• Etusivu
  • Rakentaminen

Vanhat putket kannattaa uusia ajoissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.02.2016
20149_40959.jpg

Asiayhteydestä riippuen putkiremontti tarkoittaa joko pelkkien käyttövesiputkistojen vaihtamista rakenteita avaamatta, koko talotekniikan uusimista tai jotain siltä väliltä. Onnistunut putkiremontti vaatii suunnitelmallisuutta sekä riittävän aikaisen varautumisen: remontin aloittamisessa kannattaa olla mieluummin etuajassa kuin myöhässä. Täysi varmuus tulevan remontin laajuudesta saadaan vasta, kun rakenteet päästään avaamaan ja tarkistamaan tilanne.

Milloin putkiremontti on ajankohtainen

Putkien käyttöikä vaihtelee suuresti ja tapauskohtaisesti. Keskimääräinen putkien elinkaari on n. 30–50 vuotta, jonka jälkeen on syytä suunnitella ja aloittaa putkiremontti.

Putkityypit ja niissä tyypillisesti esiintyvät ongelmat

Vesijohtoputket

Teräsputkia on käytetty vesijohtoina, lähinnä nousulinjoina, pitkälle 1950-luvulle. Runkolinjoja on rakennettu teräksestä myöhemminkin, aina 1970-luvulle asti. Teräksisten vesijohtoputkien ongelmana on puhkisyöpyminen kierreliitoksien kohdalta. Ajan saatossa teräsputkilla on ollut myös taipumusta tukkeutua raudan oksidien ja veden suolojen muodostaman kattilakiven takia. Näistä syistä terästä voidaan pitää jo alun perin huonona valintana vesijohtoputkien materiaaliksi. Mikäli kiinteistössä on vielä käytössä teräsputket, tulisi ne vaihtaa mahdollisimman nopeasti nykyaikaisempaan materiaaliin.

Kupariputki on perinteisesti hyvin yleinen vesijohtoputkityyppi, mutta sen kestävyyteen saattavat aiheuttaa ongelmia mm. seuraavat seikat:

  • Lämpötilan vaihtelut ja lämpölaajeneminen. Suunnittelussa tulisi ottaa huomioon, että lämpötilan vaihteluista aiheutuva jännitys saattaa aiheuttaa korroosiota, joka rikkoo lopulta putken.
  • Asennusvuosi. Vielä 1970-luvulla asennetuissa kupariputkissa esiintyy pistemäisiä syöpymiä, jotka ovat aiheutuneet kuparimateriaalin aineellisesta epäpuhtaudesta.
  • Putkien mitoitus. Kupariputken haarakohtiin sekä mutkiin on saattanut syntyä syöpymiä, mikäli putket on mitoitettu liian suuriksi. Tällaiset vuotokohdat saattavat ilmaantua vasta vuosien, kenties jopa kymmenien vuosien saatossa.
  • Juotosongelmat, joita esiintyy vanhemmissa putkistoissa.

Muoviputkien yleistyminen tapahtui 1970-luvulla kylmävesiputkissa. Tänä päivänä lähes kaikki pientalojen vesijohdot toteutetaan muoviputkea käyttäen. Varsinainen vesijohtoputki asennetaan vielä lisäksi suojaputkeen, joka estää piilevän vuodon rakenteissa. Suojaputki mahdollistaa myös vuotavan putken uusimisen rakenteita rikkomatta. Nykyisin muovia on käytetty materiaalina myös lämmitysjärjestelmissä.

Komposiittiputki on alumiinivaipalla vahvistettu monikerroksinen muoviputki, jossa yhdistyvät sekä muovi- että metalliputken hyvät ominaisuudet. Alumiinikerros tekee putkesta happitiiviin ja sen lämpölaajeneminen on pieni. Komposiittiputket ovat valmiiksi pinnoitettuja ja siksi ne soveltuvat ulkonäöltään hyvin pinta-asennuksiin. Komposiittiputki sopii myös lämmitysjärjestelmiin. Komposiittiputkia käytetään erityisesti vanhoja taloja remontoitaessa. Komposiittiputkien käytössä ei ole ilmennyt huomionarvoisia vikoja. Pinta-asennuksesta johtuen putkissa mahdollisesti ilmenevät vuodot on helppo havaita, jolloin suurta vahinkoa ei yleensä pääse syntymään.

Viemäriputket

Valurautaiset viemäriputket alkavat olla jo historiaa, mutta vanhemmissa kiinteistöissä niitä saattaa tulla vielä vastaan. Joissakin kohteissa niitä on käytetty erityisesti niiden hyvän äänenvaimennuksen ansiosta. Valurautaiset viemäriputket sietävät myös mekaanisia kolhuja ja tästä syystä niitä näkeekin kerrostalojen kellareissa. Valurautaisen viemäriputken ongelmakohta on putken seinille kerääntyvän runsaan karstan aiheuttama halkeaminen lämpölaajenemisen yhteydessä. Valurautaisia viemäreitä tulisikin puhdistaa 10 vuoden välein.

Muoviset viemäriputket ovat olleet käytössä jo 1960-luvulta lähtien. Vanhojen PVC-viemäriputkien ongelmana on, että ne ovat kovin iskuarkoja. Käytännössä tällainen putki voi hajota jopa puhdistettaessa. Myöhemmin markkinoille saapui musta PEH-viemäriputki. PEH-putkien ongelmana ovat vastaavasti olleet haurastuneet hitsausliitokset.

Putkiremontin yhteydessä ei aina tarvitse purkaa vanhoja viemärirakenteita, vaan vanhoja putkia voidaan käyttää muotteina ja uudet putket valetaan tai sukitetaan niiden sisälle. Sukituksessa epoksihartsilla kyllästetty huopasukka asennetaan putkistoon paineilmalla. Kun materiaali on kovettunut, se muodostaa uudet putket vanhan putkiston sisälle. Näissä tilanteissa remontissa päästään huomattavasti helpommalla, sillä seiniä ja lattioita ei tarvitse piikata, putkia ei tarvitse purkaa eikä katu- ja piha-alueita kaivaa auki. Viemäriputkien kuntoa voidaan tutkia myös kuvaamalla.

Putkiremontin kustannukset

Omakotitalon putkiremontin kustannukset vaihtelevat suuresti: Talon ikä, kunto, mahdollisesti tehtävät tilamuutokset sekä pintamateriaalien uusiminen vaikuttavat lopulliseen hintaan. Kustannuksissakin määräävä tekijä on ennakointi: ajoissa suoritettu putkiremontti tulee kiinteistönomistajille jopa kaksi kertaa halvemmaksi kuin ennakoimattoman putkivuodon korjauskustannukset.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20225_78304.jpg
Lisää kesämökkisi käyttömukavuutta erilaisten hanaratkaisujen avulla
Kesämökkien ja -huviloiden varustelutaso vaihtelee paljon jo siitäkin syystä, että ihmisillä on erilaisia toiveita ja oletuksia liittyen vapaa-ajan asunnon varustelutasoon. Osan mielestä mökkiolosuhteet ovat kohdallaan, kun pesuvesi kannetaan järvestä ämpärillä, juomavesi tuodaan kanisterissa kotoa ja käytössä on ulkohuussi, jonka ovenpieleen on järjestetty käsienpesupiste hurmaavan emalivadin ja kannun avulla. Toiselle optimaaliset olosuhteet taas muodostuvat korkealaatuisista ja viimeisintä teknologiaa edustavista vesikalusteratkaisuista, jotka auttavat säästämään vettä ja energiaa, ja antavat jopa reaaliaikaista palautetta käytönaikaisesta kulutuksesta.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.
20131_33352.jpg
Luennot ja työnäytökset
Tänä vuonna Rakenna & Remontoi -messuilla järjestetään luentoja sekä työnäytöksiä messujen jokaisena päivänä, seuraavan aikataulun mukaisesti:
20138_36094.jpg
Varmista oikea laasti perustuksen tekoon
weber.vetonit ML Leca®Laasti soveltuu Weberin ohutsaumamuurattavien ja päistään pontatuttujen Leca® perusharkkojen sekä Leca® Design -eristeharkkojen muuraukseen sisä- ja ulkotiloissa ohuella saumalla joko käsin, kelkalla tai pumppaamalla. Se sopii myös tiilien muuraukseen ohuella saumalla. Laastin menekki on alhainen.Laastissa on alhainen vedenimukyky, jonka ansiosta harkkosaumat eivät näy rappauksen alta.Laasti - Lue lisää
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kiinteistöstrategia
Kiinteistöstrategia on asumisen, omistamisen ja ylläpidon suunnitelma, jossa ensin määritellään tavoitteet ja sen jälkeen keinot, joilla tavoitteisiin päästään. Myös kiinteistöstrategia on hyvä laatia sekä lyhyelle että pitkälle aikavälille, ja lähtökohtana pidetään yleensä taloyhtiön nykytilaa. Strategia voi olla muistion muotoon kirjoitettu selvitys, jossa on ensin taloyhtiön nykytilan kartoitus, sen jälkeen mahdollisesti heti suoritettavat toimenpiteet ja lopuksi visio noin 5-10 vuoden päähän, millainen taloyhtiö silloin on. Toimenpiteiden ja toteutettavien suunnitelmien yhteyteen on hyvä laittaa myös keinot millä haluttuun lopputulokseen päästään.Lopuksi kiinteistöstrategia käsitellään ja hyväksytetään yhtiökokouksessa, jonka jälkeen se on ohjeena hallituksen ja isännöitsijän työskentelylle. Vaikka kiinteistöstrategia on hyväksytetty yhtiökokouksessa, on siihen liittyvät päätökset tehtävä silti asiallisesti yhtiön normaalien päätöksenteko periaatteiden mukaan.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Terassi ilman lupaa?
Kysymys:Saako rakentaa katetun terassin ilman rakennuslupaa ja millaisin rajoituksin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton