennuksen sekä katon ja seinän paneloinnin.

"Puutavaran kosteus ei poikkea kiinnitettäessä haitallisesti lopullisesta tasapainokosteudesta. Lämpimään tilaan asennettavan puuverhouksen ja -päällystyksen suositeltava asennuskosteus on enintään 10 %." (SisäRYL 2013, 204)

Esimerkki leikkauskuvasta, jossa väliseinän alla on kivisokkeli. Kuvasta näkee saunan seinän rakenteen.
Esimerkki leikkauskuvasta, jossa väliseinän alla on kivisokkeli. Kuvasta näkee saunan seinän rakenteen.

Alumiinipaperi ja tuuletusrako

Paneloinnin alla on luonnollisesti runko ja eriste. Niiden päälle asennetaan alumiinipaperi. Alumiinipaperikerroksen jälkeen koolataan tuuletusrako ja kiinnitysrimoitus paneeleille. Huomaa, että alumiinipaperi ja kiinnitysrimoitus asennetaan vasta lattian pintamateriaalin ylösnoston jälkeen.

Paneelien alle on jätettävä minimissään 20 mm tuuletusrako. Se luodaan kiinnittämällä esimerkiksi höylätty 21 x 45 mm rima runkotolppiin k600 mm:n jaolla. Runkotolppien jako on tehty valitun eristemateriaalin vaatimusten mukaan.

Rima on hieman vaikeampaa löytää rautakauppojen hyllytavarana kuin esimerkiksi sahattu 22 x 100 mm lauta. Sahattu lauta on luonnollisesti edullisempi vaihtoehto, joten jos käytössä on halkaisusirkkeli, voi laudan halkaista 22 x 48 mm rimoiksi.

Mikäli paneelit kiinnitetään pystysuoraan, lisätään toinen koolausrivi vaakasuoraan tuulettumisen varmistamiseksi.

Koolausrimat voidaan kiinnittää naulaamalla. Tarkista pystysuoruus vesivaa’alla.
Koolausrimat voidaan kiinnittää naulaamalla. Tarkista pystysuoruus vesivaa’alla.
Alumiiniteippi on tiiviisti sokkelilaatoituksen päällä.
Alumiiniteippi on tiiviisti sokkelilaatoituksen päällä.
Kuvassa valmis koolaus. Huomaa lauteille ja muille ripustuksille tehtävät kiinnitystuet.
Kuvassa valmis koolaus. Huomaa lauteille ja muille ripustuksille tehtävät kiinnitystuet.

Koolausrimojen asentamisen jälkeen tarkistetaan, että alumiinipaperi on ehjä ja tiivis. Tarvittaessa reiät ja repeämät paikataan alumiiniteipillä.

Paneelien mittaus ja sahaus

Seinien ja katon paneelit on hyvä mitata ja katkaista valmiiksi koko verhoiltavalle alueelle. Huomioi mitoituksessa katon ja seinien välinen ilmarako (5–10 mm).

Seinän pystypaneelit mitoitetaan siten, että paneelin alapää tulee 150 mm korkeudelle valmiista lattiapinnasta mitattuna ja paneelit limitetään 50 mm lattiamateriaalin ylösnoston päälle. Pystypaneelien alapäät sahataan noin 30 asteen kulmaan "tippanokiksi" ja viistotut alapäät käsitellään tarkoitukseen soveltuvalla pintakäsittelyaineella.

Mikäli katon tai pystypaneloinnin viimeinen paneeli on jäämässä 20 mm levyiseksi tai kapeammaksi, kavennetaan ensimmäinen paneeli urapuolelta.

20154_43184.jpg

Paneelien kiinnitys

Mikäli seinän lisäksi paneloidaan katto, on helpointa aloittaa katon paneloinnilla.

Naulat voidaan kiinnittää näkyviin tai piiloon. Piilokiinnityksessä naula lyödään vinoon urospontin huulloksesta tai naaraspontin urasta siten, että naula jää seuraavan paneelin taakse piiloon. Jos naula jää pystyyn ja seuraava paneeli ei kiinnity kunnolla ponttiin, lyödään naulaa varovasti tuurnalla.

Piilokiinnitys urospontista.
Piilokiinnitys urospontista.

Vaakapanelointi

Aloituspaneeliksi valitaan mahdollisimman suora lauta. Vaakapanelointi aloitetaan alhaalta urospontti ylöspäin ja paneeli limitetään 50 mm lattiamateriaalin ylösnoston päälle. Paneeli kiinnitetään ensin kahdella naulalla ja tarkistetaan paneelin korkeusasema ja vaakasuoruus. Tämän jälkeen paneeli kiinnitetään kokonaan jokaisen tukipuun kohdalta.

Nurkat voidaan sahata jiiriin tai suorakulmaiseen liitokseen. Paneelien kiristämisessä välikappaleena kannattaa käyttää paneelin palasta. Viimeinen, tarvittaessa kavennettu paneeli kiinnitetään edelliseen ehjään paneeliin ja tämän jälkeen paneelit kiinnitetään yhdessä seinään.

Huomaa jättää 5–10 mm ilmarako seinän ja katon paneeleiden väliin.

Kiristäminen paneelin palasella.
Kiristäminen paneelin palasella.

Pystypanelointi

Pystypanelointi aloitetaan nurkasta ja edetään vasemmalta oikealle. Alareuna aloitetaan 150 mm korkeudelta valmiista lattiapinnasta mitattuna ja limitetään 50 mm lattiamateriaalin ylösnoston päälle.

Ensimmäinen paneeli kiinnitetään yhdellä naulalla yläpäästä ja tarkistetaan pystysuoruus vesivaa’alla. Tämän jälkeen paneeli voidaan kiinnittää kokonaan.

Jatkokset

Jatkoksia ei suositella saunan paneloinnissa. Jos jatkoksia kuitenkin joutuu tekemään, paneelit jatketaan aina tuen kohdalta. Saman tuen kohdalla ei saa olla vierekkäisiä jatkoksia, vaan välissä oltava vähintään yksi ehjä paneeli. Jatkoksien päät sahataan hieman vinoiksi, jotta jatkos näyttää ulospäin mahdollisimman tiiviiltä.

Läpiviennit panelointiin

Läpivientiputkille jätetään laajenemisvaraa 15–20 mm. Reiät on hyvä tehdä pistosahalla tai reikäporalla.

Lähde: Ratu F55-0336

202110_73103.jpg
Talo
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20154_43009.jpg
Takkamaista tunnelmaa saunaan
Tulikiven saunatuoteryhmästä löytyvät Hile ja Utu tuovat suuren lasiluukkunsa ansiosta tunnelmaa saunaan. Moderni muotokieli, hyvät löylyominaisuudet sekä puhdas palaminen ovat asioita, joihin vuolukivipintaisessa Hile-kiukaassa sekä teräskuorisessa Utu-kiukaassa on panostettu. Kiukaiden etuna on suuri kivitila, jonka ansiosta löylyt ovat pehmeät ja lämmönsiirto kiuasrungosta kiviin on tehokasta.
201412_41913.jpg
Kiuas osaksi saunan sisustusta
Saunan lämpö rentouttaa ja tuo hyvää oloa. Tulikivi-kiukailla saat jatkettua kodin sisustusta myös saunatiloissa. Kiukaissa on panostettu moderniin muotokieleen sekä hyviin löylyihin. Suuret kivitilat varmistavat pehmeät löylyt sekä tehokkaan lämmönsiirron kiuasrungosta kiviin. Sauna lämpenee nopeasti ja löylyistä tulee miellyttävän pehmeät ja kosteat. Siron kokonsa ja selkeälinjaisen muotoilunsa ansiosta kiuas on helppo sijoittaa monenlaisiin löylyhuoneisiin.
201710_50634.jpg
Mukavuuskytkin sammuttaa valot perässäsi
Valitse kylpytiloihin samanlaiset asennuskalusteet kuin muuallakin kotonasiKalusta kylpytilat samoilla sähköasennuskalusteilla kuin kodin muutkin pistorasiat ja kytkimet. Impressivo-sarjasta voit valita myös värin sopivaksi kylpytilojen kaakelointiin, jolloin perusvärit ovat valkoinen, alumiini ja antrasiitti.Impressivo-sarjan monipuolisuus on sen vahvuus. Se käy sekä uppo- että pinta-asennukseen. Myös kosteisiin tiloihin löytyy oikeat ratkaisut. Impressivon voi asentaa myös ulos sekä uppoon että pintaa.Lue lisääTilaa ilmainen ABB asennuskalusteet -esite EsitepalvelustaTilaa Ratkaisut sähkösaneeraukseen -esite Esitepalvelusta
20182_51519.jpg
Aidoilla tiililaatoilla rustiikkinen ilme
Tiililaatta on varsin oiva vaihtoehto erityisesti peruskorjausten yhteydessä tehtäviin sisustusmuutoksiin, kun vanha taustarakenne on jo olemassa. Laatan avulla voidaan huonetilan ilme muuttaa aikaisempaan nähden persoonallisemmaksi ja tunnelmaltaan erilaiseksi.Esimerkiksi keittiöissä tiilen käyttökohteita ovat seinät tai seinien osat, kuten tilanjakajat sekä erityisesti tiskipöydän taustaseinät. Mikäli tiiltä halutaan käyttää kosteudelle ja roiskeille alttiissa paikoissa sen pinta suositellaan käsiteltäväksi vettä hylkivällä suoja-aineella. Näin tiilen pinta on helpompi pitää puhtaana ja toisaalta roiskeet eivät imeydy niin helposti sen pintahuokosiin.Olohuonetiloissa voidaan tehdä esimerkiksi yksi tehostusseinä tiilellä korostamaan muita sisustuselementtejä. Kauniina luonnonmateriaalina tiili sopii sekä moderniin että perinteiseen kotiin ja sisustukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton