• Etusivu
  • Talo

Mikä on vanhojen kupariputkien käyttöikä?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.01.2014
20115_25991.jpg

Kysymys:

Hei, Omakotitaloni on valmistunut 1981. Talossa on kaukolämpö, ei lämpöpattereita vaan ilmalämmityssysteemi. Talossa on kupariset käyttövesiputket.
Mikä on kupariputkien käyttöikä? Olisiko jo nyt syytä uusia käyttövesiputket? Voiko putkien uusimistarpeen arvioida jotenkin? Jos talossa sattuisi putkivuoto, vaikuttaako vakuutuksen korvausmäärään putkien ikä?
Kiitos etukäteen neuvoistanne.

Vastaus:

Kuparisten käyttövesiputkien käyttöikä on selvästi yli 50 vuotta, kun putkien mitoitus on tehty oikein ja virtausnopeudet eivät ole liian isoja.
Putkialan asiantuntija voi arvioida putkiston uusimistarpeen alkuperäisten suunnitelmien perusteella. Vakuutuksissa on mainittu rajoittavia tekijöitä putkien iän suhteen ja tämä on selvitettävä vakuutusyhtiön kanssa.

Tästä pääset tutustumaan käyttövesijärjestelmiin lisää

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maksuerätaulukoiden, vakuuksien ja vakuutusten tarkistus
Toimenpiteet:Projektipäällikkö tarkistaa urakoitsijoiden laatimat maksuerätaulukkoesitykset siten, että urakkasumma maksetaan urakoitsijalle urakan edistymisen mukaisesti. Maksueriä koskevat määräykset on esitetty urakkaohjelmassa (1. erä 5 %, viimeinen erä 10 %, viimeistä erää ei makseta ennen kuin kaikki virheet ja puutteet on poistettu).Vakuuksiksi hyväksytään pääsääntöisesti ainoastaan pankin tai vakuutuslaitoksen myöntämä omavelkainen vakuus, vakuuden tulee olla voimassa 3 kk yli rakennus- / takuuajan. Pienten urakoiden tai tavaratoimitusten osalta voidaan luopua rakennus- / tai takuuajan vakuuden vaatimisesta. Tällöin urakkahinta maksetaan urakoitsijalle työn edistymisen mukaan, viimeinen erä tässäkin tapauksessa vähintään 10 %. Takuuajan vakuudeksi voidaan hyväksyä myös esim. vakuuden pidätys viimeisestä maksuerästä (5 % urakkasummasta). Alkuperäiset vakuudet säilytetään rakennuttajan taloustoimistossa.Pääurakoitsija (jaettu urakka) ottaa työnaikaisen rakennustyövakuutuksen, jonka kohteena on rakennuskohde sekä työtä varten hankitut rakennusaineet, rakennustarvikkeet ja rakennusosat sekä työmaatoimisto ja sen irtaimisto. Vakuutus vastaa joka hetki vähintään tehdyn työn ja työmaalla olevien rakennusaineiden ja -tarvikkeiden arvoa. Vakuutuksen omavastuu on 2.000,- euroa vahinkoa kohden. Omavastuuosuus jätetään kunkin urakoitsijan vastuulle. Vakuutuksen ottaminen ja sen sisältö on määritelty urakkaohjelmassa.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Maksuerätaulukot, vakuudet, vakuutuksetHyväksyntä:Tilaaja
Ulkolyhdyn-teko-HobbyConcrete-askartelubetonilla-weber
Tee itse ulkolyhty askartelubetonilla
Kankaan ja betonin liitosta syntyy mielenkiintoisia valutuotteita. Yksi hyvä esimerkki on puuvillaisesta pitsiliinasta ja weber HobbyConcrete Askartelubetonista tehty ulkolyhty.
20206_65520.jpg
Kastellin messukohteessa on kiinnitetty huomiota myös sisäilmaan
Tuusulan asuntomessuilla on näytteillä uusia koteja yhteensä 41 kappaletta. Messualueella on puurunkoisia taloja, hirsitaloja ja kivitaloja, sekä yksi- että kaksikerroksisia ratkaisuja. Yksi näistä on Kastellin Kuori 125 kohdenumero 15, jossa on kiinnitetty huomiota myös sisäilmaan.
20163_45575.jpg
Pintatöiden virheiden korjailua
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20203_63639.jpg
Katupöly ja kuiva sisäilma vaikuttaa terveyteemme
Asiantuntijoiden mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Hengitystiet voivat tuntua kuivilta ja silmät saattavat vuotaa herkästi. Kuiva sisäilma heikentää myös liman poistumista hengitysteistä, mikä puolestaan lisää limakalvojen tulehdusriskiä. Paikallaan pysyvä lima on hyvä kasvualusta bakteereille ja viruksille, jotka pääsevät näin rauhassa lisääntymään ja aiheuttamaan tauteja. Lisäksi allergiaoireet saattavat korostua, sillä kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa. Erityisesti kuivasta ilmasta kärsivät astmaatikot ja he, joilla on muutenkin kuiva iho.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton