• Etusivu
  • Energia

Laastit tulisijan tekoon ja pinnoitukseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 03.06.2019
201411_41603.jpg

Tulisijan muurauslaastien pitää kestää tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset sekä lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet.
Tulisijojen muuraukseen tarkoitetut laastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin tarvitsee lisätä vain vesi.
Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat useita mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn.

Tulisijan tiilet

Muurauksessa käytetään poltettuja täys-, reikä- ja tulitiiliä. Tiilen on täytettävä vähintään lujuusluokan 15 vaatimukset. Tiheysluokan pitää olla vähintään 1,3 reikätiilillä, täystiilillä 1,5 ja tulitiilillä 1,7. Tulitiilen pirstoluvun on oltava 1,8.
Tulisijan runko runko muurataan poltetuista tiilistä. Hyvä lämmönvarauskyky saavutetaan käyttämällä täystiiliä. Tulitiilillä muurataan tulipesä ja tulta vastaan olevat pinnat.
Kun tulisijaan tehdään erillinen kuori, käytetään poltettua tai Kahi-tiiltä tai muuta palamatonta kiveä.

Näillä laasteilla muurataan

Tulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla webervetonit ML Savi. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan webervetonit JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut kuivunut ja kerran kunnolla lämmitetty. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä tulenkestävällä muurauslaastilla weber Fire Mortar Muurauslaasti. Tulen kanssa kosketuksissa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla webervetonit VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat mm. lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä muurauslaastia webervetonit ML 5.

Minkälaisella laastilla tulisijat pinnoitetaan ja miten?

weber AH antiikkilaasti hieno, weber AK antiikkilaasti karkeaja webervetonit 430 Hiertopinnoite

Tulisijan kuoren pinnotukseen soveltuvat esim. valkoiset sisärappauslaastit weber AK Antiikkilaasti karkea ja AH Antiikkilaasti hieno tai värillisistä julkisivulaasteista webervetonit 430 Hiertopinnoite.

Pinnoittamiseen voidaan käyttää myös Silco-maaleja ja -pinnoitteita. Etuna Silcoissa on tasavärinen pinta ja laaja väriskaala.

Tulisijan pinta on oikaistava esim. webervetonit 137 Oikaisulaastilla mikäli ei haluta, että tiilikuvio kuultaisi pinnoitteen alta sekä aina ennen laatoitusta.

Näin pinnoitat laastilla

Laasti sekoitetaan puhtaaseen veteen pakkauksen ohjeen mukaisesti. Sekoitukseen käytetään nopeaa laastisekoitinta, esim. porakoneeseen kiinnitettyä vispilää. Sekoitusaika on n. 3 min, minkä jälkeen massaa seisotetaan n. 10 min. Kevyen uudelleen sekoituksen jälkeen laasti on käyttövalmis. Käyttöaika on enintään 3 tuntia veden lisäyksestä. Värin tasaisuuden kannalta massan notkeuden ja sekoitusajan on oltava sama sekoituserästä toiseen. Sekoitusastioiden ja työvälineiden on oltava puhtaita ja ruosteettomia.

webervetonit 137 oikaisulaasti levitetään teräslaatalla ja oiotaan tarvittaessa teräväreunaisella linjaarilla. Työvaihe uusitaan tarvittaessa kevyen hionnan ja pölynpoiston jälkeen kunnes alusta on suora pinnoitusta varten.
Halkeilun estoon käytetään weber Lasikuituverkkoa. Verkko painetaan tuoreeseen laastikerrokseen, jonka kuivattua levitetään uusi kerros laastia. Oikaisulaastin kuivuttua tulisija pinnoitetaan weber AH antiikkilaasti hienolla, weber AK antiikkilaasti karkealla tai webervetonit 430 Hiertopinnoitteella. Työssä noudatetaan tuoteen tuotekortin ohjeita.

Tulisijan muuraamisessa käytetty vesi voi poistuessaan kuljettaa suoloja ja kalkkia liian aikaisin pinnoitetun tulisijan pintaan, jotka näkyvät laikkuina tumman sävyisissä sementtisideaineisissa pinnoitteissa. Tämän takia tulisijan olisi hyvä kuivua ennen lopullista pinnoitusta tai käyttää Silco-pinnoitetta, jossa laikukkuutta aiheuttavaa ilmiötä ei synny.

Katso takan pinnoitusvideo tästä

201411_41606.jpg

Jälkihoito
Rappauspintaa on hyvä kostuttaa vesisumutuksella 2-3 vrk:n ajan pinnoituksesta, jolla varmistetaan laastin kovettuminen.

Muistathan ennen pinnoitusta

Tulisijan lämmittämistä suositellan ennen pinnoitusta, jotta ylimääräinen kosteus saadaan poistettua ja halkeamia aiheuttava rakenteen liikkuminen saadaan minimoitua. Pinnoitus tehdään jäähtyneeseen ja kostutettuun pintaan. Antiikkilaastia ei voida käyttää maalipintojen, vesiliukoisten tasoitepintojen, kuten weber L Pohjatasoite tai heikkojen kalkki- tai kalkkisementtirappausten päälle.

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Energia
laastit
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.
20235_70717.jpg
Yhdeksän ohjetta sekä vinkkiä kodin ja mökin pikkukorjauksiin
Aurinkoinen sekä kuiva sää houkuttelevat puuhastelemaan pihalle. Kevät, kesä sekä syksykin, ovat hyvää aikaa huolehtia kodin ja mökin pienet kunnostustyöt pihamaalla. Toisinaan remppapuuhat eivät rajoitu vain ulos, vaan myös sisätilat kaipaavat ehostusta.Kokosimme tähän muutamia vinkkejä, ohjeita sekä videoita yleisimpiin kunnostustarpeisiin.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton