• Etusivu
  • Talo

Jätteen lajittelu keittiössä vaivattomaksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.01.2015
20143_38477.jpg

Jätteen lajittelu on helppoa, kun käytössä on jätelajitteluvaunu, jossa on riittävästi sekä astioita että litratilavuutta. Kuva: Stala, EkoLine.

Jätteen lajittelu on yksi keittiöön sijoittuvista toiminnoista, jota ei varsinkaan nykypäivänä voi jättää huomiotta. Lajiteltavalle jätteelle ja tavaralle on varattava oikean kokoiset lajittelu- ja säilytysastiat, joille pitää löytää myös käytännöllinen sijoituspaikka. Lajiteltavaa on runsaasti, sillä useimmat kotitaloudet lajittelevat nykyisin energia-, kaatopaikka-, bio-, lasi-. metalli-, paristo-, pahvi- ja paperijätettä tai vähintään muutamia näistä. Tämä asettaa uusia vaatimuksia myös jätteen lajittelu- ja säilytysjärjestelmille.

Mistä tilaa jätteen lajittelulle?

Aivan kaikkea jätteen lajittelua ei kannata sijoittaa keittiöön. Keittiö, kodinhoitohuone, eteinen ja varasto ovat kaikki hyviä lajittelupaikkoja. Keittiössä lajitellaan ruoan tähteet ja pakkausjätteet. Kodinhoitohuoneeseen kerätään viikon lehdet ja pahvijätteet. Vanhemmassa asunnossa ei välttämättä kuitenkaan ole erillistä kodinhoitohuonetta, jolloin tilaa säilyttämiseen on vähemmän. Etenkin tällöin kannattaa miettiä, tarvitseeko kaiken olla käden ulottuvilla koko ajan vai voisiko osa lajitelluista jätteistä, kuten esimerkiksi juuri pahvijätteet ja lehdet, kerätä vaikkapa varastoon. Yksi vaihtoehto on eteisessä siivouskomeron yhteydessä oleva lajittelukaappi.

Uutta keittiötä suunnitellessa tai vanhaa uusittaessa kannattaa panostaa myös toimivaan ja riittävän laajaan jätteen lajittelu- ja säilytysjärjestelmään. Oikein valitut materiaalit ja selkeä muotoilu tekevät vaunuista helposti puhdistettavat.

Vanhaankin keittiöön voi järjestää toimivan jätteen lajittelun käyttämällä vaikkapa jätelajitteluvaunuissa käytettäviä kantikkaita astioita irtoastioina. Näihin astioihin voi kerätä kierrätykseen vietäviä pahveja sekä sanoma- ja aikakauslehtiä, perustaa vaikkapa metallinkeräyksen omaan astiaansa ja lasinkeräyksen omaansa.

Biojätteen lajittelu

Kompostointi kannattaa aina, jos siihen on mahdollisuus. Omakotitalossa ei yleensä muuta mahdollisuutta biojätteen erottelemiseen kaatopaikkajätteestä olekaan, joten kompostointi merkitsee selkeää vähennystä pihan jätesäiliön sisältöön, kaatopaikalle päätyvän jätteen määrään ja myös jätehuoltomaksuihin.

HUOM! Jätteiden lajittelua ja säilytystä ei kannata milloinkaan sijoittaa astianpesukoneen viereen: Koneen kuumetessa myös viereisessä osastossa sijaitsevat jätteet kuumenevat sen verran, että voi syntyä hajuhaittoja.

Info

Info

Jätteen lajittelu: Jätevaunun valinta ja montako astiaa

  • Jätekaapin tulisi olla muunneltava.
  • Jätteen lajittelu käy vaivattomimmin lähellä työpistettä.
  • Jätekaappi sijoitetaan joko tiskialtaan alle tai allaskaapin viereiseen kaappiin.
  • Jäteastioiden määrä ja koko kannattaa valita jätteen lajittelutarpeiden mukaan; sekajätteille 16 litran ja biojätteille 4 litran astia. Lisäksi muille kerättäville jätteille 10, 16 tai jopa 21 litran astiat.
  • Jätteen lajitteluun omat astiat metallille, lasille, mehu- ja maitotölkeille sekä ongelmajätteille.
  • Vaunussa voi olla 1-4 astiaa ja vaunuja voi olla kahdessa kerroksessa.
  • Hyödyllisiä lisävarusteita jätelajitteluvaunuun ovat biokansi ja ovimekanismi.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20206_65361.jpg
Tutustu esimerkkikohteisiin ja valitse jätevesijärjestelmäsi oikein
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.
20211_68211.jpg
Rakentaja uudistuu - vastaa kyselyyn ja voita leffalippupaketti!
Rakentaja.fi-sivustoa rakennetaan parhaillaan uuteen uskoon. Uudistuksessa tärkeintä on käytettävyys, houkuttelevuus ja asiantuntevan sisällön helppo löydettävyys. Luultavasti sinä tiedät parhaiten, mikä nykyisin rakentajassa on pielessä ja mitä ei ainakaan saisi muuttaa.Kerro kyselyssä toiveesi! Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme elokuvalippupaketteja.
200611_1810.jpg
Varaava Tulikivi-uuni...
Tulikivellä on markkinoiden näyttävin ja monipuolisin mallisto vuolukiviuuneja, jotka varaavat lämpöä ja luovuttavat sitä pitkään ja tasaisesti. Tulikiven uuniperheeseen kuuluu sekä modernin linjan edustajia että paljon perinteisiä, ajattomia klassikkomalleja. Oletpa ahkera lämmittäjä tai herkeämätön tuleen tuijottaja, vaihtoehtoja piisaa. Olipa asumismuotosi tai sisustusmakusi mikä tahansa, sama juttu: valikoimastamme löydät helposti oman suosikkisi. Uutuustuotteiden valmiiksi suunnitelluilla penkki- ja hyllyratkaisuilla saat lisää toiminnallisuutta tulisijoihin. Mallistoa täydentävät mittatilaustyönä tehtävät tulisijat.
Tulikiven valkoinen Rosamo V4 -takka leivinuunilla sijoitettuna keittiön ja olohuoneen välille.
Tutkittua: Varaava takka on energiatehokas ja ekologinen
Erityisesti kylmien talvikuukausien aikana sen huomaa, että lämmitys on keskeinen osa asumismukavuutta. Mutta ei ole kuitenkaan aivan sama, miten kotiaan lämmittää, sillä lämmitysratkaisujen valintaan vaikuttaa moni seikka: millainen on lämmitysratkaisun energiatehokkuus, sen ekologisuus ja kuinka mukava sitä on käyttää. Viimeaikaiset tutkimukset antavat ymmärtää, että varaavat tulisijat vastaisivat edellä mainittuihin valintavaatimuksiin.
202210_79734.jpg
Queen´s Stone kenno­harkkotalo rakentuu Loviisaan
Vuoden 2023 Asuntomessut järjestetään Loviisan merellisissä maisemissa. Tänne asuntomessualueelle rakentui Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo. Kennoharkoista rakentuva koti sai nimensä rantaviivassa sijaitsevalta siirtolohkareelta. Samainen lohkare myös inspiroi talon suunnitellutta arkkitehtia.Näin kaikki eteni suunnitelmasta valmiiksi kodiksi.
20135_34992.jpg
Passiivitalo on taloudellisesti kannattava ratkaisu
Passiivitalo on kannattava ratkaisu taloudellisesti: rakennusvaiheessa tehty investointi maksaa itsensä takaisin energiansäästön kautta, ja myös itse talo elää pitkään.Halvinta energiaa on se, jota ei käytetä ollenkaan. Sitä ei tarvitse tuottaa, kuljettaa eikä maksaa. Sillä ei luonnollisestikaan ole myös haittavaikutuksia, ei ihmisiin eikä luontoon. Tämä onkin energiatehokkaan talon perusperiaate. Koska lämpö pysyy talossa, aktiivinen lämmönlisäyksen tarve perinteisen lämmityksen keinoin on hyvin vähäistä. Se taas säästää energiaa ja kustannuksia. Koska Multi-Comfort -talon tekniikka on yksinkertaista, se vaatii hyvin vähän ylläpitoa.ISOVER Multi-Comfort -passiivitalo on energiatehokkaan rakentamisen kokonaisuus, joka tarjoaa käytännön keinot sekä esimerkkejä passiivitalon rakentamiseen.Lisää tietoa passiivitaloista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton