Nollaenergiatalo Villa ISOVER toteutettiin toimivilla ratkaisuilla

– Nollaenergiapientalon rakentaminen ei ole sen vaikeampaa kuin laadukkaan energiatehokkaan pientalon rakentaminen muutenkaan. Tietotaito on hallussa niin suunnittelijoilla kuin taitavilla rakentajillakin ja kaikki tekniset ratkaisut ovat jokaisen omakotirakentajan saatavilla. Arkkitehtuurista ei myöskään mahdollisimman energiatehokkaaseen ratkaisuun pyrittäessä tarvitse tinkiä. Olemme panneet tyytyväisinä merkille, että Villa ISOVERin arkkitehtuuria onkin jo julkisessa sanassa ehditty kiitellä, sanoo myynti- ja markkinointijohtaja Kim Nylund talon rakennuttaneesta Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:stä.

Pilottikohteista on Nylundin mielestä mahdollisimman pian päästävä jokapäiväisiin toteutuksiin. – Jotta nollaenergiatalojen rakentaminen olisi mahdollisimman pian valtavirtaa, meidän on kehitettävä siihen varmat ja toimivat ratkaisut, hän painottaa.

Kohteen rakennuttaneen Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana myös VTT ja WWF.
Arkkitehtuurista ei myöskään mahdollisimman energiatehokkaaseen ratkaisuun pyrittäessä tarvitse tinkiä - Villa isover, Hyvinkään asuntomessualue.Arkkitehtuurista ei myöskään mahdollisimman energiatehokkaaseen ratkaisuun pyrittäessä tarvitse tinkiä - Villa isover, Hyvinkään asuntomessualue.

Kaikki vaikuttaa

Arkkitehtuurikilpailun voittaneiden arkkitehtien Tiina Antinojan ja Olli Metson suunnitelman pohjalta toteutettu Villa ISOVER on tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioon ottava ja joustava perhekoti. Kompakti, tiloiltaan avoin rakennus on tarvittaessa laajennettavissa. Se suunniteltiin toteutettavaksi paikalla rakentaen, mutta yksinkertaisten rakenteellisten ratkaisujensa ansiosta se voitaisiin toteuttaa myös tilaelementeistä.

Nollaenergiatalon on oltava myös arkkitehtuuriltaan ja rakenteellisilta ratkaisuiltaan hyvin energiatehokas. Villa ISOVERissa energiatarvetta vähennetään passiivisin keinoin mm. rakennuksen suuntaamisen ja rakenteiden tiiveyden ja energiatehokkuuden avulla.

Villa ISOVERIssa on erittäin tiiviit rakenteet. Sen yläpohjan U-arvo on 0,06 W/m²K ja ulkoseinärakenteen 0,09 W/m²K. Kahdessa rakennuksen eristysteknisesti haastavassa kohdassa – ulokkeessa ja parvekkeen alapinnassa – on käytetty Saint-Gobainin ISOVER Vacupad -tyhjiöeristettä antamaan lisää huonekorkeutta. Eristeen lambda-arvo on vain 0,007 W/mK.

Olohuone on valoisa.Olohuone on valoisa.
PesutilatPesutilat

Monipuolinen hybridijärjestelmä

Nollaenergiatalon laskennallinen ostetun energian nettotarve on vuositasolla 0 kWh. Se siis tuottaa itse uusiutuvaa energiaa vuoden mittaan rakennuksen kulutusta vastaavan määrän. Villa ISOVER on energiaratkaisultaan kehittynyt hybriditalo, jonka energiantuotannossa hyödynnetään maalämpöä, aurinkoa sekä puulämmitteistä, kohteeseen suunniteltua ja paikalla muurattua varaavaa Tiilerin tulisijaa.

Villa ISOVERin maalämpöjärjestelmä koostuu NIBE Energy Systems Oy:n maalämpöpumppu F1145:stä ja kaksoisvaippavaraaja VAPAS 300/450:stä. Lämpökaivo on 128 metrin syvyinen. Käyttövettä ja talon lämmitysjärjestelmää lämmitetään myös aurinkokeräimillä, joita katolle asennettiin 6 m².

Hybridijärjestelmän etuna on se, että energiaa voidaan tuottaa aina edullisimmalla tavalla vuodenajan ja energianhinnan mukaan. Kesällä rakennusta ei tarvitse lämmittää, joten aurinkokeräimien avulla voidaan lämmittää suurin osa käyttövedestä. Sydäntalvella maalämmön täydentäjänä käytetään varaavaa takkaa.

Asukkaat tuottavat myös asumisellaan lämpöä, joka Villa ISOVERissa käytetään tarkkaan hyödyksi. Parhaat lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtolaitteet ottavat lämpöä talteen poistoilmasta jopa yli 70 %:n vuosihyötysuhteella. Villa ISOVERin Enervent Pandionin pyörivä lämmönsiirrin siirtää talvioloissa kosteutta takaisin sisäilmaan, joten se pysyy hyvänä myös kuivina pakkaspäivinä.

Villa ISOVER kuluttaa vuodessa 8400 kWh sähköä. Vuosikulutuksen kattamiseksi taloon asennetaan huipputeholtaan 9,4 kW aurinkosähköjärjestelmä. Järjestelmän paneelien pinta-ala on noin 80 m² ja se on toteutettu toisen sukupolven CIS-ohutkalvotuotteilla.

– Fortumin Villa ISOVERia varten kehittämän energian hallintajärjestelmän tavoitteena on energian mahdollisimman tehokas käyttö ja kustannusten minimointi. Järjestelmä hyödyntää muun muassa sähkön tuntihintoja ja talon katolla olevien aurinkopaneelien sähköntuotantoa. Keräämme myös arvokasta tietoa nollaenergiatalon energian kulutuksesta ja tuotannosta, kertoo tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö Maarit Pihlajaniemi Fortumista.

Villa Isoverin makuuhuoneVilla Isoverin makuuhuone
Villa Isoverin keittiöVilla Isoverin keittiö

Suunnittelu yhteistyönä

Hybridijärjestelmien suunnitteleminen on haastavaa ja LVI-suunnittelijan on keskusteltava asiakkaansa kanssa myös siitä, kuinka aktiivisesti perhe on valmis lämmittämiseen osallistumaan. Usein lämmitysjärjestelmän järjestelmän suunnittelussa ovat mukana myös laitevalmistajat/toimittajat ja vastaava suunnittelija, sillä rakennus on lämmitysjärjestelmineen aina kokonaisuus. Villa ISOVERin hybridijärjestelmää olivat suunnittelemassa myös maalämpöpumpputoimittaja Niben aluemyyntipäällikkö Janne Kattelus, aurinkosähköasiantuntija Asko Rasinkoski Solerasista, vastaava mestari Ilari Seitsonen sekä asiantuntijoilta VTT:ltä ja ISOVERilta.

– Nollaenergiatalon maalämpöjärjestelmän suunnittelu on aina haastavaa, sillä tilavuuteensa nähden erittäin energiatehokas rakennus tarvitsee kuitenkin varsinaiseen tilojen lämmitykseen hyvin vähän energiaa vuositasolla. Maalämpöjärjestelmät on perinteisesti mitoitettu kuitenkin vähemmän energiatehokkaiden talojen koon perusteella. Toisaalta nollaenergiataloissa tarvitaan lämmintä käyttövettä yhtä paljon kuin muissakin taloissa. Hybridijärjestelmässä aurinkokeräimet osallistuvat talon lämmittämiseen ja erityisesti käyttöveden lämmittämiseen suurimman osan vuotta, Kattelus kertoo.

Rasinkosken mukaan aurinkosähköjärjestelmän valinnassa päädyttiin painottamaan luotettavuutta, soveltuvuutta kohteen olosuhteisiin ja taloudellisuutta pienimmän mahdollisen pinta-alan sijaan. Paneelien eliniän arvioidaan olevan yli 30 vuotta ja niiden lumikuorman kesto on noin kaksinkertainen kohteen vaatimuksiin nähden.

Pelkistettyä ja helppohoitoista

Villa ISOVERin suunnittelun lähtökohtana on ollut nollaenergiatavoitteen lisäksi yhtä tärkeällä sijalla käytännöllisyys. Se on tarkoittanut taloteknisten ratkaisuiden helppokäyttöisyyttä, pintojen ja kalusteiden puhdistettavuutta. Lapsiperheen kiireisessä arjessa aikaa ei ole laittaa ylimääräiseen. Siksi vaivattomuus ja helppohoitoisuus painottuivat myös Villa ISOVERin pihasuunnitelmia tehtäessä. Pihasuunnitelman on viimeistellyt Hyvinkään alueella vaikuttavan vihersuunnittelija Risto Vuoren suunnitelman pohjalta Anu Niska ja Jyrki Laine. Tulevien asukkaiden toiveissa olivat myös talviaikaan ympäristöön väriä tuovat ikivihreät kasvit. Istutukset on sovitettu pihan toimintoihin ja Villa ISOVERin modernin hillittyyn arkkitehtuuriin.

Nollaenergiatalo Villa ISOVER

Kerrosala:175 m² +21,5 m²
Rakennuttaja: Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy/ Jussi Jokinen
Pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja: Ilari Seitsonen/Rakteekki Ky
Arkkitehtisuunnittelu: arkkitehti Tiina Antinoja, arkkitehti Olli Metso
Rakennesuunnittelu: Ilari Seitsonen/Rakteekki Ky, Jaakko Palola/Iin Fasadi
LVI-suunnittelu: LVI-miten Oy, Timo Niemi
Sähkösuunnittelu: EPS-Tekniikka Oy/Petteri Samula
Aurinkosähkö: /Soleras/Asko Rasinkoski
Maalämpöjärjestelmä: NIBE Energy Systems Oy/Janne Kattelus
Sisustussuunnittelu: Suunnitteluhuone Riihimäki/Niina Riihimäki
Piha- ja vihersuunnittelu sekä toteutus: Viherkonsultointi Risto Vuori ja Koneurakointi J. Laine/Jyrki Laine ja Anu Niska
 
Julkaistu
29.9.2014