Maa on vajonnut perustusten alla -mitä voi tehdä?

Kysymys:

Kyseessä 10 vuotta sitten rakennettu talo, jonka perustukset on tehty betonipaaluilla, pituus 5-11metriä. Maa on silttiä ja kallio tulee vastaan 5-11 metrissä. Pohjaratkaisu on siis: paalut, paaluhatut, betonipalkit, ontelolaatat, jonka päällä puurunkoinen talo.

Koska talon vieressä menee tie, haluttiin pihataso korkeammalle kuin alkuperäinen maanpinta. Tästä johtuen piti tontille tuoda lisämaata siltin päälle. Sitä tuotiin seuraavanlaisesti: savea piha-alueelle, hiekkaa ja soraa talon alle. Ainakin reunoille laitettiin suodatinkangasta, ilmeisesti talon alle ei niiinkään.
Nyt on tullut ilmi että tuo maa on vajonnut perustusten alla 10 vuoden aikana ehkä noin 30-50 senttiä niin että jotkut paaluhatut ovat tulleet näkyviin. Millaisella materiaalilla ja miten kannattaisi korvata tuo vajonnut aine?

Vastaus:

Tämä on hyvä esimerkki siitä, että paalutus on ollut paikallaan. Jos paalutusta ei olisi tehty, koko talo olisi painunut tuon määrän, ja olisi nyt todennäköisesti vinossa.
Lisäkuormitus ja maan kuivuminen on aiheuttanut painumat. Paalujen ja rakennuksen lujuuden kannalta rakennuksen alle ei tarvitse laittaa mitään. Jos sinne haluat hiekkaa asentaa, se onnistuu parhaiten puhaltamalla.

Kannattaa tarkastaa, että viemärit ovat pysyneet paikallaan. Joskus olen nähnyt, että viemäriputki on painuman johdosta luiskahtanut pois paikaltaan, ja talon alle on mennyt pitkiä aikoja jätevettä. Viemäreihin on voinut myös aiheutua painumia. Voi olla hyvä kuvata viemärit. Talon ympärille voit tuoda lisää maata.

Lue lisää maa- ja pohjarakentamisesta sekä perustuksista

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta
 
Julkaistu
13.1.2014