• Etusivu
  • Talo

Paljonko uusitut ovet ja ikkunat maksavat?

Rahoita remonttisi sinulle sopivalla kuukausierällä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2023
20136_35599.jpg

Lahonneet ikkunat on vaihdettava heti.

Remonttilainalla vanhat ikkunat ja ovet kuosiin

Taloon valittavien uusien ikkunoiden tulisi aina noudattaa talon alkuperäistä ilmettä. Ikävintä onkin nähdä esimerkiksi vanha rintamamiestalo, johon on uusittu ikkunat "kerrostaloikkunoilla" eli yksi iso ikkuna ja sen vieressä metalliritiläinen tuuletusluukku.

Ikkunoiden vaihdon yhteydessä tulisi myös miettiä talon ilmanvaihtoa. Kun taloa tiivistetään, ei aiemmin toiminut "luonnollinen" vuotoilman aikaansaama ilmanvaihto enää toimi. Ts. valitaanko raitisilmaventtiilein varustellut ikkunat vai hoidetaanko raitisilman saanti venttiilein.

Julkisivuremontin yhteydessä vaihdettavat ikkunat ja ulko-ovet maksavat noin 6.000 euroa.

Julkisivu kuntoon remonttilainalla

Omakotitalon omistaminen on ikuista remontointia. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että katto uusittaisiin vuosittain tai lämmitysmuodon vaihtamista pitäisi harkita vähintään viiden vuoden välein. Pikemminkin kyse on siitä, että kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä kotisi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa.

Remonttilainaa on tarjolla mm. julkisivun remontointiin.
Remonttilainaa on tarjolla mm. julkisivun remontointiin.

Remontissa huomioitavaa

Kustannukset vaihtelevat johtuen kohteen kunnosta, materiaalivalinnoista, oman ja teetetyn työn suhteesta. Oman työn osuus kannattaa laske realistisesti. Liian suureksi sitä ei kannata laskea.

Julkisivuremonttia ei kannata lykätä

Julkisivu suojaa tärkeitä seinän rakenteita. Puujulkisivun korjaus on ajankohtainen, jos maalipinta on huono tai laudat alkaneet pilaantua. Väärän pintamaalin valinta ja lisäeristekerroksen asennus tuuletetun verhouksen päälle ovat selkeitä korjauksen virheitä.

Niinpä on oltava tarkkana julkisivua maalattessa uudelleen. Aina on käytettävä samaa maalityyppiä kuin aiemmin. Mikäli aiempi maalityyppi ei ole tiedossa, voi pyytää apua maalikaupasta sen selvittämiseksi.

Varsinkin rimalaudoitettua taloa on virheellisesti lisälämmöneristetty siten, että talosta on poistettu vain päällimmäiset rimat ja alla olevan laudoituksen päälle on laitettu lisäeriste. Sen päällä on tuuletusrako ja uusi verhous. Näin lisäeristekerroksen alle on jäänyt tuuletusrako, joka eliminoi lisäeristekerroksen vaikutuksen.

Julkisivujen vanhat lautaverhoukset ovat varsinkin aurinkoiselta puolelta usein täydellisen uusimisen tarpeessa. Tässä yhteydessä ratkaistaan ja mahdollisesti toteutetaan myös edellä esitetty ulkoseinien lisälämmöneristys. Vanhan lautaverhouksen purku ja uuden asennus sekä maalaus (150 m²) maksaa noin 10.000 euroa.

Talo pysyy toimivana ja hyväkuntoisena säännöllisellä huollolla.
Talo pysyy toimivana ja hyväkuntoisena säännöllisellä huollolla.

Lisälämmöneristystä kannattaa harkita julkisivun vaihdon yhteydessä

Lämmöneristysvaatimukset ovat kiristyneet aikojen myötä melkoisesti. Lisälämmöneristys onkin yksi omakotitalojen toteutetuimmista korjaustöistä. Tähän on luonnollisesti syynä energiahintojen kallistumisen myötä tapahtunut talon lämmityskustannusten nousu.

Korjatessa on muistettava käsitellä eristeitä huolellisesti niin varastoitaessa kuin paikalleen laitettaessakin. Itse eristystyötä ei saa milloinkaan tehdä urakkamaisesti, vaan huolellisesti ja tiiviisti paikoilleen laittaen valmistajan ohjeen mukaan. Ulkoseiniä lisäeristettäessä on huomioitava seinärakenteen on aiempi höyrynsulku. Toista höyrynsulkua ei saa asentaa. Höyrynsulku asennetaan uudessa rakenteessa sisäpuolelta katsoen sisäverhouslevyn (esim. kipsilevy) taakse teipatuin saumoin ja tarvittavin limityksin (väh. 200 mm).

Yläpohjan yläpuolinen lisälämmöneristys puhallusvillalla on noin 45 euroa/m³. Ulkoseinien villarakenteinen lisälämmöneristys 50 mm (150 m²) ulkoverhouksen uusimisen yhteydessä maksaa noin 4.000 euroa. Mahdolliset polyuretaanilla tehtävät lisälämmöneristykset tehdään aina sisäpuolisina ja tällöin esimerkiksi kustannusarvio yläpohjan lisäeristämisestä 30 mm polyuretaanilevyillä on noin 4.000 euroa sekä ulkoseinien sisäpuolinen lisäeristäminen noin 6.000 euroa.

Lisälämmöneristys seinään
Lisälämmöneristys seinään
Lisälämmöneristys kattoon.
Lisälämmöneristys kattoon.

Kattoremontti

Vesikatto suojaa talon muita rakennusosia ja on siis ehdottomasti kakkosena korjausjärjestyksessä.

Vesikatosta puuttuu yleensä aluskate ja tuuletus. Erillistä aluskatetta suositellaan kaikille katteille yhtenäistä huopakatetta lukuun ottamatta. Aluskate on tehtävä yhtenäiseksi eikä siihen saa jäädä reikiä. Aluskate on limitettävä valmistajan ohjeen mukaan. Erityistä huomiota on kiinnitettävä läpivientien tiivistämiseen. Savuhormit ja ilmastointiputket on tiivistettävä hyvin aluskatteeseen kiinni.

Yksikerroksisissa harjakatoissa tuuletus saadaan toteutettua melko helposti, jos ei tehdä lappeen suuntaisia sisäkattoja. Näissäkin tapauksissa räystäsrakenteisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tuuletuksen pitää päästä toimimaan esteettä räystäältä. Joissakin tapauksissa ongelman tuottaa eristevillan ja katon välinen tuuletusraon korkeus. Nyrkkisääntönä on, että vinojen sisäkattojen osalta eristeen ja katteen välissä tulee ilmaraon suuruuden olla vähintään 1 cm/m. Eli esimerkiksi 5 metrin lappeen osalla minimivaatimus on 5 cm ilmarako ja villarakenteissa tuon raon olisi hyvä olla minimissään 10 cm.

Vesikattoa uusittaessa tulee huomioida myös mahdollisen ulkopuolisen lisälämmöneristyksen aiheuttama räystäsrakenteiden levennystarve. Vesikaton (100 m²) ja sadevesijärjestelmän vaihto uuteen sekä räystäsrakenteiden levennys on noin 8.000 euroa.

Vesikatto suojaa taloa.
Vesikatto suojaa taloa.

Perustuksen ja salaojien korjaus sekä sadevesiviemäreiden korjaus

Talo seisoo perustuksiensa päällä. Mikäli nämä ovat pettäneet on turha lähteä oikomaan tai korjaamaan muita rakenteita – talon perustuksen pitää olla kunnossa. Perustuksen osalta korjauskustannusarvioita ei oikeastaan voida edes antaa, sillä ne ovat täysin tapauskohtaiset. Rintamamiestalon salaojitus ja sadevesiviemäröinti teetettynä maksaa noin 9.000 euroa.

Sadevedet on johdatettava pois perustuksen vierestä. Sokkelin vieressä on oltava 50 cm soraa, jonka jälkeen voi istuttaa kasveja. Isommat puut, joiden juuret voivat vahingoittaa sokkelia, istutetaan vähintään parin metrin päähän sokkelista.
Sadevedet on johdatettava pois perustuksen vierestä. Sokkelin vieressä on oltava 50 cm soraa, jonka jälkeen voi istuttaa kasveja. Isommat puut, joiden juuret voivat vahingoittaa sokkelia, istutetaan vähintään parin metrin päähän sokkelista.
Talo
rahoitus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20209_66619.jpg
Öljylämmityksen vaihtoavustus suuressa suosiossa - tukea vielä reilusti jäljellä
Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat halukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä kestävämpiin ratkaisuihin.
20218_72040.jpg
Remonttipalveluiden kotitalousvähennystä ei koroteta - mitkä ovat vaikutukset?
Hallituksen budjettiesitys oli pettymys Rakennusteollisuudelle ja LVI-alalle.
20216_70962.jpg
Maksetaanko tukia turhaan? Asiaan perehtynyt tutkija väittää, että lämpöpumput myisivät muutenkin
Ilmalämpöpumppujen hankintaan tarjotaan investointitukea, mutta voisiko rahat käyttää fiksummin? Tutkijatohtorin mielestä voisi.
20206_65270.jpg
Hallitukselta päätös täydennysrakentamisen tukemisesta
Ympäristöministeriön (YM) tiedote 11.6.2020Valtioneuvosto on tänään päättänyt maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksiin kuuluvista, valtion asuntorahaston varoista myönnettävistä lähivuosien kunnallistekniikka-avustuksista. Vuosina 2020–2023 avustusta myönnetään yhteensä 60 miljoonaa euroa ja sillä tuetaan erityisesti täydennysrakentamista.
200710_7093.jpg
Kermansaven uusi astiasto
Kermasaven uusi Neilikka-astiasto on raikas, tyylikäs ja selkeä. Neilikka sopii moneen kattaukseen: nyt markkinoille tulleet Neilikan reilun kokoinen teekannu ja kaunis kaadin täydentävät kokonaisuuden. Neilikka-astiasto on suunniteltu yhteistyössä Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin Taideteollisen muotoilun opiskelijoiden kanssa. Astian pääsuunnittelijat ovat Anni Ylönen ja Riina Åttman. Nuorekkaat, käytännölliset ja ajattomat astiat vastaavat nykytrendien haasteisiin esteettisesti miellyttävillä kokonaisuuksilla.
20155_43422.jpg
Lämmitätkö puilla? Tutustu tarjoukseen!
Huolimatta siitä, että kotimaista lähienergiaa on tarjolla, tuodaan Suomessa käytetystä energiasta kuitenkin yli kaksi kolmasosaa ulkomailta. Hallitus on nostanut yhdeksi kärkihankkeekseen energiaremontin. Energiaomavaraisuus halutaan nostaa 2020-luvulla yli 55 prosenttiin, uusiutuvan energian osuus kasvattaa yli 50 prosenttiin ja tuontiöljyn käyttö puolittaa. Muutokseen pyritään erityisesti bioenergian ja muun päästöttömän, uusiutuvan tarjonnan lisäämisellä.Kotitalouksille tutuin bioenergian muoto on klapien polttaminen takassa. Vaikka puun pienpoltto on jo nyt merkittävä energiamuoto asuntojen lämmityksessä, löytyy silti vielä kasvunvaraa runsaasti. Bioenergian lisäämisellä haetaan myös työllisyyden kasvua, energiarakenteen suurempaa kotimaisuusastetta ja ilmastotavoitteiden täyttymistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton