Jätteen lajittelu keittiössä vaivattomaksi

Jätteen lajittelu on yksi keittiöön sijoittuvista toiminnoista, jota ei varsinkaan nykypäivänä voi jättää huomiotta. Lajiteltavalle jätteelle ja tavaralle on varattava oikean kokoiset lajittelu- ja säilytysastiat, joille pitää löytää myös käytännöllinen sijoituspaikka. Lajiteltavaa on runsaasti, sillä useimmat kotitaloudet lajittelevat nykyisin energia-, kaatopaikka-, bio-, lasi-. metalli-, paristo-, pahvi- ja paperijätettä tai vähintään muutamia näistä. Tämä asettaa uusia vaatimuksia myös jätteen lajittelu- ja säilytysjärjestelmille.

Mistä tilaa jätteen lajittelulle?

Aivan kaikkea jätteen lajittelua ei kannata sijoittaa keittiöön. Keittiö, kodinhoitohuone, eteinen ja varasto ovat kaikki hyviä lajittelupaikkoja. Keittiössä lajitellaan ruoan tähteet ja pakkausjätteet. Kodinhoitohuoneeseen kerätään viikon lehdet ja pahvijätteet. Vanhemmassa asunnossa ei välttämättä kuitenkaan ole erillistä kodinhoitohuonetta, jolloin tilaa säilyttämiseen on vähemmän. Etenkin tällöin kannattaa miettiä, tarvitseeko kaiken olla käden ulottuvilla koko ajan vai voisiko osa lajitelluista jätteistä, kuten esimerkiksi juuri pahvijätteet ja lehdet, kerätä vaikkapa varastoon. Yksi vaihtoehto on eteisessä siivouskomeron yhteydessä oleva lajittelukaappi.

Jätteen lajittelu on helppoa, kun käytössä on jätelajitteluvaunu, jossa on riittävästi sekä astioita että litratilavuutta. Kuva: Stala, EkoLine.Jätteen lajittelu on helppoa, kun käytössä on jätelajitteluvaunu, jossa on riittävästi sekä astioita että litratilavuutta. Kuva: Stala, EkoLine.

Uutta keittiötä suunnitellessa tai vanhaa uusittaessa kannattaa panostaa myös toimivaan ja riittävän laajaan jätteen lajittelu- ja säilytysjärjestelmään. Oikein valitut materiaalit ja selkeä muotoilu tekevät vaunuista helposti puhdistettavat.

Vanhaankin keittiöön voi järjestää toimivan jätteen lajittelun käyttämällä vaikkapa jätelajitteluvaunuissa käytettäviä kantikkaita astioita irtoastioina. Näihin astioihin voi kerätä kierrätykseen vietäviä pahveja sekä sanoma- ja aikakauslehtiä, perustaa vaikkapa metallinkeräyksen omaan astiaansa ja lasinkeräyksen omaansa.

Biojätteen lajittelu

Kompostointi kannattaa aina, jos siihen on mahdollisuus. Omakotitalossa ei yleensä muuta mahdollisuutta biojätteen erottelemiseen kaatopaikkajätteestä olekaan, joten kompostointi merkitsee selkeää vähennystä pihan jätesäiliön sisältöön, kaatopaikalle päätyvän jätteen määrään ja myös jätehuoltomaksuihin.

HUOM! Jätteiden lajittelua ja säilytystä ei kannata milloinkaan sijoittaa astianpesukoneen viereen: Koneen kuumetessa myös viereisessä osastossa sijaitsevat jätteet kuumenevat sen verran, että voi syntyä hajuhaittoja.
 

Jätteen lajittelu: Jätevaunun valinta ja montako astiaa

  • Jätekaapin tulisi olla muunneltava.
  • Jätteen lajittelu käy vaivattomimmin lähellä työpistettä.
  • Jätekaappi sijoitetaan joko tiskialtaan alle tai allaskaapin viereiseen kaappiin.
  • Jäteastioiden määrä ja koko kannattaa valita jätteen lajittelutarpeiden mukaan; sekajätteille 16 litran ja biojätteille 4 litran astia. Lisäksi muille kerättäville jätteille 10, 16 tai jopa 21 litran astiat.
  • Jätteen lajitteluun omat astiat metallille, lasille, mehu- ja maitotölkeille sekä ongelmajätteille.
  • Vaunussa voi olla 1-4 astiaa ja vaunuja voi olla kahdessa kerroksessa.
  • Hyödyllisiä lisävarusteita jätelajitteluvaunuun ovat biokansi ja ovimekanismi. 
Julkaistu
20.1.2015