• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentajan vakuutukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.09.2014
20148_40463.jpg

Työkalut kuuluvat vakuutuksen piiriin.

Oman kodin rakentaminen tai kunnostaminen on perheelle aina suuri sijoitus. Niinpä siihen liittyviin riskeihin kannattaa varautua hyvissä ajoin. Taloudellisin menetyksiin voi varautua vakuutuksilla, jotka voidaan hoitaa kuntoon jo ennen rakentamisen aloittamista. Rahoittaja vaatii ainakin palovakuutuksen, mutta vaikka rahoitus olisi omasta takaa, osa vakuutuksista on lakisääteisiä, kuten palkatun työvoiman vakuuttaminen.

Sopivimman vakuutuksen omaan rakennusprojektiinsa saa pyytämällä tarjousta eri vakuutusyhtiöiltä. Vertailu kannattaa, sillä vakuutusyhtiöiden vakuutusten hinnoissa ja sisällöissä on eroja.

Rakennuksen ja rakennustarvikkeiden vakuuttaminen

On tärkeää, että rakennustyön alusta alkaen rakennuspaikalla olevat tarvikkeet ja tehty työ ovat vakuutettuna. Rakennettavalle omakotitalolle tai vapaa-ajan asunnolle voidaan ottaa jo rakennusvaiheen alussa kotivakuutus. Yleensä kotivakuutuksen voi valita joko pelkkänä palovakuutuksena, perusturvan antavana peruskotivakuutuksena tai laajana kotivakuutuksena. Laaja kotivakuutus korvaa myös äkillisiä ja ennalta-arvaamattomia vahinkoja, kuten esimerkiksi erilaisia vesi- ja laitevahinkoja sekä rikkoutumisia. Mikäli vakuutuksen ottaa heti täysarvoperusteisena (jolloin maksuperusteena on rakennuksen pinta-ala) ei tarvitse huolehtia vakuutusmäärän oikeellisuudesta eikä ole pelkoa alivakuuttamisesta.

Rakennustarvikkeet ovat rakennuksen vakuutuksen piirissä, kun ne ovat rakennuspaikalla. Kun kodin irtaimisto on vakuutettu, myös tilapäisesti kotoa työmaalle siirretyt työkalut kuuluvat vakuutuksen piiriin. Samoin vuokratut ja lainatut työkalut, esimerkiksi betonimylly, sisältyvät koti-irtaimiston vakuutukseen. Sen sijaan erityistä ammattitaitoa tai koneen käyttöön liittyvää erityisopetusta tai ohjausta vaativat laitteet tulee vakuuttaa erikseen.

Lakisääteinen tapaturmavakuutus

Pienrakennuttaja on velvollinen ottamaan rakennustyöhön palkatuille työntekijöille lakisääteisen tapaturmavakuutuksen ennen töiden alkamista. Vakuutuksesta korvataan työntekijälle työssä ja työmatkoilla sattuvat tapaturmat sekä työstä aiheutuneet ammattitaudit. Työnantajan on otettava lakisääteinen tapaturmavakuutus, kun hänen teettämiensä työpäivien lukumäärä kalenterivuoden aikana on vähintään 12 päivää. Jos työn alkaessa on jo tiedossa, että 12 päivän raja ylittyy, vakuutus tehdään heti.

Talkootyövoiman vakuuttaminen

Lakisääteinen tapaturmavakuutus ei koske palkatonta talkootyövoimaa, joka tekee työn ilman taloudellista vastinetta. Talkooporukalle voidaan tehdä tapaturmavakuutus, joka on voimassa talkootyön aikana ja korvaa tapaturmista aiheutuvia vamman hoitokuluja. Vakavammissa tapauksissa voi tulla kyseeseen pysyvän työkyvyttömyyden tai kuoleman johdosta maksettavat korvaukset.

Huolehdi että vakuutuksesi ovat kunnossa tapaturmien varalta.
Huolehdi että vakuutuksesi ovat kunnossa tapaturmien varalta.

Oman perheen vakuuttaminen

Ennen rakentamisen aloittamista on syytä tarkistaa, onko oman perheen henkilövakuutusturva kunnossa. Rakentamiseen osallistuvat perheenjäsenet ovat alttiina tapaturmille, joten ainakin tapaturmavakuutus on paikallaan kattamaan niitä taloudellisia haittoja, joita yllättävä tapahtuma voi tuoda tullessaan. Lisäksi ainakin perheenhuoltajien henkivakuutusturva olisi varmistettava.

Työeläkevakuutus

Rakennuttajan velvollisuuksiin työnantajana kuuluu huolehtia urakkaan palkattujen rakennus- tai remonttimiesten työeläketurvasta. Lakisääteinen työeläkevakuutus turvaa työntekijöiden toimeentulon vanhuuden, työkyvyttömyyden ja työttömyyden varalta. Työeläkkeet rahoitetaan työnantajien ja työntekijöiden yhdessä maksamilla vakuutusmaksuilla. Työnantaja maksaa koko työeläkemaksun ja pidättää työntekijöiden maksuosuuden heidän palkastaan.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20164_46081.jpg
Pidä alapohjarakenteet kuivana ja kunnossa
Kosteus ja erityisesti rakenteisiin päässyt kosteus, on useimmille rakennuksille tai rakennuksen osille kohtalokas. Alapohjan lämmöneristyksen tarkoituksena on eristää lämpöä ja estää kosteuden pääsy sisäpuolen rakenteisiin.
201412_41988.jpg
Työtä, jonka lopputulos näkyy ja huomataan
TTS – Työtehoseuraon valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS kouluttaa vuosittain noin 10 000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi ja osaajiksi ja tutkii vuosittain lähes 100 projektin avulla työmenetelmien tehokkuutta, energia- ja ekotehokkuutta, tuottavuutta ja erilaisten menetelmien ja laitteiden toiminnallisuutta. Rakennus- ja kiinteistöala tarjoaa monenlaista työtä ammattilaisille.
20076_5481.jpg
Tee Se Itse -laituri
Tee se itse -laiturin rakentaminen on nopeaa ja helppoa, kunhan vain vasara pysyy kädessä. Ammattimieheltä tai parilta rakentamiseen tottuneelta tee se itse -mieheltä laiturin teko vie aikaa parin päivän verran. Alla olevilla ohjeilla valmistuu kelpo ponttoonilaituri, jolla on mukava viettää kesäpäiviä.Meren- ja järvenrantatonteilla on olennaista, että käytössä on kunnon laituri. Laiturityypin valintaan vaikuttaa rannan jyrkkyys ja veden syvyys sekä tietysti myös käyttötarkoitus. Ponttoonilaituri on siitä kätevä, että se soveltuu useimpiin rantoihin ja käyttötarkoituksiin.
20078_6075.jpg
Ruukki mukana messuilla
Kotimaiset korkealuokkaiset Ruukin teräskatot ovat suojanneet suomalaisia koteja jo yli 40 vuoden ajan. Ne istuvat hienosti suomalaiseen maisemaan ja pientaloarkkitehtuuriin. Ruukki on tänäkin vuonna mukana Asuntomessuilla. Tervetuloa tutustumaan kattopaketteihimme yhteensä 13 eri kohteessa!Ruukin katto on nähtävillä messukohteissa numero 13, 21, 25, 26, 29, 30, 40, 41, 42, 46, 47, 52 ja 54.Lisätietoa Ruukin teräskatoista...
20155_43381.jpg
Perustus on vaurioitunut – mitä tehdä?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
20118_27586.jpg
Uusi seurantakohde alkaa!
Uudessa seurantakohteessa tutustutaan Kastellin Moderni 113 talopakettimallin rakentamiseen. Talo on tilattu Kastellin muuttovalmis mallistosta ja rakennuspaikkana on Nurmijärven Klaukkalassa sijaitseva tontti. Seurannassa käydään rakennushankkeen toteutusta vaihe vaiheelta läpi aina rakennuspaikan raivaus- ja maatöistä valmiiseen rakennukseen asti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton