Ilmanvaihtoremontti vanhoja kanavia hyödyntäen

Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.

Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.

Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneess on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.

Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Nyt on aika muuttaa ajatelutapaa, sillä maailma uudistuu. Valloxin BlueSky -ilmanjakojärjestelmä on mitä mainioin remontoitavaan kohteseen.

Lue lisää talotuuletinilmanvaihdon muuttamisesta energiaystävälliseksi ilmanvaihdoksi

Katso täältä lisätietoa ilmastoinnin laittamisesta kuntoon

Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vanhat kanavat

Ilmanvaihtoremontissa voidaan hyödyntää vanhat kanavat. Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmän kanavat sopivat vanhojen kanavien sisälle ilman uusia kanavavetoja. Vanhaa taloa kanavoitaessa BlueSky on siitäkin hyvä järjestelmä, että kanavat voidaan viedä väliseinissä ja -pohjissa.

Ilmanvaihdon parannus pesutiloissa

Pesutilojen ilmanvaihdon asennus näyttää seuraavalta:

Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat 
Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimen kautta Vallox BLUE SKY -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan koko taloon.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimen kautta Vallox BLUE SKY -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan koko taloon.
Ensimmäisenä asennetaan tuloilma saunaan.Ensimmäisenä asennetaan tuloilma saunaan.
Saunan tuloilmaa varten tarvitsee avata pesuhuoneen kattopaneeleita, jotta BlueSky-kanava pystytään asentamaan löylyhuoneen venttiiliyhteeseen.Saunan tuloilmaa varten tarvitsee avata pesuhuoneen kattopaneeleita, jotta BlueSky-kanava pystytään asentamaan löylyhuoneen venttiiliyhteeseen.
Kattorakenne viimeistellään peitelevyllä ja peitelevyyn kiinnitetään myös tuloilmaventtiili, jonka tuloilma ohjataan kiuasta kohden hyvän hengitysilman saamiseksi löylyssä istuville.Kattorakenne viimeistellään peitelevyllä ja peitelevyyn kiinnitetään myös tuloilmaventtiili, jonka tuloilma ohjataan kiuasta kohden hyvän hengitysilman saamiseksi löylyssä istuville.

BlueSky -ilmanjakojärjestelmän asennusvinkkejä

  • Vallox BlueSky on taipuisa kanavajärjestelmä, joka on järkevää suunnitella ja asentaa “tähden muotoon”. Näin tehden kanavistosta tulee symmetrinen ja lyhyt.
  • Vallox BlueSky-kanava on ennen asennusta tarkastettava mahdollisista kuljetuksessa syntyneistä vaurioista ja epäpuhtauksista.
  • Kanaviston mitoittamisen voi, työn nopeuttamiseksi, tehdä ensin lattialla, jonka jälkeen putket jakolaatikoineen voi nostaa ja kiinnittää kattoon ellei niitä asenneta rakenteiden sisälle tai betonivaluun.
  • Jakolaatikoissa, venttiilin liitäntäosissa ja TINO-D-sarjan venttiileissä on valmiit BlueSky-kanavalle sopivat lähtökaulukset. Jotta liitoksesta tulisi tiivis, kanavan päähän, ensimmäiseen aaltojen väliseen uraan asetetaan tiivisterengas. Vallox suosittelee tiivisterenkaan kostuttamista vedellä ennen asennusta!
  • Asennuksen jälkeen on kanavien päät suojattava pölyltä ja muulta lialta käyttöönottoon asti mukana olevilla suojatulpilla.
  • BlueSky-kanavisto kannattaa asentaa kokonaisuudessaan joko höyrysulun ulko- tai sisäpuolelle, jotta höyrysulusta tulee mahdollisimman tiivis.

BlueSky-ilmajakojärjestelmän asennuksessa tulee noudattaa Suomen rakentamismääräyskokoelman osien D2, E1, E7 ja C1 määräyksiä ja ohjeita.

Vallox BlueSky mahtuu pieneen tilaan välipohjiin ja seiniin. Ilmanvaihtoputken halkaisija on 75 mm.Vallox BlueSky mahtuu pieneen tilaan välipohjiin ja seiniin. Ilmanvaihtoputken halkaisija on 75 mm.
 
Julkaistu
17.10.2016