Kun seinälevyjen asentaminen on ajankohtaista, kannattaa koko asennusprosessi aloittaa levytyssuunnitelmalla. Siinä mitataan huoneiden seinät ja tarkistetaan nurkkien sekä kulmien suoruus. Tavoitteena tällä työvaiheella on saada viimeinenkin levy sopimaan seinään ilman ylimääräisiä levyjen leikkaamisia.
Viimeistään ennen levytystä tulee suunnitella putkivetojen sekä kiinnityksiä varten tarvittavien tukirakenteiden paikat.
Levyt kannattaa leikata ennen pinosta siirtämistä oikeaan pituuteensa esimerkiksi mattopuukon ja viivaimen tai mahdollisuuksien mukaan erilaisten leikkureiden avulla.
Suurten kipsilevyjen käsittely on sujuvaa kaverin kanssa, jolloin levyt liikkuvat pinosta kevyesti asennuspaikalle. Kahdestaan suuria ja painavia levyjä on parempi hallita, joten ne eivät vääntyile ja katkea niin helposti. Levyt tulee pyrkiä kantamaan mahdollisimman suorana ja mielellään pystyasennossa, jolloin ne kestävät kuljetuksen rasitukset paremmin. Kun levy nostetaan seinää vasten, kannattaa toimia varoen, sillä levyjen reunat vaurioituvat herkästi.
Tutustu Gyprocin työkaluihin.
Seinällä levyreunat asetetaan keskenään pitkältä sivultaan vastakkain, puskuun, ja tuetaan runkoa vasten esimerkiksi levynostimen avulla. Levyt kiinnitetään runkoon ruuvien avulla. Se, minkälaisia ruuveja käytetään, määräytyy käytettävän levytyypin mukaan – keskimäärin ruuvien menekiksi voisi laskea noin 50 kappaletta levyä kohden. Ruuvikantojen tulisi upota kipsilevyn kartonkipintaa syvemmälle. Levyt kannattaa asentaa täysimittaisina myös aukkojen kohdalle, ja leikata aukot vasta kun asennus on tehty.
Seinän levytyksessä tulee pyrkiä välttämään levysaumojen muodostumista saman runkotolpan kohdalle seinän molemmilla puolin. Tähän auttaa esimerkiksi se, että toisella puolella aloitetaan seinän levytys puolikkaalla levyllä – näin levytys etenee toisella puolella runkoa suuremmalla etenemällä. Kahden seinän kohdatessa kulman muodossa, tulisi nurkan molemmille puolille olla asetettuna nurkkatolppa. Seinien kohdatessa T-mallisesti tulee kohti tuleva seinä tukea joko tolppaan tai vaihtoehtoisesti levyyn ruuvien ja ankkuriruuvien avulla.
Kun kaikki levyt on asennettu ja tarvittavat aukot tehty, seuraa työvaiheissa levyjen saumaus sekä tasoitus.
Kipsilevyjen saumausta varten tulee huolehtia siitä, että lämpötila pysyy työmaalla kahden viikon ajan päälle +10 ˚C.
Kipsilevyruuvien kantojen tulee olla ruuvattuna kartonkipintaa syvemmälle, jolloin tasoitetta saadaan levitettyä ruuvien kohdalle ja piilotettua näin ruuvien kannat. Tarkoitus on saada ruuvien kohdat samalle tasolle levypinnan kanssa tasoitteella. Tasoitustyössä hyvinä työkaluina toimivat yksi tai kaksi lastaa, itselle parhaimman työskentelytavan löytää tekemällä.
Samalla, kun ruuvien kannat paklataan eli tasoitetaan piiloon, on hyvä myös käydä levypinnat muutenkin läpi ja tasoittaa levyyn syntyneet ylimääräiset kolhut sekä reiät. Levypinnassa olevat painumat, lohkeamat sekä mahdolliset hammastukset saa korjattua osittaisen ylitasoituksen avulla – kerralla ei kuitenkaan saa levittää liian paksua kerrosta, ellei tasoite sitä salli. Useammalla ohuella kerroksella pääsee oikeaan pintatasoon, kunhan kerrosten annetaan kuivua levitysten välillä.
Tasoitteen kuivumisaika vaihtelee 8:sta 10 tuntiin, joten tasoitteen kannattaa antaa kuivua rauhassa ennen hiomista. Jos edellinen tasoitekerros halkeilee, on sauma mahdollista tasoittaa pinnastaan uudelleen sauman ollessa kuiva.
Varsinainen tasoitteen levitys tapahtuu samalla tavalla kuin aiemmassa reunaohennetun levyn ohjeessa. Saumanauhan alta pursuava ylimääräinen tasoite levitetään saumanauhan päälle ja tarpeen vaatiessa tasoitetta myös lisätään. Tässäkin lopullisena tavoitteena on saada tasainen pinta.
Kun saumanauha on saatu kiinnitettyä, levitetään leveämpää lastaa käyttäen saumanauhan kummallekin puolelle 200 mm leveä tasoitekerros – tasoitekerroksen tarkoituksena on saada häivytettyä suoran levyn saumakohtaan helposti syntyvä kohouma. Aivan tasoituksen reunat kannattaa vetää levypinnan tasoon. Tämä helpottaa tulevaa hiontatyötä.
Nurkat sekä katon ja seinän väliset liittymät
Tuotemarkkinoilla on olemassa erityisesti nurkkiin tarkoitettua kartonkista saumanauhaa. Tämän saumanauhan etuutena on, että se voidaan taittaa 90 ˚ kulmaan ja siten sovittaa niin sisä- kuin ulkokulmiinkin. Metallista listaa kannattaa miettiä erityisen suurelle kulutukselle altistuviin kohtiin.
Kun asennetaan saumanauhaa kulmiin, levitetään tasoitetta kulman molemmille puolille. Saumanauha taitetaan nauhassa olevan taiteaihion mukaan kulman muotoon; nauhassa olevat metallivahvikkeet on tarkoitettu laitettavaksi seinäpintaa vasten. Kuten aikaisemmissakin saumauksissa, myös nyt saumanauha kiinnitetään tasoitteeseen käyttäen lastaa apuna. Alta pursuavat tasoitteet levitetään nauhan päälle mahdollisimman tasaisesti. Nurkkaan levitetään vielä toinen tasoitekerros, jonka jälkeen tasoituksen annetaan kuivua rauhassa. Pinta hiotaan tasaiseksi kun se on kuiva, tarvittaessa voidaan vielä tasoittaa lisää.