• Etusivu
  • Sisustus

Turvalliset ja käyttötarkoituksen mukaiset portaat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.07.2021
20217_40958.jpg

Kun portaat on mitoitettu oikein, on niissä helppo kulkea.

Useampi kerroksissa taloissa portaat ovat yleensä kovassa käytössä, sillä eri kerrosten välillä kuljetaan monia kertoja päivässä. Portaiden on oltava turvalliset, helppokäyttöiset ja kestävät. Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi portaat ovat myös sisustuselementti, jonka ulkoasua suunnittelu- ja tekovaiheessa muuntelemalla on mahdollista saada juuri oman kodin tyyliin sopivat portaat.

Portaiden valinta

Portaiden valinta riippuu ensisijaisesti tilasta, johon portaat sijoitetaan sekä portaiden käyttötarkoituksesta.

Portaita varten on varattava jo alusta asti riittävästi tilaa, jotta voidaan suunnitella sekä hyvin toimivat että myös ulkonäöltään kauniit portaat.

Portaiden valintaan vaikuttavat myös rakennusmääräykset, joten ne eivät voi olla aivan millaiset tahansa. Määräysten mukaiset portaat ovat oikein mitoitetut, jolloin ne ovat turvalliset ja niissä on helppo kulkea.

20217_71690.jpg

Portaiden mitoitus

Oikein mitoitetuissa portaissa etenemä ja askelkorkeus ovat oikein mitoitetut, jolloin kompastumisen riski on huomattavasti alhaisempi ja portaissa on miellyttävä kulkea. Lähes aina portaat vaativat suojakaiteen. Suojakaiteita koskevat määräykset on määrätty rakennusmääräyskokoelmassa. Sitä on käytettävä kaikissa yli 700 mm:n tasoeroissa kohteissa, joihin lapsilla on pääsy.

Kaiteista annetut määräykset ovat seuraavat:

  • Kaiteen suojaavan osan on ulotuttava vähintään 700 mm:n korkeudelle tasanteen tai askelman pinnasta.
  • Kaiteessa ei saa kiipeillä, joten vaakasuoria rakenteita tai kuvioita ei kaiteissa saa olla.
  • Avokaide riittää silloin, kun kohteessa ei ole lapsilla pääsyä tai ei ole putoamisvaaraa.
  • Muualle kuin portaisiin, esim. tasanteelle, on rakennettava kaide putoamiskorkeuden ylittäessä 500 mm ja putoamisen tai harhaan astumisen vaara on olemassa.
  • Kaiteen on oltava turvallinen ja tarkoitukseensa soveltuva.
  • Kaide voi olla joko suoja- tai avokaide. Suojakaide on oltava yli 700 mm:n tasoeroissa ja tiloissa, joihin lapset pääsevät.
  • Lasten turvallisuuden vuoksi kaiteiden pinnaväleille ja askelmien vapaille väleille on säädetty enimmäisraja 100 mm.

Jos portaiden kaiteet ovat lasia, on huomioitava lasirakenteita koskevat määräykset. Rakennuksen lasirakenteet (lasiseinät ja -ovet, ikkunat, valokatteet tai lasikaiteet) on suunniteltava ja toteutettava niin, että materiaalin ominaisuuksista johtuvat riskit huomioidaan. Lasirakenne on mitoitettava ja lasin tyyppi valittava niin, ettei rakenteen rikkoutuminen johda putoamisvaaraan eikä sirpaleiden putoaminen alle jäävän haavoittumisvaaraan. Tämä vaatimus koskee myös muuta valoa läpäisevää rakennetta.

Porrasmallit

Kuten jo aikaisemmin todettiin, porrasmallin valintaan vaikuttaa eniten käytettävissä oleva tila. Omakoti- ja rivitalorakentamisessa käytettyjä porrasmalleja ovat: suorasivuinen yksisyöksyinen suora porras, kaarevasivuinen kaksisyöksyinen suora porras, I-, L- ja U-porras, suorasivuinen kaksisyöksyinen suora porras, kaarevasivuinen kaksisyöksyinen kiertävä porras, suorasivuinen yksisyöksyinen kiertävä porras (kierreporras) ja suorasivuinen kaksisyöksyinen kiertävä porras.

Mallien valinnassa on hyvä kääntyä jo aikaisessa vaiheessa asiantuntijan puoleen, sillä eri porrasmallien tilankäyttö sekä mitoitukset vaativat ammattilaisen osaamista. Portaita kotiin valittaessa tulisi turvallisuuden takia ensisijassa valita lepotasollinen porras, jolloin mahdollisessa kaatumistilanteessa putoamismatka on mahdollisimman lyhyt.

Porrasmalleja
Porrasmalleja
Info

Info

Tärkeitä porrasmittoja

Askelkorkeus /Nousu: Kahden portaan välillä oleva pystysuora mitta. Rakennusmääräykset asettavat asunnon sisäisessä portaassa askelkorkeuden ylärajaksi 190 mm.

Etenemä: Etenemällä tarkoitetaan kahden askelman etureunojen välistä mittaa. Rakennusmääräysten mukaan etenemän tulee olla asunnon sisäisessä portaassa vähintään 250 mm.

Vapaa kulkukorkeus: Vapaa kulkukorkeus on mitta välipohjan alareunasta pystysuoraan alapuolella sijaitsevaan porrassyöksyn etureunan tangenttiin. Mitta on tärkeä, jotta portaissa voi kulkea vapaasti lyömättä päätään kattoon. Rakennusmääräysten mukaan vapaan kulkukorkeuden tulee olla vähintään 1950 mm.

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202110_73084.jpg
Miksi suodattimen laadulla on väliä?
Nykypäivän suurin ympäristöterveysongelma ovat ulkoilman hiukkasmaiset ilmansaasteet. Pienhiukkasten on arvioitu aiheuttavan Suomessa noin 1800 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Lievempien haittojen määrä taas on moninkertainen. Jos pienhiukkaset kuitenkin ovat lähtöisin ulkoilmasta, miksi sisäilman suodattaminen on tärkeää?
20215_70576.jpg
Viikon sisustusidea: Miten sisustamme olohuoneen viihtyisämmäksi?
KYSYMYS:Hei, olemme asuneet vuoden rakentamassamme talossa, mutta olohuone ei oikein toimi. Meillä on alakerrassa takkahuone, jossa on iso sohva ja tv ja siellä vietämme paljon aikaa. Yläkerran olohuone on oikeastaan käytössä vain, kun on vieraita. Päivittäin lapsi leikkii lattialla kirjahyllyssä olevilla leluilla. Olohuone ei ole oikein kutsuva, eikä vieraat hakeudu sohvalle istumaan. Ehkä kun se on ns. väärinpäin muuhun tilaan nähden. Emme ole osanneet kuitenkaan sisustaa tätä toisellakaan tavalla. Takaseinälle tulee jossain vaiheessa tv, mutta ei tällä hetkellä (pistorasiat sillä seinällä).Olohuone kaipaa mielestäni kutsuvuutta, elävyyttä ja tunnelmaa. Olisi kiva, jos saisimme keinutuolimme olohuoneeseen, mutta se ei ole välttämätöntä. Nyt tila on aika valkoinen ja "kova". Toivoisin siihen jotain puista, pehmeyttä, viherkasvia tai mattoa, mutten tiedä millaista? Miten kalustaisit olohuoneen? Vaihtaisitko joitain kalusteita? Miten tehdä olohuoneesta kutsuva?Olohuoneen leveys on 480cm ja pituus 380cm (tv-seinästä sohvan taakse).
20086_11628.jpg
Yyterin Villat golfarille, motoristille ja lintubongarille
Yyterin VillatLoma-asuntomessujen oheiskohteena Yyterin dyynien läheisyydessä on kolme Kastelli-talojen Yyterin Villaa, jotka ovat alku 41 huvilan lomakylälle. Nämä kolme villaa ovat pohjaltaan samanlaisia. Alakerrassa on kaksi erillistä kahden hengen makuuhuonetta heti sisääntulon molemmin puolin. Valoisan korkean oleskelutilan yhteydessä on keittiö. Puustellin tammen väristen keittiökaappien pelkistetyn moderni linja pitkine vetimineen luo rauhallisen taustan. Pesuhuoneen ja saunan lisäksi on erillinen wc. Saunaan pääsee tyylikkään harmaan lasioven kautta. Vaaleat pyöristetyt lauteet voi koota pystyyn siivousta varten. Wc:n lavuaari on hauska kulmaratkaisu. Nukkumaparvelle johtavat kunnon portaat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton