• Etusivu
  • Rakentaminen

Maa on vajonnut perustusten alla -mitä voi tehdä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.01.2014
20115_25991.jpg

Kysymys:

Kyseessä 10 vuotta sitten rakennettu talo, jonka perustukset on tehty betonipaaluilla, pituus 5-11metriä. Maa on silttiä ja kallio tulee vastaan 5-11 metrissä. Pohjaratkaisu on siis: paalut, paaluhatut, betonipalkit, ontelolaatat, jonka päällä puurunkoinen talo.

Koska talon vieressä menee tie, haluttiin pihataso korkeammalle kuin alkuperäinen maanpinta. Tästä johtuen piti tontille tuoda lisämaata siltin päälle. Sitä tuotiin seuraavanlaisesti: savea piha-alueelle, hiekkaa ja soraa talon alle. Ainakin reunoille laitettiin suodatinkangasta, ilmeisesti talon alle ei niiinkään.

Nyt on tullut ilmi että tuo maa on vajonnut perustusten alla 10 vuoden aikana ehkä noin 30-50 senttiä niin että jotkut paaluhatut ovat tulleet näkyviin. Millaisella materiaalilla ja miten kannattaisi korvata tuo vajonnut aine?

Vastaus:

Tämä on hyvä esimerkki siitä, että paalutus on ollut paikallaan. Jos paalutusta ei olisi tehty, koko talo olisi painunut tuon määrän, ja olisi nyt todennäköisesti vinossa.
Lisäkuormitus ja maan kuivuminen on aiheuttanut painumat. Paalujen ja rakennuksen lujuuden kannalta rakennuksen alle ei tarvitse laittaa mitään. Jos sinne haluat hiekkaa asentaa, se onnistuu parhaiten puhaltamalla.

Kannattaa tarkastaa, että viemärit ovat pysyneet paikallaan. Joskus olen nähnyt, että viemäriputki on painuman johdosta luiskahtanut pois paikaltaan, ja talon alle on mennyt pitkiä aikoja jätevettä. Viemäreihin on voinut myös aiheutua painumia. Voi olla hyvä kuvata viemärit. Talon ympärille voit tuoda lisää maata.

Lue lisää maa- ja pohjarakentamisesta sekä perustuksista

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20131_33298.jpg
Näin pääset parhaiten messuille
Junayhteys:M-junalla pääsee messuille 10 min (su n. 20 min) välein. Myyrmäen asemalta urheilupuistoon on matkaa n. 900 m.Bussiyhteys:Helsingin keskustasta, Elielinaukiolta lähtee seutulinja nro 452 keskimäärin 20-30 min välein. Lähimmältä pysäkilta on kävelymatkaa vain 200 m. Munkkiniemestä pääsee bussilla 39. Tikkurilasta pääsee busseilla 53 ja 57. Helsinki-Vantaan lentoasemalta pääsee bussilla 51. Espoon asemalta Myyrmäkeen kulkee bussi 530. Tapiolasta ja Leppävaarasta, bussilla 510. Reunasta, bussilla 45.
20151_42023.jpg
Tuulettuuko talosi alapohja oikein?
Ross-tuuletuspaalu alapohjan tuuletukseen ja tuloilmaputkeksiRoss-tuuletuspaalu on tyylikäs tuote talon ryömintätilan tuuletukseen sekä talon alapohjan kosteusvaurioiden ja radonhaittojen ehkäisyyn. Ross-tuuletuspaalun kautta voidaan myös ottaa tuloilma esimerkiksi kellarisaunaan, takkaan tai ilmanvaihtokoneeseen. Ross-tuuletuspaalu toimii tuloilmakanavana myös, kun tehdään koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä tai koneellinen radonpoistojärjestelmä ryömintätilaan.Ross-tuuletuspaalua voidaan käyttää hyväksi kaikkien talotyyppien tuuletuksessa. Tuuletuspaalu on suunniteltu niin, että ilma pääsee lähes esteettömästi virtaamaan putken läpi, eikä haitallista ilmalukkoa pääse syntymään. Rakenne estää myös lumen, roskien ja pieneläinten pääsyn alapohjan ryömintätilaan.
20216_71444.jpg
Oivalluksia pihaan asuntomessuilta
Vuoden 2021 Asuntomessut järjestetään Lohjan kauniissa maisemissa. Hiidensalmella oleva messualue sijaitsee Lohjanjärven rannalla aivan Lohjan keskustan tuntumassa. Messualueella olevasta 16 omakotikohteesta jokaisessa on oma järvinäkymä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
E.ON kiittää Rakentaja.fi jäsenistöä!
Marraskuun lopussa päättyneen joukkokilpailutuksemme voittanut E.ON Suomi Oy keräsi kilpailutuksella ennätyksellisen määrän uusia asiakkaita ja haluaa nyt joulun kunniaksi tarjota loppuvuodeksi edullisen sähkösopimuksen myös niille jäsenillemme jotka eivät vielä tuohon viimekertaiseen kilpailutukseen ehtineet.Kuten alla voitte huomata on saatu tarjous on erittäin hyvä ja saakin jälleen varauksettoman suosituksemme. Kaikki esitetyt hinnat pitävät myös sisällään vuoden 2013 alusta voimaan tulevan 24 % arvonlisäveron, eli nuo hinnat eivät sen vuoksi enää nouse.E.ON´in loppuvuoden kestävät tarjoushinnat eri kulutustyypeille ovat seuraavat:Yleissähkö:Perusmaksu 2,98 euroa/kk + energian hinta 5,90 snt/kkAika- eli yösähköPerusmaksu 3,98 euroa/kk + päiväenergia 6,63 snt/kWh + yöenergia 5,03 snt/kWhKausisähkö:Perusmaksu 3,98 euroa/kk + talvipäiväenergian hinta 6,74 snt/kWh + muu aika energian hinta 5,53 snt/kWhSaavutettavan säästön voi laskea alla olevien laskurilinkkien kautta.Sopimuksia voivat tehdä niin yksityiset kuluttajat, yritykset kuin taloyhtiötkin. Pääliittymän koko voi olla enintään 3 x 63 A, tuota liittymäkokoa suuremmat kohteet neuvotellaan aina erikseen. Halukkaille on tarjolla myös vihreä vaihtoehto 0,15 snt/kWh lisähinnalla.
20195_57743.jpg
Nykyaikainen hirsiarkkitehtuuri antaa mahdollisuuksia moneen
Sinun ja perheesi elämäntapa ja yksilölliset toiveenne ratkaisevat, minkälainen on juuri teille sopiva hirsitalo. Hirsikodin suunnittelun lähtökohtana on aina laadukas arki. Siksi toimivan kodin suunnitteluun kannattaa ottaa avuksi hirsirakentamisen asiantuntija. Yhteistyö hirsirakentamiseen erikoistuneen suunnittelijan kanssa tarkoittaa, että pääset vaikuttamaan taloprojektiisi konkreettisesti heti alusta alkaen.Nykyaikainen hirsiarkkitehtuuri mahdollistaa melkein mitä tahansa, ultramoderneista kaupunkikodeista perinteiseen hirsitaloon. Suomalaiseen maisemaan suunniteltu hirsikoti on esteettinen, terveellinen ja turvallinen valinta, jossa arki toimii varmasti. Sillä ei ole merkitystä, sijaitseeko tonttisi kaupungissa, taajamassa tai vaikka haja-asutusalueella, hirsikoti nousee sinne missä haluat asua.
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton